Mikeytt | donderdag 17 september 2020 @ 19:27 |
Ik merk dus dat het in Nederland veel vaker voor komt dat mensen kip eerst wassen voor ze het klaarmaken. Is volgens mij echt iets Europees, want in de VS wordt aangeraden om dit niet te doen. Had het even opgezocht en ook het voedingscentrum adviseert kip nooit te wassen omdat je daarmee de bacterie kan verspreiden. Is dit echt Nederlands of wassen ze kip ook elders, en waarom? | |
spierbal | donderdag 17 september 2020 @ 19:28 |
Nog nooit gedaan. | |
jameshond7 | donderdag 17 september 2020 @ 19:30 |
Nog nooit gedaan nee, wel van gehoord. Lijkt me niet echt hygienisch. | |
ikbennieuwopfok | donderdag 17 september 2020 @ 19:31 |
Wassen? Met dreft of zo? | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 19:33 |
Surinamers schijnen het te doen. | |
PzKpfw | donderdag 17 september 2020 @ 19:33 |
Nee in de wasmachine natuurlijk. | |
BasEnAad | donderdag 17 september 2020 @ 19:34 |
Ik doe dat echt nooit. Kip wassen is ook onveilig. | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2020 @ 19:36 |
Ja kip moet je nooit wassen, kan je dood aan gaan. | |
Meloewa. | donderdag 17 september 2020 @ 19:36 |
Hier alleen chloorkip | |
Dven | donderdag 17 september 2020 @ 19:37 |
Nog nooit van iemand gehoord die dit standaard doet en is al helemaal geen Europees dingetje. Waar haal je dit nu weer vandaan joh. | |
Dven | donderdag 17 september 2020 @ 19:40 |
Toevoeging : Met vlees dat niet nog niet besterft is heeft het wel toegevoegde waarde maar dat ga je normaal gesproken niet meemaken in Nederland. Dat het vlees nadien gewassen wordt is doodnormaal en is om excessief bloed e.d. te verwijderen, net als contaminaties van buiten. Dit is geen Europees dingetje maar gebeurt wereldwijd. | |
Dven | donderdag 17 september 2020 @ 19:41 |
Nergens voor nodig (écht helemaal nergens voor nodig) maar als jij je er goed bij voelt, lekker doen toch. Maar dan beter niet onder de kraan houden maar liever in een teiltje onderdempelen en met keukenpapier afdrogen ofzo. | |
Sapstengel | donderdag 17 september 2020 @ 19:43 |
Waarom zou je het wassen, als je het gaat bereiden doodt de hitte toch ook gewoon alles? | |
jameshond7 | donderdag 17 september 2020 @ 19:53 |
Was jij groente voordat het de pan in gaat? | |
Sapstengel | donderdag 17 september 2020 @ 19:56 |
Ja maar groente zit zand in en andere troep en dat proef je later terug. Waarom zou je kip wassen, om de salmonella er af te spoelen? | |
Doedezemaar | donderdag 17 september 2020 @ 19:58 |
Precies, niks Europees aan | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 20:00 |
Het is echt iets Surinaams. Dit is een methode en reden: “Was de kip of kippenbouten in een badje van water en azijn en laat het even staan. Spoel de kip vervolgens af en pers de citroensap er over heen, aansluitend nog een keer afspoelen met water. Waarom de kip wassen? De azijn en citroen reinigen en desinfecteren het vlees. De kip zal hierdoor ook mals worden en tevens zal de droge barbeque rub en marinade beter en dieper doordringen in het vlees. Het grote voordeel hiervan is dat de kip een veel betere smaak en structuur zal hebben.“ https://surinamcooking.com/losie-foroe-surinaamse-kip-barbecue/ | |
Marsenal | donderdag 17 september 2020 @ 20:01 |
Ik heb hier nooot van gehoord. Wel heb ik vaker dan eens iemand kip zien knippen met een lange scherpe schaar, in plaats van snijden. Dat is natuurlijk net zo absurd. | |
hoechst | donderdag 17 september 2020 @ 20:03 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Muck op 21-09-2020 08:44:40 ] | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 20:18 |
Daar bestaan speciale scharen voor. Dus dat is misschien ook gewoon een hiaat in je kennis. https://www.amazon.com/OX(...)Shears/dp/B000PGG7ZQ | |
Isabeau | donderdag 17 september 2020 @ 20:20 |
Nog nooit gedaan en ken ook niemand die dat doet. Had er wel eens van gehoord, maar associeer dat totaal niet met 'Europees' en al helemaal niet met 'Nederlands'. | |
Marsenal | donderdag 17 september 2020 @ 20:22 |
Eerlijk gezegd maakt dat het gewoon alleen maar absurder. Het gaat hier gewoon om kipfiletjes kleinsnijden, meer niet | |
arvensis | donderdag 17 september 2020 @ 20:23 |
Ken ie de groep “kookmutsjes” op facebook? Als je daar zegt dat je je vlees niet wast, dan word je bijna achterna gezeten met brandende fakkels en hooivorken. | |
Doedezemaar | donderdag 17 september 2020 @ 20:25 |
Ah, daar hangt TS dus rond, ik vroeg me al af waar hij het idee vandaan had | |
Fietsertje70 | donderdag 17 september 2020 @ 20:29 |
Ik zie het vooral bij Marokkaanse mensen, wassen van kip. | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2020 @ 20:29 |
Want? Wat doet wassen met je vlees? | |
Mikeytt | donderdag 17 september 2020 @ 20:32 |
Ah, dus meer Surinaams. Wellicht puur toeval dat ik dit nu al bij 6 mensen zie. | |
HSG | donderdag 17 september 2020 @ 20:36 |
Het geven van een zalig zacht huidje. | |
Marsenal | donderdag 17 september 2020 @ 20:38 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Muck op 23-09-2020 11:35:12 (Je HOEFT niet te reageren) ] | |
SjaakKlapkaak | donderdag 17 september 2020 @ 21:00 |
Mooi stukje klinkklare onzin | |
arvensis | donderdag 17 september 2020 @ 21:03 |
Het gaat hen meer om de viezigheid op kip, soms bloed, soms een slijmerig laagje, haartjes. En in de fabriek word je kip ook door Jan en alleman aangeraakt. Het gaat ze niet om de bacteriën o.i.d. Ze wassen het volgens mij met azijn en zout, niet eens zo zeer met water. | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 21:03 |
Tja, toch geloven mensen erin. | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2020 @ 21:09 |
Ik heb ooit een ex gehad die haar pizza's knipte met zo een schaar. Geen gein. Nu ben ik benieuwd of Lienekien mij gaat quoten met een linkje naar een pizzaschaar ergens op Amazon. | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 21:09 |
Tuurlijk, schat. https://www.amazon.com/Dr(...)Cutter/dp/B00164DYPM | |
#ANONIEM | donderdag 17 september 2020 @ 21:11 |
Zo een schaar was het niet, het leek meer op de vorige. Maar evengoed brak mijn klomp want ik wist zeker dat zo een schaar niet bestond. | |
Marsenal | donderdag 17 september 2020 @ 21:12 |
Ja je zal het maar missen in je keuken. | |
Lienekien | donderdag 17 september 2020 @ 21:47 |
Erger u niet, verwonder u slechts. | |
Marsenal | donderdag 17 september 2020 @ 21:52 |
Fair enuff, maar het is een beetje zoals met al die TelSell dingen, ik ken wel zo iemand die dat veel heeft, zo'n keuken vol met de meest uiteenlopende verzinsels. Als we honderden jaren na het armageddon die spullen terugvinden kan niemand verklaren waar ze voor dienen. | |
PzKpfw | donderdag 17 september 2020 @ 22:24 |
LOL | |
anndb | vrijdag 18 september 2020 @ 15:11 |
Dacht inderdaad dat ook alleen surinamers dat deden. Bij een nederlander nog nooit gezien. | |
sp3c | vrijdag 18 september 2020 @ 15:12 |
niemand doet dat | |
111210 | maandag 21 september 2020 @ 06:13 |
Dat is typisch surinaams, wassen met azijn. Wellicht omdat het daar vaker op open markten in de buitenlucht ligt (te vergaan?) | |
Watuntrik | maandag 21 september 2020 @ 07:01 |
Het zal hier minder in gebruik zijn omdat het vlees reeds gewassen uit de slagerij komt. Maar zou je zelf slachten dan spoel je stuk vlees wel even af voordat je het gaat bereiden. Sinds de wereld steeds commerciëler is geworden, wordt veel vlees in de slachterij opgespoten met vocht. Ik dacht dat 20% binnen de regelgeving is toegestaan. Bij Kip filet wordt dat zelfs met een bouillon gedaan om meer smaak te geven. Men noemt het opspuiten maar het kan ook met inweken gebeuren in een badje. Een gebruik wat niet echt aan de grote klok wordt gehangen en heel wat slachterijen en vlees distributiebedrijven houden zich niet aan de 20% limiet en stopt er meer in. Daar krijg je mega speklappen in de reclame die 3x zo klein uit de pan komen. Het nogal grote Limburgse slachthuis Benedik is ooit failliet gegaan met deze praktijken, die ging op laatste jaartjes beetje te ver met opspuiten om te kunnen overleven. Ken toevallig een ex medewerker van dit bedrijf. Dus je vlees is waarschijnlijk al uitvoerig gewassen wanneer je het koopt. Ik heb wel ooit m'n eigen kippen geslacht en dan spoel je die toch echt wel even uit nadat de ingewanden eruit zijn gehaald voordat je het bereid. Dit doe je ook wanneer je een hele kip koopt waar een zakje met ingewanden terug er in gestopt wordt voor de kok. Dit in Duitsland wel gebruikelijk, ingewanden zoals hart, lever, nieren, maagje terug in de geslachte kip te duwen. Ontleed je de kip verder met fileren etc. kun je ook gewoon kleine restjes even afspoelen, gaa sneller dan stukje voor stukje eraf plukken. Ook nadat je vis hebt schoon gemaakt (geslacht) spoel je het even onder de kraan. Ook wanneer je vlees marineert, dan is het bij sommige marinade wel de bedoeling dat je die voor het bereiden er even afspoelt en het vlees daarna droog dept. Bv je kunt een biefstuk lekker mals maken door het een paar uur te marineren in ziplock zak met verse Ananas pulp. Ook deze bief spoel je af na het marineren en dep je droog en bereid je dan. Is heerlijk mals en je proeft niets van de ananas. [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 21-09-2020 07:07:36 ] | |
pokkerdepok | maandag 21 september 2020 @ 07:32 |
zijn eigenlijk twee dingen, dit. wassen, hier onnodig. maar 'marineren' met azijn of citroen, dat werkt wel om het vlees mals te maken. | |
littledrummergirl | maandag 21 september 2020 @ 07:57 |
Ik ken alleen Surinaamse mensen die kip wassen | |
#ANONIEM | maandag 21 september 2020 @ 08:03 |
En zijn ze nu allemaal dood door al die bacteriën die ze overal verspreiden? We kunnen beter letten op de poepbacteriën die wel vaker voorkomen in de Nederlandse keuken. Las er een artikel over. [ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2020 08:06:31 ] | |
Sorella | maandag 21 september 2020 @ 08:32 |
Ik doe de kippenbouten nog weleens onder de kraan maar dat is meer om die homp bloed die er aan de bovenkant zit uit te spoelen. | |
littledrummergirl | maandag 21 september 2020 @ 12:59 |
Niks mee aan de hand | |
Scheepskok | maandag 21 september 2020 @ 13:04 |
| |
No239SquadronRAF | woensdag 23 september 2020 @ 02:11 |
Veel Surinamers en Afrikanen doen dat i.d.d. en misschien Marokkanen ook? Zit zo erg in de cultuur dat ze het echt vies vinden als je samen aan het koken bent en zien dat je het niet doet (ondanks dat de helft van de wereld dit niet doet en er nooit iemand dood aan gaat). Aan de andere kant let ik wel altijd overdreven goed op dat ik handen was na aanraken van rauwe kip i.v.m. salmonella (altijd ingepeperd toen ik jong was) en dat is misschien ook onnodig. En ik zag wel eens iemand gewoon een stukje rauwe kip in zijn mond steken en daar lopen de rillingen me echt bij over de rug. [ Bericht 28% gewijzigd door No239SquadronRAF op 23-09-2020 02:17:46 ] | |
krijtlijk | woensdag 23 september 2020 @ 02:29 |
Ik heb in een vleesfabriek gewerkt en bij sommige kippenbouten die voor bij kwamen zat de stront nog op de enkels. Sindsdien geen kippenbout meer gegeten. | |
Sicstus | donderdag 24 september 2020 @ 09:10 |
Ik was alleen m'n eigen slavinkje | |
#ANONIEM | donderdag 24 september 2020 @ 10:28 |
Hitte doodt alles | |
fathank | vrijdag 25 september 2020 @ 10:42 |
Kip knippen gaat veel sneller . Pizza idem dito. | |
Sushilover | vrijdag 25 september 2020 @ 10:48 |
Ja, ik geef mijn kippetje altijd nog even een badje met een bruisbal en romantische kaarsjes aan en een douchemutsje op zodat er geen shampoo in de oogjes lekt. |