abonnement Unibet Coolblue
  maandag 10 augustus 2020 @ 09:00:38 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194484932
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ligheidswet-a4008353
https://www.nytimes.com/2(...)al-security-law.html
https://www.scmp.com/news(...)edia-mogul-jimmy-lai
https://www.reddit.com/r/(...)_lai_arrested_under/

Hongkong Jimmy Lai wordt onder meer verdacht van ,,samenspanning met het buitenland". De politie deed ook een inval op de redactie van zijn krant Apple Daily.

De prodemocratische Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai is maandagochtend lokale tijd in zijn huis opgepakt onder de nieuwe omstreden veiligheidswet. Na de arrestatie deed de politie een inval op de redactie van zijn krant Apple Daily, melden internationale persbureaus. Lai wordt verdacht van ,,samenspanning met het buitenland, het uiten van opruiende woorden en samenzwering tot oplichting".



In totaal zijn zeven mensen gearresteerd, onder wie Lai's zoon en een leidinggevende bij de krant, schrijft het Hongkongse dagblad South China Morning Post. De verslaggevers van Apple Daily zijn niet opgepakt. Hoewel Hongkongse autoriteiten eerder mensen onder de eind juni aangenomen wet hebben opgepakt, is 71-jarige Lai de meest prominente arrestant tot nu toe.

Lai's Apple Daily is een van de weinige media in Hongkong die kritisch schrijft over de Chinese en Hongkongse overheden. Lai wordt gezien als een van de kopstukken van de prodemocratische beweging en werd in april ook opgepakt voor zijn kritische geluid, maar later vrijgelaten.

Autonomie
Protesten tegen de groeiende Chinese inmenging in Hongkong zijn sinds juni vorig jaar gaande. De omstreden veiligheidswet, een van de belangrijkste onderwerpen van protest, werd in juni dit jaar aangenomen in het Nationale Volkscongres in Beijing. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe wet voor gevolgen zal hebben voor Lai.

Onder meer separatisme en samenwerken met buitenlandse machten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen, zijn strafbaar onder de nieuwe veiligheidswet. Het Nationale Volkscongres in Beijing is verantwoordelijk voor de uiteindelijke interpretatie van de wet. Leden van de prodemocratische beweging kunnen worden gevolgd en door een rechter in China worden beoordeeld.

Critici vrezen voor de autonomie van Hongkong, zij zien de wet als een Chinees wapen om een einde te maken aan Hongkongse opstandigheid. De wet werd direct in werking gesteld tijdens protesten naar aanleiding van de aangenomen wet. Zo werden onder anderen twee protestanten opgepakt omdat zij met vlaggen zwaaiden die staan voor Hongkongse onafhankelijkheid van China.

[ Bericht 38% gewijzigd door slashdotter3 op 10-08-2020 09:59:49 ]
  maandag 10 augustus 2020 @ 09:02:28 #2
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194484947
Dit soort nieuws gaat een gigantische boost geven aan de emigratie de komende jaren.

Denk dat de populairste landen worden: Australie, Canada en Engeland.
pi_194485310
quote:
80s.gif Op maandag 10 augustus 2020 09:02 schreef slashdotter3 het volgende:
Dit soort nieuws gaat een gigantische boost geven aan de emigratie de komende jaren.

Denk dat de populairste landen worden: Australie, Canada en Engeland.
Het is alleen kut dat de UK de Hongkongers een Brits paspoort hebben gegeven zonder dat ze daar wat aan hebben (lees: kunnen vestigen in de UK zonder immigratieproces).

Google even op British Overseas Nationals.

https://www.gov.uk/guidan(...)verseas-in-hong-kong

Wordt nog interessant zo :Y

[ Bericht 10% gewijzigd door Erasmus op 10-08-2020 09:35:48 ]
pi_194485393
Jimmy Lay is geen biljonair.
  maandag 10 augustus 2020 @ 09:52:00 #5
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_194485453
https://www.nrc.nl/nieuws(...)minder-vrij-a4007781

Fundamentele vrijheden verdwijnen in hoog tempo uit Hongkong

Ruim een maand na de invoering van de ‘Veiligheidswet’ verdwijnen fundamentele vrijheden in hoog tempo uit Hongkong.

Sinds Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong, ruim een maand geleden de omstreden Veiligheidswet invoerde, verandert Hongkong in een ijzingwekkend tempo van een vrije, open samenleving in een stad waar iedereen voortdurend op zijn tellen moet passen. Op 30 juni, de dag dat de wet werd ingevoerd, stelde Lam de wereld nog gerust. „(De wet) richt zich alleen op een extreem kleine minderheid van mensen die de wet hebben overtreden, terwijl het leven en eigendom, de basisrechten en vrijheden van de overgrote meerderheid van de inwoners van Hongkong beschermd worden”, liet Lam per videoboodschap aan de VN-Mensenrechtenraad weten.

Sindsdien blijkt dat die extreem kleine minderheid toch schrikbarend veel mensen omvat, plus gedragingen die horen bij fundamentele democratische vrijheden. Een aantal van die vrijheden erodeerde in de voorbije maand rap verder of verdween zelfs.

1. De vrijheid om een eigen parlement te kiezen
Toegegeven, die vrijheid was in Hongkong al onvolledig, maar nu blijft er zo goed als niets van over. Lam besloot op 31 juli om de verkiezingen, gepland voor begin september, met maar liefst een jaar uit te stellen. Formeel doordat er te veel coronabesmettingen zijn, maar vrijwel niemand gelooft dat.

Waarschijnlijker is dat Lam, en achter de schermen Beijing, niet wil dat de pro-democratische partijen opnieuw een klinkende overwinning behalen. In november vorig jaar, bij verkiezingen voor districtsraden, veegden de pro-democratische partijen de Beijinggezinde partijen vrijwel geheel van tafel.

Op de dag voordat Lam de verkiezingen vooruit schoof, hadden twaalf pro-democratische kandidaten al te horen gekregen dat zij zich hoe dan ook niet verkiesbaar mochten stellen. Het gaat deels om politici die nu al in het parlement zitten en die als gematigd gelden. Maar ook de uitgesproken activist Joshua Wong mag niet meedoen. Deels zijn zij uitgesloten omdat zij ‘overtredingen’ zouden hebben begaan tegen de nieuwe Veiligheidswet toen die nog helemaal niet van kracht was. Deels lijkt de uitsluiting ook op maat gesneden van mensen die Beijing niet in het parlement wil. Met het uitstel, en met de kans dat later nog meer kandidaten worden uitgesloten, verliezen Hongkongers een van hun laatste mogelijkheden om hun verzet tegen Beijing en tegen Carrie Lam nog legaal te uiten.

2. Academische vrijheid
Beijing stelt voortdurend dat jongeren in Hongkong vooral de straat op gingen omdat ze slecht zijn opgevoed. Hun geest zou vervuild zijn door de liberale waarden die ze meekregen in het oude, op Britse leest gestoelde onderwijsstelsel.

Hervorming en herziening van het curriculum blijkt sinds de invoering van de wet dan ook eens te meer de hoogste prioriteit te hebben.

Op 28 juli werd Benny Tai, jurist en hoogleraar aan de Universiteit van Hongkong, ontslagen. Formeel wegens een eerdere veroordeling voor zijn rol in de organisatie van de zogeheten Paraplu-protesten van 2014. Toen eisten demonstranten dat Beijing zich niet zou bemoeien met wie er op de kandidatenlijsten voor de verkiezing van de hoogste leider mochten staan.

Tai, op borgtocht vrij, schreef op Facebook: „Academische medewerkers van onderwijsinstellingen in Hongkong hebben niet langer de vrijheid om controversiėle dingen te zeggen tegen een algemeen publiek over zaken die politiek of sociaal omstreden zijn.”

Niet alleen universiteiten, het hele onderwijssysteem ligt onder het vergrootglas. Curricula zouden worden herzien en in een interview met de pro-Chinese krant Ta Kung Pao sprak John Lee, Hongkongs veiligheidsminister, donderdag van „strakker management” van scholen en het verwijderen van „rotte appels”.

Chan Kin-man, een academicus die eveneens aan de wieg van de beweging van 2014 stond en die eerder dit jaar uit de gevangenis kwam, sprak van „een agenda van gedachtenhervorming”: „Hongkong gaat een anti-intellectueel tijdperk in waar onafhankelijk denken niet meer is toegestaan”, zei hij in The Guardian.

3. Vrijheid van meningsuiting
Niet langer zijn įlle boeken verkrijgbaar in de bibliotheken van Hongkong: zo zijn de werken van Joshua Wong van de planken gehaald. Evenmin mag je nog zingen wat je wilt: het lied Glory to Hong Kong, het informele ‘volkslied’ van de anti-Chinese demonstraties, is nu verboden, net als het meedragen van leuzen die oproepen tot onafhankelijkheid.

Je moet ook oppassen wat je op sociale media zet: eind juli werden er vier jongeren tussen de 16 en 21 opgepakt omdat ze online zouden hebben opgeroepen tot onafhankelijkheid.

Ook buiten Hongkong is niemand veilig. Hongkong vaardigde vrijdag zes arrestatiebevelen uit, onder meer tegen Nathan Law die vroeger samen met Joshua Wong in de pro-democratische partij Demosisto zat. Net voordat de Veiligheidswet in ging, vluchtte hij naar het Verenigd Koninkrijk.

Er is zelfs ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een activist die al decennia de Amerikaanse nationaliteit heeft: Samuel Chu. Hij woont in de VS waar hij lobbyt voor het behoud van een vrij Hongkong. Het toont dat China de ambitie heeft iedere kritiek op de Hongkongpolitiek te smoren, ongeacht waar ter wereld je je bevindt, of welke nationaliteit je hebt.

Dat kan de 53 landen die in de VN hun steun hebben uitgesproken vóór de wet in een lastig parket brengen. Zijn zij straks bereid om mensen die de wet overtraden aan China uit te leveren?
  maandag 10 augustus 2020 @ 10:16:47 #6
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_194485676
En het westen stond er bij en scheet in de broek.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_194485730
quote:
0s.gif Op maandag 10 augustus 2020 10:16 schreef Kaneelstokje het volgende:
En het westen stond er bij en scheet in de broek.
We hoeven ook niet alles maar naar ons eigen inzicht te corrigeren..
Wij zijn geen goden en wij weten niet alles altijd maar beter.

Wij moeten ons daar helemaal niet mee bemoeien.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')