FOK!forum / Lifestyle / Het kookpunt van melk
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 21:57
Hallo beste kijkers, hier nog even gauw een hele domme vraag nu het weekeinde haar einde nadert. Wat is het kookpunt van melk? Ik gok, beste mensen, dat dit gewoon 100 graden is, maar goed je weet het maar nooit tegenwoordig. Welk genie heeft het antwoord voor me?
Groetjes,

Sweder

Troelzondag 19 januari 2003 @ 21:58
quote:
Op zondag 19 januari 2003 21:57 schreef Huitzilopochtli het volgende:
Hallo beste kijkers, hier nog even gauw een hele domme vraag nu het weekeinde haar einde nadert. Wat is het kookpunt van melk? Ik gok, beste mensen, dat dit gewoon 100 graden is, maar goed je weet het maar nooit tegenwoordig. Welk genie heeft het antwoord voor me?
Groetjes,

Sweder


Sorry, heb geen Binas bij de hand!
CreativeMindzondag 19 januari 2003 @ 21:59
Aangezien melk voor een groot gedeelte uit water bestaat zal het idd wel om en nabij de 100 graden liggen.
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:00
quote:
Op zondag 19 januari 2003 21:58 schreef Troel het volgende:

[..]

Sorry, heb geen Binas bij de hand!


Verdomme.
NT-T.BartManzondag 19 januari 2003 @ 22:00
quote:
Op zondag 19 januari 2003 21:57 schreef Huitzilopochtli het volgende:
Hallo beste kijkers, hier nog even gauw een hele domme vraag nu het weekeinde haar einde nadert. Wat is het kookpunt van melk? Ik gok, beste mensen, dat dit gewoon 100 graden is, maar goed je weet het maar nooit tegenwoordig. Welk genie heeft het antwoord voor me?
Groetjes,

Sweder


Ik heb geen exacte gegevens, maar ik gok dat het hoger is dan 100'C

Het kookpunt van zuiver water is 100'C, zodra je daar dingen in gaat oplossen stijgt het kookpunt.

Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:01
quote:
Op zondag 19 januari 2003 21:59 schreef CreativeMind het volgende:
Aangezien melk voor een groot gedeelte uit water bestaat zal het idd wel om en nabij de 100 graden liggen.
Dat dacht ik nou ook, maar ik wil het zeker weten. HELP!
Blueszondag 19 januari 2003 @ 22:02
>>>> lifestyle
tong80zondag 19 januari 2003 @ 22:02
Ligt eraan wat voor melk.

Halfvolle-karne-of Chocolade melk ?


Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:02
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:00 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ik heb geen exacte gegevens, maar ik gok dat het hoger is dan 100'C

Het kookpunt van zuiver water is 100'C, zodra je daar dingen in gaat oplossen stijgt het kookpunt.


Kut, dat zou de situatie lastiger maken.
NT-T.BartManzondag 19 januari 2003 @ 22:03
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:01 schreef Huitzilopochtli het volgende:

[..]

Dat dacht ik nou ook, maar ik wil het zeker weten. HELP!


Je hebt geen thermometer bij de hand?

Ik werk jammer genoeg niet meer op een laboratorium, anders had ik het wel even voor je uitgeprobeerd!

MoJozondag 19 januari 2003 @ 22:03
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:00 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ik heb geen exacte gegevens, maar ik gok dat het hoger is dan 100'C

Het kookpunt van zuiver water is 100'C, zodra je daar dingen in gaat oplossen stijgt het kookpunt.


Dat verschil is nihil.

GEwoon 100 graden.

Karboenkeltjezondag 19 januari 2003 @ 22:04
Melk is een mengsel en heeft dus geen kookpunt maar een kooktraject. Van ik meende ongeveer 80 tot 100 gradencelcius.
MoJozondag 19 januari 2003 @ 22:04
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:02 schreef Bluezz het volgende:
>>>> lifestyle
Wat heeft schei/nat met lifestyle te maken?
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:06
Beste vrienden en vriendinnen, mijn thermometer gaat maar tot 45 graden. Ik wil het kookpunt weten van gewone (half)volle melk. Het zou prettig zijn als het gewoon 100 graden is.
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:07
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:04 schreef Karboenkeltje het volgende:
Melk is een mengsel en heeft dus geen kookpunt maar een kooktraject. Van ik meende ongeveer 80 tot 100 gradencelcius.
Aha, maar hout met een t dat dan ook in dat als je de melk maar lang genoeg op 90 graden laat staan, hij vanzelf gaat koken?
PsychoDude_666zondag 19 januari 2003 @ 22:08
ah dr ligt hier een binas, bleh morgen weer naar skool! je w8 maar
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:09
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:04 schreef MoJo het volgende:

[..]

Wat heeft schei/nat met lifestyle te maken?


Dat vraag ik me ook af. Ik vond deze vraag nou ook weer niet het wetenschappelijke forum waard, dus daarom maar in GC geopend. Het spijt me.
Karboenkeltjezondag 19 januari 2003 @ 22:09
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:00 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ik heb geen exacte gegevens, maar ik gok dat het hoger is dan 100'C

Het kookpunt van zuiver water is 100'C, zodra je daar dingen in gaat oplossen stijgt het kookpunt.


Dat is niet altijd waar. De kookpunten (twee stuks dus!) van oplossingen en mengsels zijn het resultaat van de componentstoffen. Als je water met alcohol mengt begint het eerder te koken, namelijk dichter bij het kookpunt van alcohol, het stijgt dan nog steeds in temperatuur (in tegenstelling tot bijvoobeeld zuiver water waarvan de kooktemperatuur netjes op het kookpunt blijft) totdat het op ongeveer het kookpunt van water komt. Opgeloste zouten kunnen het kookpunt verhogen.
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:10
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:08 schreef PsychoDude_666 het volgende:
ah dr ligt hier een binas, bleh morgen weer naar skool! je w8 maar
Kijk dat boek in en en snel.
Oosthoekzondag 19 januari 2003 @ 22:10
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:07 schreef Huitzilopochtli het volgende:

[..]

Aha, maar hout met een t dat dan ook in dat als je de melk maar lang genoeg op 90 graden laat staan, hij vanzelf gaat koken?


Gewoon op het aanrecht zetten en wachten, dan istie vanzelf 100 graden C en kookt ie.
dutchmagezondag 19 januari 2003 @ 22:11
het kookpunt van melk is dat niet wanneer je hele fornuis onder de melk zit maar dan ff daarvoor... ( dusdanig heet dat je je bek eraan brand met als gevolg Blaren)
Huitzilopochtlizondag 19 januari 2003 @ 22:11
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:09 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Dat is niet altijd waar. De kookpunten (twee stuks dus!) van oplossingen en mengsels zijn het resultaat van de componentstoffen. Als je water met alcohol mengt begint het eerder te koken, namelijk dichter bij het kookpunt van alcohol, het stijgt dan nog steeds in temperatuur (in tegenstelling tot bijvoobeeld zuiver water waarvan de kooktemperatuur netjes op het kookpunt blijft) totdat het op ongeveer het kookpunt van water komt. Opgeloste zouten kunnen het kookpunt verhogen.


Aha, dus het kookpunt van melk hangt af van het kookpunt van water en van dat van melkpoeder als ik het goed begrijp?
Karboenkeltjezondag 19 januari 2003 @ 22:11
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:07 schreef Huitzilopochtli het volgende:

[..]

Aha, maar hout met een t dat dan ook in dat als je de melk maar lang genoeg op 90 graden laat staan, hij vanzelf gaat koken?


Ja, dat betekent dat op ongeveer tachtig graden het koken begint, de vetten in de melk beginnen dan eerder te koken dan het water in de melk.
Ixnayzondag 19 januari 2003 @ 22:14
Kookpunt water = 100ºC
Kookpunt melk = 100,2ºC

Niet echt veel verschil.

Melk heeft trouwens een kooktraject, er zitten deeltjes in die al eerder beginnen te koken, als de rest.

Karboenkeltjezondag 19 januari 2003 @ 22:16
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:14 schreef Ixnay het volgende:
Kookpunt water = 100ºC
Kookpunt melk = 100,2ºC

Niet echt veel verschil.


Bizar!

Dan is melk dus nog meer water dan ik dacht.

Lucillezondag 19 januari 2003 @ 22:18
Het moet wel iets hoger zijn dan het kookpunt van water. Ik weet niet of iemand van jullie ooit een ouderwetse melkkoker gezien heeft? Dat is een dubbelwandige pan waar in het binnenste gedeelte de melk wordt gegooid en in de omliggende laag water. Dit zet je op het vuur en de temperatuur loopt op tot die van het kookpunt van water. Zolang er maar water in de buitenring zit zal de melk niet gaan koken, hij wordt maar 100 graden heet.
Zou de kooktemperatuur van melk gelijk of kleiner zijn dan 100 graden Celcius dan zou de melk overkoken. En dat doet de melk in een waterkoker dus niet.
NT-T.BartManzondag 19 januari 2003 @ 22:22
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:09 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Dat is niet altijd waar. De kookpunten (twee stuks dus!) van oplossingen en mengsels zijn het resultaat van de componentstoffen. Als je water met alcohol mengt begint het eerder te koken, namelijk dichter bij het kookpunt van alcohol, het stijgt dan nog steeds in temperatuur (in tegenstelling tot bijvoobeeld zuiver water waarvan de kooktemperatuur netjes op het kookpunt blijft) totdat het op ongeveer het kookpunt van water komt. Opgeloste zouten kunnen het kookpunt verhogen.


Melk is water met opgeloste eiwitten en gesuspendeerde vetten. Ik heb het sterke vermoeden dat dit het 'kookpunt' verhoogt.

Bij vloeistofsystemen is het kookpunt soms zelfs lager dan het kookpunt van het laagst kokende component, dat heet een azeotroop.
Is hier alleen niet van toepassing

MoJozondag 19 januari 2003 @ 22:27
Kooktraject dus.. ja!
Lucillezondag 19 januari 2003 @ 22:27
Voor de scheikundigen onder ons, melk is een colloidaal mengsel.
Lucillezondag 19 januari 2003 @ 22:29
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:27 schreef MoJo het volgende:
Kooktraject dus.. ja!
Alleen is het wel zo dat niet alle stoffen uit het kooktraject verdampen. Sommigen, zoals eiwitten, zullen gewoon van chemische structuur veranderen en dus wel in de oplossing blijven.
Verder zullen de vetten in melk een hoger kookpunt hebben dan het kookpunt van water.
Karinzondag 19 januari 2003 @ 23:01
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:09 schreef Huitzilopochtli het volgende:

[..]

Dat vraag ik me ook af. Ik vond deze vraag nou ook weer niet het wetenschappelijke forum waard, dus daarom maar in GC geopend. Het spijt me.


Het gaat over melk dus over voeding dus pas het in Lifestyle
tenminste dat vind ik, ik denk dat Bluezz het ook daarom verplaatst heeft.
Goofupmaandag 20 januari 2003 @ 01:31
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:06 schreef Huitzilopochtli het volgende:
Beste vrienden en vriendinnen, mijn thermometer gaat maar tot 45 graden. Ik wil het kookpunt weten van gewone (half)volle melk. Het zou prettig zijn als het gewoon 100 graden is.
doe er dan drie in, kun je 3x45C meten
3x45 = 135 C zit je altijd goed (ofzow..)
wimpie-bosboommaandag 20 januari 2003 @ 01:40
quote:
Op maandag 20 januari 2003 01:31 schreef Goofup het volgende:

[..]

doe er dan drie in, kun je 3x45C meten
3x45 = 135 C zit je altijd goed (ofzow..)


Kun jij hier geen nobelprijs voor krijgen?
Goofupmaandag 20 januari 2003 @ 01:46
ik krijg dorst. :0
IndemnitYmaandag 20 januari 2003 @ 02:11
-bla lama-
Huitzilopochtlimaandag 20 januari 2003 @ 18:30
quote:
Op zondag 19 januari 2003 22:18 schreef Lucille het volgende:
Het moet wel iets hoger zijn dan het kookpunt van water. Ik weet niet of iemand van jullie ooit een ouderwetse melkkoker gezien heeft? Dat is een dubbelwandige pan waar in het binnenste gedeelte de melk wordt gegooid en in de omliggende laag water. Dit zet je op het vuur en de temperatuur loopt op tot die van het kookpunt van water. Zolang er maar water in de buitenring zit zal de melk niet gaan koken, hij wordt maar 100 graden heet.
Zou de kooktemperatuur van melk gelijk of kleiner zijn dan 100 graden Celcius dan zou de melk overkoken. En dat doet de melk in een waterkoker dus niet.
Ha Lucille, jij weet er veel vanaf zeg, maar ja je vader werkt(e) natuurlijk ook bij Philips. Die melkkokers werden zeker gebruikt om de melk te steriliseren/pasteuriseren?
Groetjes,

Sweder I