Het is zo'n " acquired taste" gebaseerd op bitter, net zoals bier,koffie en wel meer, vrijwel niemand vind dat de eerste keer echt lekker, het is ff wennen, als je vaker bittere dingen nuttigt en dat wel lekker vind zal marsepein je wel bevallen.
En dan de kwaliteit, die is vaak bedroevend, de amandelen zijn dan vervangen door witte bonen, dat vind je op de berpakking terug als "peulvruchten" of een andere fraaie omschrijving die je niet doet beseffen dat je neppe zooi hebt.
Echte marsepein is gemaakt van x deel gemalen bittere amandelen, x deel gewone amandelen, een berg poedersuiker en een heel klein beetje eiwit.
Die bittere amandelen zijn schaars, het is een specifiek ras en een beetje link om te eten, de bittere smaak komt van een blauwzuur (cyanide) component en als je er te veel van eet kun je dood gaan aan cyanide vergiftiging, een stuk of 10-20 amandelen is voldoende daarvoor.
de cyanide gaat aan je rode bloedlichaampjes hangen waarna er geen plaats meer is voor zuurstof en je door zuurstof tekort sterft, veel "pitten" van vruchten hebben cyanide in zich oa kersen en pruimen,abrikozen,perziken, omdat ze nog maar weinig worden gebruikt is de markt er voor ook klein en dus zijn ze schaars.
Dat "dodelijke" van pitten komt af en toe terug in het nieuws als een bio-winkel weer zakjes ontbijt-zaden verkoopt waarin dit soort pitten zitten, een aantal jaren terug was het weer raak met ik dacht een paar mensen in het ziekenhuis die dachten dat het opschrift "max xxx gram/dag" een grapje was.
"Gewone" zoete amandelen zijn een specifiek ras die geen cyanide in zich heeft.
Vanwege de giftigheid is men al lang geleden begonnen met deze te vervangen voor gewone amandelen+bittere amandel smaakstof.
Daar is op zich niets mis mee alhoewel het niet echt origineel is, die witte bonen(of andere neppe vervangers) is triestigheid
Nog ff opgezocht, ik dacht dat het andersom was maar marsepein is vaak zoeter dan spijs maar de verhouding scheelt van merk tot merk, lübecker marsepein(= beschermt erfgoed) is 7 delen amandel op 3 delen suiker en die is lekker bitter, maar bij andere soorten het kan ook wel 2 delen amandel op 3 delen suiker zijn, die is dan dus mierzoet en meer geschikt voor decoratie werk.
Zo'n stuk van een varken vd banketbakker is meestal wel ok, al die "decoratie" marsepein (telefoontje,papiergeld, golfballen etc) zijn meestal mierzoet en slechte kwaliteit.
Deze van niederegger is erg lekker maar lastig te vinden, vroeger had Jamin dit wel,
Een ander marsepein snoepje/bonbon, kent iemand hier deze?, mozart kugeln
Die blauwe zijn de originele van Fürst, salzburg met daarin marsepein van pistache nootjes, een klant van me nam ze vroeger altijd voor me mee en hij kreeg dan een stuk boeren 48+ mee terug, ik heb me ongans gegeten aan die dingen
[ Bericht 13% gewijzigd door robber57 op 03-09-2020 18:54:25 ]