abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_195228728
UvA-onderzoekers: aerosolen blijven lang hangen in onvoldoende geventileerde liftcabine
23 september 2020, 17.03 uur · Aangepast 23 september 2020, 17.30 uur · Door Redactie

Aerosolen, minuscule druppels in de lucht, kunnen bij normaal gebruik tien tot twintig minuten blijven hangen in een liftcabine. Als de deuren van de lift permanent gesloten zijn, kan deze verblijftijd oplopen tot dertig minuten, terwijl dit slechts enkele minuten is als de liftdeuren permanent open staan.

Inademen
Luidruchtig spreken kan tot enkele honderdduizenden druppeltjes per minuut opleveren, terwijl één enkele hoest al een paar miljoen druppeltjes kan produceren. Afhankelijk van de besmettelijkheid van de geïnfecteerde patiënt, kan het inademen van deze druppeltjes zorgen voor tientallen tot vele duizenden RNA-kopieën van COVID-19 per minuut, aldus de onderzoekers.

Overigens is niet bekend wat de minimale besmettelijke dosis is. Er wordt echter gedacht dat de ernst van coronaziekteverschijnselen evenredig is met de dosis waarmee de besmetting gebeurt. Volgens de onderzoekers zouden aerosolen dus tot relatief mildere symptomen moeten leiden dan overdracht via direct contact.
https://www.at5.nl/artike(...)ntileerde-liftcabine

Overigens, een supermarkt kun je zien als een soort lift maar dan 100 x zo groot, met evenveel mensen op een kluitje. Al die aerosolen daar in de lucht, lijken mij al genoeg reden om in de supermarkt een mondkapje te gaan dragen.
pi_195228841
Je ziet het overal, Duitsland, Frankrijk etc. De temperatuur zakt dus de verdamping neemt af waardoor vocht langer blijft hangen. Gevolg is een enorme toename van de besmettingen.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')