abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_195229542
Ik heb een Gazelle kinderfiets gekocht. Nu lukt het me niet om het stuur omlaag te krijgen. Ik heb al de inbusschroef op het stuur losgedraaid en er met een rubber hamer op getikt. Helaas geen resultaat. Net alsof de stuurpen ergens tegenaan komt.

Ook heb ik WD40 op diverse plekken gespoten.

  Moderator donderdag 24 september 2020 @ 09:51:29 #2
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_195229727
Misschien kan de pen wel gewoon niet dieper zakken omdat hij te lang is. Heb je daar al eens nagekeken ? :)
pi_195229785
Kun je hem wel hoger zetten? Of zit ie echt vast?
pi_195229912
Hij gaat niet omhoog en niet omlaag. Ik heb de hele inbusbout er al uitgehaald. Ik kan het stuur ook niet naar links en rechts stellen als ik de voorband tussen mijn benen doe.
pi_195229998
Misschien helpt het als je (ook) de moer losdraait waar het stuur het frame in gaat (foto 2).
  Spellchecker donderdag 24 september 2020 @ 10:22:56 #6
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_195230147
Is het een nieuwe fiets? Dan terug naar de fietsenboer.
** na na na **
pi_195230487
Denk dat je ergens een schroefje of moertje over het hoofd gezien hebt.
pi_195230692
Het is deze ring

.
pi_195230709
Die 2 grote 32mm moeren onder aan de stuurpen moet je vanaf blijven. :) Daarmee stel je het balhoofdlager om de speling eruit te halen. Begin je daar aan te draaien zonder het juiste gereedschap wordt het lastig om het opnieuw goed af te stellen. En daar zit het stuur niet mee vast.

Je hebt 2 opties van stuurpennen.


Meest voorkomende is de uitvoering met de wigvormige expander moer. Links.. Deze wigvormige moer trek je bij aandraaien van de bout concentrisch in de vorkbuis en klemt het stuur vast. Maar dat maakt niet uit in beide uitvoeringen geldt dezelfde werkwijze. Deze moer is meestal van gietijzer en 95% van de gevallen roestig. Nu heb je een gazelle fiets en deze zal beslist een stalen frame en vork hebben. Dus die zal vast geroest zitten en daarom zit het stuur daarmee ook vast.

Wanneer je die lange bout eruit hebt gedraaid en WD40 of kruipolie in het boutgat hebt gespoten. Dan wacht een dagje, draai de bout er weer een paar slagen in zodat deze zo'n 20mm boven het stuur uitsteekt. Neem dan een montage hamer en sla een flink op die bout zodat je die moer los en naar beneden slaat. Gebruik geen rubber hamer en ook geen stalen hamer, neem een harde kunststof montage hamer voor het meppen op boutkoppen.

Is de moer eenmaal los dan zul je met een ferme ruk het stuur kunnen draaien in de vorkbuis. Wanneer dat eenmaal lukt trek het stuur dan al links rechts draaiende beweging omhoog. Wanneer dit de nodige jaartjes erin is kan het nogal vastgekoekt zitten.

Het komt wel eens voor vooral bij aluminium in staal dat het zo vast koekt dat het bijna niet meer los te krijgen is.

Afijn, eenmaal eruit met expandermoer en al, maak het goed schoon schuur desnoods de roest er vanaf. Smeer er beetje vaseline op en zet 'm terug erin op de juiste hoogte.

[ Bericht 1% gewijzigd door Watuntrik op 24-09-2020 11:11:19 ]
pi_195231506
@Watuntrik

Misschien een rare vraag, waar zit die moer die klem zit? In de stuurpen? Of in de buis waar de stuurpen inzit?

Als die moer loskomt, bestaat dan niet het gevaar dat ze in de buis naar beneden valt?
pi_195232157
Die moer zit in de vorkbuis... :) Op die vorkbuis zitten die 2 grote moeren gedraaid om de vork zonder speling in het frame te houden.

quote:
bestaat dan niet het gevaar dat ze in de buis naar beneden valt?
Niet als je de bout een paar slagen in de moer laat zitten.

Kijk deze en je zult het beter begrijpen denk ik.

Wat deze meneer doet, met een Klauwhamer op de inbussleutel slaan :') geeft dan wel het slechtste voorbeeld, het kan heel voorzichtig bij redelijk nieuwe fiets wanneer alles soepel loopt en goed los gaat. Maar bij ouwe vastgekoekte kraam waar je een flinke mep op moet geven soms is het een slecht idee.
Neem een montagehamer en je slaat niks naar de kl.... En sla nooit op een sleutel, als hij door de klap eruit schiet, kun je de sleutel of de zeskant in de bout beschadigen, erger nog is jezelf beschadigen....


En kijk deze als je toevallig toch aan die grote moeren hebt zitten draaien. Dat moet goed afgesteld zijn/worden, anders kan het gevaarlijk fietsen vooral sturen worden. Moet je niet willen (helemaal niet bij een kinderfiets.)

:)

[ Bericht 1% gewijzigd door Watuntrik op 24-09-2020 13:02:13 ]
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')