abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  vrijdag 30 oktober 2020 @ 15:31:54 #1
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_195946450
Werkstraf en schadevergoedingsmaatregel voor fraude met Corona steunmaatregel

quote:
Vandaag heeft een 26-jarige verdachte zich voor de rechter in Rotterdam verantwoord voor fraude bij de aanvraag van een zogenaamde TOGS vergoeding. Een steunmaatregel die de overheid in maart dit jaar in het leven heeft geroepen als tegemoetkoming voor ondernemers in sectoren die direct werden getroffen door de gedwongen sluiting tijdens de Lock down. Via deze steunmaatregel kon een specifiek benoemde groep getroffen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten konden betalen. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moest er sprake zijn van schade door de noodgedwongen sluiting.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft verdachte een dag na bekendmaking van de voorwaarden, verbonden aan deze steunmaatregel, zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) laten inschrijven als kappersbedrijf. “Vervolgens heeft hij op de aanvraag TOGS aangegeven dat hij verwachtte de komende 3 maanden 4000 euro aan vaste lasten te zullen hebben voor zijn bedrijf.”, aldus de officier. De 4000 euro die op zijn (studenten)rekening werd overgemaakt en direct daarna contant werd opgenomen, leidde tot een melding waarop een strafrechtelijk onderzoek werd gestart.

Tijdens de daaropvolgende doorzoeking van de FIOD op het bedrijfsadres, tevens woonadres van verdachte en zijn moeder, werd niets aangetroffen dat kon doorgaan voor een kapsalon. Ook onderzoek van de bankrekening leverde geen informatie over vaste lasten op.

Het gegeven dat verdachte de 4000 euro direct contant had opgenomen wijst er volgens de officier op dat verdachte het geld niet had aangevraagd om er daadwerkelijk vaste lasten mee te bekostigen voor een toekomstige situatie. “Waar het geld is gebleven is niet bekend. Verdachte heeft tot op heden geen actie ondernomen om het onterecht ontvangen geld terug te boeken.”, aldus de officier.

Ernst van de feiten
“De TOGS werd met spoed ingevoerd en ook direct uitgevoerd om leed bij ondernemers te voorkomen. Er stond voor kleine ZZP-ers enorm veel op het spel: als zij hun vaste lasten moesten voldoen zonder dat er inkomsten tegenover stonden, hadden zij geen inkomen en zouden vele faillissementen het gevolg zijn. De overheid heeft daarbij geen ambtelijke vertragingsmechanismen ingebouwd bij de toekenning, om vooral snel het geld uit te kunnen uitkeren. De basis was het vertrouwen dat de Staat in de burger moet kunnen stellen.”, aldus de officier.

Verdachte heeft door zijn handelen volgens de officier de Staat opgelicht en het vertrouwen ernstig geschaad. Er was geen sprake van een actieve kapsalon die schade leed of zou gaan lijden. Er was geen sprake van vaste lasten. Verdachte heeft de kapsalon ingeschreven bij de KvK om onterecht aanspraak te maken op de subsidie. Gevolg zou volgens hem kunnen zijn dat in de toekomst de controlemechanismen voor verstrekking wel worden ingezet en ondernemers daardoor dus langer op hun geld moeten wachten, met alle trieste gevolgen van dien.

Strafeis en vonnis
“De straf dient enerzijds als vergelding voor het kwalijke gedrag van verdachte, maar ook als afschrikwekkend middel om andere potentiele fraudeurs te waarschuwen dat deze vorm van eenvoudig te plegen fraude, niet wordt getolereerd.”, aldus de officier.

Hij eist een gevangenisstraf van 2 maanden en een schadevergoedingsmaatregel van 4000 euro + rente met de mogelijkheid van 50 dagen hechtenis. De rechter legde verdachte een werkstraf van 180 uur en toewijzing van de vordering zoals geist op.

https://www.om.nl/actueel(...)orona-steunmaatregel
pi_195946706


[ Bericht 100% gewijzigd door seetjai op 30-10-2020 19:19:53 ]
pi_195946758
Dus 'terugbetalen en 180 uur papiertjesprikken'. Wat afschrikwekkend zeg.
"Pools are perfect for holding water"
  vrijdag 30 oktober 2020 @ 16:44:53 #4
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_195947803
4,5 weken werken. Waarschijnlijk langer omdat het niet fulltime kan. Ik zou daar best van balen.

Als je het omrekend is dat 22,20 per uur. Dat is op het randje van bestaansrecht voor een ZZP-er. Misschien ben je er wel overheen zelfs. :P

En hij moet het nog terugbetalen ook.
Fine, fuck you then! - Getrouwd met Mohmi
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')