abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  zondag 18 oktober 2020 @ 02:20:14 #1
19194 Oversight
◢◤
pi_195705933
quote:
Masha Maximow is de beste in haar vak. Ze beveiligt computers en netwerken en doet dat voor Xoth Intelligence, een firma die internationaal opereert en zo terrorisme in de kiem probeert te smoren. Mascha wordt ook vaak op missie gestuurd om twijfelachtige regimes te helpen om dissidente inwoners op te sporen en te volgen. Alleen maar omdat ze het kan, en omdat ze het plezierig vindt, helpt ze soms stiekem diegenen tegen wie ze het regime in kwestie hoort te beschermen. Als tiener en wizzkid stelde ze zich daar geen vragen bij, en ook nu nog vindt ze het vooral spannend. Maar het blijft geen spel. Zo lang alles zich afspeelde in verre landen, kon ze de feiten in een hokje stoppen en ergens diep in haar brein opslaan. Maar wanneer haar beste vriendin in haar eigen thuisstad slachtoffer wordt van de hacks en de spyware die ze zelf helpt ontwerpen, kan ze niet meer doen of haar neus bloedt en wordt ze gedwongen keuzes te maken.

Attack Surface is het vervolg op Little Brother en Homeland met deels dezelfde hoofdpersonages. Marcus Yallow, hoofdpersonage in de beide voorgaande boeken, is nu een nevenpersonage, en Masha Maximow, voormalig nevenpersonage, is nu diegene waar alles om draait. De beide voorgaande boeken waren bedoeld voor een YA-publiek. De personages waren tieners, maar nu zijn ze dertigers en de auteur heeft het doelpubliek van dit nieuwe boek daarom bijgesteld naar volwassenen. Cory Doctorow, niet alleen schrijver maar ook een activist die allerhande inbreuken op onze digitale privacy aankaart via een blog en zijn boeken, probeert zijn lezers met dit boek wakker te schudden en een geweten te schoppen. Het boek is opgedragen aan de zogenaamde klokkenluiders die hun leven riskeren om de wereld duidelijk te maken dat het een voor twaalf is als het over onze privacy en vrijheid gaat. Attack Surface kan dan ook gezien worden als een heel realistische variant op 1984.

Men hoeft de voorgaande boeken niet te hebben gelezen om dit derde boek te kunnen volgen. Het is volledig standalone en referenties naar het verleden worden netjes verwerkt en verklaard. Wat wel nodig is, is een stevige dosis interesse in onze digitale wereld, en toch ook wel wat kennis. Wie als digibeet in dit boek stapt, leest het waarschijnlijk niet eens uit. De acroniemen vliegen je om de oren. Als je bovendien nog nooit van Paranoid Android (het operating systeem, niet de robot) hebt gehoord, of termen als Tor, RFID, virtual box, open source of Raspberry Pi je helemaal niet aan computers doen denken, dan blijf je beter ver weg van dit boek. Dat is jammer, want wat Doctorow verder vertelt, is wel degelijk iets waar iedereen zich bewust van zou moeten zijn. Er bestaan al meerdere non-fictieboeken waarin ons wordt uitgelegd wat er met onze digitale privacy aan de hand is (Het is oorlog, maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk is een aanrader), maar Doctorow legt het met fictie uit, wat voor velen beter te behappen is. Met de overvloed aan terminologie maakt hij het boek bijzonder realistisch en een prettig avontuur voor wie bekend is met de materie, maar verkleint hij zijn doelpubliek ook meteen drastisch.

Doctorow viel ironisch genoeg zelf al ten prooi aan pogingen tot censuur en weet daarom waar hij over spreekt. Als voorvechter voor privacy zijn zowat al zijn boeken gratis te downloaden. Toen 20th Century Fox een zogenaamde DMCA request naar Google stuurde om alle illegale downloadlinks te laten verwijderen naar hun serie Homeland, werden per vergissing ook de links naar Doctorows boek met deze titel aan het verzoek toegevoegd. Eenzelfde fout maakte Doctorows eigen uitgever met het boek The Rapture of Nerds zodat links naar Doctorows boek geband werden. Hoewel dit onbedoelde menselijk vergissingen waren, maakte Google de toegang tot deze links toch onmogelijk en blijft het bedrijf sindsdien al jarenlang doof voor pogingen om de links weer toegankelijk te maken. Een beter bewijs dat censuur een probleem is en onze privacy in gevaar, kon Doctorow ons niet bezorgen. Wie zijn digitale leven in handen legt van grote spelers als Google en Facebook, moet ook beseffen dat deze bedrijven steeds meer bepalen wat wel en niet kan in onze wereld. De maatschappij uit 1984 klopt steeds luider aan onze deur.

Het boek is heel technisch en heel dystopisch, vol misantropische spionage, maar Masha’s keuzes en haar levensverhaal (via flashbacks verteld) vormen boeiende lectuur waarin meerdere thema’s aangehaald worden die een mens aan het denken zouden moeten zetten. Doctorow laat Masha groeien en brengt niet alleen onze digitale wereld in het verhaal, maar maakt ook de connectie met de raciale problematiek die momenteel voornamelijk in de VS tot rellen leidt. Masha’s beste vriendin Tanisha is een van boegbeelden van wat in het boek de opvolger is van de #BlackLivesMatter beweging. Doctorow toonde zich hierin visionair aangezien hij dit boek al in 2018 afwerkte. De auteur brengt zoals steeds sciencefiction, maar in Attack Surface zit die fictie ons akelig dicht op de hielen. Een aanrader voor wie niet opziet tegen een technische en harde dystopie en zich wel eens zorgen maakt over onze privacy.
:{ We wonen in een land dat niet klaar is voor wat er onvermijdelijk aankomt, en zullen het moeten doen met wat de mensen die het kunnen, ... vinden dat het zal moeten gaan worden.

:') ...misschien maar goed ook, want alle anderen hebben gefaald.quote:
"Every time we witness an injustice and do not act, we train our character to be passive in its presence and thereby eventually lose all ability to defend ourselves and those we love." -- Julian Assange
:O [milestogobeforeisleep] 776 .br

[ Bericht 2% gewijzigd door Oversight op 18-10-2020 02:33:24 ]
◢◤
pi_195706819
Als je het bericht even netjes in kopjes, onderkopjes, meerdere alinea's en zinnen verdeelt, zodat het niet meer n woordenbrij is, zal ik het wellicht lezen
  zondag 18 oktober 2020 @ 15:15:21 #3
19194 Oversight
◢◤
pi_195714034
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 06:25 schreef gepromoveerT het volgende:
Als je het bericht even netjes in kopjes, onderkopjes, meerdere alinea's en zinnen verdeelt, zodat het niet meer n woordenbrij is, zal ik het wellicht lezen
:{w tegen die tijd is heel je internet er niet meer.
◢◤
  zondag 18 oktober 2020 @ 15:37:00 #4
19194 Oversight
◢◤
pi_195714492
*O* The attacker used several networks to spoof 167 Mbps (millions of packets per second) to 180,000 exposed CLDAP, DNS, and SMTP servers, which would then send large responses to Google.

_O_ "This demonstrates the volumes a well-resourced attacker can achieve: This was four times larger than the record-breaking 623 Gbps attack from the Mirai botnet a year earlier. It remains the highest-bandwidth attack reported to date, leading to reduced confidence in the extrapolation," the company informed.

_O- .... en dat was een test om te kijken wat er gebeurt als je dit met een hele straat doet, of een dorp, of....
◢◤
pi_195715540
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 15:15 schreef Oversight het volgende:

[..]

:{w tegen die tijd is heel je internet er niet meer.
Jammer, zal ik dus nooit weten wat je te melden hebt.
Tip; de tekst kopiren naar Word en netjes indelen en dan copy/paste. Kost je een half uurtje, maar dan heb je ook wat.
Een goede layout doet veel; kijk maar. Ziet er toch mooi uit, vind ik. n, je hebt eer van je werk :P
DIG / Een woordje over Purism en de Librem 5
  zondag 18 oktober 2020 @ 17:45:42 #6
19194 Oversight
◢◤
pi_195717484
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 16:13 schreef gepromoveerT het volgende:

[..]

Jammer, zal ik dus nooit weten wat je te melden hebt.
Tip; de tekst kopiren naar Word en netjes indelen en dan copy/paste. Kost je een half uurtje, maar dan heb je ook wat.
Een goede layout doet veel; kijk maar. Ziet er toch mooi uit, vind ik. n, je hebt eer van je werk :P
DIG / Een woordje over Purism en de Librem 5
:{w Wellicht is het een optie om voor die tijd het boek te lezen, dat heb je in ieder geval een idee waarom je HUE lamp straks de wifi van je buren gaat vragen om samen te kletsen met wat ie nog meer kan vinden in de buurt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Oversight op 18-10-2020 17:47:24 (1) ]
◢◤
pi_195717573
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 17:45 schreef Oversight het volgende:

[..]

:{w Wellicht is het een optie om vor die tijd het boek te lezen, dat heb je in ieder geval een idee waarom je HUE lamp straks de wifi van je buren gaat vragen om samen te kletsen met wat ie nog meer kan vinden in de buurt.
Al mijn internet of things things staan off-line en binnenkort ontvang ik (hopelijk) mijn Librem 5 foon.
Hoef ik geen boek voor te lezen; common sence will do :)
  zondag 18 oktober 2020 @ 20:01:57 #8
19194 Oversight
◢◤
pi_195719594
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 17:52 schreef gepromoveerT het volgende:
Hoef ik geen boek voor te lezen; common sence will do :)
_O- het bekende probleem tussen de monitor en de rugleuning van de burostoel.
◢◤
pi_195721445
quote:
0s.gif Op zondag 18 oktober 2020 20:01 schreef Oversight het volgende:

[..]

_O- het bekende probleem tussen de monitor en de rugleuning van de burostoel.
Hahaha; heb je het nu over jezelf :P
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')