abonnement Unibet Coolblue
pi_195129301
quote:
Border guard chief: traffic across Lithuanian-Belarusian border continues as normal

BNS Friday, September 18, 2020

Traffic across Lithuania's border with Belarus continues as normal, the commander of the Lithuanian State Border Guard Service said on Friday morning.

"We have no clarity yet. We could hardly expect to receive any official notification from our Belarusian colleagues overnight, but the situation at the state border has not changed much", Rustamas Liubajevas told BNS.

"Naturally, traffic slowed down a bit at night, but vehicles and people continue to cross the state border," he added.

According to Liubajevas, Lithuanian officials will continue to try to contact their Belarusian colleagues on Friday to get more information after President Alexander Lukashenko said on Thursday that Belarus was closing its borders with the West, primarily with Lithuania and Poland.

Neither Polish border guards nor regional-level Belarusian border guard officials had any information about a new border crossing time as of Thursday evening, he said.

Romas Austinskas, the president of the national road carriers' association Linava, told BNS on Thursday that Belarusian border guards had been thoroughly screening vehicles crossing the border with Lithuania for a couple of days.

On Friday evening, around 180 trucks were waiting to cross from Lithuania into Belarus, and some 30 were queueing on the other side of the border, Liubajevas sad.

"There's nothing special in that. We have such queues from time to time," he said.

Lukashenko said on Thursday that he was putting "half the army" on alert, closing Belarus' borders with the West and reinforcing its border with Ukraine.

Belarus has been gripped by unprecedented protests since the authoritarian leader claimed a landslide victory in the August 9 presidential election which the opposition and Western countries say was rigged.

The European Union has confirmed plans to impose sanctions on Belarusian officials responsible for violence against protesters. The US State Department has also said it is considering new targeted sanctions on Minsk and is consulting with the EU on the matter.
https://en.delfi.lt/polit(...)normal.d?id=85267363
DELFI
pi_195129346
quote:
Nauseda calls Lukashenko's threats "a provocation" and warns about response

BNS Friday, September 18, 2020

Lithuanian President Gitanas Nauseda has called Belarusian President Alexander Lukashenko's recent threats to close the border "a provocation", and also warned of a "mirror" response, if such a decision is made.

"I believe it’s a provocation without a specific basis. The authorities of some countries just forget that there's a mirror principle in international relations and borders can be closed on both sides," Nauseda was quoted as saying in a statement on Friday.

Lukashenko announced plans to close the borders with Lithuania and Poland on Thursday but Lithuanian border guards said earlier in the day cross-border traffic remains normal on Friday.

Nauseda discussed the situation in Belarus with his Polish counterpart Andrzej Duda and invited Poland to joint the Baltic states' sanctions for Lukashenko and officials of his regime.

"Poland has been invited to join the introduction of regional sanctions and also show solidarity with the Belarusian civil society experiencing aggression and political persecution. The Polish leader said he's considering the introduction of national sanctions for Belarus," the Lithuanian presidential office said in the statement.

It also stated that Lithuanian and Poland are both determined to urge EU member states to agree faster on pan-EU sanctions for Belarus.

The two presidents also agreed to meet in person in later November following the upcoming Seimas election in Lithuania and to mark the 500th birth anniversary of Grand Duke of Lithuanian and Polish King Zygimantas Augustas, known as Zygmunt II August in Poland.
https://en.delfi.lt/polit(...)sponse.d?id=85274375
DELFI
pi_195129647
quote:
In Minsk wordt de identiteit vastgesteld van ouders die met kinderen op de protestacties waren

"In het licht van de groeiende situatie heeft de hoofdstedelijke openbare aanklager een dergelijke brief gestuurd aan de politie van Minsk. Daaropvolgend zullen de competente organen geinformeerd worden over dergelijke feiten in verband met het bestuderen van een mogelijk niet welvarend gezinsleven", meldt de openbaar aanklager.

De openbaar aanklager van Minsk heeft 140 officiele waarschuwingen opgetekend "wegens het voorkomen van mogelijke overtredingen van de wet inzake massale bijeenkomsten en het niet uitvoeren van verplichtingen inzake de opvoeding van kinderen door ouders". Ze zijn van plan door te gaan met dergelijke werkzaamheden.
https://nashaniva.by/?c=ar&i=259279&lang=ru
Nashna Niva

Een vertaling naar simpel Nederlands: neem je kinderen mee naar een protestactie en loop het risico dat je de voogdij kwijt raakt.
pi_195129860
quote:
Tientallen advocaten kwamen om in te staan voor de onder bewaking genomen jurist Maksim Znak, maar de zitting werd verdaagd

Tientallen advocaten kwamen om in te staan voor het lid van het presidium van de nationale coordinatie raad Maksim Znak, maar de zitting werd verdaagd.

Op de rechtbank van het "Partizanen rayon" van Minsk was een zitting geplanned inzake het bestuderen van een klacht wegens het onder bewaking opsluiten van advocaat Maksim Znak, die op 9 september werd aangehouden in de kaders van een zaak betreffende "het grijpen van de macht".

Naar nu blijkt is de zitting zonder uitleg van reden verplaats van 9:30 naar 16:00 in een andere rechtbank, namelijk de stedelijke rechtbank van Minsk, schrijft "Radio Liberty".
https://nashaniva.by/?c=ar&i=259289&lang=ru
Nasha Niva

Een paar dagen terug hebben advocaten al een solidariteitsfilmpje opgenomen. Het is nu erg moeilijk om als advocaat te werken in Belarus wegens politieke risico's.
pi_195129919
Ik zie nu ook berichten dat Maksim Znak in hongerstaking is gegaan.
pi_195131277
quote:
Latushko: tientallen medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen ontslagen worden wegens onenigheid over het handelen van de autoriteiten.

Voormalig ambassadeur van Belarus in Polen en Frankrijk, huidig lid van het presidium van de nationale coordinatie raad Pavel Latushko berichtte over aanstaande ontslagen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken wegens onenigheid over het handelen van de huidige leiding van het land in de periode van de politieke crisis na de verkiezingen van 9 augustus.

"In het systeem van het Ministerie van Buitenlande Zaken word een bepaalde vorm van "zuivering" doorgevoerd. Het ontslag van tientallen diplomaten en mederwerkers van de instelling op verschillende niveau's is aanstaand, inclusief ambassadeurs, raadgevers, tweede en derde secretarissen van ambassades en diplomatieke vertegenwoordigingen en de enige dragers in het systeem van zeldzame talen. Enkele mensen zijn al ontslagen: met hun is of voortijdig het contract opgezegd of niet verlengd als het al tegen het einde aan liep", zei Latushko op vrijdag.

De oorzaak bestaat volgens zijn woorden uit de onenigheid van diplomaten van de autoriteiten tijdens en na de presidents verkiezingen in het land. "Enkele weigerden openlijk de resultaten van het stemmen te vervalsen, terwijl ze de voorzitters waren van stemlokalen op buitenlanse vertegenwoordigingen, andere veroordeelden op sociale media het geweld van wethandhavers tegen deelnemers aan de protesten", zei Latushko.

Hij merkte op dat er in het centrale apparaat van het Belarussische Ministerie van Buitenlandse zaken ongeveer 200 mensen werken.

"Feitelijk is er een complete discreditatie van de buitenlandse politiek van het land gaande. En het ontslag van ontevreden diplomaten leidt tot het uiteenvallen van de dienst buitenlandsepolitiek", beaamt Latushko.
https://interfax.by/news/policy/mnenie/1283578/
interfax-ZAPAD
pi_195131787
quote:
Makej dreigde de acreditatie van buitenlandse media in te trekken als antwoord op sancties

Het hoofd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Makej zei in de ether van STV, dat Minsk in het geval van sancties van de kant van de EU de nodige vergeldende stappen zal nemen, die betrekking zouden kunnen hebben onder andere op het functioneren van in de republiek geacrediteerde buitenlandse media.

"Natuurlijk, in het geval er een of ander vorm van sanctie maatregelen worden genomen tegen Belarus, dan denk ik, dat ook de Belarussische staat dergelijke stappen gaat nemen, die verband houden, laten we het zo zeggen, met het binnenlandse politieke functioneren van staten. Dat kan zowel verband houden met het politieke systeem als ook met het functioneren van buitenlandse media, die geacrediteerd zijn in Belarus en een reeks van andere stappen", zei hij op vrijdag, terwijl hij vragen van journalisten beantwoorde.
https://nashaniva.by/?c=ar&i=259309&lang=ru
Nasha Niva

En er waren al amper buitenlandse media overgebleven.
pi_195131959
twitter


twitter


twitter
pi_195132124
Een man heeft zichzelf in brand gestoken als protest tegen het politiegeweld.

:{

twitter


Doet me denken aan deze monnik.
pi_195132338

Een item van "FRANCE 24 English" over het UN HRC debat inzake Belarus vandaag.
pi_195138615
quote:
Er zijn drie maanden verstreken sinds het moment van de aanhouding van Viktor Babariko. Zijn dochter nam een videoboodschap op

Marija Babariko nam een videobooschap op ter ondersteuning van allen, die doorgaan met het werken aan een toekomstig Belarus en bedankte de staf van Babariko en de nationale coordinatie raad, advocaten, journalisten, vrijwilligers en alle Belarussen, die iedere dag hun heldendaad verrichten.

Marija Babariko las ook een fragment uit een recente brief van Viktor Babariko voor: "Het is voor mij in de huidige situatie het meest moeilijke om te geloven in de gehele creativiteit en de positiviteit, die jullie allemaal beschrijven in jullie brieven. Juist dat is hetgeen wat ons ontbrak in het leven. Wij en ook jullie zeggen altijd, dat we ook hier bij ons in Belarus tevreden glimlachende mensen zouden moeten kunnen ontmoeten. Dat het mogelijk zou moeten zijn om niet de sombere nukkige mensen te zien, die bang zijn om blij te zijn. Geslotenheid is ons aller grootste probleem. En als we er in geslaagd zijn dat te veranderen, dan is ook dat een echte overwinning! Mensen zijn het algemene doel van alle handelingen. Alleen hun bepalen het succes van ieder project, hun tevredenheid en blijdschap".
http://nashaniva.by/?c=ar&i=259313&lang=ru
Nasha Niva

Voor de grote buitenwereld misschien niet heel nieuwswaardig, maar voor mensen die emotioneel bij Belarus betrokken zijn een groots moment.

Marija Babariko, de dochter van niet geregistreerd presidentskandidaat Viktor Babariko, de zus van mede politiek gevangene Eduard Babariko heeft in haar videoboodschap de gevoelens van velen kunnen raken. Behalve het citaat in het hierboven vertaalde artikel had ze het ook over haar broer Eduard.

Van haar vader heeft ze in totaal 8 brieven ontvangen, waarvan de laatste op 9 september gedateerd is. Van haar broer Eduard heeft ze in totaal 9 brieven ontvangen, waarvan de laatste op 8 september gedateerd is. Naast het citaat van haar vader, citeerde ze ook uit een brief van broer Eduard en uit "Lord of the Rings", het boek dat Viktor nu in de gevangenis gelezen heeft.

Er zijn te veel politiek gevangenen in Belarus om allemaal in een video op te noemen, maar ze had het concreet over de namen van Maskim Znak, Marija Kolesnikova, Ilja Salej, alle leden van de staf van Babariko die politiek gevangenen zijn geworden en die voor Marija "helden zijn die familie zijn geworden". Ondanks dat Marija ze zelf niet heeft kunnen ontmoeten omdat ze o.a. uit veiligheidsredenen in Oekraine is.

Ze riep verder op om haar vader en broer Eduard brieven te blijven sturen, maar ook de andere politieke gevangenen niet te vergeten door ook hun brieven ter ondersteuning te sturen.

Als familielid van politiek gevangenen weet ze hoe belangrijk het is om steun te krijgen van zowel oude bekenden als nieuwe vrienden.

Ik denk dat veel van de verdere details moeilijk zijn om te vertalen of over te brengen op het Nederlandse publiek. Ondanks dat Viktor en Eduard Babariko samen met andere politieke gevangenen in de gevangenis zitten blijven ze symbolen van hoop voor het Belarussische volk. Velen zijn de familie Babariko zeer erkentelijk dat ze hun eigen vrijheid en welvaart op het spel hebben gezet voor de vrijheid van het Belarussische volk en proberen met hun mee te leven.
pi_195145813
quote:
9s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:10 schreef luxerobots het volgende:
Een man heeft zichzelf in brand gestoken als protest tegen het politiegeweld.
Over die man is nu meer bekend geworden en media die een politiek motief aan de daad van de man hebben gelinkt, zijn erg voorbarig geweest.

De beste man ligt nu in het brandwondencentrum. Nasha Niva heeft met zijn familieleden gesproken, die zeiden dat hij aan alcholisme leidt en eerder voor alcholisme is behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Recherche heeft tevens bevestigd dat de man in 2016 is behandeld in verband met een psychische ziekte en aandrang tot suicide. Verder zou de man op 16 september ook al een zelfmoordpoging hebben ondernomen, die de politie verijdeld heeft.
pi_195145889
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2020 13:53 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Over die man is nu meer bekend geworden en media die een politiek motief aan de daad van de man hebben gelinkt, zijn erg voorbarig geweest.

De beste man ligt nu in het brandwondencentrum. Nasha Niva heeft met zijn familieleden gesproken, die zeiden dat hij aan alcholisme leidt en eerder voor alcholisme is behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Recherche heeft tevens bevestigd dat de man in 2016 is behandeld in verband met een psychische ziekte en aandrang tot suicide. Verder zou de man op 16 september ook al een zelfmoordpoging hebben ondernomen, die de politie verijdeld heeft.
Man steekt zichzelf in brand voor politiebureau.

Overheidspers Wit-Rusland: niets aan de hand, gewoon doorlopen.
pi_195146288
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2020 14:00 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Man steekt zichzelf in brand voor politiebureau.
Propaganda kanalen (die nooit iets verifieren): het is politiek gemotiveerd.

Onafhankelijke pers: de beste man is psychisch ziek.
quote:
Overheidspers Wit-Rusland: niets aan de hand, gewoon doorlopen.
Soms liegen ze een keertje niet.
pi_195146345
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2020 14:27 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Propaganda kanalen (die nooit iets verifieren): het is politiek gemotiveerd.

Onafhankelijke pers: de beste man is psychisch ziek.
Nou, gooi de bron er maar in.

quote:
Soms liegen ze een keertje niet.
Je weet het motief niet. Dat hij het voor het politiebureau doet is in ieder geval al een sterke aanwijzing.

Afwachten wat de man zelf zegt. Als hij zich tenminste vrij genoeg voelt om zicht uit te spreken.
pi_195146590
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2020 14:30 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Nou, gooi de bron er maar in.
https://nashaniva.by/?c=ar&i=259302&lang=ru
https://news.tut.by/society/701059.html
https://interfax.by/news/(...)isshestviya/1283639/

De belangrijkste bron is hier Nasha Niva, dat persoonlijk met familieleden heeft gesproken.
quote:
[..]

Je weet het motief niet.
En de propagandakanalen wel?
quote:
Dat hij het voor het politiebureau doet is in ieder geval al een sterke aanwijzing.
9 van de 10 mensen die een zelfmoordpoging doen willen op tijd gevonden worden. Dan is het politiebureau een publieke plek die altijd bemand is.
quote:
Afwachten wat de man zelf zegt. Als hij zich tenminste vrij genoeg voelt om zicht uit te spreken.
Ik denk dat hij na het brandwonden centrum doorgaat naar het psychiatrische ziekenhuis. Die man is een gevaar voor zichzelf.
pi_195148619
En talloze arrestaties.

twitter


twitter


twitter
pi_195149282
quote:
Een zakenman uit Minsk werd in augustus gevangen genomen wegens wanorde en zijn vrouw verkoopt kleurplaten om nu het benodigde geld te vinden

19 september 2020
Anzhelika Zajtseva / TUT.BY

"Ik was alle drie de dagen, waarop ik mijn man zocht op de politiebureaus en politiecellen, boos op hem. Maar nu ben ik heel trots op hem. Hoewel ik tot dusver niet begrijp en niet kan uitleggen, waarom hij beschuldigd word van rellen", zegt de inwoonster van Mink Ekaterina Savitskaja. Haar echtgenoot Jurij werd op 10 augustus aangehouden op zijn werk. Ze zit samen met haar vierjarige zoon al meer als een maand zonder haar man, de vader en kostwinnaar van het gezin. Om de diensten van de advocaat te kunnen betalen tekent en verkoopt Ekaterina kleurplaten. En hoopt ze op "gerechtigheid en het gezonde verstand".

Eigenlijk was illustrator Ekaterina Savitskaja van plan om samen met mede-auteur Marina Lugina in september een kinderboek over Minsk uit te geven, het betreft het wimmelbilderbuch "Geschiedenis van de stad", maar de uitgave daarvan moest worden uitgesteld. Wegens de "politieke gebeurtenissen en de aanhouding van haar man" creëert en verkoopt Ekaterina voorlopig kleurplaten gebaseerd op het boek. Zo verdient ze geld voor de advocaat van haar man, immers was Jurij eerder zelf de kostwinnaar van het gezin. Maar hij is al meer dan een maand onder bewaking gesteld.

Hoe het kon gebeuren, dat Jurij Savitskij aangehouden werd en dat er tegen hem een strafzaak werd ingesteld wegens deelname aan rellen, begrijpt zijn vrouw nog steeds niet en ook kan ze de logica van de handelingen van de politie en de Recherche niet uitleggen.

- Tot deze zomer was ons gezin, net als de meeste Belarussen, feitelijk apolitiek. Toen het verzamelen van handtekeningen voor het nomineren van mensen tot presidentskandidaten begon, imponeerde Viktor Babariko mijn echtgenoot. Mijn man was van mening, dat hij hem moest ondersteunen en werd lid van zijn actiegroep. Mijn man was een niet heel erg actief lid van de actiegroep wegens gezinsverplichtingen. Hij heeft in totaal ongeveer 20 handtekeningen verzameld door vrienden en bekenden af te bellen. Daarmee hield zijn activiteit wel een beetje op, - verteld Ekaterina.

Op de dag van de presidentsverkiezingen toen de stemlokalen sloten, besliste Jurij, dat hij deel moest nemen aan een vreedzame actie, om op die manier te laten zien, voor wie hij zijn stem had gegeven. Ekaterina raadde hem dit af.

- Wij begrepen allemaal de risico's, wij begrepen dat hij kan worden aangehouden omdat hij net als andere eenvoudigweg deelnam en op die manier zijn positie aangaf. Maar niemand had zich kunnen voorstellen, dat alles zo zou eindigen met het aftuigen van mensen en het ontploffen van granaten.

Desondanks keerde Jurij ongeschonden, net zoals de vrienden waarmee hij die avond samen was, terug naar huis. De man toonde zijn vrouw een video, die hij op de straten had opgenomen. Ekaterina zegt dat op de beelden enkele radicaal ingestelde mensen "de bankjes kapot sloegen" en op diezelfde video zegt haar man tegen hun, nou, "provoceer de ME niet, wij zijn hier daar niet voor, wij komen voor een vreedzame actie".

Op 10 augustus, de volgende dag, ging Jurij naar zijn werk. Hij is eigenlijk directeur van een bandengarage, maar op die dag hielp hij zijn compagnon in de auto-onderdelen winkel. Zoals Ekaterina later verteld werd, kwamen er in de auto-onderdelen winkel twee mannen aangelopen zogezegd om naar een auto te kijken, maar Jurij slaagde er nog niet in om hun aan te spreken, terwijl er nog vier mannen kwamen aanlopen, die hem vastpakte, hem in een auto sleurde en hem weg brachten.

De mannen die Jurij ontvoerden waren in burger gekleed, maar Ekaterina hield er gelijk rekening mee, dat het niet een of andere bandieten waren, maar mogelijk politie medewerkers. De volgende drie dagen zocht ze haar man op politiebureaus, politiecellen, gevangenissen en rechtbanken: ze belde de instellingen af, reed de stad af, maar "niemand wist nergens van". Ondertussen zag ze, hoe de gevangenwagens bij de politiecellen arriveerden, hoe ambulances uitrukten, hoe familieleden de wacht hielden bij de muren van de politiecellen en daar was ook het nieuws over de schreeuwen van de gevangenen op de "Okrestina" politiecel. Dat, zegt ze, was erg depressief en angstaanjagend, maar de wetshandhavers hielden het zwijgen.

Slechts vier dagen later, op de avond van 13 augustus, kwam Ekaterina te weten, dat haar man zich bevond in de gevangenis in Zhodino. Toen begonnen de massale vrijlatingen van gevangenen en de vrouw ging naar hun toe met een foto van haar man en vroeg of ze hem niet gezien hadden, omdat in de lijsten zijn achternaam niet voorkwam.

- Een van de jongens, die vrij kwam, stopte zijn blik op de foto van mijn man en begon mij te vragen, waarin hij gekleed was, omdat er meer dan 25 mensen in de cel waren en het moeilijk was om iedereen te onthouden. Ik zei, dat hij gekleed was in een korte broek, een t-shirt en in sandalen, zo vertrok hij naar zijn werk. En zo was hij al die dagen gekleed, ik kon hem immers zelfs niets doorgeven, omdat ik niet wist waar hij was.

De jongen zei, dat Jurij daadwerkelijk met hem in een cel zat, maar na de rechtszitting hebben ze hem naar een rechercheur gebracht en hebben ze hem niet vrijgelaten in tegenstelling tot andere celgenoten. De jongen vertelde Ekaterina ook dat haar man berecht zal worden in een strafzaak en dat ze hem 's-ochtends waarschijnlijk naar een ondervraging brengen.

Ekaterina wist niet wat ze moest doen, ze begon een advocaat te zoeken en wendde zich daarvoor ook tot mensenrechtenactivisten. Die nacht belde nog een jongen haar, die samen met haar man in de cel zat en gehoor gaf aan zijn verzoek: hij gaf door, dat Jurij daadwerkelijk aanvullend ondervraagd gaat worden en dat hij een advocaat nodig heeft.

Uiteindelijk hielpen bekenden om een advocate te vinden. Maar ook hier was een obstakel: er was geen documentele bevestiging van hetgeen, dat Jurij zich in Zhodino bevind. Niemand uit de wethandhavende structuren had nog niets gemeld over haar man. Zoals later bleek, was de stroom van mensen die de cel binnen kwam zo groot, dat Jurij pas op 13 augustus volgens de regels werd geregistreerd en officieel bevind hij zich onder bewaking vanaf die datum, hoewel hij al op de 10-e werd aangehouden.

In de gevangenis in Zhodino bracht Jurij ongeveer twee weken door, op dit moment zit hij in de [KGB] cel op Ulitsa Volodarskogo. Eerst werd hij verdacht van het overtreden van de delen 1,2 en 3 van artikel 293 van het Wetboek van Strafrecht van de Republiek Belarus, dat wil zeggen aan het deelnemen aan, organiseren van en het voorbereiden van mensen voor rellen. Daar is nu alleen het tweede deel van dit strafrecht artikel van overgebleven, dat wil zeggen deelname aan rellen, begeleid door geweld tegen de mens, gewelddadigheid, brandstichting, het vernielen van bezit of gewapende weerstand tegen vertegenwoordigers van de autoriteiten.

Mensenrechtenactivisten hebben Jurij Savitskij erkend als politiek gevangene.

De advocate heeft een geheimhoudingsverklaring ondertekend, daarom kan ze het gezin slecht vertellen over de gemoedstoestand van Jurij en enkele algemene zaken, vertelt Ekaterina. Op verzoek van Jurij heeft de advocate niet tegen Ekaterina verteld, dat haar man mishandeld is, dat kwam ze te weten van zijn celgenoot.

- Hij vertelde zonder in details te treden, dat mijn man sporen van mishandelingen heeft op zijn gezicht en op zijn billen. Er was ook nog een vermoeden van een rib breuk, maar dat werd niet bevestigd: ze hebben een r├ntgenfoto voor hem gemaakt. Op dit moment voelt haar man zich goed en rustig - ik heb sowieso een stevige en sterke man. Wij praten met elkaar via de advocate en via brieven, die eerlijk gezegd, niet allemaal doorkomen. Maar ik weet, dat hij ook kaarten ontvangt met steunbetuigingen van onbekende mensen en dat bemoedigd hem heel erg, - zegt Ekaterina.

Met een huiszoeking zijn ze nog niet bij het appartement van de familie Savitskij aangekomen, maar de vrouw maakt zich zorgen en hoopt, dat ze en niet komen en haar kind geen angst aan jagen. De vierjarige zoon wacht heel erg op zijn papa.

- Voor zover ik weet, is er geen enkel bewijs van hetgeen, dat mijn man deelnam aan rellen. En ik weet dat, dat de waarheid is, omdat ik mijn man ken en hij kon geen deelnemen aan rellen, omdat hij juist vredig wilde laten zien, enkel met zijn aanwezigheid, voor wie hij gestemd had.

Terwijl haar man zich onder arrest bevind en het gezin nu niet beschikt over hun hoofd inkomensbron, wordt Ekaterina ondersteund door familieleden en zelfs onbekenden, die ze erg dankbaar is. Iedereen die te maken heeft gehad met het beschuldigen van familieleden in strafzaken, weet, dat een dag werk van een advocaat of onderzoekshandelingen met zijn deelname ongeveer 300 Roebel kost [~100 euro], dat terwijl het ook nodig is om zichzelf en haar kind te verzorgen. Maar ook Katja [Ekaterina] zit niet met de handen stil en verkoopt kleurplaten voor kinderen. Die kunnen hier[link] bekeken en besteld worden.
https://news.tut.by/society/701005.html
TUT.BY

Ik heb dit keer een wat groter artikel vertaald. Dat is een stuk meer werk dan de kortere artikels die ik doorgaans vertaal, maar het geeft meer ruimte om het verhaal van mensen over te brengen. En dan niet enkel de hoofdpersonen, maar ook het verhaal van andere helden. Zoals in dit verhaal Jurij Savitskij en zijn vrouw Ekaterina. Doorsnee mensen die tot voor kort weinig met de politiek te maken hadden. Jurij zag in Viktor Babriko een toekomst voor Belarus, hij besloot handtekeningen te verzamelen, na de verkiezingen de straat op te gaan om vreedzaam uiting te geven aan zijn stem. Daarna werd hij opgepakt en werd hij door mensenrechtenactivisten als politiek gevangene erkent. Ook zijn vrouw Ekaterina is moedig gebleven en strijd voor haar man die een lange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Dit is niet enkel het verhaal van Jurij en Ekaterina, dit is een verhaal dat illustratief is voor vele mensen die zijn opgestaan, hun bijdrage hebben geleverd en vergeten dreigen te raken in de golf van onrust.
pi_195151564
Nina Bahinskaya (73 jaar) is zo langzamerhand een bekende activist geworden. En nu dus opgepakt:

twitter


Eerder plaatste ik een tweet met een foto van een vrouw met een arm om haar keel. Dat meisje is 16 jaar.

twitter
pi_195152765
quote:
Belarus police detain hundreds at women's rally against Lukashenko's rule

Police dragged the women into police vans as they stood with linked hands. They were attending the "Sparkly March," demanding embattled president Alexander Lukashenko step down in the wake of controversial elections.

Riot police detained hundreds of protesters who were taking part in a rally in the Belarusian capital Minsk on Saturday, demanding an end to President Alexander Lukashenko's rule.

Around 2,000 people — most of them women — were attending the anti-government "Sparkly March," wearing shiny accessories and carrying red-and-white flags of the protest movement.

Former Soviet republic Belarus has been rocked by mass anti-government protests since Lukashenko claimed a landslide victory in a presidential election on August 9.

His opponents and much of the international community have rejected the result. Lukashenko, who has ruled Belarus for 26 years, insists he won with 80% of the vote.

Belarusian police officers have violently repressed protests and detainees have accused security forces of carrying out systematic beatings and torture.

What happened at the Sparkly March?

The protesters briefly scuffled with police who then blocked their path and started picking people one by one out of the crowd, news agency Reuters reported citing a witness.

Some women stood with linked hands as police began taking people out of the crowd. Some shouted "shame" as police forced protesters into vans, reported the German Press Agency.

Among those detained Saturday was Nina Baginskaya, a 73-year-old activist who has become one of the best-known faces of the protest movement. Police released her outside a police station shortly after.

Ambulances were called after several women became unwell during the detentions.

Women were also encouraged to demonstrate in other cities.

In a statement released ahead of the march, opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya, who has taken refuge in Lithuania, praised the "brave women of Belarus."

"They are marching despite being constantly menaced and put under pressure," she said.

'In the authorities' interest' to crack down

DW correspondent Nick Connolly, reporting from Minsk, said: "The symbolism of these protests did really encourage people to come out. Women were there with other women and their children showing that being engaged in political activity doesn't have to be scary. It is safe. So obviously it was in the interests of the authorities to show that this will not pass, this will not go unpunished."

"The crucial thing here is that it is not just short prison sentences that could follow, it is people being taken into jail for 10 to 14 days off the back of this kind of protest activity. Also, it is increasingly threats towards people's children, authorities hinting that if you are arrested for this kind of activity then social services might come round and take your child into a children's home."

Journalists were also being detained at the protest, Connolly tweeted.

Women lead the way in Belarus

More than 100 women were detained at a similar rally last week, during a violent clampdown on protestors by masked police. Demonstrators, under the banner "March of Female Solidarity," made it through several streets before police intervened.

In mid-August, hundreds of women formed human chains across the capital, dressed in white.

In addition to Tsikhanouskaya and Baginskaya, other prominent opposition voices include the women Veronika Tsepkalo and Maria Kolesnikova.
https://www.dw.com/en/bel(...)nkos-rule/a-54989632
Deutsche Welle
pi_195152840
Ook in Duitsland (en niet alleen in dat land) werd er actie gevoerd:

quote:
German artists rally for Belarus opposition's Kolesnikova

Maria Kolesnikova is a prominent Belarus dissident, who has now been jailed. Her German friends are trying everything they can to get her released.

Stuttgart-based director Jasmin Schdler knows Maria Kolesnikova well. She describes the Belarusian government critic as "very involved, ambitious and highly talented."

Kolesnikova once lived in Stuttgart. There, Schdler and Kolesnikova set up InterAKT, an initiative that promotes experimental art. The two last crossed paths in February, when they attended Stuttgart's ECLAT festival. Kolesnikova then returned to Minsk, where she heads the city's OK16 culture center. Despite living in Stuttgart for over a decade, Kolesnikova regularly returned to Belarus to stage art projects.

Protest for peaceful revolution

Kolesnikova's Stuttgart friends and colleagues closely follow the events unfolding in Belarus. "It is so odd to feel such a strong connection, despite being so far away," says Schdler. She says she is proud of her friend, and that "she and other women in Belarus are showing the world how to stage a peaceful revolution." That is why they want to do whatever is in their power to get Kolesnikova out of jail.

Initially, Kolesnikova had joined the team of Viktor Babriko, a former banker who planned to contest the Belarus presidential elections in August. But, when he was barred from running and detained on suspicion of financial crimes, Kolesnikova teamed up with Sviatlana Tsikhanouskaya and Veronika Zepkalo. The trio campaigned together all across Belarus. Kolesnikova'sheart-shaped hand gesture later became one of the protest movement's most iconic symbols.

After the Belarus elections, Zepkalo and Tsikhanouskaya were forced into exile. Kolesnikova, meanwhile, refused to leave the country. On September 7, she was seized by plainclothes agents in Minsk and driven to the Ukrainian border. Friends who accompanied her that day say Kolesnikova had been offered a train ticket to Munich, which she evidently turned down. She tore up her passport and insisted on staying in Belarus. Now, the opposition figure has been remanded in custody in the city of Zhodino under charges of "posing a threat to national security." She could face up to five years behind bars.

Artists rally behind Kolesnikova

"We shared a statement on social media on the day of she was kidnapped," says Schdler. "Pretty quickly, this snowballed into an initiative joined by many artists across Germany." She says they then penned a letter to German Chancellor Angela Merkel, asking her to call for the release Kolesnikova and other prisoners. Together, they also launched an online petition addressed to Belarus strongman Lukashenko. It has been signed by more than 36,000 people.

Europe
German artists rally for Belarus opposition's Kolesnikova

Maria Kolesnikova is a prominent Belarus dissident, who has now been jailed. Her German friends are trying everything they can to get her released.

Belarus supporters of Kolesnikova (Olga Kapustina/DW)

Stuttgart-based director Jasmin Schdler knows Maria Kolesnikova well. She describes the Belarusian government critic as "very involved, ambitious and highly talented."

Kolesnikova once lived in Stuttgart. There, Schdler and Kolesnikova set up InterAKT, an initiative that promotes experimental art. The two last crossed paths in February, when they attended Stuttgart's ECLAT festival. Kolesnikova then returned to Minsk, where she heads the city's OK16 culture center. Despite living in Stuttgart for over a decade, Kolesnikova regularly returned to Belarus to stage art projects.

Protest for peaceful revolution

Kolesnikova's Stuttgart friends and colleagues closely follow the events unfolding in Belarus. "It is so odd to feel such a strong connection, despite being so far away," says Schdler. She says she is proud of her friend, and that "she and other women in Belarus are showing the world how to stage a peaceful revolution." That is why they want to do whatever is in their power to get Kolesnikova out of jail.
Maria Kolesnikova, one of Belarus' opposition leaders, center, gestures during a rally (picture-alliance/AP Photo)

Kolesnikova making her trademark hand symbol for the heart, underlining the call for a peaceful change



Initially, Kolesnikova had joined the team of Viktor Babriko, a former banker who planned to contest the Belarus presidential elections in August. But, when he was barred from running and detained on suspicion of financial crimes, Kolesnikova teamed up with Sviatlana Tsikhanouskaya and Veronika Zepkalo. The trio campaigned together all across Belarus. Kolesnikova'sheart-shaped hand gesture later became one of the protest movement's most iconic symbols.

Read more:

After the Belarus elections, Zepkalo and Tsikhanouskaya were forced into exile. Kolesnikova, meanwhile, refused to leave the country. On September 7, she was seized by plainclothes agents in Minsk and driven to the Ukrainian border. Friends who accompanied her that day say Kolesnikova had been offered a train ticket to Munich, which she evidently turned down. She tore up her passport and insisted on staying in Belarus. Now, the opposition figure has been remanded in custody in the city of Zhodino under charges of "posing a threat to national security." She could face up to five years behind bars.

Artists rally behind Kolesnikova

"We shared a statement on social media on the day of she was kidnapped," says Schdler. "Pretty quickly, this snowballed into an initiative joined by many artists across Germany." She says they then penned a letter to German Chancellor Angela Merkel, asking her to call for the release Kolesnikova and other prisoners. Together, they also launched an online petition addressed to Belarus strongman Lukashenko. It has been signed by more than 36,000 people.
Jasmin Schdler and Maria Kolesnikova (Privat)

Colleagues and friends: Jasmin Schdler and Maria Kolesnikova

Another friend, Natasha Lopez, knows Maria Kolesnikova - or Mascha as friends call her - from when they were students. They are both members of the Vis--vis vocal trio, along with Hugo Rannou. Lopez says her friend Mascha is "funny, strong, and full of life." She knows that Mascha is a fighter. Back in 2019, the pair staged an improvised performance titled "No voice — No Body" dedicated to the themes of power and liberty.

"The choreographer asked us about situations in which our liberty was curtailed, and Mascha talked about her experience in Belarus," Lopez recalls. The performance entailed Kolesnikova playing a flute, and actors around her trying to take it from her. Behind her, scenes from previous Belarus protests and crackdowns were projected onto a screen. This was followed by excerpts from her protest speech, in which she is heard saying: "There is no such thing as pure liberty. The decision to be free requires taking responsibility for yourself. Being free is harder than simply accepting what exists."

A minute of laughter

Composer Sergej Newskij was one of about 250 individuals who joined a Stuttgart solidarity rally in support of Kolesnikova on September 13. He says it is only logical that she has become a dedicated dissident. "In a dictatorship, you cannot create a bit of new music, software or a properly functioning business without eventually running into resistance; people come to realize they have rights."

Hugo Rannou, the third member of Vis--vis, joined the September 13 protest as well. He says Kolesnikova's key trademark is her infectious laughter. At the rally, he told fellow protesters that "we want to take the same approach as Maria when facing danger and violence: optimism and laughter." Rannou then asked everyone to join in with, not a minute of silence, but a minute of laughter to express their solidarity with Kolesnikova. "Laughing is liberating and kills fear," he told the crowd and began chuckling into his microphone. Many joined in. This was followed by collective cries of "Long live Belarus!" and "Free Mascha!"
https://www.dw.com/en/ger(...)lesnikova/a-54985519
Deutsche Welle
[/quote]
pi_195152912

Deutsche Welle had eerder vandaag al een reportage (dit keer in het Duits) geplaatst met de huidige tussenstand.

Nick Connelly merkt op: dat het land economisch vooral op Rusland en China georienteerd is en dat daarom sancties misschien maar weinig zullen uithalen. Tegelijkertijd is het volk onveranderd bereid om door te gaan met demonstreren.
pi_195154685
In Minsk en andere steden worden er 's-avonds straatconcerten georganiseerd door diverse artiesten.

In het volgende filmpje is muzikant Aleksandr Pomidorov te zien tijdens een optreden in de wijk "Angarskaja".


Later op de avond verschenen er gevangeniswagens in die buurt. Pomidorov is meegenomen. Een vertegenwoordiger van de politie heeft dat tegen "Interfax-ZAPAD" bevestigd.
pi_195160401
De eerder aangekondigde lijst met 1000 medewerkers van veiligheidsdiensten van het regime is nu verschenen.

twitter
pi_195161262
Verkeerde topic.
pi_195164462
Vandaag wederom duizenden demonstranten. Het lijkt er niet op dat de protesten minder worden.

twitter


Geweld neemt ook niet af. Hier gebruikt de politie pepperspray op demonstranten.

twitter
  zondag 20 september 2020 @ 19:06:10 #81
19194 Oversight
◢◤
pi_195167639
8-) Privgegevens Wit-Russische politiemensen online in aanloop naar nieuw protest



quote:
Hackers hebben privgegevens van ongeveer 1000 Wit-Russische politiemensen gelekt als vergelding voor het arresteren van bijna 400 deelnemers aan de vrouwenmars van gisteren. Ook vandaag zijn Wit-Russen weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Loekasjenko.

"Zolang de aanhoudingen doorgaan, zullen wij op grote schaal gegevens blijven publiceren", zeggen de hackers, die zich Cyber-Partizanen noemen, in een verklaring van het oppositienieuwskanaal Nexta op Telegram. "Niemand zal onherkenbaar blijven, zelfs niet onder een bivakmuts."
O-) Soms moet er even ingegrepen worden.

:{w Zo hou je de boel in balans.

bron.

[ Bericht 7% gewijzigd door Oversight op 20-09-2020 19:11:59 ]
◢◤
pi_195167767
Die gasten lopen met “homo” op hun uniform. :’)
  zondag 20 september 2020 @ 19:14:24 #83
19194 Oversight
◢◤
pi_195167793
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:12 schreef Hamzoef het volgende:
Die gasten lopen met “homo” op hun uniform. :’)
;) eronder vast ook wel.
◢◤
pi_195168222
Exact zoals ik al voorspelde.

Je zal achter de agenten en hun familie aan moeten gaan, anders kiezen ze echt niet de kant van het volk.
  zondag 20 september 2020 @ 19:44:41 #85
19194 Oversight
◢◤
pi_195168293
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:41 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Exact zoals ik al voorspelde.

Je zal achter de agenten en hun familie aan moeten gaan, anders kiezen ze echt niet de kant van het volk.
:|W Als je echt iets wilt bereiken, dan moet je niemand hoeven dwingen, maar ook geen dwang hoeven te accepteren waar die niet hoort.
◢◤
pi_195168518
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:44 schreef Oversight het volgende:

[..]

:|W Als je echt iets wilt bereiken, dan moet je niemand hoeven dwingen, maar ook geen dwang hoeven te accepteren waar die niet hoort.
Leuk allemaal, maar in de grote mensen wereld werkt het niet zo.
  zondag 20 september 2020 @ 19:59:09 #87
19194 Oversight
◢◤
pi_195168547
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:57 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Leuk allemaal, maar in de grote mensen wereld werkt het niet zo.
8-) Nu wel.
◢◤
pi_195168570
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:59 schreef Oversight het volgende:

[..]

8-) Nu wel.
Ja okay man. |:)
  zondag 20 september 2020 @ 20:00:57 #89
19194 Oversight
◢◤
pi_195168585
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:00 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Ja okay man. |:)
:{w kijk om je heen, mensen hebben poep aan achterlijk gezag, en doen samen waar ze zin in hebben.
◢◤
pi_195169448
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:00 schreef Oversight het volgende:

[..]

:{w kijk om je heen, mensen hebben poep aan achterlijk gezag, en doen samen waar ze zin in hebben.
Is voor Nederlandse armen wel altijd ver weg, waar mensen samen doen waar zij zin in hebben.
  zondag 20 september 2020 @ 20:54:32 #91
19194 Oversight
◢◤
pi_195169542
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:49 schreef torentje het volgende:

[..]

Is voor Nederlandse armen wel altijd ver weg, waar mensen samen doen waar zij zin in hebben.
:{ snap je niet helemaal.
◢◤
pi_195169804

Een kleine selectie (1 min 40 sec) van beelden uit Brest, Grodno en Gomel van vandaag, die de lijn die van vorige week om harder op te treden in de provinciale hoofdsteden bevestigt. In Minsk lijken de autorititeiten vooral in te zetten op het uiteendrijven van demonstranten, dat lijkt ze dit weekend beter te lukken dan vorig weekend. Desondanks neemt de protestbereidheid niet af.
pi_195169890
@luxerobots had het hier in het centrale Belarus topic al gemeld.

Wat betreft het nieuws zelf kun je twisten of dit een goede zet is. Aan de ene kant kun je zeggen dat dit een middel is dat druk zet op politiemensen om te stoppen, aan de andere kant hebben de mensen die in de lijst staan die gepubliceerd zijn nu nog een reden om doortegaan. Ik denk dat je sowieso kunt stellen dat dit een vorm van eigenrichting is die haaks staat op wetgeving inzake gegevensbescherming.
pi_195169954

Een item uit de tagesschau van vandaag om 8 uur.
  zondag 20 september 2020 @ 21:21:45 #95
19194 Oversight
◢◤
pi_195169973
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 21:16 schreef nezalezhnost het volgende:
Ik denk dat je sowieso kunt stellen dat dit een vorm van eigenrichting is die haaks staat op wetgeving inzake gegevensbescherming.
:{w ...zonder terechte aanleiding opgepakt worden staat daar ook een beetje haaks op, maar nu moet iedere agent wel kiezen, ... precies zoals het hoort.

^O^ Of je hoort bij de zittende macht, of je zet je er tegen af.
◢◤
pi_195170114
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 21:21 schreef Oversight het volgende:

[..]

:{w ...zonder terechte aanleiding opgepakt worden staat daar ook een beetje haaks op, maar nu moet iedere agent wel kiezen, ... precies zoals het hoort.

^O^ Of je hoort bij de zittende macht, of je zet je er tegen af.
Ik kan jouw argument enigszins volgen. Maar tegelijkertijd wil ik ook opmerken dat de kern van de vreedzame protesten voor een oplossing is waar de mensenrechten worden gevolgd. Het publiceren van lijsten met namen van mensen nog voor deze een eerlijk proces hebben gekregen staat haaks op die gedachte. Ook wil ik opmerken dat de mensen in Polen die deze lijsten publiceren niet het slachtoffer van eventuele represailles kunnen worden en zodoende de beschikking hebben over instrumenten hebben zonder de gevolgen van hun handelen met die instrumenten hoeven te dragen.
  zondag 20 september 2020 @ 21:39:38 #97
19194 Oversight
◢◤
pi_195170308
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 21:29 schreef nezalezhnost het volgende:

[..]

Ik kan jouw argument enigszins volgen.
:') Het is simpel, als altijd, ... of je bent (samen met) de sterkste, ... of je bent (samen met) de slimste.
◢◤
pi_195170708
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 19:44 schreef Oversight het volgende:

[..]

:|W Als je echt iets wilt bereiken, dan moet je niemand hoeven dwingen, maar ook geen dwang hoeven te accepteren waar die niet hoort.
Precies.
pi_195170815
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 21:39 schreef Oversight het volgende:

[..]

:') Het is simpel, als altijd, ... of je bent (samen met) de sterkste, ... of je bent (samen met) de slimste.
In deze tijd van polarisatie ben ik kritisch op alle kanten.
pi_195171148
quote:
March of 100,000 marks week 7 of Belarus protests

By YURAS KARMANAU September 20, 2020 GM

KYIV, Ukraine (AP) — Tens of thousands of Belarusians calling for the authoritarian president to resign marched through the capital Sunday as the country’s wave of protests entered its seventh week.

Hundreds of soldiers blocked off the center of Minsk, deploying water cannons and armored personnel carriers and erecting barbed wire barriers. Protests also took place in several other cities, including Brest and Grodno.

The crowd in Minsk included about 100,000 people, said Ales Bialiatski, head of the Viasna human rights organization. He said dozens of demonstrators were arrested in Minsk and Grodno

Protests began Aug. 9 after an election that official results say gave President Alexander Lukashenko a sixth term in office; opponents and some poll workers say the results were manipulated.

Lukashenko, who has repressed opposition and independent news media during 26 years in power, has rejected suggestions of dialogue with the protesters. Many members of the Coordination Council that was formed by the opposition to push for a transition of power have been arrested or have fled the country.

The Minsk demonstrators carried the red-and-white flags that were independent Belarus’ national standard before being replaced in 1995, early in Lukashenko’s tenure. Some bore placards depicting Lukashenko as a mustachioed cockroach.

Although protests have taken place daily since the election, the Sunday gatherings in Minsk have been by far the largest, attracting crowds of as many as 200,000 people.

“Every Sunday, you are showing yourselves and the world that the Belarusian people are the power,” Sviatlana Tsikhanouskaya, who was Lukashenko’s main election opponent, said in a video message from Lithuania, where she is in exile.

The marchers also carried portraits of Maria Kolsenikova, a top opposition figure who has been jailed for two weeks and is facing charges of undermining state security that could bring a five-year prison term. Kolesnikova has said security forces drove her to the border with Ukraine to try to make her leave the country, but that she tore up her passport so she couldn’t cross the border.

In a statement relayed by her lawyer on Sunday, Kolsenikova urged protesters to continue.

“Freedom is worth fighting for. Do not be afraid to be free,” she said. “I do not regret anything and would do the same again.”

Also Sunday, Interior Ministry spokeswoman Olga Chemodanova said an investigation has been opened into the release by hackers of the personal information of more than 1,000 employees of the ministry, which runs the police forces.
https://apnews.com/daac928b61b66d214cabe6a85be04164
AP
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')