Ik ook, in allerlei variaties ook. Met zalm vond ik het lekkerstquote:Op vrijdag 23 oktober 2020 12:04 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
mmm, pyttipanna. Dat kocht ik altijd uit de diepvries in Zweden, nog nooit van scratch gemaakt.
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.
Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.
Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/
De foto'sDapper! En een aparte combi die ook op mijn to cook lijstje gaat.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
[..]
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:30 schreef Isabeau het volgende:
Zweden-week dus! Bij Zweden denk ik aan Zweedse gehaktballetjes en vis. En terwijl ik op mijn werk op FB zit komt een pagina langs van AtlasObscura. Deze: How a Banana-Chicken Casserole Defined Swedish Cuisine Ik was geintrigeerd. Ik ken redelijk wat Zweden in mijn game-wereld, dus ik begon te vragen of dat nou echt Zweeds was? En raar maar waar, alle 3 de Zweden die ik die vraag stelde werden enthousiast en vertelden hoe lekker het was. Er blijkt in de supermarkt een kant en klare Flygande Jacob (vliegende jacob) te vinden te zijn en 1 van hen zei het gerecht regelmatig te maken.
Ik hou wel van idiote combinaties en dus besloot ik het te maken. We hebben het hier over kip, banaan, pinda's, spekblokjes, slagroom en chilisaus. En dan heb ik zelfs bijna alle ingrediënten opgesomd.
Het door mij gebruikte (blijkbaar originele) recept: https://alltommat.se/recept/flygande-jakob/
De foto'sWow! Wat een combiSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was....verbazingwekkend lekker. Serieus. De room met chilisaus was al een briljante combinatie. En tsja, wat kan er mis gaan met gebakken spekjes met kip het enige wat de volgende keer wel mag worden weg gelaten is het meest kenmerkende ingrediënt van het land wat dol is op dit fruit: de banaan
Voetnoot: de eerste link van Atlas Obscura is absoluut de moeite van het lezen waard!
En omdat warm fruit in avondeten even iemand erbij roepen @:fietsie
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?quote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:42 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Maar wel meer kardemom gebruiken dan hier staat. Nu de cake koud is proef ik 'm helemaal niet meer
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer vanquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:46 schreef Blues het volgende:
[..]
Dubbele hoeveelheid denk je? Ik ga zo beginnen... of ipv 2, 3 theelepels?
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurdquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:56 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Mocht je het nog lezen. Ik zou 4 doen. Rook met deeg roeren wel kardemom, maar bij eten proef je er helemaal niets meer van
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
[..]
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.htmlquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:07 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Klopt, ik heb wel peulen, maar de laatste week te zere handen om die los te kloppen en fijner te malen.
Denk dat ik ‘m de volgende keer ook met appel zou maken, iets meer bite. Peer is lekker maar heeft een apart mondgevoel. Denk nog na over om er nog iets anders in te doen, dadel misschien in kleine stukjes
Ohhhh, da’s een goeie. Bedenk me nu dat dat misschien ook bij de turk te koop is, daar haal ik ook Gepelde pistachequote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:09 schreef Molo het volgende:
[..]
https://www.pit-pit.com/kardemom-zaadjes.html
Dadel lijkt me niet lekker erbij, eerder iets frissigs of karamel
Nu lees ik dit pas. En realiseerde me ook dat echt pitten meer smaak afgeven (ook ooit al een keer kardemommopjes (koekjes) gemaakt) maar die hadden ze niet bij de supermarkt.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
[..]
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
Heb je de link van AtlasObscura gelezen? Nog een maffer verhaal hoe zoiets heel Zweden wist te veroveren. En de uitleg wat de fascinatie van Zweden met banaan (pizza banaan...) is en hoe dat zo gekomen is. Zweden schijnt het meeste aantal bananen per hoofd van de bevolking te eten. Misschien komt dat ook door alle flygante jacobs!quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 14:47 schreef minilot het volgende:
Isa, wat een bizar én fascinerend gerecht!
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellenquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 15:02 schreef Molo het volgende:
Je hebt poeder gebruikt, dat is echt een tiende van de geur en smaak van hele peulen en zaadjes eruit gepeurd
Dus echt keer tig zou ik doen, 6 ofzo, om beetje smaak erin te pompen
Ik ga m zo met appel maken trouwens
Dat heb ik 1 keer gedaan voor baklava, daarna ontdekte ik gepelde pistachequote:Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen
Het is de 24e , je bent ruim op tijd!quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:17 schreef Blues het volgende:
Ik proef de peer, de rietsuiker en de kardemom
Leuk recept waar je goed mee kan variëren.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Sorry dat ik niet in de voorgeschreven week heb meegedaan
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijkquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:21 schreef Kaatje1 het volgende:
@:Blues, maandag kan ik je laten weten hoe het smaakt na het ontdooien.
Oh ja Ik dacht dat t tot gister was.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:19 schreef fietsie het volgende:
[..]
Het is de 24e , je bent ruim op tijd!
Nom!
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzoquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 16:22 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat een gedoe lijkt me dat, al die peultjes te pellen
Tot dit topic wist ik niet eens dat dat bestond! Maar de peultjes die ik heb moeten doorgaans ergens geplet door heen.quote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:36 schreef Molo het volgende:
Yep, en ik hķu van kardemom, maar daarom dus standaard zo'n pot zaadjes in huis. Dat is aanzienlijk sneller voor elkaar allemaal dan die peultjes uit elkaar rukken en vliesjes ervan scheiden enzo
Daarvoor heb ik spekkoek meegenomen in het kader van rijsttafelenquote:Op zaterdag 24 oktober 2020 17:31 schreef Blues het volgende:
[..]
Ik neem bij elk baksel als het klaar en afgekoelt is altijd een flinke hap. Wil toch voor de foto de binnenkant zien én dat stuk wordt meteen de proef. Rest gaat dan of in vriezer of mee naar werk, of allebei. Vanaaf bij de koffie ook een stukkie natuurlijk
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |