abonnement Unibet Coolblue
pi_195387399
Interfax-ZAPAD schrijft nu dat bestaande acreditaties van journalisten die voor buitenlandse media werken vanaf vandaag komen te vervallen. De journalisten die dit betreft moeten opnieuw geaccrediteerd worden. Details volgen nog.
pi_195389464
quote:
Het Belarussische Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een heraccreditatie van buitenlandse media door

Het Belarussische Ministerie van Buitenlandse zaken voert een heraccreditatie van buitenlandse media door volgens de nieuwe regels, de oude perskaarten verliezen hun geldigheid op 2 oktober.

"De geldigheid van eerder afgegeven accreditatie-kaarten vervalt officieel per 2 oktober van dit jaar", klinkt het in het bericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van vrijdag.

Vanaf maandag, 5 oktober, start de commissie betreffende de accreditatie van journalisten van buitenlandse media van het Ministerie van Buitenlandse Zaken haar werk in een nieuwe samenstelling.

"Wij plannen ook om vanaf maandagmorgen de aanname van verzoeken online te openen. Voor het insturen van documenten voor de accreditatie is het benodigd om bij het onderdeel van de persdienst op de officiλle site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een formulier in te vullen afhankelijk van de soort: voor een tijdelijke of een permanente accreditatie. Alle eerder ingediende verzoeken zullen in eerste instantie bekeken worden. Het is niet noodzakelijk om herhaald een verzoek in te dienen. In overeenstemming met de normen van de nieuwe regulatie wordt er bij accreditaties prioriteit gegeven aan staatsburgers van staten, waar de buitenlandse media gevestigd zijn", verduidelijkte het ministerie.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuwe redactie ontwikkeld van de regulatie betreffende de accreditatie van journalisten van buitenlandse media. Op vrijdag 2 oktober werd het betreffende besluit van de ministerraad genomen. "Binnenkort word het besluit gepubliceerd op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zeken", meldt de instelling

Het vorige besluit werd in 2008 aangenomen, maar volgens de mening van het Ministerie van Buitenlandse zaken voldoet dat niet meer aan het niveau van de ontwikkeling van de mediaindustrie en nieuwe tendenties in de wetgeving.

"Het document bevatte een reeks aan verouderde regels, in de praktijk niet toegepaste normen en discriminerende punten. Wij hebben aandachtig het beleid gestudeerd van onze buurlanden (Polen, Letland en andere), maar ook dat van staten, die zich traditioneel positioneren als opponenten van de vrijheid van meningsuiting (bijvoorbeeld Frankrijk). De recommandaties inzake het instituut van de accreditatie van de OVSE en de Commissie van Venetiλ werden tot kennis genomen. Ook is er rekening gehouden met afzonderlijke kritische opmerkingen, waaronder opmerkingen inzake de situatie met de onmogelijkheid van het volledig functioneren van de commissie betreffende de accreditatie van journalisten van buitenlandse media van het Belarussische Ministerie van Buitenlandse Zaken wegens de epidemiologische situatie", merkte het Ministerie op.

Momenteel is de bezetting van de commissie vernieuwd en worden er nieuwe vormen van haar werk ingevoerd voor een toekomstige minimalisatie van invloed op het proces van het verkrijgen van accreditatie door force majeur omstandigheden. Zo zijn de procedures voor het indienen van documenten voor de accreditatie (voor zowel tijdelijke, als permanente accreditaties) en het verkrijgen van de tijdelijke accreditatie omgezet in een elektronisch formaat.

Behalve dat, hebben journalisten de moeilijk gekregen om zelfstandig de accreditatie-kaarten voor een tijdelijke accreditatie uit te printen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt een significante verkorting van de duur voor het bestuderen van documenten die worden ingediend voor de accreditatie: van 20 dagen naar 5 dagen voor een tijdelijke accreditatie en van 2 maanden naar 30 dagen voor een permanente accreditatie. Ook is de mogelijkheid voor het verlengen van de permanente accreditatie voor de duur van maximaal 3 jaar ingevoerd (eerder was het maximaal tot 1 jaar mogelijk). Het werk van freelance journalisten is in wettelijke kaders gegoten in de interesses van de buitenlandse media.
https://interfax.by/news/policy/vnutrennyaya_politika/1284521/
Interfax-ZAPAD

Weinig concreet, veel rethoriek. Duidelijk is dat de buitenlandse media opnieuw een accreditatie moeten aanvragen en dat ze dit weekend niet legaal kunnen werken. In de toekomst gaat het proces waarschijnlijk wat sneller, maar het is aannemelijk dat het de komende tijd vooral afwijzingen zijn die sneller worden ontvangen (behalve voor RT, natuurlijk). Tussen de regels door lijkt verder de prioriteit voor "staatsburgers van staten, waar de buitenlandse media gevestigd zijn" het meest nieuwswaardig. Hoe moeilijk het wordt voor Belarussische staatsburgers om te werken voor Buitenlandse media is iets wat we in de komende tijd kunnen gaan leren.
pi_195389776

Deze video is zojuist door de politie gepubliceerd, vanaf 5 seconden zijn de betreffende beelden te zien. Volgens de politie is er in de nacht van donderdag op vrijdag in Volkovysk een auto en een huis in aanbouw van een locale politie inspecteur in brand gestoken.

Ik zou hier eigenlijk niet graag over willen speculeren, maar ergens ben ik bang dat hier provocaties uit gaan volgen als reactie van de kant van de politie. Net nu TUT.BY haar journalisten niet naar demonstraties stuurt, nu ze haar status van media kwijt is en ook de buitenlandse journalisten niet legaal kunnen werken. Ik hoop dat ik geen gelijk heb.
pi_195391777
quote:
Minsk imposes symmetrical sanctions against UK, Canadian officials

On September 29, governments of the UK and Canada imposed sanctions against Belarusian president Alexander Lukahsenko and other officials, including Minister of the Interior Yuri Karaev and Central Electoral Commission head Lidiya Yermoshina, as well as Lukashenko’s son

MINSK, October 2. /TASS/. Belarus imposes symmetrical sanctions against UK and Canadian officials, Belarusian Foreign Ministry spokesman Anatoly Glaz announced Friday.

"As we announced previously, we introduce symmetrical restrictions against a number officials of the UK and Canada," Glaz said.

He pointed out that Minsk noted the dualistic approach of these countries to the ongoing situation.

"We noted that these countries adopted a sanctions list; we believe these messages to be absolutely false and counter-productive. In particular, the UK and Canada introduced similar measures in 2006; they achieved no result and were subsequently cancelled. Meanwhile, both sides lost time, not to mention obvious double standards between evaluation of their own situation and that of their foreign partners," Glaz said.

On September 29, governments of the UK and Canada imposed sanctions against Belarusian president Alexander Lukahsenko and other officials, including Minister of the Interior Yuri Karaev and Central Electoral Commission head Lidiya Yermoshina, as well as Lukashenko’s son, Viktor.
https://tass.com/world/1208045
TASS

Het vervelende van de Belarussische sanctie lijst is dat personen die daar onderdeel van uitmaken automatisch komen te staan op de zwarte lijst van de Unie Staat en dus ook Rusland niet meer kunnen inreizen. Bij de sancties tegen de Balten heeft Belarus bovendien enkel de aantallen, maar niet de namen van de betroffen personen bekend gemaakt. Degene die het betreft komen daar pas achter bij de Belarussische of Russische grens.
pi_195392147
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2020 19:17 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

https://tass.com/world/1208045
TASS

Het vervelende van de Belarussische sanctie lijst is dat personen die daar onderdeel van uitmaken automatisch komen te staan op de zwarte lijst van de Unie Staat en dus ook Rusland niet meer kunnen inreizen. Bij de sancties tegen de Balten heeft Belarus bovendien enkel de aantallen, maar niet de namen van de betroffen personen bekend gemaakt. Degene die het betreft komen daar pas achter bij de Belarussische of Russische grens.
Dat is hoe men in een schurkenstaat werkt. Mensen op een zwarte lijst zetten, maar dat niet aan die mensen communiceren. Mensen aanklagen, en dan mensen anoniem deze aanklacht laten ondersteunen als 'bewijs'. Journalisten niet vrij hun werk laten doen, maar van ze verlangen dat ze een accreditatie hebben. Het demonstratierecht onmogelijk maken door alleen voor de staat positieve demonstraties goed te keuren...
pi_195392506
quote:
Belarus Designations

The following individuals have been added to OFAC's SDN List:

ATABEKAU, Khazalbek Bakhtsibekavich (Cyrillic: АТАБЕКАЎ, Хазалбек Бахцібекавіч) (a.k.a. ATABEKOV, Khazalbek; a.k.a. ATABEKOV, Khazalbek Bakhtibekovich (Cyrillic: АТАБЕКОВ, Хазалбек Бахтибекович)), Belarus; DOB 18 Mar 1967; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

BALABA, Dzmitriy Uladzimiravich (Cyrillic: БАЛАБА, Дзмітрый Уладзіміравіч) (a.k.a. BALABA, Dmitriy Vladimirovich (Cyrillic: БАЛАБА, Дмитрий Владимирович); a.k.a. BALABA, Dmitry (Cyrillic: БАЛАБА, Дмитрий)), Minsk, Belarus; DOB 1972; POB Haradzilava, Minsk Oblast, Belarus; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

BARSUKOU, Alyaksandr Pyatrovich (Cyrillic: БАРСУКОЎ, Аляксандр Пятровіч) (a.k.a. BARSUKOU, Aliaksandr; a.k.a. BARSUKOU, Alyaksandr; a.k.a. BARSUKOV, Aleksandr; a.k.a. BARSUKOV, Aleksandr Petrovich (Cyrillic: БАРСУКОВ, Александр Петрович); a.k.a. BARSUKOV, Alexander), Minsk, Belarus; DOB 29 Apr 1965; POB Vetkovski District, Homyel Oblast, Belarus; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

DMUKHAYLA, Alena Mikalaeuna (Cyrillic: ДМУХАЙЛА, Алена Мікалаеўна) (a.k.a. DMUHAILO, Elena; a.k.a. DMUKHAILO, Elena; a.k.a. DMUKHAILO, Yelena Nikolaevna (Cyrillic: ДМУХАЙЛО, Елена Николаевна); a.k.a. DMUKHAYLA, Alena (Cyrillic: ДМУХАЙЛА, Алена)), Belarus; DOB 1971; nationality Belarus; Gender Female (individual) [BELARUS].

IPATAU, Vadzim Dzmitrievich (Cyrillic: ІПАТАЎ, Вадзім Дзмітрыевіч) (a.k.a. IPATAU, Vadzim (Cyrillic: ІПАТАЎ, Вадзім); a.k.a. IPATOV, Vadim; a.k.a. IPATOV, Vadim Dmitrievich (Cyrillic: ИПАТОВ, Вадим Дмитриевич)), Minsk, Belarus; DOB 30 Oct 1964; POB Kolomyya, Ukraine; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

KARAEU, Yuriy Khadzymuratavich (Cyrillic: КАРАЕЎ, Юрый Хаджымуратавіч) (a.k.a. KARAEV, Yuri; a.k.a. KARAEV, Yuriy (Cyrillic: КАРАЕВ, Юрий); a.k.a. KARAEV, Yuriy Khadzimuratovich (Cyrillic: КАРАЕВ, Юрий Хаджимуратович); a.k.a. KARAYEV, Yuri), Minsk, Belarus; DOB 21 Jun 1966; POB Vladikavkaz, Russian Federation; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

KUBRAKOU, Ivan Uladzimiravich (Cyrillic: КУБРАКОЎ, Іван Уладзіміравіч) (a.k.a. KUBRAKOV, Ivan (Cyrillic: КУБРАКОВ, Иван); a.k.a. KUBRAKOV, Ivan Vladimirovich (Cyrillic: КУБРАКОВ, Иван Владимирович)), Minsk, Belarus; DOB 05 May 1975; POB Malinawka, Mahilyou Oblast, Belarus; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].

NAZARANKA, Yuriy Henadzievich (Cyrillic: НАЗАРАНКА, Юрый Генадзьевіч) (a.k.a. NAZARENKO, Yuri; a.k.a. NAZARENKO, Yuriy Gennadievich (Cyrillic: НАЗАРЕНКО, Юрий Геннадьевич)), Minsk, Belarus; DOB 17 Apr 1976; POB Slonim, Belarus; nationality Belarus; Gender Male (individual) [BELARUS].
https://home.treasury.gov(...)ent-actions/20201002
U.S. DEPARTMENT OF THE TREASURY

De Amerikanen hebben nu de namen van 8 personen bekend gemaakt, waar ze nu financiele sancties tegen instellen. De verwachting was dat de Amerikanen zouden handelen in afwachting van de Europese Unie, wat ze nu ook gedaan hebben, echter heeft de EU sancties ingesteld tegen 40 personen.
pi_195392974
twitter


Polen en Litouwen zijn niet van plan hun ambassadeurs terug te roepen voor consultatie.
pi_195393467
quote:
EU sanctions are impermissible pressure on Belarus, Zakharova says

She stressed that instead of displaying restraint, so crucial for stabilization in Belarus "the EU has once again grabbed the instrument of sanctions," which is unilateral and illegitimate

MOSCOW, October 2. /TASS/. The EU's sanctions against Belarusian officials are crude pressure on the authorities, which have been working hard for the sake of normalization in the country, Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova said in a commentary on Friday.

"We regard this step as outright and impermissible pressure on the Belarusian authorities, which have been taking measures for the sake of domestic normalization. Once again the EU has not said a word in support of the constitutional reform, geared to liberalizing the political system of Belarus through a national dialogue. This should happen not on the streets, but within the framework of the national legal space, with all strata of Belarusian society taking part."

She stressed that instead of displaying restraint, so crucial for stabilization in Belarus "the EU has once again grabbed the instrument of sanctions," which is unilateral and illegitimate, undermines the prerogatives of the UN Security Council, and "leads to the further erosion of international law."

Zakharova recalled that EU officials and representatives of its individual member-states had repeatedly vowed that their attitude was devoid of geopolitics.

"In the meantime, the EU's decisions and the language of threats, just as other actions taken towards Belarus testify to the opposite. This is an obvious instance of violation of one of the key principles of the UN Charter and the OSCE Final Act signed in Helsinki - non-interference in the internal affairs," she said.

Zakharova pointed out that instead of playing a constructive role and promoting stabilization in Belarus the EU preferred to play into the hands of some of its member-states, which are determined to shake loose the internal political situation in Belarus further on.

"We are urging the EU to give thought to the dire effects this policy may entail," she stressed.

"Also, we draw attention to the fact that in accordance with the alliance obligations the retaliatory Belarusian sanction list, which is effective as of today, will begin to be automatically applied in Russia," the commentary says.

EU sanctions

The European Union on October 2 introduced sanctions against approximately 40 Belarusian officials, whom it holds responsible for alleged election rigging and human rights violations. The EU avoided taking personal sanctions against Belarusian President Alexander Lukashenko, because that would undermine Brussels' own demand for entering into an OSCE-brokered dialogue. In response the Belarusian authorities introduced their own sanction list effective from Friday. The Belarusian Foreign Ministry said that in accordance with the civilized diplomatic practice the list would not be made public.
https://tass.com/world/1208079
TASS

Het gejank dat je van het Kremlin had kunnen verwachten i.v.m. de sancties inzake Belarus. Rusland heeft immers het alleenrecht op inmenging en bovendien heet het geen inmenging als Rusland het doet. In het stuk dat ik dik gedrukt hebt bevestigd Zakharova dat de Belarussische sanctielijst automatisch ook van kracht is in Rusland.
pi_195394782
Het regime blijft bezig om vlaggen te verwijderen, hier lukt het niet zo aardig.

twitter
pi_195395148
twitter
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 19:39:47 #36
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_195410616
Nieuwsvoorziening lijkt redelijk plat te liggen?
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_195410851
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 19:39 schreef Hyperdude het volgende:
Nieuwsvoorziening lijkt redelijk plat te liggen?
Morgen is pas de dag om daar echt over te oordelen. Ik maak mij vooral zorgen om de regio's. Als je op mijn post gedrag doelde, dan heb ik vandaag nog niet gepost omdat ik er nog niet echt aan toe ben gekomen. Maar er gebeurd eigenlijk vrij weinig nieuwswaardig op zaterdagen: vooral veel kleinere demonstraties en weinig nieuws vanuit diverse instanties die voornamelijk van maandag tot en met vrijdag werken. Ook ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat de autoriteiten een dag voor de grote demonstraties van zondag flink geweld gaan gebruiken, omdat dat de demonstraties op zondag mogelijk flink laat groeien.
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 20:03:08 #38
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_195411042
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 19:52 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Morgen is pas de dag om daar echt over te oordelen. Ik maak mij vooral zorgen om de regio's. Als je op mijn post gedrag doelde,...
Doelde een beetje op beide; hoeveelheid nieuws en jouw ontbrekende posts. :)
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_195411348
quote:
Tijdens een protest in Soligorsk zijn er ongeveer 20 mensen aangehouden, waaronder journalisten

Minsk, 3 oktober. Ongeveer 20 mensen werden op 3 oktober in Soligorsk aangehouden, meldde het stakingscommitee van "Belaruskalij". De mensen verzamelde zich in het park der vier elementen om thee te drinken, maar ze werden gestoord door wethandhavers.

De meerderheid van de angehoudenen zijn leden van het stakingscommitee, waaronder de voormalige volleybalspeler van het nationale team Sergej Taras. Na het eind van zijn carriere werd hij mijnwerker. In augustus ondersteunde Taras de staking tegen het vervalsen van de uitslag van de presidentsverkiezing en werd hij ontslagen.

Volgens informatie van de Belarussische associatie van journalisten, werden er in Soligorsk ook de journalisten Irina Orekhovskaja, Ksenija Golubovich en Dmitrij Dedok aangehouden. Daarna werden ze vrijgelaten.

In Minsk is, volgens voorlopige informatie, de vrouwen solidariteits actie "De bloemen mars" afgelopen zonder incidenten. Rekening houdend met de massale aanhoudingen ten tijde van de laatste zaterdagse optredes besloten de deelneemsters hun formaat te veranderen: langs Prospekt Neazvisimosti ongeveer vanaf het Jakub Kolas plein tot het Oktober plein wandelden de vrouwen in kleine groepen mer bloemen in hun handen. Enkele van hun waren gekleed in rood-wit gekleurde kleding of hadden rood-witte paraplu's. Over het prospekt verplaatsten zich bussen met wethandhavers. Bestuurders van personenwaens begroetten de vrouwen met geclaxoneer.
http://belapan.com/archive/2020/10/03/ru_1062444/
BelaPAN
pi_195411371
quote:
14s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 20:03 schreef Hyperdude het volgende:
en jouw ontbrekende posts. :)
Daar moet je niet te veel gewicht aangeven. Ik ben soms ook nog met andere zaken bezig. ;) Voel je vrij om zelf ook relevant nieuws te posten.
pi_195411736
Ook bij een aantal kleinere sportwedstrijden werd er vandaag aandacht gegeven voor de politieke situatie in het land:


Mensen staan omgekeerd met hun rug tegen het veld terwijl het volkslied gespeeld wordt uit teken van protest.


Nadat de eerste bal is weggetrapt blijven voetballers stil op het veld staan uit teken van protest.

Met veel van dit soort kleinere beelden kun je altijd wel iets laten zien als er even geen grotere dingen gaande zijn. Iedere dag worden er kleinere acties gehouden, bijvoorbeeld:

• op universiteiten;
• in hofjes, waar straatconcerten worden gehouden;
• bij theatervoorstellingen;
• in lunchpauzes zijn er medewerkers die voor hun kantoor 20 minuten een kleine protestactie houden;
• etcetera

Door een wijziging in tacktiek was er vandaag geen grote vrouwenmars, maar waren er vooral kleinere groepjes vrouwen die demonstreerden.
pi_195411836
twitter


Dit soort berichten zijn een nog groter probleem dan berichten over journalisten uit Minsk. In de regio's zijn er naar verhouding veel minder journalisten en als die worden opgepakt, terwijl anderen niet kunnen werken omdat hun werkgever de status van media tijdelijk is verloren of deel uit maakt van de buitenlandse media, dan houdt je weinig meer over en ben je aangewezen op amateurbeelden en verslaggeving.
pi_195411980
Maar om even over journalisten door te gaan en de ernst van de situatie.

twitter


twitter


Morgen zullen we zien wat het allemaal in de praktijk betekent, al kan het ook stapsgewijs verharden. Niemand die het weet. Ook de journalisten die werken voor media die nog wel legaal kunnen werken zullen waarschijnlijk voorzichtiger te werk gaan omdat de wet niet werkt en het nog onduidelijk is hoeveel ruimte zij in de praktijk krijgen.
pi_195412538
Kort nieuws:

• Gisteren meldden de Poolse en Litouwse ministers van Buitenlandse Zaken dat ze niet van plan waren om navolging te geven aan het voorbeeld van Belarus, dat aankondigde haar ambassadeurs terug te roepen voor consultatie en het aantal diplomatieke medewerkers in Polen en Litouwen in te verlagen. Vandaag antwoorde het Belarussische Ministerie van Buitenlandse Zaken en stelt dat Polen en Litouwen gehoor moeten geven aan haar voorstel om het aantal diplomaten te verlagen;

• De consul van het Belarussische consulaat in Bialystok Mikhail Goltsev kondigde aan ontslag te nemen en opzoek te zijn naar nieuw werk. In hoeverre dit samenhangt met zijn persoonlijke overtuigingen of met het besluit om het aantal diplomaten in Polen en Litouwen te verlagen is nog onbekend. Wel is duidelijk dat Belarus steeds minder zelfstandig is in haar buitenlandse beleid ten aanzichte van Westerse landen;

• De druk op beheerders van telegramkanalen wordt steeds opgevoerd. Vandaag werd Igor Kabushkov aangehouden, die het telegramkanaal "Otchisleno (Weggestuurd)" leidde dat populair is onder studenten en betrokken is bij protestacties op universiteiten;

• Vandaag werd bekend dat Polen sinds het begin van dit jaar 152 asielzoekers uit Belarus heeft ontvangen. Dat zijn meer asielzoekers dan in de drie voorgaande jaren opgeteld.
pi_195427556
Zondag is weer demonstratiedag. En er zijn geen signalen dat het animo om te demonstreren minder wordt.

twitter
pi_195430112
:N Een meisje van 13 jaar is gearresteerd door de ordetroepen...

twitter
pi_195434908

Een filmpje van 9 minuten dat een goede sfeerimpressie van de demonstratie in Minsk vandaag geeft. Vandaag werden er waterkanonnen ingezet. Omstanders slaagden er in een van de waterkanonnen tot stilstand te brengen, een luik open te trekken, een resevoir met vermoedelijk de oranje markerende vloeistof buit te maken en het waterkanon te beschadigen.

In het volgende fimpje is de betreffende watekanon van nog iets dichterbij te zien:


Het doel was vandaag om naar de Okrestina politiecel te gaan.


Aldaar probeerden de demonstranten aan te bellen zonder gehoor en lieten ze stickers en plakaten achter, dit verliep zonder incidenten. Overigens was niet iedereen blij met dit einddoel: sinds het begin van de crisis zijn er vrijwilligers die dichtbij de politiecel een kamp hebben dat hulp biedt aan de gevangenen/mensen die vrij komen. Tussen die vrijwilligers en het personeel is er een soort van verstandshouding. Sommige vrijwilligers zijn bang dat hun kamp mogelijk niet meer gedoogd wordt als er te veel aandacht van demonstranten en journalisten komt en raden aan om niet dichterbij dan 500 meter te komen.

Ook in andere steden werd er gedemonstreerd, al was het in sommige kleinere steden moeilijk voor journalisten om hun werk te doen. Mogelijk schrijf ik daar later in een andere post nog over. In het volgende fragment is een 13 jarig meisje te zien dat in Grodno wordt aangehouden:

pi_195435423
quote:
Over 100,000 march in Belarus against authoritarian leader

October 4, 2020 GMT

KYIV, Ukraine (AP) — More than 100,000 people marched in Belarus’ capital on Sunday to protest against the country’s authoritarian leader, who won his sixth term in office in an election widely seen as rigged.

The demonstrators demanded the resignation of President Alexander Lukashenko, and freedom for political prisoners. Police used water cannons in an attempt to disperse the crowds, but the protesters remained undeterred.

One video from the rally showed a group of protesters approaching a water cannon vehicle, opening a hatch on its side and removing pieces from inside the vehicle. Media reports say the water cannon malfunctioned after that and drove away.

The Viasna human rights center said that about 120,000 took part in a rally on Sunday.

Mass protests have rocked Belarus for almost two months, with the largest rallies taking place on Sundays and drawing up to 200,000 people. The unprecedented wave of unrest was triggered by the results of the Aug. 9 presidential election that handed Lukashenko, who has run Belarus with an iron fist for 26 years, a crushing victory with 80% of the vote.

His main challenger, Sviatlana Tsikhanouskaya, got only 10%. She and her supporters refused to recognize the results as valid, saying the outcome of the vote was manipulated.

In the first days after the vote, Belarusian authorities cracked down brutally on the protesters, with police detaining thousands and injuring scores with truncheons, rubber bullets and stun grenades.

The government has since scaled down on the violence, but kept the pressure on, detaining hundreds of protesters and prosecuting top activists. Many prominent members of the Coordination Council, formed by the opposition to push for a transition of power, have been either arrested of forced to leave the country.

More than 10,000 people have been detained since the election and at least 244 people have been implicated in criminal cases on various charges related to the protests, Viasna human rights center leader Ales Bialiatski told The Associated Press. Over 70 people have been declared political prisoners.

On Sunday, dozens of people were detained in Minsk and other cities. Viasna released a list of detained protesters on its website that by Sunday evening had over 160 names on it.

“A campaign of intimidation and persecution, unprecedented for Europe, has been launched in Belarus against peaceful citizens who want one thing — free elections,” Bialiatski said.

According to the Belarusian Association of Journalists, 11 Belarusian reporters were detained Sunday in several cities. Last week, Belarus’ Foreign Ministry rescinded the accreditation of all journalists working for foreign news outlets and said they must apply for new credentials.

Tsikhanouskaya, who entered the presidential race to run instead of her husband Siarhei, a popular opposition blogger jailed in May, issued a statement Sunday supporting the protest and demands to free political prisoners.

She herself was forced to leave Belarus in fear for her safety and that of her children and is currently in exile in Lithuania.

“These are the people who, like Siarhei Tsikhanouski, haven’t seen their family and children for several months. These are the people who suffered for their convictions, and are still suffering. Our goal is to free them. So I support everyone who takes to the streets in their city today,” Tsikhanouskaya said.

“Let the whole world see: Belarusians want to live in freedom, not in prison,” she added.
https://apnews.com/articl(...)b9ac4bacd41d1b28b746
AP
pi_195436453
twitter


Ik wil deze tweet van de Belarussische Associatie van Journalisten even gebruiken om uit te leggen hoe de druk op journalisten in de praktijk uitpakt. Mensen denken misschien met de hoeveelheid van beelden uit Minsk dat het misschien wel mee valt. Maar niet alleen in Minsk wordt gedemonstreerd.

Om te beginnen, wil ik eerst nog even de inwoneraantallen van de 6 grootste steden op een rijtje zetten, die tevens de hoofdsteden van de gelijknamige oblasten (provincies) vormen:

• Minsk: 2 020 600
• Gomel: 510 300
• Vitebsk: 364 800
• Mogilev: 357 100
• Grodno: 356 900
• Brest: 339 700

Maar de tweet waar ik nu aan refereer, gaat over de 7e stad van het land Bobrujsk met 212 000 inwoners.

Zeker in Minsk, maar in mindere mate ook in andere grote steden als Brest, Grodno en Gomel, zijn de demonstraties langzaam een uitputingslag geworden tussen de demonstranten en de politie. De politie lukt het maar niet om de demonstraties in deze steden in te dammen. Zeker in Minsk is dat een verloren zaak. Het is een strijd die niet helemaal rechtsevenredig ligt aan het inwonertal, zo lijkt de bereidheid om te demonsteren groter in de vlak bij Polen liggende steden Brest en Grodno hoger te liggen als de ongeveer even grote steden Vitebsk en Mogilev, die wat armer zijn. Ergens denk ik wel dat de politie kans misschien maakt om in een van de provinciale hoofdsteden, Minsk niet meegerekend, de protesten in te dammen. De laatste weken zie je dat er buiten Minsk harder wordt opgetreden.

Maar goed dan komen we bij de kleinere steden aan, waar ik voor het gemak Bobrujsk nu bij reken (je moet ergens een lijn trekken). Waar de staatsmedia en de politie in haar publieke uitingen vooral het aantal demonstranten in de 6 grootste steden probeert te verlagen, zie je vaak dat ze proberen om protesten in de kleinere steden helemaal te ontkennen. In deze steden zijn er ook vaak, maar weinig journalisten van de onafhankelijke media. Misschien lijkt voor Nederlandse begrippen een stad van 212 000 inwoners nog redelijk groot en een stad waar veel te doen is. Bobrujsk is echter een stad die vooral gevuld is met staatsfabrieken. De grootste is bandenfabrikant Belshina, maar er zijn genoeg andere fabrieken die onder andere agrarische machines en onderdelen daarvoor maken. De private sector is vrij klein en het is een relatief arme stad. Vroeger was dit een stad waar nooit gedemonstreerd werd, nu is een demonstratie van een honderd man al groot. De mensen zijn linksom of rechtsom afhankelijk van de overheid. Rijk zul je er nooit worden, maar je kan er altijd wel een baantje vinden. Tenzij je natuurlijk als activist bekend staat, dan kom je in deze stad zo goed als nergens meer aan het werk. Daarom zijn de mensen hier bang om te demonstreren. En als de vier onafhankelijke journalisten die er zijn dan aangehouden worden, dan lijkt het voor de buitenwereld alsof het protest nooit heeft plaatsgevonden.

Want aangehouden worden, als journalist dat kan altijd. Ook al heeft jouw werkgever nog altijd officeel de status van media en is jouw perskaart gewoon geldig. Het enige verschil tussen officieel en clandestien werken is in de huidige omstandigheden, dat je in het laatste geval een vrij grote kans hebt op een boete of om 15 dagen de cel in te gaan als deelnemer aan niet gesanctioneerde protestactie, terwijl het in het eerste geval misschien blijft bij een paar uur durend gesprek op het politiebureau tijdens de protestactie. Maar als de politie een van de kleinere steden wilt terug winnen, dan verzinnen ze desnoods iets om journalisten bij de protestacties weg te houden.
pi_195444105
quote:
October 4: 16 journalists detained, five remain in custody until trial

05.10.2020 Source: BAJ Press Service

On October 4, 16 journalists were detained in Belarus. Most of them were released after verification of their documents at police stations.

However, 5 reporters were left in temporary detention centers until trials on administrative charges. Presumably, Nadzeya Puzhynskaya (Homel), Maryna Mauchanava, Alesia Latsinskaya, Dzianis Nosau, and Yury Kamisarau (all from Babruisk) will be tried for alleged participation in unsanctioned street protests.

Homel

Police detained Silnye Novosti reporter Nadzeya Puzhynskaya. She was detained near the detention center where she came to bring care packages for her detained colleagues - Anna and Dzianis Yakshtas. Nadzeya was charged with "participation in unauthorized event".

The police failed to explain what specific "unauthorized event" Nadzeya had taken part in. Founder of Silnye Novosti, Piotr Kuznetsou was informed by the Homel regional department of internal affairs that Puzhynskuyu had been detained "due to initiation of administrative proceedings under Article 23.34". Police department representative Vitaly Prystromau responded to the question what specific episode she was detained for: "I can not really say, I think there was a reason to."

Nadzeya was left in the temporary detention facility until trial.

Vitebsk

TUT.by and BelaPAN journalist Tatsiana Matveyeva, TUT.by and Narodnaya Volya journalist Ales Piletski, and editor of "People's News Vitebsk" Siarhei Serabro were detained in Vitebsk. All were released after "preventive conversations".

Hrodna

Blogger Andrei Irkha was detained on Savetskaya Square in Hrodna while streaming. He was released after questioning. The police also took his phone. He was punched in the face several times during arrest. The officers who did it kept asking if he was going to continue streaming. During the arrest they strongly tied his hands with a cable tie.

Narodnaya Volya and TUT.BY journalists Volha Kamiahina and Katsiaryna Hardzeyeva were detained, . The police released them after their press ID check and "preventive conversations".

Minsk

In Minsk, the poluce detained and later released BelGazeta photographer Daria Sapranetskaya, and Onliner.by reporter Aliaksandr Uladyka.

Later Daria Sapranetskaya received a call from the Kastrychnitski district police department. The officer told her to return to the police station. A little later police and Omon officers rang the bell of her apartment, all in balaclavas, Daria reported. Daria promised that she would come to the police department on Monday, to get acquainted with the administrative protocol the police had compiled on her. She did not open the door, but livestreamed from her apartment.

The law-enforcement officers left.

Journalist of Belarusians and Market newspaper Aleh Shapialiuk was also detained today in Minsk. He was released after the document check. In the evening, the law-enforcement officers came to his apartment, just as in Daria's case.

Babruisk

The police detained Maryna Mauchanava, Alesia Latsinskaya, Dzianis Nosau and Yury Kamisarau. They were left in custody until trial on Monday. Maryna Mauchanava managed to report that to BAJ from the police station.

Maryna Mauchanava and Alesia Latsinskaya have underage children.

Brest

POlice detained chief editor of the city online magazine Binoculars Ksenia Piatrovich and photographer of Brestskaya Gazeta Aleh Palishchuk. They were released from the police station after a document check.

Mahileu

BelaPAN journalist Ales Asiptsou was detained. After a "preventive conversation" Asiptsou was released.
https://baj.by/en/content(...)-custody-until-trial
De Belarussische Associatie van Journalisten
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')