FOK!forum / School, Studie en Onderwijs / Gelijke kansen voor binnen- en buitenlandse studenten?
jameshond7maandag 19 oktober 2020 @ 22:12
Zouden studenten uit het buitenland net zoveel kansen moeten krijgen als studenten uit Nederland om bijvoorbeeld toegelaten te worden tot een bepaalde studie? Of moeten universiteiten voorrang verlenen aan de grote groep vwo'ers die gaat studeren?

Steeds meer universiteiten zeggen geen verschil in afkomst te willen maken. Aan de ene kant misschien logisch, maar aan de andere kant niet aangezien studenten uit verschillende landen een verschillende voorgrond hebben waardoor resultaten en potentie niet 1 op 1 te vergelijken zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de prestatie-cultuur in China en de zesjes cultuur in Nederland.

En hoe zullen studenten uit het buitenland het onderwijs in Nederland beinvloeden? Zullen ze ervoor zorgen dat nominaal studeren de norm wordt? Ik weet uit ervaring die veel buitenlandse studenten tot sluitingstijd in de universiteitsbieb zitten en dat ze hier ook in de weekenden naartoe trekken. Aan de ene kant omdat ze misschien niets anders te doen hebben hier, aan de andere kant omdat ze een hele andere instelling hebben.
Hoe denken jullie hierover?

[ Bericht 3% gewijzigd door jameshond7 op 19-10-2020 22:34:37 ]
valentijn101maandag 19 oktober 2020 @ 22:28
Natuurlijk moeten ze dat maken. Er gaan toch ook ladingen Nederlandse subsidie naar toe.
SpecialKmaandag 19 oktober 2020 @ 23:51
De Nederlandse overheid staat volgens mij voornamelijk in dienst van het Nederlandse volk onder gratie des volks. Niet in dienst van wat buitenlanders die toevallig centjes hebben.

Dus dan zou je verwachten dat de Nederlandse overheid, die infrastructuur, subsidies en andere ondersteuning biedt aan onderwijsinstellingen regels zou stellen die deze instellingen aansporen om voorrang te geven aan Nederlandse staatsburgers. Diezelfde staatsburgers die straks blijven en die die hiervoor genoemde belastingcentjes gaan betalen zodat deze instellingen überhaupt kunnen blijven functioneren.

Waarbij je zou verwachten dat onderwijsinstellingen in Nederland, het land zelf een warm hart toedragen en willen bijdragen aan ons aller succes.

Maar ik zal wel weer een keiharde racist / nazi / white supremacist zijn.
Op. Een. Of. Andere. Manier.

Kom er maar in Speknek.
speknekdinsdag 20 oktober 2020 @ 00:09
Hoi. Er wordt zover ik weet inderdaad geen onderscheid gemaakt. En das niet iets van de laatste jaren maar als sinds de Bologna overeenkomst. Dat is een keuze voor Europese integratie. En studenten uit landen die niet in de Bologna overeenkomst zitten moeten de volle mep betalen dus die parasiteren niet op onze belastingen. Ik heb er geen sterke mening over. Volgens mij gaat het wel goed zo. Als er steeds minder geld naar onze opleidingen gaat dan worden grosso modo de studenten die de volle mep betalen wel interessanter. Maar dat is niet de schuld van de buitenlanders maar onze overheid die onze opleidingen afknijpt.
speknekdinsdag 20 oktober 2020 @ 00:18
En ja in het algemeen zijn internationale studenten gemotiveerder en serieuzer, en wil je die als docent, en misschien ook wel als samenleving, erbij hebben zitten in de collegezaal. Das natuurlijk zelfselectie, de gemiddelde ik weet niet wat ik wil ik studeer wel communicatie zesjes scholier van ons gaat ook niet naar een universiteit in het buitenland. Alhoewel je ook wel het type hebt dat de Erasmus als verkapte Railrunner feestvakantie ziet. Of het type Chinese enigskind met rijke ouders hier naartoe gestuurd wordt en volledig out of her depth is.
galateadinsdag 20 oktober 2020 @ 00:24
Er gaan wel veel minder Nederlandse studenten naar het buitenland dan studenten uit het buitenland naar Nederland toe komen. Het heeft zijn voor en nadelen. De verengelsing van het onderwijs zorgt er onder andere voordat allerlei Nederlandse vaktermen en cultuur verdwijnen. En klasseerschillen zijn hiermee ook toegenomen.
Studenten uit armlastige gezinnen studeren zelden in het buitenland.
speknekdinsdag 20 oktober 2020 @ 00:30
Dat verschil was zo, maar inmiddels zit er bij ons bijvoorbeeld ingebouwd (nouja voor corona dan) dat studenten wel verwacht worden 1 semester in het buitenland door te brengen. Veel doen het dan nog steeds niet en ik ben ook wel gevoelig voor het argument van klasseverschillen (alhoewel het niet is alsof ons eigen onderwijs zo'n ramp is om een semester extra te moeten volgen, maar het is jammer voor je cv), maar het is wel een cultuuromslag waar Nederlandse studenten ook veel meer gebruik maken van de Erasmus mogelijkheden.