abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  woensdag 12 augustus 2020 @ 16:26:31 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194522729
https://www.nrc.nl/nieuws(...)n-te-lokken-a4008479

Bergdorp Kamiyama ligt in een krimpregio, maar weet toch nieuwe bedrijven en werknemers uit de stad te trekken. „Ik was zo ongelukkig in Tokio.”

In het jaar 815 stuitte de 42-jarige boeddhistische monnik Kukai tijdens zijn bedevaart op het geïsoleerde bergdorpje Kamiyama, op het Japanse eiland Shikoku. Hij zou daar zijn ‘spirituele ontwaken’ hebben beleefd. Volgens Kukai’s interpretatie van het boeddhisme is dat een van de vier fases die iedere pelgrim moet doorlopen, op weg naar verlichting.


Kamiyama heeft 4.724 inwoners. Vanuit Tokio is het een uur vliegen en dan nog een uur rijden naar het bergdorp.

Je zou kunnen zeggen dat filmmaker Mile Nagaoka (41) ook ontwaakte in Kamiyama. Tussen de steile, dichtbegroeide heuvels van het dorp ligt zijn filmstudio. Voordat hij tien jaar geleden voor het eerst naar Kamiyama kwam, was hij assistent-regisseur in Tokio. „Er zijn daar zoveel creatieve mensen, de concurrentie is hevig. Als je een steen in een willekeurige richting gooit, belandt die waarschijnlijk op het hoofd van een kunstenaar”, lacht hij. „Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik de enige.”

Nagaoka was helemaal klaar met Tokio, hij werd er depressief. Een vriend raadde hem aan naar Kamiyama te gaan voor een korte pauze. Het 4.724 inwoners tellende boerendorp is vanuit Tokio te bereiken in een uur vliegen en dan nog een uur rijden. Het is, behalve voor korte bezoekjes van pelgrims, nooit een toeristentrekker geweest.

Nagaoka weet niet hoe het hem was vergaan als hij het vriendenadvies niet had opgevolgd. „Ik was zo ongelukkig en gefrustreerd in Tokio.”In Kamiyama ontmoette hij bewoner Sachiko Minato, nu 86. Nagaoka laat een fragment zien uit zijn documentaire All alone in Kamiyama uit 2016, waarin Minato een sigaret aansteekt met de vlam van haar cv-ketel. Een ogenschijnlijk onbelangrijk detail, maar volgens Nagaoka liet zij hem zo al jaren eerder zien dat hij niet de conventionele weg hoefde te volgen. Dat hij niet langer hoefde deel te nemen aan de ratrace in Tokio, die hem zo ongelukkig maakte.


Risa Sunada, die drie jaar geleden naar Tokushima kwam, aan het werk bij ngo Green Valley.

Ouder dan 65
Uit recent onderzoek onder twintigers in Tokio blijkt dat maar liefst een kwart ook graag naar het Japanse platteland zou verhuizen. Dat zou goed zijn voor die streken, want volgens de Japan Policy Council dreigen over twintig jaar 869 Japanse gemeenten te verdwijnen als de huidige bevolkingskrimp in landelijk gebied doorzet. Dat is bijna de helft van alle Japanse gemeenten.

In de prefectuur Tokushima (ruim 700.000 inwoners), de provincie waarin Kamiyama ligt, is in een derde van de dorpen meer dan de helft van de inwoners ouder dan 65 jaar. Ter vergelijking: landelijk is dat 15 procent. Nog altijd kiezen veel jongeren ervoor om landelijk gebied te verlaten en naar de stad te trekken, bijvoorbeeld om er te studeren.

Zo ging het ook in Kamiyama. Maar mede dankzij de komst van een aantal bedrijven is dat enigszins aan het veranderen. Vijftien IT-bedrijven van buiten Kamiyama hebben een vestiging in het dorp geopend.Het eerste kwam in 2011. Een belangrijke reden om juist daar zo’n ‘regiokantoor’ te openen – naast vriendelijke inwoners en mooie natuur – is het razendsnelle lokale internet. Toen Japan in 2003 overstapte van kabel- naar digitale televisie, koos het bestuur van de regio voor aanleg van glasvezel. Daardoor heeft Tokushima een groot voordeel ten opzichte van andere krimpregio’s in het land, en is Kamiyama een voorbeeld geworden van hoe krimp een halt toe te roepen.

Een van de bedrijven die naar het dorp kwam, is Monosus. Dit webdesignbedrijf uit Tokio heeft in het dorp een nevenvestiging geopend. Manager Tsutomu Kurihara vertelt erover in zijn minimalistisch ingerichte kantoor. Hij stemt direct in met een interview – zonder afspraak vooraf. Of Kurihara dat in Tokio ook had gedaan, weet hij niet. Hij staat tegenwoordig meer ontspannen in het leven, zegt hij.Iedere dag reisde hij twee uur op en neer tussen zijn huis in Kanagawa en zijn werk in Tokio. Hij moet er zelf om lachen, alsof hij nu pas lijkt te beseffen dat het zonde is zoveel tijd te verspillen aan forenzen. „Nu ben ik binnen vijf minuten op mijn werk. Het belangrijkste is dat ik meer voor mijn kinderen kan zorgen, ik breng veel tijd met ze door.”

Teruglokken
Toch biedt de stad nog altijd meer carrièreperspectief. Krimpregio’s proberen jonge mensen daarom te lokken door iets te bieden wat de stad niet heeft – natuur, ruimte, gemeenschapszin – én aantrekkelijk te worden voor hun carrière. Het regionale bestuur van Tokushima verstrekt bijvoorbeeld subsidies aan bedrijven die zich in de regio vestigen. Zo kreeg Monosus een beurs om personeel te trainen. „Daarmee kunnen we mensen opleiden tot designers, ook als ze totaal geen ervaring hebben”, vertelt Kurihara. Ook zijn er subsidies om salarissen van te betalen of kantoren te verbouwen, met een maximum van een miljoen yen (10.000 euro) per jaar, afhankelijk van het soort subsidie.Ieder jaar krijgen zo’n tien nieuwe medewerkers van Monosus een training in Kamiyama. Sawasa Haruna (32) doorliep dat programma en is nu een van de acht vaste krachten op het kantoor in het dorp. Ze komt uit Kochi, de grootste stad van het eiland Shikoku, die op zo’n drie uur rijden ligt. „Hier zijn werktijden flexibel, je bent in de natuur, je ziet buiten dieren lopen. Voor de lunch haal je om de hoek verse groenten, maar het belangrijkste is de frisse lucht.”

Experiment
Verderop in het dorp, aan de rivier de Akui, verblijft de 24-jarige Kazuma Sugaki uit Osaka een week in een bungalow. Sugaki’s werkgever, een consultancybureau uit Osaka dat bij grote infrastructuurprojecten adviseert, laat hem bij wijze van experiment een week in Kamiyama werken. Hij heeft er alle rust, „dat is heerlijk, je concentreert je hier makkelijker”. Maar wonen in zo’n klein dorp? Nee, dan zou hij zijn bruisende stad Osaka missen.

Sugaki huurt de bungalow, evenals de flexplek waar hij overdag werkt, van de ngo Green Valley. Deze organisatie zet zich in voor de economische onafhankelijkheid van het dorp. De afgelopen tien jaar haalde Green Valley zo’n driehonderd mensen binnen, vooral bij de vijftien IT-bedrijven, claimt manager Kazuhiro Takeuchi (53). Hij zegt dat een flexplek 1.000 yen (10 euro) per dag kost. Dat is een stuk goedkoper dan in de hoofdstad. „Het is de plattelandsprijs.”

Jaarlijks maken zo’n 2.500 tot 3.000 mensen van buiten Kamiyama gebruik van deze flexplekken. Volgens Takeuchi is het cruciaal dat stedelingen eerst een korte periode kunnen ‘testen’ of zij gemaakt zijn voor het leven op het platteland, voor zij besluiten zich er definitief te vestigen. De flexplek is dan een ideale tussenstap.

Takeuchi komt van oorsprong uit Kamiyama, maar woonde dertien jaar in de stad Kobe (1,5 miljoen inwoners), waar hij een eigen bedrijf runde. Een paar jaar geleden werden zijn beide ouders ziek en kwam hij terug. „Mensen van mijn leeftijd moeten vaak voor hun ouders zorgen. Dan moet je naar je geboortedorp en word je gedwongen te stoppen met werken”, zegt hij. Volgens Takeuchi is het mede hierom van groot belang dat de afgelegener gebieden óók carrièremogelijkheden bieden aan veertigers en vijftigers.

Ook houdt Green Valley zich bezig met de integratie van nieuwe inwoners in de gemeenschap. „We organiseren evenementen waarbij oude en nieuwe inwoners kennismaken. Morgen hebben we bijvoorbeeld een barbecue.”

Iets verderop van het flexkantoor staan Nishisaki (70) en Katayama (78), beiden met een hoed tegen de brandende zon. Wat vinden zij van de nieuwe bewoners? Katayama wijst naar de tuin van haar buurman, die er nog niet zo lang woont. „Zijn tuin is een puinhoop”, zegt ze. Nishisaki schiet in de lach. Dan serieus: „Nee hoor, er is weinig veranderd. Ze geven ons soms groenten, dan geven wij groenten terug.”

[ Bericht 2% gewijzigd door slashdotter3 op 12-08-2020 21:29:56 ]
  woensdag 12 augustus 2020 @ 16:27:59 #2
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194522757
Misschien dat dit een wereldwijde trend wordt nu iedereen gewend raakt aan thuiswerken en StarLink binnenkort uitrolt
pi_194522933
Als het mogelijk was zou ik morgen nog vertrekken naar dit dorp als visa en taal geen barriere vormden. Lijkt me heerlijk om daar te zitten (en eten :9 ) Maar het beste: geen tokkies en andere mongolen in de wijde omtrek.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 12 augustus 2020 @ 16:46:29 #4
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194523046
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Als het mogelijk was zou ik morgen nog vertrekken naar dit dorp als visa en taal geen barriere vormden. Lijkt me heerlijk om daar te zitten (en eten :9 ) Maar het beste: geen tokkies en andere mongolen in de wijde omtrek.
Binnen Europa zijn ook dorpjes met snel internet waar je gratis kunt wonen hoor , in Bulgarije wonen veel Nederlanders die in een Nederlands callcentrum werken in Stara Zagora of Plovdiv

Ik denk dat Starlink een omwenteling teweeg gaat brengen in wonen en werken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  Moderator woensdag 12 augustus 2020 @ 16:48:11 #5
383969 crew  Erasmus
Vader des Rotterdams
pi_194523072
Ik heb jarenlang in Tokio gewoond, heel logisch dat men daar depressief wordt. (Ik niet, heb er de tijd van mijn leven gehad en ik had het geluk dat ik niet bij een Japans bedrijf werkte).

Van 9 tot 9 werken, dag in, dag uit, om vervolgens verplicht dronken te worden met je baas of collega's. Nee, zou daar ook depri van worden.

Het Japanse platteland is daarentegen veel relaxter.
Deeltijd FOK!'er, voltijd BPD'er.
  woensdag 12 augustus 2020 @ 16:48:58 #6
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194523084
Zijn er in NL nog gehuchten die met supersnel internet aantrekkelijk worden? Ergens in het uiterste deel van Groningen ofzo?
  Moderator woensdag 12 augustus 2020 @ 16:49:29 #7
492201 crew  Fugue
Weapon of massive consumption
pi_194523093
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Als het mogelijk was zou ik morgen nog vertrekken naar dit dorp als visa en taal geen barriere vormden. Lijkt me heerlijk om daar te zitten (en eten :9 ) Maar het beste: geen tokkies en andere mongolen in de wijde omtrek.
Dit ja
If you can't detect the sarcasm, you've misunderstood
  woensdag 12 augustus 2020 @ 16:55:52 #8
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194523191
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef slashdotter3 het volgende:
Zijn er in NL nog gehuchten die met supersnel internet aantrekkelijk worden? Ergens in het uiterste deel van Groningen ofzo?
Met starlink is snel internet straks global beschikbaar zelfs in remote island in the pacific

Tijdzone is dan meer belangrijk dan afstand

[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 12-08-2020 17:04:51 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194523331
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef Erasmus het volgende:
Ik heb jarenlang in Tokio gewoond, heel logisch dat men daar depressief wordt. (Ik niet, heb er de tijd van mijn leven gehad en ik had het geluk dat ik niet bij een Japans bedrijf werkte).

Van 9 tot 9 werken, dag in, dag uit, om vervolgens verplicht dronken te worden met je baas of collega's. Nee, zou daar ook depri van worden.

Het Japanse platteland is daarentegen veel relaxter.
Dat had ik met Seoul. 5 jaar gewoond en je ziet mensen kapot gaan aan de werkdruk daar. Mijn vriendin moest soms zelfs tot 1 uur snachts werken in extreme gevallen (en overuren zijn niet betaald). Toch trekken mensen massaal naar de stad omdat 'op kantoor werken' een hoge status geeft. Veel ouders pushen hun kind om een lekkere stabiele kantoorbaan te nemen. Maakt niet uit wat.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Moderator woensdag 12 augustus 2020 @ 17:19:31 #10
383969 crew  Erasmus
Vader des Rotterdams
pi_194523512
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dat had ik met Seoul. 5 jaar gewoond en je ziet mensen kapot gaan aan de werkdruk daar. Mijn vriendin moest soms zelfs tot 1 uur snachts werken in extreme gevallen (en overuren zijn niet betaald). Toch trekken mensen massaal naar de stad omdat 'op kantoor werken' een hoge status geeft. Veel ouders pushen hun kind om een lekkere stabiele kantoorbaan te nemen. Maakt niet uit wat.
Haha, geinig. Toen ik in Tokio woonde ook meermaals Seoul bezocht, was verrast over de algemene gelijkenissen. :P

Het doodwerken, ook wel 過労死, Karōshi, genoemd, heb ik helaas aan den levende lijve mogen meemaken. Het beste vriendinnetje van mijn ex kwam vers van de universiteit, had tijdens haar laatste jaar al een kantoorbaan geregeld (is normaal daar) en werkte zich vervolgens te pletter. Vaak genoeg had ze moeten rennen voor de laatste trein/metro naar huis om vervolgens 5 uur later weer op te moeten staan voor een nieuwe werkdag. En dit vertelde ze mij alleen maar met een glimlach omdat het bedrijf waarvoor ze werkte enorm hoog in aanzien was. Maar iets in mij zei dat dit gewoon een masker was die zij op had, wat veel Japanners hebben (want eer- en schaamtecultuur). Ik had al het vermoeden dat ze diep van binnen ongelukkig was, maar daar kom je helaas nooit echt achter bij Japanners, tenzij ze verwesterd zijn.

Dat werd haar helaas te veel en beroofde zij haarzelf van het leven door voor een trein te springen. Heel schokkend om het van zo dichtbij mee te maken, maar was schijnbaar een veel voorkomende realiteit in Tokio.

Namens Osaka, Sapporo en andere grote steden kan ik niet spreken, heb daar nooit gewerkt of gewoond.
Deeltijd FOK!'er, voltijd BPD'er.
  woensdag 12 augustus 2020 @ 17:23:00 #11
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_194523565
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:19 schreef Erasmus het volgende:

[..]

Haha, geinig. Toen ik in Tokio woonde ook meermaals Seoul bezocht, was verrast over de algemene gelijkenissen. :P

Het doodwerken, ook wel 過労死, Karōshi, genoemd, heb ik helaas aan den levende lijve mogen meemaken. Het beste vriendinnetje van mijn ex kwam vers van de universiteit, had tijdens haar laatste jaar al een kantoorbaan geregeld (is normaal daar) en werkte zich vervolgens te pletter. Vaak genoeg had ze moeten rennen voor de laatste trein/metro naar huis om vervolgens 5 uur later weer op te moeten staan voor een nieuwe werkdag. En dit vertelde ze mij alleen maar met een glimlach omdat het bedrijf waarvoor ze werkte enorm hoog in aanzien was. Maar iets in mijn zei dat dit gewoon een masker was die zij op had, wat veel Japanners hebben (want schaamtecultuur).

Dat werd haar helaas te veel en beroofde zij haarzelf van het leven door voor een trein te springen. Heel schokkend om het van zo dichtbij mee te maken, maar was schijnbaar een veel voorkomende realiteit in Tokio.

Namens Osaka, Sapporo en andere grote steden kan ik niet spreken, heb daar nooit gewerkt of gewoond.
Vreselijk inderdaad. En dat terwijl de geboortecijfers in beide landen schrikbarend laag zijn. Over een jaar of 50 zijn beide landen zo vreselijk vergrijst dat de zorgkosten niet meer te genereren zijn uit de werkende bevolking.

Geen hond die een kind gaat nemen in zo'n samenleving. Geboortecijfer is in Korea iets van 1,05.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_194523606
Ik wil ook best daar een beetje op fok gaan posten. Lekker rustig, mooie natuur, Japanse cultuur en vrouwen.

Of als ik mag kiezen dan is Okinawa ook prima.
  woensdag 12 augustus 2020 @ 17:57:33 #13
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194524182
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:23 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

Geen hond die een kind gaat nemen in zo'n samenleving. Geboortecijfer is in Korea iets van 1,05.
Hier wel dan ?
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 12 augustus 2020 @ 18:02:31 #14
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_194524259
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:57 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Hier wel dan ?
Genoeg mensen nemen 2 kinderen hier.

Maar ook hier is het laag. (1,66)
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  woensdag 12 augustus 2020 @ 18:10:11 #15
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_194524394
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 18:02 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Genoeg mensen nemen 2 kinderen hier.

Maar ook hier is het laag. (1,66)
Heb er zelfs drie
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_194524461
quote:
14s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:27 schreef slashdotter3 het volgende:
Misschien dat dit een wereldwijde trend wordt nu iedereen gewend raakt aan thuiswerken en StarLink binnenkort uitrolt
Skynet is Genesis.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_194524577
De prestatie druk in Japan is dan ook debiel hoog.

Op de eilanden of meer in de buitengebieden is het allemaal veel relaxter, maar dat heeft ook keerzijdes zoals minder mogelijkheden, internet is beperkter dus niet zo vreemd dat het als lokmiddel word gebruikt. :+
pi_194524845
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef slashdotter3 het volgende:
Zijn er in NL nog gehuchten die met supersnel internet aantrekkelijk worden? Ergens in het uiterste deel van Groningen ofzo?
Nederland heeft een vrij goede dekking van glasvezel volgens mij. Sterker nog, dat had ik 10-15 jaar geleden in een dorp in het oosten al wel, maar hier in Utrecht nog steeds niet. :P

Een mogelijke kentering in Nederland zal eerder zijn dat er veel meer op afstand gewerkt kan worden, waardoor het voor mensen aantrekkelijker wordt om in Oosten / Noorden te gaan wonen met een baan in de Randstad.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  woensdag 12 augustus 2020 @ 18:42:03 #19
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194524931
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 18:37 schreef Monolith het volgende:

[..]

Nederland heeft een vrij goede dekking van glasvezel volgens mij. Sterker nog, dat had ik 10-15 jaar geleden in een dorp in het oosten al wel, maar hier in Utrecht nog steeds niet. :P

Een mogelijke kentering in Nederland zal eerder zijn dat er veel meer op afstand gewerkt kan worden, waardoor het voor mensen aantrekkelijker wordt om in Oosten / Noorden te gaan wonen met een baan in de Randstad.
Europa is groter dan Nederland
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194525835
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 19:11 schreef Monolith het volgende:

[..]

En ondertussen langzaam tenonder gaan aan bevolkingskrimp en vergrijzing.
Dat is alleen een ramp doordat we te maken hebben met een globale markt.
Alles is in sync met elkaar, elke beurs wereldwijd.

Klapt er 1? Dan klappen ze allemaal.
pi_194526041
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef slashdotter3 het volgende:
Zijn er in NL nog gehuchten die met supersnel internet aantrekkelijk worden? Ergens in het uiterste deel van Groningen ofzo?
Beter leggen ze in Nederland/Europa een goed super snel trein netwerk zoals in Japan.
pi_194526265
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 19:34 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Dat is alleen een ramp doordat we te maken hebben met een globale markt.
Alles is in sync met elkaar, elke beurs wereldwijd.

Klapt er 1? Dan klappen ze allemaal.
Ik zie niet zozeer in wat de economie met de geleidelijke aftakeling van een land te maken heeft.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_194526335
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 20:07 schreef Monolith het volgende:

[..]

Ik zie niet zozeer in wat de economie met de geleidelijke aftakeling van een land te maken heeft.
Dat het pas een impact heeft als er continu groei word verwacht en dat bestaat niet.

Verder zijn er nog steeds iets van wat 130 miljoen Japanners? Laten we niet overdrijven wat betreft vergrijzing al daar.
pi_194526467
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 20:13 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Dat het pas een impact heeft als er continu groei word verwacht en dat bestaat niet.

Verder zijn er nog steeds iets van wat 130 miljoen Japanners? Laten we niet overdrijven wat betreft vergrijzing al daar.
Dat heeft natuurlijk veel meer impact. Een deel is het uitsterven van het Japanse platteland waar zo langzamerhand nog enkel bejaarden over blijven. Dat vernietigd hele gemeenschappen.

De kentering in populatie is ook heel duidelijk zichtbaar:

Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_194526550
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 20:25 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dat heeft natuurlijk veel meer impact. Een deel is het uitsterven van het Japanse platteland waar zo langzamerhand nog enkel bejaarden over blijven. Dat vernietigd hele gemeenschappen.

De kentering in populatie is ook heel duidelijk zichtbaar:

[ afbeelding ]
Dan nog heb je het over honderden jaren.
Kan nog genoeg gebeuren in die tussentijd.
pi_194526651
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 20:32 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Dan nog heb je het over honderden jaren.
Kan nog genoeg gebeuren in die tussentijd.
Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar de reden dat er niet gek veel kinderen worden geboren is vrij hardnekkig.
Daarbij stijgt de leeftijdsmediaan naar verwachting de komende decennia nog wel door tot 55 jaar. Dat drukt heel zwaar op een samenleving.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_194526777
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 20:40 schreef Monolith het volgende:

[..]

Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar de reden dat er niet gek veel kinderen worden geboren is vrij hardnekkig.
Daarbij stijgt de leeftijdsmediaan naar verwachting de komende decennia nog wel door tot 55 jaar. Dat drukt heel zwaar op een samenleving.
Nou ja anders kan ik daar wel voor een geboortegolf zorgen. :7
  woensdag 12 augustus 2020 @ 20:50:26 #28
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194526793
Interessant voor bestuurders van krimpregio's hier
pi_194526935
quote:
14s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:27 schreef slashdotter3 het volgende:
Misschien dat dit een wereldwijde trend wordt nu iedereen gewend raakt aan thuiswerken en StarLink binnenkort uitrolt
Let's hope so. Bevolking wat meer spreiden.

Niet hopen trouwens dat de tijger dan nog meer leefgebied kwijtraakt maarja..
In Rotterdam verdienen ze het, in Den Haag verdelen ze het en in Amsterdam smijten ze het over de balk.
Jules Deelder, may he rest in peace
pi_194527090
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef slashdotter3 het volgende:
Zijn er in NL nog gehuchten die met supersnel internet aantrekkelijk worden? Ergens in het uiterste deel van Groningen ofzo?
De huizen gaan overal in NL voor minstens 100k weg. Dus leeglopen doen die gehuchten zeker niet. Lokkertjes hoeven ze niet in te zetten.

Je ziet zelfs dat de uithoeken van het land opnieuw in de smaak vallen nu met corona en meer binnenlands toerisme. Ook heb je in uithoeken nieuwe bedrijven. Zoals Google en de windparken in Groningen. In het zuiden de distributiecentra.

Met 4G kun je trouwens aardig uit de voeten. Alleen gamers komen daar niet mee uit.
pi_194527243
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 21:08 schreef tstile het volgende:

[..]

De huizen gaan overal in NL voor minstens 100k weg. Dus leeglopen doen die gehuchten zeker niet. Lokkertjes hoeven ze niet in te zetten.

Je ziet zelfs dat de uithoeken van het land opnieuw in de smaak vallen nu met corona en meer binnenlands toerisme. Ook heb je in uithoeken nieuwe bedrijven. Zoals Google en de windparken in Groningen. In het zuiden de distributiecentra.

Met 4G kun je trouwens aardig uit de voeten. Alleen gamers komen daar niet mee uit.
Enkel het noorden van Noord-Holland, Friesland en Zuid-Limburg (Zeeland hopelijk wel met de compensaties) hebben dan nog geen publiekstrekkers om te wonen.
In Rotterdam verdienen ze het, in Den Haag verdelen ze het en in Amsterdam smijten ze het over de balk.
Jules Deelder, may he rest in peace
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 08:04:25 #32
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194548277
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 21:08 schreef tstile het volgende:

[..]

De huizen gaan overal in NL voor minstens 100k weg. Dus leeglopen doen die gehuchten zeker niet. Lokkertjes hoeven ze niet in te zetten.

Je ziet zelfs dat de uithoeken van het land opnieuw in de smaak vallen nu met corona en meer binnenlands toerisme. Ook heb je in uithoeken nieuwe bedrijven. Zoals Google en de windparken in Groningen. In het zuiden de distributiecentra.

Met 4G kun je trouwens aardig uit de voeten. Alleen gamers komen daar niet mee uit.
met 5 G dan zit je ook virtueel in je kantoor
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194548336
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 21:08 schreef tstile het volgende:

[..]

De huizen gaan overal in NL voor minstens 100k weg. Dus leeglopen doen die gehuchten zeker niet. Lokkertjes hoeven ze niet in te zetten.

Je ziet zelfs dat de uithoeken van het land opnieuw in de smaak vallen nu met corona en meer binnenlands toerisme. Ook heb je in uithoeken nieuwe bedrijven. Zoals Google en de windparken in Groningen. In het zuiden de distributiecentra.

Met 4G kun je trouwens aardig uit de voeten. Alleen gamers komen daar niet mee uit.
4g niet snel genoeg voor gamers? Hoe kom je daar nou weer bij?
pi_194551292
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:46 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Binnen Europa zijn ook dorpjes met snel internet waar je gratis kunt wonen hoor , in Bulgarije wonen veel Nederlanders die in een Nederlands callcentrum werken in Stara Zagora of Plovdiv

Ik denk dat Starlink een omwenteling teweeg gaat brengen in wonen en werken
Dat is wel de ideale manier om het beste van 2 werelden te combineren. Het allerbeste kun je dan nog partttime werken en daarmee genoeg verdienen om daar prima te leven.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_194551320
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:48 schreef Erasmus het volgende:
Ik heb jarenlang in Tokio gewoond, heel logisch dat men daar depressief wordt. (Ik niet, heb er de tijd van mijn leven gehad en ik had het geluk dat ik niet bij een Japans bedrijf werkte).

Van 9 tot 9 werken, dag in, dag uit, om vervolgens verplicht dronken te worden met je baas of collega's. Nee, zou daar ook depri van worden.

Het Japanse platteland is daarentegen veel relaxter.
Maar wordt er dan ook echt al die tijd productief gewerkt, of is het ook veel gewoon aanwezig zijn. En vind de jeugd het geen tijd om daarmee te breken?
Gott strafe das treulose Italien!
pi_194552151
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:23 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Vreselijk inderdaad. En dat terwijl de geboortecijfers in beide landen schrikbarend laag zijn. Over een jaar of 50 zijn beide landen zo vreselijk vergrijst dat de zorgkosten niet meer te genereren zijn uit de werkende bevolking.

Geen hond die een kind gaat nemen in zo'n samenleving. Geboortecijfer is in Korea iets van 1,05.
Over 50 jaar weet je helemaal niet of er dan nog zulke zorgkosten zijn. Misschien is heel veel wel geautomatiseerd.
Gott strafe das treulose Italien!
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 14:04:40 #37
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194553337
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Over 50 jaar weet je helemaal niet of er dan nog zulke zorgkosten zijn. Misschien is heel veel wel geautomatiseerd.
vlakbij mij staan er een aantal nette flats 6 H en 4 app per woonlaag , iedere dag komen er 5 verschillende zorgburo s voorrijden om de alleenstaande ouderen die er alleen wonen te helpen met knel kousen en maagbanden aan en uit te doen en op de pot te zetten

Dan komt tafeltjedekje voorrijden gefinancierd oor de gemeente voor 75%

Ik snap nog steeds niet dat de bejaarden huizen gesloten zijn een tiental jaar geleden
Dit moet toch allemaal een godsvermogen kosten
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 14:05:29 #38
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_194553351
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 12:27 schreef LXIV het volgende:

[..]

Over 50 jaar weet je helemaal niet of er dan nog zulke zorgkosten zijn. Misschien is heel veel wel geautomatiseerd.
Denk het niet. Ouderenzorg is erg lastig te automatiseren. Er zijn natuurlijk wel allemaal hulpmiddelen die kunnen helpen bij de zorg. Maar iemand wassen en aankleden is ongelooflijk lastig te automatiseren.

Japan heeft ook aangekondigd vorig jaar om veel immigranten te gaan verwelkomen. 200.000 in eerste instantie geloof ik.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 14:06:48 #39
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194553370
quote:
2s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 14:05 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Denk het niet. Ouderenzorg is erg lastig te automatiseren. Er zijn natuurlijk wel allemaal hulpmiddelen die kunnen helpen bij de zorg. Maar iemand wassen en aankleden is ongelooflijk lastig te automatiseren.

Japan heeft ook aangekondigd vorig jaar om veel immigranten te gaan verwelkomen. 200.000 in eerste instantie geloof ik.
klopt uit de Filipijnen, dat wilde men hier ook doen
Maar die hebben al snel een partner gevonden en gaan dan samen wonen hier
https://www.parool.nl/nie(...)uid-europa~b39e761b/
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 14:11:12 #40
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_194553430
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 14:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

klopt uit de Filipijnen, dat wilde men hier ook doen

Maar die hebben al snel een partner gevonden en gaan dan samen wonen hier
https://www.parool.nl/nie(...)uid-europa~b39e761b/
Respect hoor. Mijn stiefmoeder werkt ook in de ouderenzorg en hoewel veel ouderen lief zijn zitter altijd wel een paar rotte appels tussen die meteen je als slaaf behandelen terwijl ze zelf zo moddervet zijn dat ze niet uit hun stoel kunnen komen :D Ik zou dat werk niet snel doen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 14:24:21 #41
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194553656
quote:
2s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 14:11 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Respect hoor. Mijn stiefmoeder werkt ook in de ouderenzorg en hoewel veel ouderen lief zijn zitter altijd wel een paar rotte appels tussen die meteen je als slaaf behandelen terwijl ze zelf zo moddervet zijn dat ze niet uit hun stoel kunnen komen :D Ik zou dat werk niet snel doen.
Filipijnse vrouwen die doen dat wel , die zijn geboren om te zorgen

Die houden van schoonmaken , wassen, strijken en eten koken en wondverzorging en alles met een smile
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194554433
Leuk positief stuk, maar de waarheid lijkt me wat hardnekkiger.

Heb er wat rond mogen kijken en ja, dr wordt nog steeds in plattelandsregios geïnvesteerd. Maar die vergrijzing slaat zo afgrijselijk snel toe, daar valt vaak niet tegenop te subsidiëren.

Zao is een mooi voorbeeld. Als je nog eens echt op zn Japans wil skieen, dan moet je naar Zao gaan. Allemaal hotels en bedrijfjes in handen van kleine families, die snel vergrijzen. Een logische stap zou zijn dat daar een grote multinational het zaakje overneemt om kapitaal er in te steken en studenten het werk te laten doen (zo doet men dat in de VS vaak), maar in Japan blijft men angstvallig aan het oude vasthouden.

Ik heb er een toptijd gehad, maar het personeel liep op zn tandvlees.
The gravest, most persistent sin of mankind lies in not treating everyone as an individual - Mark Helprin
  vrijdag 14 augustus 2020 @ 15:29:18 #43
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194554788
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 17:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dat had ik met Seoul. 5 jaar gewoond en je ziet mensen kapot gaan aan de werkdruk daar. Mijn vriendin moest soms zelfs tot 1 uur snachts werken in extreme gevallen (en overuren zijn niet betaald). Toch trekken mensen massaal naar de stad omdat 'op kantoor werken' een hoge status geeft. Veel ouders pushen hun kind om een lekkere stabiele kantoorbaan te nemen. Maakt niet uit wat.
Waarom erkent die maatschappij eigenlijk niet dat dat een probleem is?
pi_194568795
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 08:12 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

4g niet snel genoeg voor gamers? Hoe kom je daar nou weer bij?
Latency.
pi_194568818
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 11:47 schreef Fleischmeister het volgende:

[..]

Latency.
Geen last van.

0ms is echt niet benodigd of je moet wel heel competitief games spelen.
Dat doen er maar weinige.
99% zijn casual gamers, dan is alles onder de 100ms meer dan voldoende, maar dan zit je met 4g meer rond de 20ms maybe 40ms wat helemaal prima is.
pi_194574452
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2020 15:29 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Waarom erkent die maatschappij eigenlijk niet dat dat een probleem is?
Hoe kan je "de maatschappij" iets laten "erkennen"? Hoe werkt zoiets? En wat gebeurt er dan als de maatschappij het uiteindelijk erkent? Benieuwd. :)

Het is ook daar een zwaar neoliberale samenleving waar het werkvolk uitgeperst wordt door hen die daaraan verdienen. Dat weet je ook wel volgens mij.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 15 augustus 2020 @ 18:48:15 #47
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194574717
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 18:29 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Hoe kan je "de maatschappij" iets laten "erkennen"? Hoe werkt zoiets? En wat gebeurt er dan als de maatschappij het uiteindelijk erkent? Benieuwd. :)

Het is ook daar een zwaar neoliberale samenleving waar het werkvolk uitgeperst wordt door hen die daaraan verdienen. Dat weet je ook wel volgens mij.
Nouja zoals dat hier ooit ging toen werknemers in de 19e eeuw ook een danige positie hadden. Dan ontstaan er groepen die zich organiseren en druk zetten op de elite om betere omstandigheden te krijgen zoals een 40-urige werkweek en recht op ziekteverlof en dat soort dingen. En om de rust terug te krijgen regelt die elite dat dan uiteindelijk.

Sowieso is die werkcultuur daar totaal niet efficient. Er komt niet meer uit hun handen dan bij ons dus niemand wordt er rijker door. Maar toch gaan mensen en de samenleving er aan kapot. Maar kennelijk schijnt het kwartje niet te vallen in die landen dat er iets niet klopt en dat het bewezen anders kan. Terwijl het geen dictatuur is en verder ook best welvarend.
pi_194575074
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 18:48 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Nouja zoals dat hier ooit ging toen werknemers in de 19e eeuw ook een danige positie hadden. Dan ontstaan er groepen die zich organiseren en druk zetten op de elite om betere omstandigheden te krijgen zoals een 40-urige werkweek en recht op ziekteverlof en dat soort dingen. En om de rust terug te krijgen regelt die elite dat dan uiteindelijk.

Sowieso is die werkcultuur daar totaal niet efficient. Er komt niet meer uit hun handen dan bij ons dus niemand wordt er rijker door. Maar toch gaan mensen en de samenleving er aan kapot. Maar kennelijk schijnt het kwartje niet te vallen in die landen dat er iets niet klopt en dat het bewezen anders kan. Terwijl het geen dictatuur is en verder ook best welvarend.
Dat zal vanuit de jeugd moeten komen lijkt mij.
Oudere generaties zitten vaak al zo vast in een bepaalde mentaliteit, daar hoef je niets van te verwachten.

Beetje zelfde principe als de “babyboom” generatie die daadwerkelijk denken dat ze dit land hebben opgebouwd (nee dat waren jullie ouders) en daarom alle vruchten mogen plukken en niets achter willen laten voor de rest.
  zondag 6 september 2020 @ 06:28:00 #49
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194911174
over 3 jaar heeft ieder mooi bergdorp ter wereld snel internet
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194911185
quote:
2s.gif Op woensdag 12 augustus 2020 16:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Als het mogelijk was zou ik morgen nog vertrekken naar dit dorp als visa en taal geen barriere vormden. Lijkt me heerlijk om daar te zitten (en eten :9 ) Maar het beste: geen tokkies en andere mongolen in de wijde omtrek.
Wat een gelul, dan ga je toch naar één van de miljoen andere plekken waar dit ook kan :')

[ Bericht 0% gewijzigd door Dven op 06-09-2020 06:42:19 ]
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')