Toen ik net 18 was ging ik eens een weekje of twee ofzo naar Zweden, met mijn moeder.
Meest fascinerende eten vond ik blåbärssoppa. En van die vis en salami in een tube, die ook.
Op dat reisje kocht ik bovendien een servies, omdat ik het zo mooi vond. Dat heb (en gebruik) ik nog.
Dus. Blåbärssoppa in Zweedse soepkom.
Recept is eenvoudig genoeg:
quote:
Recept på blåbärssoppa (4 glas)
1/2 l vatten
1/2 dl socker
1/2 l blåbär, rensade
2 msk potatismjöl
Dat is globaal dit ongeveer:
Flesje bosbessensap erbij in plaats van water, want in Nederland koop je geen bosbessen maar blauwe bessen en dat is flauwe hap en te weinig kleur. Die bessen zijn dus blauwe bessen (uit de diepvries, van de supermarkt).
Water, sap en suiker aan de kook, bessen erbij, koken, aardappelzetmeel erbij, koken, klaar.
In Zweedse soepkom en met een kwakje creme fraiche met kardemom.
Nou was dit wel een heel simpel receptje, en dan nog met gekochte bessen ook nog, dus ik maakte ook nog een vinbärspaj. Niet dat dat nou hogere bakkunst was, maar goed, in elk geval wel met eigen bessen.
quote:
5 dl blandade vinbär
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
Mij teveel suiker in de ingredientenlijst, en ik had nog oude jam, dus jam ipv suiker door het deeg.
Bessen onderin een taartvorm, deegje erboven. In de redelijk hete oven (200
o)
Half uur bakken, laten afkoelen.
Op een Zweeds schoteltje, met een kwakje creme fraiche met vanille.