abonnement Unibet Coolblue
pi_196182702
quote:
.... het gaat dus mogelijk puur om de financiering van de grond totdat er een koper is en de bouw start. Dat klinkt een stuk logischer.
Wel logischer, maar dat is niet wat er staat.

Ik blijf er in ieder geval ver van weg nu er wel heel erg creatief met de regels en gebruiken in de bouwsector wordt omgesprongen.

Sowieso word ik van projecten van slechts 18 maanden niet erg wild.
Pecunia non olet
pi_196183323
Europese crowdfunding wetgeving versterkt sector.
Bron: FD.NL
Ingangsdatum: 20 november 2021

quote:
Het Europees parlement heeft op 5 oktober definitief ingestemd met een Europese crowdfunding wetgeving die nationale wetgeving gaat vervangen en meer zekerheid gaat bieden aan investeerders en ondernemers.

Ook geeft het platformen de mogelijkheid om eenvoudiger in meerdere landen actief te worden, omdat de vergunning in alle landen geldig is. Vanaf 20 november 2021 gaat deze wetgeving al in en is dan direct in alle Europese landen geldig.

¤5 miljoen limiet voor ophalen financiering

Naar aanleiding van het nieuws werd ik samen met Europarlementariër Caroline Nagtegaal, die zich vanuit het Europees parlement hiervoor heeft ingezet, geïnterviewd door het Financieel Dagblad . Zij gingen hierbij vooral in op de verhoging van de grens naar ¤5 miljoen wat bedrijven onder de nieuwe wet op mogen halen.

Ook in internationale media werd uitgebreid aandacht besteed aan dit nieuws en verschillende media vroegen mij om hier duiding aan te geven. Zo publiceerde CrowdfundInsider een artikel waarbij zij in gingen op de rol van het Key Investment Information Sheet voor investeerders en de mogelijke impact op de markt van cryptoassets (spolier: dit valt hier niet onder en er komt losse wetgeving voor) en vroeg Tech.eu mij om mijn visie te geven over de impact voor de Europese crowdfunding industrie en de stappen die te verwachten zijn in de komende maanden.

Impact voor Nederlandse markt

In Nederland gaat er in ieder geval veel veranderen, omdat wij tot nu toe met ontheffingen hebben gewerkt en geen specifieke crowdfunding vergunningen hebben gehad.

Hierbij een korte samenvatting met de belangrijkste verschillen:

Ontheffingen gaan vervallen. Alle crowdfunding platformen met ontheffing moeten een vergunning aanvragen. Vanwege voorwaarden zullen niet alle bestaande crowdfunding platformen daar aan kunnen voldoen.
Crowdfunding platformen met een Mifid-vergunning zullen afweging moeten maken om Mifid vergunning te blijven gebruiken of een nieuwe Crowdfunding vergunning aan te vragen.
Maximaal bedrag per jaar voor ondernemers om op te halen wordt verhoogd van ¤2,5 miljoen naar ¤5 miljoen
Er is geen maximum bedrag meer per investeerder per project
Er komt geen maximum bedrag wat investeerders per jaar kunnen investeren
Platformen kunnen investeerders via een ‘prikbord’ de mogelijkheid geven om leningen te verhandelen
Ervaren en niet-ervaren investeerders krijgen andere behandeling
Niet-ervaren investeerders moeten na een totaal aan investeringen boven ¤1.000 (of 5% van het inkomen) op het platform elke keer een risico-waarschuwing krijgen.
http://rev.vu/69KB43?utm_(...)+in+MKB+financiering
pi_196183451
zo dan, dat is nogal wat! Ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk zal gaan.

Wat gebeurt er als een bestaand platform de vergunning niet krijgt of niet aanvraagt?
Wanneer ben je een ervaren investeerder? Als je de investeerderstoets 10x hebt afgelegd? Gaan de platformen het inkomen van investeerders opvragen om die 5% te controleren?

Die nieuwe grens van 5 miljoen vind ik eigenlijk het minst spannende...
pi_196183586
Inderdaad komen er een aantal veranderingen aan vanuit de EU. Zelf had ik deze de afgelopen dagen ook al doorgeplozen. Merkbare veranderingen zijn onder andere:
- Platformen verplicht om betere informatie over de risico's te delen door middel van een informatie blad bij elke project.
- Alle relevante informatie die (later) aan het licht komt dient het platform direct met de investeerders te delen (en daar is het platform verantwoordelijk voor).
- Er komt een prikbord om je investeringen onderhands van eigenaar te laten wisselen
- Mogelijk om meer te investeren dan de grens van 80.000 euro mits je inkomen/vermogen en je kennis dit toe laat.
- Meer beschermen en waarschuwen voor de risico's van kleine particuliere investeerders
- Opstellen Europese markt voor platformen uit andere landen.
pi_196183634
quote:
12s.gif Op woensdag 11 november 2020 10:56 schreef escortmk2 het volgende:
zo dan, dat is nogal wat! Ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk zal gaan.

Wanneer ben je een ervaren investeerder? Als je de investeerderstoets 10x hebt afgelegd? Gaan de platformen het inkomen van investeerders opvragen om die 5% te controleren?

Die nieuwe grens van 5 miljoen vind ik eigenlijk het minst spannende...
Dit staat in bijlage 2 van de EU verordening. Kort samengevat:
- Je moet voldoende inkomen (60.000 EUR) of vermogen (100.000 vrij vermogen) hebben
EN
- Je moet genoeg ervaring hebben. (Werkzaam zijn in de financiële wereld of 40 investeringen in het afgelopen jaar gedaan hebben).
pi_196183812
quote:
14s.gif Op woensdag 11 november 2020 10:46 schreef Horsemen het volgende:
Europese crowdfunding wetgeving versterkt sector.
Bron: FD.NL
Ingangsdatum: 20 november 2021
[..]

http://rev.vu/69KB43?utm_(...)+in+MKB+financiering
Ik mis het verschil dat er verplicht gebruik gemaakt moet worden van een betaaldienstverlener (of het platform/de stichting moet zelf betaaldienstverlener worden). Volgens mij is dat ook best een lastige voor de platformen.

quote:
(29)

Aangezien het alleen betalingsdienstaanbieders is toegestaan betalingsdiensten als gedefinieerd in Richtlijn (EU) 2015/2366 van het Europees Parlement en de Raad (7) te verlenen, staat een vergunning om crowdfundingdiensten te verlenen niet gelijk met een vergunning om ook betalingsdiensten aan te bieden. Bijgevolg moet worden verduidelijkt dat, indien een crowdfundingdienstverlener dergelijke betalingsdiensten aanbiedt in verband met zijn crowdfundingdiensten, hij tevens een betalingsdienstaanbieder moet zijn als gedefinieerd in Richtlijn (EU) 2015/2366. Dat vereiste laat entiteiten onverlet waaraan uit hoofde van Richtlijn 2014/65/EU een vergunning is verleend en die een activiteit uitoefenen als bedoeld in artikel 3 van Richtlijn (EU) 2015/2366 en tevens onderworpen zijn aan de meldingsplicht van artikel 37 van Richtlijn (EU) 2015/2366. Om adequaat toezicht op dergelijke activiteiten mogelijk te maken, moet de crowdfundingdienstverlener de bevoegde autoriteiten meedelen of hij voornemens is zelf betalingsdiensten aan te bieden met de passende vergunning, dan wel of dergelijke diensten zullen worden uitbesteed aan een derde met een vergunning.
https://eur-lex.europa.eu(...)X:32020R1503&from=EN
pi_196184153
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 11:05 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Dit staat in bijlage 2 van de EU verordening. Kort samengevat:
- Je moet voldoende inkomen (60.000 EUR) of vermogen (100.000 vrij vermogen) hebben
EN
- Je moet genoeg ervaring hebben. (Werkzaam zijn in de financiële wereld of 40 investeringen in het afgelopen jaar gedaan hebben).
40 transacties van aanzienlijke omvang staat er.

Wat is aanzienlijk?
pi_196184443
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 11:39 schreef jsuijker het volgende:

[..]

40 transacties van aanzienlijke omvang staat er.

Wat is aanzienlijk?
Boeit het eigenlijk? Het enige gevolg van ingeschaald worden als niet-ervaren investeerder lijkt te zijn dat je af en toe een risico-waarschuwing krijgt? Als dat zo is, dan verkies ik dat boven bij alle platforms alle details over mijn investeerdersgedrag te moeten delen om als "ervaren" te worden gezien...

[ Bericht 0% gewijzigd door OpDieFiets op 11-11-2020 13:28:59 ]
pi_196184680
Bij Collin is gevraagd om uitstel van restaurant
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vanwege de corona wil men graag de aflossing 3 maanden opschorten en blijft men wel rente betalen.

Collin legt dit tegenwoordig netjes aan de investeerders voor. En deze hebben als volgt gereageerd:

quote:
De uitslag van de stemronde op basis van de ontvangen respons is als volgt:
Percentage eens: 98.44%
Percentage oneens: 1.56%
Vanwege de corona lijkt het mij niet meer dan schappelijk dat ik met mijn vermogen de horeca ondersteun.
Jammer om te zien dat hier net geen 100% gehaald is :)
pi_196184729
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 11:58 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Boeit het eigenlijk? Het enige gevolg van ingeschaald worden als niet-ervaren investeerder lijkt te zijn dat je af en toe een risico-waarschuwing krijgt? Als dat zo is, dan verkies is dat boven bij alle platforms alle details over mijn investeerdersgedrag te moeten delen om als "ervaren" te worden gezien...
Voordeel is dat ook de 80k grens dan weg is.
Bij SiG liep ik al heel lang tegen de limiet aan dat ik niet meer mocht investeren. Het is fijn dat dat nu wel weer kan.

Aanzienlijk wordt niet gedefinieerd, maar kan me voorstellen dat ze willen voorkomen dat iemand 40x een penny stock koopt. In de praktijk lijkt me niet dat het woordje aanzienlijk heel hard gemaakt wordt.
pi_196184824
Zoals eerder geschreven dient er volgens de nieuwe EU verordening er een informatieblad bij elk project verstrekt te worden met daarin de risico's en informatie van dit project.

KOM heeft nu voor zijn laatste project dit blad als eerste toegevoegd. Deze staat bij de documenten van het project. En is ook direct via deze link te openen:
https://www.kapitaalopmaa(...)e-Documenten-(1).pdf

Wel even interessant te zien wat ze er van gemaakt hebben.

Noot:
Waarom staat er trouwens Google Documenten in de naam? Ik mag toch hopen dat KoM onze informatie niet op een Google Drive heeft staan...
pi_196185046
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 12:17 schreef dyna18 het volgende:

Aanzienlijk wordt niet gedefinieerd, maar kan me voorstellen dat ze willen voorkomen dat iemand 40x een penny stock koopt. In de praktijk lijkt me niet dat het woordje aanzienlijk heel hard gemaakt wordt.
Elders in de financiële wereld wordt "aanzienlijk" gedefinieerd met bijvoorbeeld een aandelen transactie van 10.000 euro en een optie contract(en) met een tegenwaarde in aandelen van 50.000 euro. Aangezien opties over 100 aandelen gaan in een contract is dat dus 1 contract met een aandeel van 500 euro.
Of 10 contracten met een aandeel van 50 euro.

Waarbij aan EN verkoop samen meestal als 1 hele transactie wordt gezien.

Om deze waarden te vinden of te horen te krijgen moet je wel flink zoeken en flink doorvragen/doorzeuren, lijkt bijna een soort publiek geheim te zijn of zo.
pi_196185217
Institutionele financieringen Geldvoorelkaar
https://www.geldvoorelkaa(...)d-staat-deels-garant
pi_196185294
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 11:58 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Boeit het eigenlijk? Het enige gevolg van ingeschaald worden als niet-ervaren investeerder lijkt te zijn dat je af en toe een risico-waarschuwing krijgt? Als dat zo is, dan verkies is dat boven bij alle platforms alle details over mijn investeerdersgedrag te moeten delen om als "ervaren" te worden gezien...
maar deze achtergrond lijkt sowieso nodig te zijn om toegang te krijgen tot platforms

quote:
1. Alvorens niet-ervaren aspirant-beleggers volledig toe te laten op hun crowdfundingplatform om in crowdfundingprojecten te beleggen, beoordelen crowdfundingdienstverleners of, en, zo ja, en welke crowdfundingdiensten geschikt zijn voor niet-ervaren aspirant-beleggers.

5. Ten behoeve van de in lid 1 bedoelde beoordeling verlangen crowdfundingdienstverleners van niet-ervaren aspirant-beleggers tevens dat zij hun capaciteit tot het dragen van verlies, berekend als 10 % van hun netto vermogen, simuleren op basis van de volgende informatie:

a)

het vaste inkomen en het totale inkomen, en of het inkomen permanent of tijdelijk is;

b)

de activa, inclusief financiële beleggingen en deposito's in contanten, maar met uitsluiting van persoonlijk eigendom en beleggingseigendom en pensioenfondsen;

c)

de financiële verbintenissen, waaronder regelmatige, bestaande of toekomstige verbintenissen.
pi_196185301
Hoe houden jullie je investeringen goed bij?

ik ben op zoek naar een voorbeeldje met verschillende platformen, om er zelf een te maken die eenvoudig is bij te werken en toch voldoende overzicht geeft.

Laat eens horen hoe jullie dit doen? Of zullen we samen wat maken?
pi_196185321
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 09:52 schreef obligataire het volgende:

[..]

Wel logischer, maar dat is niet wat er staat.

Ik blijf er in ieder geval ver van weg nu er wel heel erg creatief met de regels en gebruiken in de bouwsector wordt omgesprongen.

Sowieso word ik van projecten van slechts 18 maanden niet erg wild.
Ik ook niet.
Bovendien zal er ongetwijfeld vervroegd afgelost worden en dat ook nog eens tegen een verlaagde boeterente.
pi_196185376
quote:
12s.gif Op maandag 9 november 2020 15:45 schreef peterc het volgende:
https://investeren.sameni(...)s-lemiers-rijksweg-5

NW SIG Rijksweg 5 in Lemiers Vaals, Powerarea (Indoor Karten GVE 12520 project zit in de buurt), maar je kan ook gewoon naar de buurman gaan voor entertainment en dagopvang- en besteding voor de Man. Om bij te komen van ons stressvol werk- en crowdfund bestaan.
Maar dat wisten jullie natuurlijk allemaal nog niet............toch? *O* w/

https://www.sixsens.eu/nl/galerij/

Beter een goede buur als een verre vriend
Kopje suiker halen bij de buren of misschien verkeerd bezorgde post gaan brengen, schilderijtje recht hangen w/

Vanmiddag open, twijfel zelf nog, niet echt courant pand + locatie, plus als jac heeft meerdere panden (bijna)vrij van hypo, waarom pakt hij juist deze, risico zal wel meevallen, maar is niet echt een gezinswoning en ¤ 1,2k huur per mnd is nogal. Bij Rob Prevoo makelaar stond een pandje van Pepijn B te huur, Navolaan 91 voor afgerond 0,8k per mnd en daarvoor heb je een 3 etage woning. Misschien ligt het toch aan de buren(buurt)

https://www.robprevoo.nl/aanbod/page/2
pi_196185721
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 11:05 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Dit staat in bijlage 2 van de EU verordening. Kort samengevat:
- Je moet voldoende inkomen (60.000 EUR) of vermogen (100.000 vrij vermogen) hebben
EN
- Je moet genoeg ervaring hebben. (Werkzaam zijn in de financiële wereld of 40 investeringen in het afgelopen jaar gedaan hebben).
Ik weet niet hoe dat precies gaat, maar ik ga niet (elk) Crowfundingplatform inzicht geven in mijn inkomsten en/of vermogen.
Geef dan maar elke keer die risico-waarschuwing.
pi_196185742
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 12:17 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Voordeel is dat ook de 80k grens dan weg is.
Maar die lijkt sowieso weg te gaan, ongeacht of je ervaren of niet-ervaren bent. Ik zie in de nieuwe verordening namelijk niets meer staan over een maximum per platform?

[ Bericht 13% gewijzigd door OpDieFiets op 11-11-2020 14:13:31 ]
pi_196185790
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 13:00 schreef jsuijker het volgende:
maar deze achtergrond lijkt sowieso nodig te zijn om toegang te krijgen tot platforms
[..]

Ok, dat had ik nog niet gezien. Maar dan nog lijkt het enige gevolg van "niet-ervaren" zijn dat je af en toe een risico-waarschuwing krijgt. Kan ik mee leven :)
pi_196186170
Verhuur rekwisieten
https://www.collincrowdfund.nl/mrs-props-b-v/
2e hypotheek woonhuis

Lening van 60.000, maar geen direct lening

[ Bericht 11% gewijzigd door KrekelJapie op 11-11-2020 19:45:04 ]
pi_196187218
Ik kan momenteel de site van GvE niet benaderen. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?
quote:
Deze site kan geen beveiligde verbinding leveren www.geldvoorelkaar.nl gebruikt een niet-ondersteund protocol.
ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
Niet-ondersteund protocol
De client en server ondersteunen geen algemene SSL-protocolversie of coderingssuite.
pi_196187422
quote:
14s.gif Op woensdag 11 november 2020 15:03 schreef Horsemen het volgende:
Ik kan momenteel de site van GvE niet benaderen. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?
[..]

Via mobiel werkt het
pi_196188214
quote:
14s.gif Op woensdag 11 november 2020 15:03 schreef Horsemen het volgende:
Ik kan momenteel de site van GvE niet benaderen. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?
[..]

gaat hier (Mac, Safari) ook prima, lukt het met een andere browser ook niet?
pi_196188322
quote:
14s.gif Op woensdag 11 november 2020 15:03 schreef Horsemen het volgende:
Ik kan momenteel de site van GvE niet benaderen. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?
[..]

Hier ook net even met Chrome geprobeerd. Geen problemen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')