FOK!forum / Culinesse à gogo / Mijn eitjes barsten altijd!
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 15:36
Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar mijn eitjes barsten altijd tijdens het koken! Zijn ook nog eens klas a kwaliteit van de AH.

Weten dames toevallig raad?
SwJzaterdag 5 december 2020 @ 15:37
Gaatje prikken.
Opgelost.
Graan gedaan.
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 15:57
quote:
99s.gif Op zaterdag 5 december 2020 15:37 schreef SuperwormJim het volgende:
Gaatje prikken.
Opgelost.
Graan gedaan.
Hoe dan? Dan komt er toch juist water in?

Ik wil geen water hebben in mijn eitjes!
timmmmmzaterdag 5 december 2020 @ 16:02
Je eieren niet in de koelkast bewaren en je water niet hard koken
Amazaterdag 5 december 2020 @ 16:03
quote:
99s.gif Op zaterdag 5 december 2020 15:37 schreef SuperwormJim het volgende:
Gaatje prikken.
Opgelost.
Graan gedaan.
golferzaterdag 5 december 2020 @ 16:03
Ben geen dame, maar heb wel raad voor je:
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren.
Zet je eitjes op met koud water.
Ook kan je een flinke snuf zout aan het kookwater toevoegen of een gaatje onderin je ei prikken. Je kan natuurlijk ook deze tips combineren en je weet zeker dat je eitjes voortaan heel uit je pan komen.

Graag gedaan.
Een heer.
Gibson88zaterdag 5 december 2020 @ 16:18


[ Bericht 100% gewijzigd door Muck op 06-12-2020 13:39:42 (Niet in CUL) ]
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 16:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:03 schreef golfer het volgende:
Ben geen dame, maar heb wel raad voor je:
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren.
Zet je eitjes op met koud water.
Ook kan je een flinke snuf zout aan het kookwater toevoegen of een gaatje onderin je ei prikken. Je kan natuurlijk ook deze tips combineren en je weet zeker dat je eitjes voortaan heel uit je pan komen.

Graag gedaan.
Een heer.
Ja zout probeer ik ook altijd uit maar is niet echt effectief.

Hoe kan je een gaatje door zijn harde schaal heen prikken dan??
FlippingCoinzaterdag 5 december 2020 @ 16:22
Punaise
golferzaterdag 5 december 2020 @ 16:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:19 schreef Werkperd het volgende:

Hoe kan je een gaatje door zijn harde schaal heen prikken dan??
Punaise of naald.
https://www.curioctopus.n(...)mdraai-een-ei-pellen
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 16:26
quote:
En dan een kapotte ei in je hand :')

Daar trap ik dus niet in.
golferzaterdag 5 december 2020 @ 16:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:26 schreef Werkperd het volgende:

En dan een kapotte ei in je hand :')

Daar trap ik dus niet in.
Vraag het dan niet!
Doedezemaarzaterdag 5 december 2020 @ 16:45
Een ouderwetse eierprikker biedt thuis uitkomst, maar op mijn werk pak ik gewoon een punaise
Rickocumzaterdag 5 december 2020 @ 16:45
Ik snap niet dat mensen géén gaatje prikken.

Ga naar de blokker, daar kun je een eierprikker kopen.

Dat is een holvormig ding met daarin een naaldje. Als je dan het eitje erin drukt, gaat het bovenste gedeelte van de eierprikker naar beneden en druk je het naaldje in het ei.

Daarmee zorg je namelijk dat er ook lucht tussen het vliesje en de eierschaal komt, kan je het eitje ook nog eens makkelijk pellen. Helpt ook door je eieren direct na het koken in koud water te doen (ik spoel de pan gewoon met koud water).

En niet te lang (uiterlijk 10 minuten) koken.
Scheepskokzaterdag 5 december 2020 @ 16:46
Overkomt mij nooit. Water aan de kook brengen, met een lepel de eieren in het pannetje doen, timer zetten. Gas omlaag draaien, niks aan de hand.

En @Werkperd dat met je dames, niet meer doen.
Rickocumzaterdag 5 december 2020 @ 16:47
Oh godverdomme zit ik op zo'n klb kaffer te reageren die weer trollt :')
#ANONIEMzaterdag 5 december 2020 @ 16:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:46 schreef Scheepskok het volgende:
Overkomt mij nooit. Water aan de kook brengen, met een lepel de eieren in het pannetje doen, timer zetten. Gas omlaag draaien, niks aan de hand.

En @:werkperd dat met je dames, niet meer doen.
Gas omlaag draaien, krijg je dan hetzelfde zacht gekookt eitje in 8 minuten als wanneer het hoog staat?
golferzaterdag 5 december 2020 @ 17:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:47 schreef Blackst4r het volgende:
Oh godverdomme zit ik op zo'n klb kaffer te reageren die weer trollt :')
Dat vermoeden heb ik ook al. :{
golferzaterdag 5 december 2020 @ 17:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:54 schreef Amee het volgende:

Gas omlaag draaien, krijg je dan hetzelfde zacht gekookt eitje in 8 minuten als wanneer het hoog staat?
Wat denk je zelf? :')
Rickocumzaterdag 5 december 2020 @ 17:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:54 schreef Amee het volgende:

[..]

Gas omlaag draaien, krijg je dan hetzelfde zacht gekookt eitje in 8 minuten als wanneer het hoog staat?
Ik zet t gas flink open en doe 6 miniutjes
Cicizaterdag 5 december 2020 @ 17:07
Kleinere pan gebruiken, bij veel ruimte meer botsingen :P
#ANONIEMzaterdag 5 december 2020 @ 17:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:05 schreef Blackst4r het volgende:

[..]

Ik zet t gas flink open en doe 6 miniutjes
Ik ook, maar 8 minuten. Krijg soms dan idd wel barsten. Niet dat ik het erg vind. Je breekt de schaal toch open uiteindelijk
Gibson88zaterdag 5 december 2020 @ 17:11


[ Bericht 100% gewijzigd door Muck op 06-12-2020 13:41:10 (Geen gevaarlijke adviezen geven) ]
Scheepskokzaterdag 5 december 2020 @ 17:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:54 schreef Amee het volgende:

[..]

Gas omlaag draaien, krijg je dan hetzelfde zacht gekookt eitje in 8 minuten als wanneer het hoog staat?
Nee natuurlijk niet. Het water moet wel blijven koken. Maar je draait het eerst hoog om snel aan de kook te brengen.
Cat-astrophezaterdag 5 december 2020 @ 17:32
De mijne ook ;(

Elke maand weer troep :(
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 17:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:45 schreef Blackst4r het volgende:
Ik snap niet dat mensen géén gaatje prikken.

Ga naar de blokker, daar kun je een eierprikker kopen.

Dat is een holvormig ding met daarin een naaldje. Als je dan het eitje erin drukt, gaat het bovenste gedeelte van de eierprikker naar beneden en druk je het naaldje in het ei.

Daarmee zorg je namelijk dat er ook lucht tussen het vliesje en de eierschaal komt, kan je het eitje ook nog eens makkelijk pellen. Helpt ook door je eieren direct na het koken in koud water te doen (ik spoel de pan gewoon met koud water).

En niet te lang (uiterlijk 10 minuten) koken.
Dit klinkt overtuigend!!
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 17:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 16:46 schreef Scheepskok het volgende:
Overkomt mij nooit. Water aan de kook brengen, met een lepel de eieren in het pannetje doen, timer zetten. Gas omlaag draaien, niks aan de hand.

En @:werkperd dat met je dames, niet meer doen.
Ik breng het water samen met de eieren juist aan de kook op hoog vuur. Als het water begint te borrelen dan doe ik het vuur omlaag en vanaf dat moment vijf minuten doorkoken.
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 18:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:07 schreef Cici het volgende:
Kleinere pan gebruiken, bij veel ruimte meer botsingen :P
Ze zitten vrij krap hoor in mn pannetje. Doe er vier tegelijk in dus botsen doen ze minimaal. Alhoewel ik denk dat zij de vrijheid moeten hebben om in hun eigen as rond te kunnen draaien.
qajariaqzaterdag 5 december 2020 @ 18:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:59 schreef Werkperd het volgende:

[..]

Ik breng het water samen met de eieren juist aan de kook op hoog vuur. Als het water begint te borrelen dan doe ik het vuur omlaag en vanaf dat moment vijf minuten doorkoken.
Juist niet te hoog dat vuur, het ei moet tijd hebben op te warmen.

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:02 schreef Werkperd het volgende:

[..]

Ze zitten vrij krap hoor in mn pannetje. Doe er vier tegelijk in dus botsen doen ze minimaal. Alhoewel ik denk dat zij de vrijheid moeten hebben om in hun eigen as rond te kunnen draaien.
Je kan zelfs stapelen in je pannetje. Belangrijker is niet te snel opwarmen en daarna net wel of net niet aan de kook.

Twee jaar terug een investering gedaan in een elektrieke eierkoker, nu eigenlijk nooit meer breuk en na instellen altijd de zelfde hardheid. Zelfs als je een gebroken ei kookt in dat ding valt het resultaat meestal wel mee tenzij de breuk echt aan de onderkant zit, dan moet je poetsen.
Rickocumzaterdag 5 december 2020 @ 18:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Juist niet te hoog dat vuur, het ei moet tijd hebben op te warmen.
[..]

Je kan zelfs stapelen in je pannetje. Belangrijker is niet te snel opwarmen en daarna net wel of net niet aan de kook.

Twee jaar terug een investering gedaan in een elektrieke eierkoker, nu eigenlijk nooit meer breuk en na instellen altijd de zelfde hardheid. Zelfs als je een gebroken ei kookt in dat ding valt het resultaat meestal wel mee tenzij de breuk echt aan de onderkant zit, dan moet je poetsen.
Mwoah. Ik kook het water volledig en daarna de eitjes erin. Die breken bijna nooit. Naja, en dan toch; je haalt de schaal er toch af.
Werkperdzaterdag 5 december 2020 @ 18:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:25 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Juist niet te hoog dat vuur, het ei moet tijd hebben op te warmen.
[..]

Je kan zelfs stapelen in je pannetje. Belangrijker is niet te snel opwarmen en daarna net wel of net niet aan de kook.

Twee jaar terug een investering gedaan in een elektrieke eierkoker, nu eigenlijk nooit meer breuk en na instellen altijd de zelfde hardheid. Zelfs als je een gebroken ei kookt in dat ding valt het resultaat meestal wel mee tenzij de breuk echt aan de onderkant zit, dan moet je poetsen.
Laats eens ff dat elektrische apparaat van je zien.
falling_awayzaterdag 5 december 2020 @ 18:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 17:13 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Nee natuurlijk niet. Het water moet wel blijven koken. Maar je draait het eerst hoog om snel aan de kook te brengen.
Op de radio was een tip van (ik dacht) Herman de Blijker. Je doet de eieren in de pan met koud water, zet de warmtebron aan, en zodra het water goed kookt zet je die weer uit. 8 minuten later heb je hard gekookte eieren. Het is niet nodig om de hele tijd het water kokend te houden.

Ik heb het geprobeerd en het werkt.
Scheepskokzaterdag 5 december 2020 @ 19:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:37 schreef falling_away het volgende:

[..]

Op de radio was een tip van (ik dacht) Herman de Blijker. Je doet de eieren in de pan met koud water, zet de warmtebron aan, en zodra het water goed kookt zet je die weer uit. 8 minuten later heb je hard gekookte eieren. Het is niet nodig om de hele tijd het water kokend te houden.

Ik heb het geprobeerd en het werkt.
Klopt. Ook geprobeerd. En inderdaad. Voor de visite. Want ik hou van een beetje zacht.
mannyzaterdag 5 december 2020 @ 19:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 19:11 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Klopt. Ook geprobeerd. En inderdaad. Voor de visite. Want ik hou van een beetje zacht.
Ik gebruik ook die methode. Met 6,5 minuut heb je prima medium gekookt ei

Echt precies is het uiteraard niet want hetl blijft een beetje een grijs gebied wanneer het water nou “goed” kookt en je dus de pan van vuur haalt
pokkerdepokzaterdag 5 december 2020 @ 19:23
met een mes prik je zo een heel klein gaatje. altijd aan de minst puntige korte kant. daar zit een luchtkamer.

gewoon met aardappelschil mesje of koksmes. mn moeder had vroeger een eierprikker.

https://www.hema.nl/koken(...)rikker-80810239.html
Rickocumzaterdag 5 december 2020 @ 19:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:37 schreef falling_away het volgende:

[..]

Op de radio was een tip van (ik dacht) Herman de Blijker. Je doet de eieren in de pan met koud water, zet de warmtebron aan, en zodra het water goed kookt zet je die weer uit. 8 minuten later heb je hard gekookte eieren. Het is niet nodig om de hele tijd het water kokend te houden.

Ik heb het geprobeerd en het werkt.
Hmmmm! Zal eens proberen!

Ah nee doe ik toch niet. Kost gas ( :') )

Ik doe het altijd in de waterkoker en dan pleur ik het over de eieren en doe het gas aan.
robber57zaterdag 5 december 2020 @ 21:26
Geen l of xl of xxl eieren kopen, daar is de schaal dunner van(té dun) en breken makkelijk.
Standaard M maat breekt nooit/zelden.
Alle kippen krijgen hetzelfde voer met bepaalde, minimale, hoeveelheid kalk waaruit de kip het ei moet maken, als de kip toevallig een groot ei maakt is daar dezelfde hoeveelheid kalk voor beschikbaar als voor het gemiddelde M ei.
Groter ei met dezelfde kalk=dunnere schaal.
qajariaqzondag 6 december 2020 @ 11:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 december 2020 18:35 schreef Werkperd het volgende:

[..]

Laats eens ff dat elektrische apparaat van je zien.
550x472.jpg

Als je even op eierkoker googelt had je snel iets kunnen vinden, in alle soorten en maten.

[ Bericht 21% gewijzigd door Muck op 06-12-2020 13:43:08 (Doe normaal) ]
Weltschmerzmaandag 7 december 2020 @ 18:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 december 2020 21:26 schreef robber57 het volgende:
Geen l of xl of xxl eieren kopen, daar is de schaal dunner van(té dun) en breken makkelijk.
Standaard M maat breekt nooit/zelden.
Alle kippen krijgen hetzelfde voer met bepaalde, minimale, hoeveelheid kalk waaruit de kip het ei moet maken, als de kip toevallig een groot ei maakt is daar dezelfde hoeveelheid kalk voor beschikbaar als voor het gemiddelde M ei.
Groter ei met dezelfde kalk=dunnere schaal.
Goed verhaal maar ik heb er eigenlijk nooit last van met mijn voorkeur voor L, juist omdat de kooktijd dan altijd hetzelfde is. Ik bewaar ze niet in de koelkast en laat ze met de schuimspaan rustig in het water zakken.

Overigens, een truc om de dooier heel te houden bij een gebakken eitje is ze niet op de rand stukslaan maar op een vlak oppervlak. .
robber57maandag 7 december 2020 @ 18:41
quote:
0s.gif Op maandag 7 december 2020 18:17 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Goed verhaal maar ik heb er eigenlijk nooit last van met mijn voorkeur voor L, juist omdat de kooktijd dan altijd hetzelfde is. Ik bewaar ze niet in de koelkast en laat ze met de schuimspaan rustig in het water zakken.

Overigens, een truc om de dooier heel te houden bij een gebakken eitje is ze niet op de rand stukslaan maar op een vlak oppervlak. .
Ik kan me voorstellen dat het wellicht kan schelen waar je ze koopt? ik kocht tijdenlang L in een 12 stuks doos van de deka en eenmaal overgegaan op M nooit meer problemen, met die L eieren kwam ik ook regelmatig thuis met een gebarsten ei in de doos.(boodschappen tas tussen mijn benen op de scooter, hobbeldehobbel)
wellicht zijn dekamarkt eieren van een boer die nóg minder kalk in het voer doet?
Ik zal eens L van een andere super proberen....
quirinavrijdag 11 december 2020 @ 00:02
Koop een eierkoker joh.
scrub_nursewoensdag 16 december 2020 @ 06:26
een scheutje azijn bij het water ^O^