abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_194756083
Wellicht dat anderen zich hier in herkennen. Ik ben wel benieuwd naar andere meningen en wellicht ook wel tips en adviezen.

Ik ben er achter gekomen dat ik een extreme drang heb om achter de 'waarheid' te komen. Maakt niet uit over welk onderwerp of thema het gaat. Ik kan niet tegen leugens, smoesjes, nep gedrag of nep uiterlijk, etc. Ik kan er ook niet tegen om 'genept' te worden of het gevoel te hebben dat mensen oneerlijk zijn of een dubbele agenda hebben. Ik walg van mensen die zich anders voordoen dan ze zijn en van plastische chirurgie, botoxhoofden, etc. Ik spreek zelf ook altijd 'de waarheid', als in, ik zeg wat ik voel en wat ik denk. Ik sugarcoat niks. Toen mijn vrouw mij jaren geleden vroeg of ik wel eens fantaseerde over andere vrouwen zei ik ook gewoon 'ja, net als iedere man'. Om maar een zijstraat te noemen.

Maar het gaat verder. Ik heb niks met religie en twijfel continu aan de motieven van 'hoogwaardigheidsbekleders'. Niet op een ongezonde manier. Niet met een continu aluhoedje op. Maar ik kijk wel overal 'doorheen'. Als er iets op het NOS nieuws komt dan denk ik 'waarom wordt dit zo gebracht? En waarom nu? En wat is de andere kant van het verhaal?'
Als ik een politicus iets hoor zeggen dan denk ik 'waarom zegt hij dat? Omdat het waar is of om meer stemmen te krijgen?'

Bij elke uitspraak van een fabrikant of bedrijf, of een reclame-uiting denk ik 'logisch dat jullie dit claimen, jullie willen meer verkopen'.

Daarnaast heb ik de zogenaamde 'red pill' genomen, zoals sommigen hier wel kennen als referentie aan de scene uit The Matrix. Ik kan al jaren soms uren op het internet zitten kijken of zoeken naar 'alternatieve versies' van de 'waarheden' die wij als kind zijn verteld door onze ouders, leraren, media, etc. En die wil ik nu met mijn 'volwassen brein' eens herzien. Klopt dat wel? Werd dat niet alleen gezegd om ons tevreden te houden?

Bijvoorbeeld:
- Uiterlijk doet er niet toe, het gaat erom dat je zelfverzekerd bent
- Op ieder potje past een dekseltje
- Alles komt altijd goed
- Het goede overwint altijd van het kwade
- Als je maar goed je best doet dan krijg je alles voor elkaar

Maar ook kleine, wellicht nietige collectief aangenomen uitspraken zoals:
- Melk is gezond
- Margarine is gezond
- Plantaardig vet is beter om in te frituren dan dierlijk vet
- Insert andere eet- en levensstijlen die ons aangepraat zijn en worden overgenomen door anderen die achteraf onwaar blijken te zijn

En dan zijn er uiteraard nog een aantal grote events waarbij ik ten minste twijfel aan het 'officiele' verhaal:
- De maanlanding in 1969
- De aanslagen op 9/11

Of politici die ons wijs maken dat:
- Immigratie goed voor ons is
- Er alleen maar voordelen aan ontwikkeling x zitten
- het goed is om aan de Irak missie mee te doen

Om het af te maken heb ik dan weer een extreme waardering voor mensen die de andere kant van het verhaal belichten. Die tegen het standaard narratief ingaan wat vrijwel iedereen lijkt over te nemen zonder er over na te denken. Dat leidt vaak tot 'controversie' en zijn mijn inziens vrijwel altijd interessante persoonlijkheden die staan waarvoor ze staan. Denk aan caberetiers zoals Daniel Arends, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Louis CK, etc. Of personen als Jordan Peterson, Pim Fortuyn, etc. En zelfs minder intellectueel begaafden zoals Baudet of Trump. Ondanks dat de meerderheid ze continu aanvalt, afvalt, beledigt en weg probeert te zetten, komen ze met alternatieve versies van de door iedereen aangenomen waarheid. En dat boeit. En vergt ballen en een sterke wil.

Daar tegenover kan ik dus niet tegen simpele zielen die alleen maar de media of het hedendaagse narratief napraten en maar vooral niemand voor het hoofd willen stoten. Figuren die altijd maar 'in het midden' willen gaan zitten. Zelf nooit met iets creatiefs of iets zelfbedachts op de proppen komen. Nooit twijfelen aan wat ze voorgeschoteld krijgen. Dat zijn dus religieuzen, napraters, virtue signallers en andere hypocrieten die nooit aan hun eigen denkbeelden twijfelen maar wel altijd vingertje wijzen naar anderen die iets controversieels durven bedenken of uitspreken.

Wat is dan eigenlijk het probleem?
Ik ben me er van bewust dat bij vele onderwerpen de 'absolute' waarheid ofwel niet bestaat, ofwel dat er niet achter te komen is. In ieder geval niet vanuit mijn positie. Ik merk ook dat ik veel mensen 'afkeur' omdat zij hier anders in staan. Ik kan daar simpelweg geen respect voor voelen. En andersom ook. Ik doe zelf ook vaak 'controversiele' uitspraken, al dan niet als grap, en merk dat niet iedereen dat waardeert. Ik maak er vrienden mee, maar ook vijanden. En ik denk ook dat het me psychisch niet veel goeds meer doet. Het was goed om te 'ontwaken' van de standaard riedeltjes en moeders leugens, maar nu brengt het me eigenlijk verder niets meer. Ik heb een gezin, een succesvol bedrijf. Het gaat goed zo. Ik heb het 'voor elkaar'. Ik denk dat het veel beter is dat ik me niet meer druk moet maken om wat waar en niet waar is. Ook ben ik keihard voor mezelf als het aankomt op mijn werk. Er mag van mezelf niks mis gaan, het moet perfect. Anders heb ik keihard gefaald. Geen excuusjes, geen smoesjes. Het werkt. Maar ik lijd hier wel onder. Ik denk dat deze dingen allemaal dezelfde oorsprong hebben.

Mijn denkbeelden zijn overigens niet extreem. Ik functioneer prima. Ik claim zelf ook zeker niet de absolute waarheid in pacht te hebben. Ik zal bijvoorbeeld niet zeggen 'de maanlanding is nep'. Ik heb echter wel mijn twijfels aan het officiële verhaal. Dus in die zin gaat het niet de verkeerde kant op, maar ergens wil ik er wel eens mee stoppen. Ik heb denk ik een 'fobie' om 'genept' te worden. Dit allemaal 'loslaten' en niet continu de controversie opzoeken zou me echter mentaal wel wat rustiger maken denk ik. Wellicht is het ook de angst om te veranderen in een persoon waar ik geen respect voor heb. Mijn inziens moeten mensen namelijk opstaan en hun mond open trekken indien het collectieve narratief feitelijk onwaar en moreel verwerpelijk begint te worden. Zoals met de hedendaagse 'jacht' op de 'witte man', het collectieve schuldgevoel en de gigantische immigratie die daarmee gepaard gaat in het westen, het continu vergoelijken van alles wat afwijkt van de norm en alles aanvallen wat daar wel binnen valt, het niks meer mogen zeggen wat beledigend kan worden opgepakt door wie dan ook, het doorgeslagen feminisme, de overheveling van de steeds maar groter wordende EU, etc. Iemand móet mijn inziens deze luchtbellen blijven doorprikken met op zijn minst een andere kant van het verhaal. Waar deze drang vandaan komt? Geen idee.

Wie herkent dit? En hoe hiermee om te gaan?

[ Bericht 1% gewijzigd door matigeuser op 28-08-2020 22:13:44 ]
pi_194756201
Als het je leven niet beheerst, niet leidt tot obsessief gedrag, en je er niemand kwaad mee doet, dan zie ik het probleem niet zo. Je hebt een goed zelfreflectief en relativerend vermogen, als ik het zo lees, dus ik denk ook niet dat je gevaar loopt om in dergelijk gedrag te vervallen.

Wil je het meer loslaten, dan is het een kwestie van anders gedragen in de praktijk zodra je de drang voelt om er iets mee te doen. Let it slide. Met een open mind.
pi_194756298
Ik denk dat we allemaal wel een keertje wakker worden geschudt. Redpilled zijn heeft vele gradaties, en een gezonde dosis skepsis is heel handig als je de zaken nuchter wilt bekijken, het is de kunst om hierin niet door te alaan of ieder halfbakken verhaal op internet voor waar aan te nemen. 5G is een goed voorbeeld. Hier zijn hele pagina's over volgeschreven, maar met een beetje technische kennis kun je makkelijk redeneren dat straling van een 5G-mast niet verschilt met die van allerlei andere soorten radio, zoals wifi, 2, 3, 4G, FM, DAB+, AM, 27MC... name it.

Andere hardnekkige geruchten als de maanlanding (echt gebeurd) of 9/11 (het was Al-Qaeda) zijn al jaren inspiratie voor complotdenkers, maar maken de wereld van nuchter denkende mensen heel wat complexer, en vertroebelen vaak de discussie omdat veel van dit soort verhalen op één hoop worden gegooid met andere verhalen die zinnig genoeg zijn om juist wel in twijfel te worden getrokken, maar waar niemand in de media over durft door te vragen. ("geen actieve herinnering" is VVD-speak voor "ik lieg naar jullie hebben geen bewijs", om maar een heel stom voorbeeld te noemen)
Echte elektriciëns gebruiken geen jokari.
pi_194756706
Het komt erg oordelend en neerbuigend over tegenover anderen die zich anders gedragen en uiten in het leven; een andere levensstijl.

Er zijn zat mensen die ook redelijk tot sterk mensen kennis hebben, maar op z'n tijd laten voor wat het is. Gewoon omdat het niks opbrengt en energie zuigt; heeft niks te maken met de waarheid/nepheid/enz. Maar met algehele welzijn van de persoon zelf en die van de anderen. Ik herken je omschrijving in mijn omgeving; ze zijn de ongelukkigste in het leven door zichzelf niet van negatieve invloeden te kunnen afschermen. En ik ben ook niet regelmatig gelukkig in hun omgeving, omdat ik het ook allemaal moet aanhoren alsof ik het niet weet. Als ik iets aanhoor, lijkt altijd iets negatiefs te zijn wat mijn stemming niet goed beinvloed waardoor ik alle contact wil verbreken alsof het gedrag besmettelijk is.

Tevens vind ik het heel kwetsend wat je tegen je vrouw hebt verteld. Ik denk dat je heel dankbaar moet zijn dat je een vrouw en anderen in je omgeving hebt die hiermee omgaan. De andere kant van het verhaal is genadeloosheid. Het komt over alsof je je eigen leven niet gelukkig kan maken, en niet kan bewaken. Misschien heeft het te maken met dat telefoongebruik tegenwoordig ons leven domineert. Overmatig blootstelling aan nieuws a.k.a. negativiteit lijkt me niet gezond.
pi_194757119
Je komt enorm woke en arrogant over. Vind je jezelf heel wat?
pi_194757259
Heel eerlijk?

Ergens rond de helft van je OP dacht ik 'wat maak je jezelf wijs met je absolute waarheid'.

Niet beledigend bedoeld, maar het is weer zo'n enorm lang verhaal. Haast alsof je jezelf en anderen nog moet overtuigen dat het zo is, door te onderzoeken waar het vandaan komt.

Verder zie ik in de eerste helft van je OP ook nergens overtuigende argumenten dat je hierin enorm bijzonder bent. Je bent gewoon vrij direct en je bent blijkbaar niet bereid om een boodschap op een zachte manier te verpakken. Dat is geen bijzondere eigenschap die samenhangt met een hoge moraal rondom de absolute waarheid. Zo steekt half Nederland in elkaar :+ . Je gaat hooguit minder snel aan jezelf voorbij dan de andere helft van de bevolking.
Resistance is futile.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 07:52:47 #7
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194757276
Je lijkt vooral een hele negatieve en cynische kijk op het leven te hebben.

Waar anderen misschien wat naief kunnen zijn, is dat bij jou helemaal naar de andere kant doorgeslagen.
pi_194757294
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 00:12 schreef Cockwhale het volgende:
Als het je leven niet beheerst, niet leidt tot obsessief gedrag, en je er niemand kwaad mee doet, dan zie ik het probleem niet zo. Je hebt een goed zelfreflectief en relativerend vermogen, als ik het zo lees, dus ik denk ook niet dat je gevaar loopt om in dergelijk gedrag te vervallen.

Wil je het meer loslaten, dan is het een kwestie van anders gedragen in de praktijk zodra je de drang voelt om er iets mee te doen. Let it slide. Met een open mind.
Gezien het lange epistel ben ik van mening dat TS het 'normale' al wel voorbij is. Naar FOK! begrippen valt hij nog wel mee.

TS wil het niet loslaten, hij wil eigenlijk alleen maar verkondigen dat de boze buitenwereld niet eerlijk is ten opzichte van de witte man, die de waarheid in pacht heeft. De laatste alinea's (inmiddels gelezen) doen uiteindelijk zijn moreel verheven verhaal de das weer om. Dit is gewoon de zoveelste boze witte man die zich misschien wat genuanceerder uit dan de osodevo's van deze wereld.
Resistance is futile.
pi_194757475
Niet herkenbaar.

Over de maanlanding: Als die nep was geweest had de USSR dat echt wel naar buiten gebracht. Als zij erkenden dat dit echt gebeurt was en dus niet konden bewijzen dat het nep was waarom zou een kleine burger dat wel kunnen?

9/11: door Bin Laden. Wel mogelijk dat America (lees bepaalde figuren binnen de veiligheids diensten en regering) wisten dat dit eraankwam en niks gedaan hebben om het uit te buiten voor geopolitiek doel einden.

Wat je schrijft over de NOS, goedzo! Altijd vragen waarom nieuws nu maar buitenkomt en wat de andere perspectieven zijn.

Melk is niet gezond, dit is verzonnen door de overheid om van het enorme melkoverschot dat we een paar decennia terug hadden af te komen. Melk is ook niet goed voor de botten. Als je kijkt naar de landen waar het meeste melk gedronken wordt dan zie je dat dit ook de landen zijn waar het meeste osteoporose is.

Magarine, geen idee.

Dat met je vrouw, waar maar niet zo slim om te zeggen. Hoe reageerde ze?


Verdiep je eens in het Kalergi plan als je jezelf echt gek wilt maken. Ik geloof in iedergeval dat dat nu uitgevoerd wordt.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 08:40:16 #10
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_194757572
Zo iemand noemen we een cynische lul en die zijn inderdaad erg vermoeiend in de omgang.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 08:54:49 #11
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194757681
Ik haakte af toen ik bij het rijtje ‘waarheden’ kwam. Die zijn zo geformuleerd dat er al direct grote vraagtekens komen. Ik verdenk TS ervan dat hij die voor zijn verhaal flink heeft aangedikt.
The love you take is equal to the love you make.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 12:38:05 #12
459164 Dullahan
Hoofdloze dwaler
pi_194760351
waarheid is een afspraak die we samen maken er bestaat geen waarheid buiten dat het is de afspraken van mens tot mens
  Moderator vrijdag 28 augustus 2020 @ 12:59:00 #13
441859 crew  Lenny77
pi_194760675
Plus allemaal goed en wel, maar vraag je je dan niet af of de mensen van je Red Pill het wel allemaal zo goed menen en de waarheid spreken?
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_194760817
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 12:59 schreef Lenny77 het volgende:
Plus allemaal goed en wel, maar vraag je je dan niet af of de mensen van je Red Pill het wel allemaal zo goed menen en de waarheid spreken?
Zoals ik al zei neem ik niks zomaar voor waarheid aan, ook niet wanneer iemand anders iets 'red pills' zegt. Het is de constante twijfel die het zo vermoeiend maakt ook.

Ik zou graag een religieus persoon zijn. Overtuigd van een bepaald geloof. En daar dan nooit meer aan twijfelen. En samenhorigheid met anderen in de 'gemeenschap'. Dat moet 'hemels' voelen. Pun intended.

Ik ben overigens geen vermoeiend persoon in de omgang zoals anderen hier al snel concluderen. De OP komt wellicht langdradig en misschien zelfs wel arrogant over, maar dat ben ik verre van. Ik maak veel grappen, neem mezelf absoluut niet serieus en met deze post laat ik ook zien dat ik continu twijfels heb en niet zo maar 'absolute waarheden' verkondig. En ook zeker aan mijn eigen aanpak twijfel. Daarnaast gooi ik hier en daar wel eens een interessante stelling in de groep waar wat leuke discussies uitkomen, maar ik ga heus niet mensen vermoeien met de ene theorie naar de andere. Ik toon normaal gesproken zelfs meestal veel meer interesse in de andere persoon dan dat ik zelf terug krijg.

Maar goed, kortzichtige reacties zijn jullie goed recht. TS is natuurlijk weer een boze witte arrogante man die niks duldt van anderen. Dat is niet wat ik bedoelde. Ik beschrijf hier een eigenschap die ik heb en ik ben oprecht benieuwd naar waar die vandaan komt en hoe ik die wat 'indam' om een vrolijker en relaxter leven te leiden.

Een goed advies was zeker om minder nieuws en media te consumeren. Dan wordt het vuurtje ook niet meer dagelijks aangewakkerd.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 14:06:51 #15
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194761041
Als ik het nog eens bekijk, is een goede samenvatting dan dat je last hebt van een drang naar perfectie?
The love you take is equal to the love you make.
pi_194761570
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 12:38 schreef Dullahan het volgende:
waarheid is een afspraak die we samen maken er bestaat geen waarheid buiten dat het is de afspraken van mens tot mens
Geen waarheid, maar wel een werkelijkheid. Als honderd mensen zeggen dat jij iemand vermoord hebt, dan maakt dat het nog niet tot werkelijkheid, alleen voor hen een persoonlijke waarheid.
pi_194761596
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 13:35 schreef matigeuser het volgende:

[..]

Zoals ik al zei neem ik niks zomaar voor waarheid aan, ook niet wanneer iemand anders iets 'red pills' zegt. Het is de constante twijfel die het zo vermoeiend maakt ook.

Ik zou graag een religieus persoon zijn. Overtuigd van een bepaald geloof. En daar dan nooit meer aan twijfelen. En samenhorigheid met anderen in de 'gemeenschap'. Dat moet 'hemels' voelen. Pun intended.

Ik ben overigens geen vermoeiend persoon in de omgang zoals anderen hier al snel concluderen. De OP komt wellicht langdradig en misschien zelfs wel arrogant over, maar dat ben ik verre van. Ik maak veel grappen, neem mezelf absoluut niet serieus en met deze post laat ik ook zien dat ik continu twijfels heb en niet zo maar 'absolute waarheden' verkondig. En ook zeker aan mijn eigen aanpak twijfel. Daarnaast gooi ik hier en daar wel eens een interessante stelling in de groep waar wat leuke discussies uitkomen, maar ik ga heus niet mensen vermoeien met de ene theorie naar de andere. Ik toon normaal gesproken zelfs meestal veel meer interesse in de andere persoon dan dat ik zelf terug krijg.

Maar goed, kortzichtige reacties zijn jullie goed recht. TS is natuurlijk weer een boze witte arrogante man die niks duldt van anderen. Dat is niet wat ik bedoelde. Ik beschrijf hier een eigenschap die ik heb en ik ben oprecht benieuwd naar waar die vandaan komt en hoe ik die wat 'indam' om een vrolijker en relaxter leven te leiden.

Een goed advies was zeker om minder nieuws en media te consumeren. Dan wordt het vuurtje ook niet meer dagelijks aangewakkerd.
Weinig tot niet meer online zijn en geen televisie kijken, noch kranten lezen, zal je bevrijden.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 14:45:56 #18
459164 Dullahan
Hoofdloze dwaler
pi_194761632
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 13:35 schreef matigeuser het volgende:

[..]

Zoals ik al zei neem ik niks zomaar voor waarheid aan, ook niet wanneer iemand anders iets 'red pills' zegt. Het is de constante twijfel die het zo vermoeiend maakt ook.

Ik zou graag een religieus persoon zijn. Overtuigd van een bepaald geloof. En daar dan nooit meer aan twijfelen. En samenhorigheid met anderen in de 'gemeenschap'. Dat moet 'hemels' voelen. Pun intended.

Ik ben overigens geen vermoeiend persoon in de omgang zoals anderen hier al snel concluderen. De OP komt wellicht langdradig en misschien zelfs wel arrogant over, maar dat ben ik verre van. Ik maak veel grappen, neem mezelf absoluut niet serieus en met deze post laat ik ook zien dat ik continu twijfels heb en niet zo maar 'absolute waarheden' verkondig. En ook zeker aan mijn eigen aanpak twijfel. Daarnaast gooi ik hier en daar wel eens een interessante stelling in de groep waar wat leuke discussies uitkomen, maar ik ga heus niet mensen vermoeien met de ene theorie naar de andere. Ik toon normaal gesproken zelfs meestal veel meer interesse in de andere persoon dan dat ik zelf terug krijg.

Maar goed, kortzichtige reacties zijn jullie goed recht. TS is natuurlijk weer een boze witte arrogante man die niks duldt van anderen. Dat is niet wat ik bedoelde. Ik beschrijf hier een eigenschap die ik heb en ik ben oprecht benieuwd naar waar die vandaan komt en hoe ik die wat 'indam' om een vrolijker en relaxter leven te leiden.

Een goed advies was zeker om minder nieuws en media te consumeren. Dan wordt het vuurtje ook niet meer dagelijks aangewakkerd.
mijn begeleider zegt altijd dat ik niet teveel moet nadenken, zo ben ik nu vaker bang voor bepaalde dingen en ik meen soms ook dat ik dingen aanvoel maar mijn begeleider zegt dat dat bij mijn ziektebeeld hoort.

Dus ik kabbel dan gewoon wat verder probeer de tijd om te krijgen en maak er het beste van die dingen die jij opnoemt zijn zo groot dat ze mij niet uitmaken als je je druk kan maken om een maanlanding of dat soort onzin gaat het je goed af.

ik ben dagelijks bang dat ik gevolgd wordt denk dat mensen me uitlachen heb soms het idee dat er iets boosaardigs in mijn huis zit en ik geloof ook dat ik een beetje gave heb om deze dingen aan te voelen dan noemen ze mij allemaal een idioot.

zou willen dat ik ook gewoon zat met de maanlanding dan was mijn leven nu niet zo slecht, nu heb ik geld problemen en ben ik bang
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 14:46:12 #19
459164 Dullahan
Hoofdloze dwaler
pi_194761643
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 14:41 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

Geen waarheid, maar wel een werkelijkheid. Als honderd mensen zeggen dat jij iemand vermoord hebt, dan maakt dat het nog niet tot werkelijkheid, alleen voor hen een persoonlijke waarheid.
daar heb je niets aan als ze je veroordelen
pi_194761690
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 14:46 schreef Dullahan het volgende:

[..]

daar heb je niets aan als ze je veroordelen
Jij misschien niet, ik wel.
pi_194762513
Join mijn clubje *O*

Ik denk alleen niet dat Trump de waarheid vertelt. Sterker nog, hij verspreidt 24/7 keiharde leugens. Bewezen onwaarheden.
I've got 99 problems, but a bitch ain't one.
  vrijdag 28 augustus 2020 @ 15:45:38 #22
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_194762537
De waarheid is ook weer een plooibaar begrip. Om je voorbeeld te nemen van "alles komt altijd goed". Dit is zo subjectief als de pest. Het feit dat bijvoorbeeld een geliefde van je sterft, kan de orgaandonatie betekenen van een ander.

De waarheid weten veronderstelt dat er een soort universele waarheid bestaat. Er zit een waardeoordeel aan verbonden, namelijk dat het iets uit maakt wat we als mensen doen. In mijn opinie maakt het objectief geen flikker uit wat we doen. Niks betekent dan ook maar iets. Objectief gezien dan.

Ik stel voor dat je jezelf de vraagt stelt, waarom je zo bang bent voor "leugens". Op welk punt of meerdere puntrn in je leven heb je een leugen ervaren die een significante emotionele impact op je heeft gehad?
Ignorance is bliss
pi_194766970
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 15:45 schreef duracellkonijntje het volgende:
De waarheid is ook weer een plooibaar begrip. Om je voorbeeld te nemen van "alles komt altijd goed". Dit is zo subjectief als de pest. Het feit dat bijvoorbeeld een geliefde van je sterft, kan de orgaandonatie betekenen van een ander.

De waarheid weten veronderstelt dat er een soort universele waarheid bestaat. Er zit een waardeoordeel aan verbonden, namelijk dat het iets uit maakt wat we als mensen doen. In mijn opinie maakt het objectief geen flikker uit wat we doen. Niks betekent dan ook maar iets. Objectief gezien dan.

Ik stel voor dat je jezelf de vraagt stelt, waarom je zo bang bent voor "leugens". Op welk punt of meerdere puntrn in je leven heb je een leugen ervaren die een significante emotionele impact op je heeft gehad?
Ja dat laatste was ik de afgelopen dagen al aan het doen. Ik kan het nog niet 'pinpointen' maar wellicht is er ooit wat gebeurd dat zwaarder woog dan ik nu weet.

Overigens was het woord 'waarheid' wellicht verkeerd gekozen. Er is natuurlijk, meestal, geen absolute waarheid. Het gaat dus meer om het tegenovergestelde hiervan waar ik een probleem mee heb:

- Sugarcoaten
- Leugens
- Dooddoeners
- 'In het midden zitten' en dus tot niks komen

Ik vind vertellen wat er echt in je omgaat ook een teken van respect naar de ander toe. Bijvoorbeeld toen mijn vriendin mij vroeg of ik wel eens ooit aan andere vrouwen dacht. Ik had toen twee opties:

- De waarheid
- Een leugen

Ik vind de waarheid dan respectvoller. Als je liegt impliceer je namelijk dat de ander de waarheid waarschijnlijk niet aan zal kunnen. En daarbij vind ik het een vorm van échte liefde als je elkaar door en door kent en dan nóg van elkaar houdt. Elkaar leugens voorhouden, maskers opzetten ofwel nooit het ware gezicht laten zien is daar de tegenpool van. Ik denk dan, 'als je echt van me houdt dan accepteer je dit simpele feit over mij ook'. En zo raar is het niet, want ik durf te stellen dat vrijwel alle mannen (en vrouwen) wel eens over een ander fantaseren. Dus het was ook nog eens vragen naar de bekende weg.

Conclusie: Eerlijk en oprecht zijn, ook in doen en laten, is respectvol naar jezelf én de ander toe. Dus ergens rechtvaardig ik mijn eigen mindset met dit gegeven.
pi_194767333
Enige hoe je jezelf rust kunt geven is acceptatie van onwetendheid.
Acceptatie dat je nooit achter 'de waarheid' zult komen want er is niet '1 waarheid' en daarnaast is ook helemaal niks zeker.
Het feit dat je nog in een bestaande 'waarheid' gelooft geeft aan dat je niet zo 'woke' bent als je zelf denkt.
Als je de hele tijd je 'waarheid' zal blijven zoeken ben je als een hond die achter zijn eigen staart aanvangt.

[ Bericht 37% gewijzigd door #ANONIEM op 28-08-2020 20:32:56 ]
pi_194769346
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 augustus 2020 00:00 schreef matigeuser het volgende:
Ik ben er achter gekomen dat ik een extreme drang heb om achter de 'waarheid' te komen. Maakt niet uit over welk onderwerp of thema het gaat.
Misschien is het in dat geval een idee om met kwantummechanica te beginnen?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')