abonnement Unibet Coolblue
pi_195760183
quote:
Kamer wil dat Blok vuist maakt tegen Turkije

Het oplaaiende gewapende conflict in Nagorno-Karabach zet de Armeens-Azerische relaties in Rusland – waar miljoenen in de diaspora leven – op scherp. Gemeenschapsleiders in Moskou proberen geweld te voorkomen.

Een vijftiental mensen, meest mannen, luistert aandachtig terwijl de spreker hen bijpraat over de laatste ontwikkelingen aan de frontlijn in Nagorno-Karabach. Achter hem een grote muurschildering van de grote Armeense filmregisseur Sergej Paradzjanov, bij zijn leven een pleitbezorger van vrede tussen Armeniërs en Azeri.

“Eens per week komen we hier samen om de situatie te bespreken”, zegt zakenman Ara Abramjan, president van de Unie van Armeniërs van Rusland, de grootste organisatie van de Armeense diaspora in het land. “We praten over wat er gebeurt in Nagorno-Karabach, maar ook over incidenten die zich voordoen tussen Armeniërs en Azeri. En die zijn er.”

Sfeer van een wijkcentrum
De ruimte ademt de sfeer van een wijkcentrum. Je kunt er koffie drinken en ernaast is een sportzaaltje. Vijftig meter verderop verheft zich de enorme Transfiguratiekathedraal van de Armeens-Apostolische kerk, opgetrokken uit rode tufsteen en voltooid in 2013. Het is de hoogste Armeense kathedraal ter wereld, de grootste ook buiten Armenië. Dat wekt geen verbazing, want in Rusland wonen volgens officiële cijfers meer dan een miljoen Armeniërs (zelf houden ze het op drie miljoen) en zijn ze de op vijf na grootste bevolkingsgroep.

“Iedereen maakt zich grote zorgen”, zegt bestuurslid Loesik Goekasjan. “We hebben hier een crisisstaf gevormd en verlenen alle mogelijke hulp, humanitair, moreel en materieel. In 65 Russische regio's hebben we afdelingen, die zijn allemaal betrokken. Want de Armeniërs zien Karabach, of Artsach, als hun moederland.”

Beschuldigingen
President Ilham Aliyev van Azerbeidzjan heeft de Armeense diaspora in Rusland, en Abramjan persoonlijk, ervan beschuldigd wapens en huurlingen te smokkelen naar Nagorno-Karabach. Abramjan wuift de aantijging weg. “Dat is lachwekkend. Ziet u hier in Moskou winkels waar wapens worden verkocht, raketten, vliegtuigen? Maar hijzelf koopt wel voor veel geld wapens van Turkije, Israël en Rusland.”

Naast de situatie aan het front heeft de dreiging van botsingen tussen Azeri en Armeniërs in Rusland alle aandacht. Ook de Azerische gemeenschap in Rusland telt rond de miljoen mensen. Toen in juli kortstondig gevechten oplaaiden langs de Armeens-Azerische grens, kwam het hier tot schermutselingen. “Wij roepen de Armeniërs in Rusland op niet in te gaan op provocaties”, zegt Abramjan. “We staan in voortdurend contact met de politie om escalaties te voorkomen.”

‘In Moskou maakt het conflict veel los’
De Azerische diaspora in Moskou volgt de gebeurtenissen rond Nagorno-Karabach evenzeer met argusogen. “In Moskou maakt het conflict heel veel los, niet alleen in Azerbeidzjan”, zegt Sjamil Tagajev, die de Azerische Gemeenschap in Moskou leidt. “De Azeri vormen hier een van de grootste bevolkingsgroepen, onder hen zijn veteranen van de oorlog om Karabach en ook mensen die indertijd zijn gevlucht voor het geweld. Zij vergeten dat nooit. Vanochtend werd ik gebeld door een man wiens gezin in het grensgebied woont. Afgelopen nacht is er een granaat op hun huis gevallen. Hij wil er meteen naar toe.”

Ook Tagajev ziet het voorkomen van conflicten tussen de twee bevolkingsgroepen in Moskou als primaire taak. Daarom is hij naar eigen zeggen voortdurend op pad om met mensen te praten, op straat, op markten en in cafés. “Iedereen kent mij en ik ken de lokale leiders. De Azerische gemeenschap is onderverdeeld naar afkomst uit verschillende steden, zoals Ganja en Baku. Iedere groep heeft een eigen oudste, een aksakal. Met hen heb ik veel contact”, aldus Tagajev.

‘Provocaties van Armeense zijde’
Hij wijt de eerdere incidenten aan ‘provocaties van Armeense zijde’. Massale aanhoudingen waren het gevolg, sommige deelnemers aan de vechtpartijen zitten nog altijd vast. “Na de gebeurtenissen in juli zijn we met veel mensen om de tafel gaan zitten”, zegt Tagajev. “We hebben besloten zoveel mogelijk de vinger aan de pols te houden. Daardoor is het in Moskou niet tot nieuwe schermutselingen gekomen, ondanks de hoog opgelopen emoties.”

Als normale buren verder
Armeniërs en Azeri beschuldigen elkaar van etnische zuiveringen en andere misdaden. Kunnen ze ooit nog als normale buren verder? "We moeten ons niet vastbijten in het verleden", betoogt Tagajev. "De Duitsers en de Russen hebben ook ooit gevochten, maar nu drijven ze handel en rijden Russen in Duitse auto's. De Duitsers hebben oorlog gevoerd met de Fransen, de Britten met de Argentijnen, iedereen heeft ooit met elkaar gevochten, maar dat betekent niet dat ze allemaal tot op de dag van vandaag gezworen vijanden zijn. Je moet vooruitkijken."

Abramjan beaamt dat, maar heeft twijfels over de haalbaarheid. “Uiteindelijk moeten we toch samen verder. Ik heb meermalen voorgesteld een rondetafelgesprek te beleggen, want we hebben vrede nodig, we wonen uiteindelijk samen, Armeniërs en Azeri. Laat de vrede van hier naar daar overslaan. Ik wilde met tweehonderd studenten uit Azerbeidzjan en tweehonderd uit Armenië een rondetafelgesprek organiseren in Sotsji. Maar de Azeri willen dat niet. Ze hebben de Armeniërs tot vijand verklaard.”

bron: telegraaf
quote:
Tweede Kamer wil geen sancties tegen leiders Azerbeidzjan

De Tweede Kamer voelt niets voor persoonsgerichte sancties van Europa tegen president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan en zijn naaste omgeving vanwege de oorlog in Nagorno-Karabach.
Een motie van die strekking van CDA met steun van ChristenUnie kreeg woensdag geen steun. Het voorstel van CDA'er Martijn van Helvert wekte eerder tijdens het debat ook verwarring.

"Wij doen nooit aan persoonsgerichte sancties tegen leiders", zei een verbaasde Sven Koopmans van coalitiegenoot VVD. Dat gebeurt zodat de gesprekken altijd door kunnen gaan.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wees erop dat de EU nog werkt aan een sanctieregime voor mensenrechtenschenders (de zogenaamde Magnitsky-wet).

Hij staat ook een gebalanceerde aanpak van de crisis voor. Het is een decennia oud conflict en beide betrokken partijen weigeren al lang om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, zei hij.

Buitenlandse inmenging
Van Helvert zei dat met het dreigement van sancties van de EU het conflict "nu nog in de kiem gesmoord kan worden". Volgens de CDA'er wijst Aliyev een staakt-het-vuren af. "Dat mag consequenties hebben." Blok zei niet te kunnen zeggen wie de recente strijd is begonnen.

Eind vorige maand braken de gevechten uit. Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar is al jaren in handen van Armenië. Er wonen overwegend christelijke Armeniërs, terwijl Azerbeidzjan een islamitisch land is.

Turkije heeft zijn steun uitgesproken voor Azerbeidzjan. De rol van Ankara wordt door bijna de hele Kamer veroordeeld. De Kamer wil dat de buitenlandse inmenging in het conflict wordt onderzocht.

bron: Marroko Nieuws
De betrouwbaarheid van deze tweede bron is mij niet helemaal duidelijk, maar de informatie lijkt te kloppen. Veel andere Nederlandstalige bronnen lijken er niet te zijn. Ik hoop dat het daar een beetje rustig blijft.
pi_195760253
quote:
Uit informatie van inlichtingendiensten blijkt volgens Macron dat driehonderd Syrische strijders uit ‘jihadistische groepen’ onlangs uit Aleppo in Syrië door de Turkse stad Gaziantep zijn getrokken op weg naar Azerbeidzjan. ‘De Franse reactie zal zijn Turkije om uitleg te vragen”, zei Macron, die toevoegde dat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ‘in de komende dagen’ gaat contacteren. ‘Ik dring er bij alle NAVO-partners op aan om het gedrag van een NAVO-lid onder ogen te zien.’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag al gezegd dat Syrische en Libische ‘terroristische’ strijders naar Nagorno-Karabach worden gestuurd. Armenië beschuldigt Turkije daar al langer van. De Turkse en Azerbeidzjaanse regering spreken het tegen.

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten riepen de strijdende partijen in de regio donderdag in een gezamenlijke verklaring nog eens op de wapens direct neer te leggen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak eerder al zijn bezorgdheid uit over het geweld. Het decennia oude conflict laaide zondag opnieuw op en dreigt uit te monden in een oorlog tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken in de zuidelijke Kaukasus.

bron: https://www.nd.nl/nieuws/(...)syrische-jihadisten-
pi_195760294
Het is toch vrij simpel? Griekenland en Frankrijk zitten in het westen van Turkije. Rusland en China aan het oosten en Turkije is Turkije. Niet te veel mee kutten.
pi_195765551
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 08:45 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

[..]

De betrouwbaarheid van deze tweede bron is mij niet helemaal duidelijk, maar de informatie lijkt te kloppen. Veel andere Nederlandstalige bronnen lijken er niet te zijn. Ik hoop dat het daar een beetje rustig blijft.
Paar dagen terug nog vroeg Griekenland voor een wapenembargo tegen Turkije. Griekenland werd afgewezen door onder andere Italië , Duitsland en Spanje met hun vetorecht.
pi_195765591
quote:
1s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 08:57 schreef K.Indertent het volgende:
Het is toch vrij simpel? Griekenland en Frankrijk zitten in het westen van Turkije. Rusland en China aan het oosten en Turkije is Turkije. Niet te veel mee kutten.
Turkije is een zwak land maar door die drone army zijn ze wel gevaarlijk omdat er geen middel is om die dingen te bestrijden. Wij Armenen vertrouwden erop dat Russische wapens voldoende zou zijn maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ongeveer al onze air-defences zijn uitgeschakeld door die drones. Het zijn de drones die ervoor zorgen dat de Azerbaijaanse leger vooruit kan gaan en steeds meer regio's veroveren van Armenië.
pi_195765735
Er loopt een reeks, welke dicht zit omdat er niet normaal gedaan kan worden. Mocht die weer open gaan dan kan je dit er mooi in plaatsen, hoef je ook geen clickbait-titel te maken die de lading niet dekt.
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')