FOK!forum / Culinesse à gogo / Recepten voor salades als bijgerecht.
Lonaadonderdag 24 september 2020 @ 20:13
Het kan heel lekker zijn, een salade als bijgerecht bij je avondeten. Het hoeft niet een hoopje krulsla met een halve tomaat en een plakje komkommer te zijn die je met regelmaat nog krijgt als je ergens een hapje gaat eten.

Los daarvan wil ik graag wat meer groente eten, bij sommige gerechten, maar ik loop wat vast op 'wat dan?'

Zo wil ik van de week graag stifado eten en daar kan prima een 'klassieke Griekse salade' bij met tomaat, komkommer, groene paprika, ui, olijf en fetakaas.
Er staat ook een pasta met tomatensaus op de planning, maar ik vind rucola zo niet te nassen en toen liep ik vast :')

Dus ik ben op zoek naar veel meer inspiratie en recepten voor "simpele" salades als bijgerecht.

Brand maar los, welk recept is je to-go? Wat is de beste dressing? Maak je altijd vaste combinaties?
#ANONIEMdonderdag 24 september 2020 @ 20:23
Gember
golferdonderdag 24 september 2020 @ 20:26
Ik maak zelf vaak een dressing van olijfolie, basamico, gedroogde provencaalse kruidenmix, zout, beetje suiker, ketchup en mayo. Flink door elkaar husselen. :9
Lonaadonderdag 24 september 2020 @ 20:37
quote:
3s.gif Op donderdag 24 september 2020 20:26 schreef golfer het volgende:
Ik maak zelf vaak een dressing van olijfolie, basamico, gedroogde provencaalse kruidenmix, zout, beetje suiker, ketchup en mayo. Flink door elkaar husselen. :9
de ketchup en mayo voelen wat vreemd :D Ik ga het eens proberen. Welk groenvoer gebruik je het liefst?
anndbdonderdag 24 september 2020 @ 20:39
Ik ben ook niet van de salade behalve de variant die je noemt inderdaad.

Wat ik wel een aanrader vind daarnaast: ijsbergsla met de roasted sesam dressing van kewpie dan aangevuld met wat groenten. Dat is wel super lekker.
Peterdonderdag 24 september 2020 @ 20:43
Veldsla, komkommerblokjes, geraspte kaas, croutons, selleriesalade of farmersalade
Eventueel met wat gebakken spekjes of blokjes paprika, of zonder selleriesalade/farmersalade maar met een honing/mosterd-dressing
Doedezemaardonderdag 24 september 2020 @ 20:46
Little gem in kwarten snijden en even grillen in de grillpan, beetje balsamico er overheen

Bij Midden-oosterse gerechten serveer ik graag een wortelsalade: wortel raspen, sinaasappel in partjes snijden, paar rozijnen, snufje suiker en een beetje five-spice (of kaneel en kardemon)
Lonaadonderdag 24 september 2020 @ 20:51
quote:
1s.gif Op donderdag 24 september 2020 20:46 schreef Doedezemaar het volgende:
Little gem in kwarten snijden en even grillen in de grillpan, beetje balsamico er overheen

Bij Midden-oosterse gerechten serveer ik graag een wortelsalade: wortel raspen, sinaasappel in partjes snijden, paar rozijnen, snufje suiker en een beetje five-spice (of kaneel en kardemon)
Dit vind ik 2 goede suggesties :9
Kaatje1donderdag 24 september 2020 @ 20:57
Ik maak vaak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel gember siroop, 1 eetlepel balsamico en een niet volle eetlepel bruchetta kruiden.
Yinnyvrijdag 25 september 2020 @ 04:19
https://www.justonecookbook.com/easy-japanese-salad-dressings/
Vooral de sesam dressing is een aanrader!

https://www.davidlebovitz.com/carottes-rapee/
Makkelijk met de lang houdbare wortel

Ik vind vaak ook iets zuurs lekker bij het eten of op brood: augurken/ (Surinaams) komkommer in azijn/gegrilde paprika's
https://smittenkitchen.co(...)table-sandwich-slaw/

Bij pasta's vaak gewoon tomaat/kokommer erbij. Of bij veel tijd eerst antipasti met veel gegrilde groenten/oven groentes.
JohnDDDvrijdag 25 september 2020 @ 09:03
Ik eet elke dag voor de lunch een grote maaltijdsalade, die bestaat uit een willekeurige combinatie van de volgende ingrediënten:

* Een soort sla, bijvoorbeeld veldsla, rucola of rauwe boerenkool
* Tomaten
* Komkommer
* Feta
* Geraspte wortel
* Stukjes radijs
* Avocado
* Rode ui of lente-ui
* Rauwe geperste knoflook
* Pompoenpitjes
* Zonnebloempitjes
* Zongedroogde tomaten
* Kappertjes
* Zwarte en groene olijven
* Walnoten
* Gekookt ei of gebakken tofu

Ik doe er elke dag in waar ik zin in heb en wat ik in huis heb. Als dressing houd ik het bij olijfolie, peper en zout. Eventueel voor nog meer smaak kun je denken aan sesamolie. Maar dankzij de feta, knoflook en ui heb je eigenlijk al genoeg smaak.

Deze salade is ook perfect voor bij andere gerechten.
1inamelonvrijdag 25 september 2020 @ 10:31
Salade van courgette met feta en gehakte hazelnoten is hier favoriet.

Courgette in de lengte in dunne plakken snijden (met de kaasschaaf of zo). De helft van de courgette grillen in de grillpan, de andere helft in een kom met een scheutje azijn en olijfolie en zout en versgemalen peper. Feta er doorheen brokkelen, hazelnoten hakken en de gegrilde courgette erbij. Lekker.
fathankvrijdag 25 september 2020 @ 10:35
Tomaat-chorizo salade

https://www.jamieoliver.c(...)izo-by-jamie-oliver/
Kanaroevrijdag 25 september 2020 @ 10:35
Als ik het niet meer weet maak ik een simpele salade van geraspte wortel/winterpeen, venkel en appel. Geroosterde pompoen-/zonnebloempitten erover en een simpele dressing van lekkere mayo met citroensap.
Dit zijn ingrediënten die ik sws vaak wel in huis heb.
Zvrijdag 25 september 2020 @ 11:20
Bietensla:
• Bietjes
• Waterkers
• Lente-ui
• Sinaasappel
• Wal- of pecannoten
• Verse dragon
• Jonge geitenkaas
• Dressing

Sla met avocado
• Sla (krop)
• Avocado
• Verse dille (combineert heel goed met avocado)
• Ui
• Druiven
• Vinaigrette
Brybryvrijdag 25 september 2020 @ 11:24
Super makkelijk en m'n favo salade:

Komkommer in blokjes
Gegrilde paprika ook klein(vers of uit pot)
Tomaat klein snijden
Gekookte wortels in blokjes snijden
Rode ui fijn snijden
Half bosje peterselie

Dressing maken van olijfolie,citroen,azijn, peper en zout.

Eet smakelijk.

Je kunt evt ook kikkererwten toevoegen, ook lekker.
Doedezemaarvrijdag 25 september 2020 @ 11:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2020 10:31 schreef 1inamelon het volgende:
Salade van courgette met feta en gehakte hazelnoten is hier favoriet.

Courgette in de lengte in dunne plakken snijden (met de kaasschaaf of zo). De helft van de courgette grillen in de grillpan, de andere helft in een kom met een scheutje azijn en olijfolie en zout en versgemalen peper. Feta er doorheen brokkelen, hazelnoten hakken en de gegrilde courgette erbij. Lekker.
Wat een goed idee, ik was nog op zoek naar iets bij de pasta met spinaziegehakballetjes in tomatensaus.