abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_196159631
quote:
Aanpak corona leidt tot ruzie en verdeeldheid in kabinet

Aangepast: 57 minuten geleden

Minister De Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte voorafgaand aan een coronapersconferentie.Beeld © ANP
Het kabinet en de coalitie zijn de laatste weken zeer verdeeld over de aanpak van de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van de politieke redactie van RTL Nieuws langs hoofdrolspelers en ingewijden. "Het is in het kabinet uit de klauwen gelopen", zegt een ingewijde.

In de kabinetsploeg heerst verder ontevredenheid over het falende testbeleid van vicepremier Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Ook is er stevig verzet tegen het mogelijk nemen van nieuwe maatregelen terwijl de cijfers een dalend aantal besmettingen laten zien.

Maatregelen zoals invoering van een avondklok, sluiten van scholen of het sluiten van de detailhandel in regio's waar het (nog) niet goed gaat, stuiten op verzet bij een flink aantal ministers. "Invoering van een avondklok of sluiten van scholen zal het kabinet niet overleven", zegt een direct betrokkene.

Verzet
In de ministerraad trekt premier Rutte tot nu toe samen op met vicepremier De Jonge (Volksgezondheid) en minister Van Ark (Medische Zorg). Zij bepleitten tot deze week extra maatregelen. Daar staan ministers Hoekstra, Wiebes en de D66-bewindspersonen tegenover, die zwaarder ingrijpen juist onnodig vonden.

Ingewijden wijzen erop dat ook bewindspersonen als Grapperhaus (Justitie) en Bijleveld (Defensie) zich vorige week in de ministerraad hebben verzet tegen voorstellen nog harder in te grijpen.

Ongenoegen
Het ongenoegen bij een flink aantal ministers wordt mede veroorzaakt doordat besluiten zijn genomen zonder inhoudelijke onderbouwing. "Niemand kon uitleggen wat de sluiting van bibliotheken betekent voor de vermindering van de verspreiding van het virus, de R-factor. Waarom doen we het dan?", zegt een ingewijde.

De onderlinge spanning kwam vorige week zondag tot een uitbarsting tijdens het Catshuis-overleg tussen de meest betrokken ministers. Omdat dat overleg volgens een betrokkene eindigde in 'slaande ruzie', is besloten afgelopen zondag niet bij elkaar te komen. "Het is in het kabinet uit de klauwen gelopen."

Ook vergaderingen van ministers vorige week maandag en dinsdag verliepen in gespannen sfeer. "Dat waren heel pittige gesprekken, hoogoplopende discussies. Er was niks bekend en toch besloten ze bibliotheken, musea, bioscopen en theaters dicht te doen. Dat kan zo niet meer", aldus een ingewijde.

Haagse bronnen bevestigen een bericht in het AD dat premier Rutte in een boze bui tegenstribbelende ministers 'deloyaal aan het kabinet' heeft genoemd. Hij nam vervolgens zijn woorden terug en maakte excuses, maar het incident tekent wel de gespannen sfeer in het kabinet-Rutte III.

Afgelopen vrijdag heeft Rutte in de ministerraad geprobeerd veel tempo te maken en niet te lang bij corona stil te staan. Toch kon hij niet voorkomen dat een aantal bewindspersonen heeft aangegeven 'echt grote bezwaren te hebben tegen iets als een avondklok'.

"Als je elke keer weer sleutelt aan de maatregelen die je hebt vastgesteld ga je zelf ook op drift. Dat is wat er gebeurt", zegt een direct betrokkene. "Neem het besluit om maximaal 30 mensen bij een uitvaart toe te laten. We weten niet wat dat bijdraagt aan het R-getal, maar doen het toch, want we moeten wat."

Inconsistent
“Als je dan opmerkt dat het R-getal al onder de 1 zit, krijg je als antwoord: 'Ja maar niet genoeg'. En als je dan vraagt waar wil je heen dan, blijft het stil."

Maar een andere ingewijde vertelt: "Het enthousiasme waarmee een deel van het kabinet naar dalende cijfers kijkt, is te optimistisch. Er is in sommige regio's meer nodig." Een ander vraagt zich echter af wat er dan zou kunnen: "Voor een avondklok is weinig draagvlak, daar is Grapperhaus ook niet happig op. Scholen dicht, zien andere ministers niet zitten. Dan hou je sluiten detailhandel over en dat willen de burgemeesters niet."

Al maanden is er in de Tweede Kamer en het kabinet kritiek op het testbeleid. Verschillende bewindspersonen en fractievoorzitters hebben zich intern negatief over dat beleid uitgelaten.

Schande
Vorige week ging de eerste XL- teststraat open die is opgezet door het bedrijfsleven en het ministerie van Defensie. "Er is door het ministerie van Volksgezondheid en minister De Jonge sinds de zomer veel te weinig aan gedaan. Een minister als Wiebes (Economische Zaken) is daar heel kritisch over en al weken samen met werkgeversclub VNO-NCW bezig dat recht te trekken", zegt een betrokkene.

Volgens sommigen zou het ministerie van Volksgezondheid zelfs tot op het laatste moment geprobeerd hebben het tot stand komen van de teststraten door het bedrijfsleven en Defensie tegen te houden. "En toen het niet anders meer kon, zijn ze akkoord gegaan. Een schande is het."

Dit wordt echter door een andere ingewijde weersproken. Het ministerie zou geen enkele blokkade op de teststraten hebben gelegd. Testen is één van de belangrijkste manieren om het coronavirus er echt onder te krijgen.

Falend testbeleid
Ook premier Rutte zou zich intern kritisch hebben uitgelaten over het falende testbeleid. "Je merkt dat hij in toenemende mate kritisch is op het wanbeleid op gebied van testen, want testen lost het coronaprobleem op", zegt een coalitiebron die er op wijst dat de premier desondanks nog wel samen met De Jonge optrekt.

"Rutte zijn strategie is dat hem nooit het verwijt kan worden gemaakt dat hij te soepel was." Een ander wijst erop dat Rutte soms zelfs strenger dan De Jonge wil zijn.

In de coalitie klinkt het dat de VVD bang is dat als De Jonge struikelt en moet aftreden, Rutte opeens eigenaar is van het coronaprobleem. "Dus hun strategie is De Jonge ten koste van alles overeind houden en na de verkiezingen zien we wel weer."
https://www.rtlnieuws.nl/(...)elers-rutte-de-jonge
pi_196159713
Mijn eerste gedachten hierover:
- Rutte speelt spelletjes en heeft er blijkbaar alle belang bij om De Jonge in het zadel te houden. Op deze manier kan De Jonge verantwoordelijk gehouden worden voor het gevoerde beleid. Daarom wil Rutte strengere maatregelen. Vies hoor.
- Gelukkig nu EINDELIJK tegengas op gebied van Economie, Financiën en Cultuur. Werd verdorie tijd. :)
- De verkiezingen hebben direct invloed op de keuzes die het kabinet maakt. In plaats van het beste te doen voor het land kijken ze naar eigen partij belangen. Bah.
  maandag 9 november 2020 @ 21:41:26 #3
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_196160147
  maandag 9 november 2020 @ 22:03:49 #4
444624 Walterwhite64
alle hoeren zijn vrouwen.
pi_196160655
Dat het kabinet maar gauw valt, ik kan die faalhaas niet nog eens 4 jaar zien liegen en draaikonten.
Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.
  maandag 9 november 2020 @ 22:07:26 #5
338319 ZarB
Piña colada
pi_196160730
Mooi dat er ook intern eens benoemd wordt dat er maatregelen genomen/geopperd worden zonder inhoudelijke onderbouwing.
Just skip all the layers and go straight to the crazy!
pi_196160800
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2020 22:07 schreef ZarB het volgende:
Mooi dat er ook intern eens benoemd wordt dat er maatregelen genomen/geopperd worden zonder inhoudelijke onderbouwing.
Precies, dat viel mij ook al op. Zeer kwalijk.
pi_196160808
Dat 't beleid prut was en dat er geen enkele reden is om iedereen maar elke vorm van plezier te verbieden was natuurlijk al lang duidelijk, fijn om te zien dat nu ook de nodige ministers er moeilijk over doen. En dat het testbeleid een epische faal is was natuurlijk ook al lang duidelijk.
Hou vol mensen, alleen samen krijgen we de vergrijzing eronder!
pi_196161549
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2020 22:07 schreef ZarB het volgende:
Mooi dat er ook intern eens benoemd wordt dat er maatregelen genomen/geopperd worden zonder inhoudelijke onderbouwing.
Vraag me af wat ze dan al die tijd hebben zitten te doen. En de Kamer? Die moeten dat toch controleren i.p.v. tekenen bij het kruisje?
  maandag 9 november 2020 @ 23:00:05 #9
338319 ZarB
Piña colada
pi_196161746
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2020 22:50 schreef Halcon het volgende:

[..]

Vraag me af wat ze dan al die tijd hebben zitten te doen. En de Kamer? Die moeten dat toch controleren i.p.v. tekenen bij het kruisje?
Omdat ze allemaal denken "we moeten wat". En vergeet de bühne niet.
Just skip all the layers and go straight to the crazy!
pi_196161784
Is allemaal gespeeld. Zodat de partijen alvast campagne kunnen voeren. Allemaal schijn. En dit kabinet heeft niet eens een meerderheid en wel een grote mond tegen Amerika. Wat democratie.

[ Bericht 36% gewijzigd door hjansen82 op 09-11-2020 23:03:13 (fout) ]
Check it out
pi_196161889
Dan zie je maar weer dat de VVD toch echt een machtspartij is, die image en perceptie belangrijker vindt dan resultaat.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_196163172
Ik snap ook niet waarom er wordt gesproken over een avondklok en het sluiten van de scholen terwijl de trend nu weer de goede kant op lijkt te gaan.
pi_196163357
Omdat het verder omlaag moet, hoeveel besmettingen per dag had je een tijdje geleden? Misschien is de mbo & hbo 2 weken dicht geen gek idee, in België hadden ze de herfstvakantie verlengd, als ze nu gewoon 2 weken de scholen weer thuisles laten geven dan gaan we over 3 weken weer rwina!
  Moderator / Redactie FP + Sport dinsdag 10 november 2020 @ 04:13:38 #14
408813 crew  trein2000
pi_196163363
In de televaag ook een snoeihard verhaal. De bom is gebarsten lijkt het wel.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_196163711
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 november 2020 02:00 schreef Gehrman het volgende:
Ik snap ook niet waarom er wordt gesproken over een avondklok en het sluiten van de scholen terwijl de trend nu weer de goede kant op lijkt te gaan.
Het aantal opnamen in ziekenhuizen stijgt niet meer zo hard, maar stijgt nog wel steeds iets.
Daarnaast: er is nog geen vaccin(!!).
Als de regels worden versoepelt en het volk 'weer hun gang' laat gaan, zitten we binnen mum van tijd weer aan de 10.000 besmettingen per dag.

Dit is geen normaal griepje ofzo hoor...
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
pi_196163740
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 04:13 schreef trein2000 het volgende:
In de televaag ook een snoeihard verhaal. De bom is gebarsten lijkt het wel.
Het zou ook eens tijd worden. Hopelijk vliegen vandaag of morgen de schoenen richting diverse sprekers.

Popcorn staat al klaar.
Haha, U schakelt nog. Test een DAF !
pi_196163846
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 05:54 schreef KillerBee4ever het volgende:

[..]

Het aantal opnamen in ziekenhuizen stijgt niet meer zo hard, maar stijgt nog wel steeds iets.

Nee, aantal opnamen per dag daalt.
- verwijderd door admin -
pi_196164117
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 06:38 schreef groenen het volgende:

[..]

Nee, aantal opnamen per dag daalt.
In de weekenden zijn de cijfers normaliter wat lager dan doordeweeks.
We zullen het deze week gaan zien...
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
pi_196164797
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 05:54 schreef KillerBee4ever het volgende:

[..]

Het aantal opnamen in ziekenhuizen stijgt niet meer zo hard, maar stijgt nog wel steeds iets.
Daarnaast: er is nog geen vaccin(!!).
Als de regels worden versoepelt en het volk 'weer hun gang' laat gaan, zitten we binnen mum van tijd weer aan de 10.000 besmettingen per dag.

Dit is geen normaal griepje ofzo hoor...
klopt, en nu help je de economie naar de tyfus en de complete leisure industry omzeep. De klap die je daardoor krijgt gaat net zo erg of nog erger zijn.

En het gaat niet zo zeer om versoepelingen, maar waarom aanscherpen terwijl er geen aanleiding toe is en waarom dingen verbieden terwijl er niemand is die kan uitleggen wat het ooit gaat toevoegen. Het huidige achterlijke beleid zorgt er juist voor dat mensen elkaar of op straat gaan opzoeken en laat dat nou de plekken zijn waar de meeste besmettingen plaats vinden.
Hou vol mensen, alleen samen krijgen we de vergrijzing eronder!
pi_196164977
Sorry hoor, ik snap echt wel dat die 'Haagse bronnen' niet met naam en toenaam in de krant willen, maar dit artikel staat wel bol van vage verwijzingen naar 'iemand die iets gezegd / gehoord heeft'. Wat vervolgens tegengesproken wordt door 'een ander iemand' :')

quote:
...zegt een ingewijde.
quote:
...zegt een direct betrokkene.
quote:
Ingewijden wijzen erop dat...
quote:
...aldus een ingewijde.
quote:
Haagse bronnen bevestigen...
quote:
Maar een andere ingewijde vertelt:...
quote:
Volgens sommigen...
quote:
Dit wordt echter door een andere ingewijde weersproken.
Lekkere sensatie uiteraard, maar verder weinig zeggend als je niet weet hoe direct een 'direct betrokkene' of 'ingewijde' daadwerkelijk betrokken is :{w
pi_196165489
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2020 22:07 schreef ZarB het volgende:
Mooi dat er ook intern eens benoemd wordt dat er maatregelen genomen/geopperd worden zonder inhoudelijke onderbouwing.
En dit lekken ze naar de media zodat de stemmers denken hey ik ga weer op ze stemmen want lutser xyz is (zogenaamd) kritisch :')

Als ze maanden geleden kritisch waren geweest was het nog ietwat geloofwaardig.
pi_196166241
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 09:15 schreef Raveler het volgende:
Sorry hoor, ik snap echt wel dat die 'Haagse bronnen' niet met naam en toenaam in de krant willen, maar dit artikel staat wel bol van vage verwijzingen naar 'iemand die iets gezegd / gehoord heeft'. Wat vervolgens tegengesproken wordt door 'een ander iemand' :')
[..]

[..]

[..]

[..]

[..]

[..]

[..]

[..]

Lekkere sensatie uiteraard, maar verder weinig zeggend als je niet weet hoe direct een 'direct betrokkene' of 'ingewijde' daadwerkelijk betrokken is :{w
In het artikel wordt door RTL het volgende over gezegd, staat onderaan het artikel.

quote:
Bronnen, ingewijden en insiders

RTL Nieuws heeft voor dit artikel gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Deze bronnen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij vanwege hun functie geen openlijke uitspraken kunnen doen. Uitspraken van bronnen worden altijd gecontroleerd en gecheckt bij anderen. Hun namen en functies zijn bekend bij de politieke redactie en de hoofdredactie van RTL Nieuws.
pi_196166433
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 10:47 schreef Oidipous het volgende:

[..]

In het artikel wordt door RTL het volgende over gezegd, staat onderaan het artikel.
[..]

Allemaal D66'ers die er belang bij hebben dat VVD/CDA in een kwaad daglicht komen te staan? ;)
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_196166448
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 10:47 schreef Oidipous het volgende:

[..]

In het artikel wordt door RTL het volgende over gezegd, staat onderaan het artikel.
[..]

Weet ik ;)
Maar ik bepaal graag zelf wie ik wel en niet serieus neem en vaar daarbij niet blind op wat RTL vindt.
Feit is dat in het artikel al twee keer genoemd wordt dat die 'ingewijden' elkaar tegenspreken. Ik kan dan weinig met zulke uitspraken, als ik niet weet wie wat zegt.

Vooral omdat de één praat over 'ontevredenheid', terwijl de ander spreekt van 'een ruzie die uit de klauwen loopt'. Ik vind dat wel wezenlijk andere dingen, dus bovenstaande lijkt me -minimaal deels- vooral stemmingmakerij.
pi_196167281
quote:
0s.gif Op maandag 9 november 2020 22:03 schreef Walterwhite64 het volgende:
Dat het kabinet maar gauw valt, ik kan die faalhaas niet nog eens 4 jaar zien liegen en draaikonten.
Nee? Jij vind het tijd voor een ander om 4 jaar te liegen en draaikonten?
Je bent wel cool, maar dat komt doordat je in mijn schaduw staat
  dinsdag 10 november 2020 @ 12:04:41 #26
444624 Walterwhite64
alle hoeren zijn vrouwen.
pi_196167611
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 11:48 schreef Multatilu het volgende:

[..]

Nee? Jij vind het tijd voor een ander om 4 jaar te liegen en draaikonten?
De volgende krijgt het voordeel van de twijfel. Rutte is gewoon passé.
Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.
pi_196249798
Part 2, dit keer belicht door de NRC.

https://www.nrc.nl/nieuws(...)er&utm_term=20201114

quote:
Hoe Rutte en De Jonge inbonden na een interne opstand van vakministers
Deze week: ‘stille schaamte’ in het kabinet over de oplopende coronaconflicten in de binnenkamer.

Ofwel: hoe ongemak over leiderschap, lockdown en avondklok leidde tot een opstand van vakministers.

Tom-Jan Meeus
14 november 2020
Leestijd 4 minuten


Kabinetten zijn in hun laatste missionaire maanden zelden op hun best. Hoe dichterbij de verkiezingen, hoe kleiner de lotsverbondenheid van bewindslieden.

Maar wat zich vorige week zondag en maandag, 1 en 2 november, afspeelde in drie opeenvolgende vergaderingen waarin coronaministers van Rutte III hun onenigheid niet uit de wereld kregen, werd achteraf door een aanwezige omschreven als „een moment van stille schaamte”.

Het eindigde in een korte telefonische vergadering, maandagavond 2 november vanaf half tien, waarin premier Mark Rutte (VVD) nog één poging deed zijn ministers te overtuigen van een avondklok en gedeeltelijke scholensluiting in enkele regio’s. Behalve vice-premier Hugo de Jonge (VWS, CDA), die het plan had geïnitieerd, wees de ene na de andere vakminister het voorstel af.

Het viel niet los te zien van een eerder overleg, diezelfde maandag, van de coördinerende coronaministers met de financieel-economische driehoek, en van het Catshuisberaad met bijna het hele kabinet een dag eerder.

Zo had De Jonge zijn irritatie uitgesproken dat allerlei vakministers nu deden alsof ze óók minister van VWS waren. En Rutte had zich afgevraagd wat het verzet van collega’s tegen nieuwe maatregelen zei over hun trouw aan het kabinet.

Het leidde er die maandagavond toe dat de premier besloot niet meer alle kritische vakministers het woord te geven. Na een stuk of vier sceptische collega’s kapte hij het overleg af. Dit werd niks.

Het liet verschillende ministers met een onheilspellend gevoel achter. Blijkbaar waren ze niet meer in staat tot een compromis te komen. Blijkbaar waren ze in de bestuurskamer van Nederland zover afgegleden dat een „wapenstilstand”, zoals een betrokkene het noemde, het maximaal haalbare was.

Achteraf was dit moment al sinds de nazomer in de maak. En misschien moest je zeggen dat de kiem al in april was gelegd, toen Eric Wiebes (VVD), minister van Economische Zaken, in het midden van de ‘intelligente lockdown’, het concept van de anderhalvemetereconomie in het Catshuis introduceerde.

Dit was het eerste moment waarop de coronabeslissers van het land een plan kregen voorgelegd dat verstandige zorgmaatregelen combineerde met zuurstof voor economie en maatschappij.

Sindsdien is dit debat blijven sluimeren, en toen in de nazomer bleek dat zich een tweede golf aandiende, werd al duidelijk dat de interne weerstand tegen nieuwe strenge maatregelen groot was.

Vakministers die aandacht vroegen voor neveneffecten van zwaar ingrijpen – economisch, sociaal, mentaal – voelden zich vaak buitengesloten, ongeacht hun politieke kleur. Soms ontstond groepsvorming.

Tegelijk groeide de kritiek op de aanpak van het ministerie van VWS, vooral inzake testbeleid en bron- en contactonderzoek. En in een ministerraad met drie lijsttrekkers (Rutte, De Jonge, Sigrid Kaag) leed de collegialiteit onder politieke concurrentie.

Zo gebeurde het dat een eerste Catshuisdiscussie over een volledige lockdown, 25 oktober aangezwengeld door RIVM-baas Jaap van Dissel, eindigde in aarzeling. Het kabinet had 13 oktober al tot een gedeeltelijke lockdown besloten (horeca dicht, amateursport verboden, etc.) en onhelder was die zondag wat daarvan de effecten waren.

Wel legden de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Wiebes in een intern memo vast dat een ‘full lockdown’ „desastreus” voor de economie zou zijn.

De week erna stabiliseerden de besmettingscijfers, maar Rutte en De Jonge bleven zinspelen op harder ingrijpen: zondag 1 november lag in het Catshuis opnieuw een volledige lockdown voor, samen met drie mildere varianten, waaronder een nationale avondklok. Opnieuw ontbrak elk enthousiasme. Bijvoorbeeld Hoekstra was mordicus tegen – helemaal toen bleek dat de effectiviteit van de avondklok ongewis was.

Het RIVM had weliswaar becijferd dat zo’n avondklok het reproductiecijfer met 0,15 vermindert. Maar doorvragen leerde dat dit de optelsom van vooral aannames was. Zo viel ook de avondklok af.

Althans, zo leek het. Want het werd minder gezellig toen laat die zondag bleek dat zowel de lockdown als de avondklok óók opties waren als regionale maatregel. Vooral vice-premier Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) maakte nu bezwaren.

Toch stonden de regionale lockdown én regionale avondklok maandagochtend nog steeds als mogelijkheid in de stukken – en toen kreeg chagrijn onder vakministers de overhand.

De Jonge verweet collega’s dat ze wilden terugkomen op afspraken van zondag. Vakministers bestreden dat afspraken waren gemaakt, en wezen erop dat ze in het Catshuis formeel nooit besluiten namen. Zelfs het reglement van de ministerraad kwam eraan te pas.

Het verklaarde waarom alle overleggen die maandag onvruchtbaar bleven. ‘De wapenstilstand’ werd, na weer urenlang beraad, pas dinsdagmiddag 3 november doorbroken.

Voor aanhangers van zware ingrepen was het een hard gelag: de voorliggende nationale lockdown van 25 oktober en 1 november was teruggebracht tot de sluiting, voor twee weken, van openbare gebouwen zoals theaters en musea – al twijfelden vakministers ook aan het nut daarvan. De regionale lockdown en avondklok waren – voorlopig – afgevallen.

Om de rust te herstellen zag het kabinet vorig weekeinde maar even af van Catshuisoverleg.

De hele gang van zaken bracht de dilemma’s voor de komende tijd scherp in beeld. Aan de ene kant is het vraagstuk ideologisch. De Jonge is een maakbaarheidsdenker: hij gelooft dat je mensen met strenge maatregelen tot verantwoord gedrag brengt. Veel D66’ers (en soms ook Rutte) zijn rationeler: zij willen eerst zien hoe maatregelen uitpakken, inclusief de neveneffecten.

Tegelijk is het ook politiek: de aankondiging van zware maatregelen voor een miljoenenpubliek helpt de populariteit van Rutte en De Jonge telkens enorm vooruit.

Maar omdat vaak onhelder is welke maatregelen de besmettingen doen dalen, terwijl bewindslieden zich aan weerskanten ingraven, is wel de vraag hoe effectief dit kabinet, en zijn voornaamste ministers, nog kan zijn.

Na een forse daling van tien dagen stegen de besmettingscijfers eind deze week weer iets, en dat opent de mogelijkheid dat de ministers van Rutte III in een nieuwe debatronde over verscherpte maatregelen terechtkomen.

Daarnaast moet het kabinet uiterlijk over twee weken, gedwongen door een motie van PvdA-voorman Lodewijk Asscher, beslissen over uitstel van geplande verlaging van steunmaatregelen voor bedrijven in januari.

Ook wacht een keuze om binnen economische sectoren te gaan differentiëren. Bijvoorbeeld: restaurants rond Kerst of begin januari heropenen, maar nacht- en buurtcafé’s gesloten houden. Het type maatregelen dat alle dilemma’s van de laatste tijd weer op tafel brengt. Durft VWS dit aan? Is het veilig? Kun je het handhaven?

Dat is de ellende van zo’n pandemie: ook als verkiezingen dichterbij komen, en de lotsverbondenheid in het kabinet afneemt, heb je als ministers weinig kansen om ongemakkelijke beslissingen te ontlopen.

Dus dit kan nog interessant worden. Deze week viel me op dat in één coalitiepartij rondgaat dat het ook helemaal fout kan gaan. Rationeel zou het niet zijn. Al laten de interne debatten van de laatste weken, en de lekken daarover, natuurlijk wel zien dat Rutte III gevaarlijk veel moeite heeft om een gesloten front tegen de pandemie te blijven vormen.
pi_196249961
De verkiezingstijd begint zo langzaamaan
pi_196249967
quote:
1s.gif Op zondag 15 november 2020 09:23 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
De verkiezingstijd begint zo langzaamaan
Yep, men maakt zich alvast 'los'!
pi_196249988
Let it go, let it goooo!

Gooi alles los, gooi het lossssss!'

Begin een 2 sporen beleid.... enige oplossing op dit moment! Belast de zorg ook nog niet eens zoveel meer... als het al meer is!

Maargoed, wie ben ik?! Ik ben maar een boerenlul op Fok! :')
pi_196267737
Als we in een crisis zitten die zo groot is dat de regering gaat bepalen met hoeveel mensen je in je keuken mag zitten dan mag van de kabinetsleden ook wel verwacht worden dat ze de verkiezingscampagne volledig aan anderen overlaten.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  Jaap van Dissel-award 2022 maandag 16 november 2020 @ 10:04:41 #32
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_196267785
Ik vind dat Rutte het goed doet :) Van mij mag hij nog 4 jaar blijven
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')