quote:
Op dinsdag 11 augustus 2020 09:06 schreef Circle.Of.Filth het volgende:[..]
Die het insulineverhaal nog steeds niet begrijpt.
Ook frisdrank met namaaksuiker de light dranken geven een insulinepiek.
Daarmee hou je het hongergevoel in stand.
En het aantal keren per dag dat je eet is van groot belang wil je afvallen.
Vasten helpt enorm omdat je minder insulinepieken krijgt en dus het hongergevoel sterk reduceert.
Het hormoon grelin geeft dat hongergevoel hoe meer grelin hoe meer honger je hebt.
Dat is inderdaad een bekend spookverhaal, waar maar weinig hard wetenschappelijk bewijs voor is. Er is wel bijvoorbeeld enige aanwijzing dat bij ratten het hongergevoel toeneemt doordat zoetstoffen 'zoet' smaken, maar dat of dat zich ook vertaalt naar mensen is de vraag en met een insulinepiek heeft dat niets van doen.
Kijken we bijvoorbeeld naar het effect van kunstmatige zoetstoffen dan hebben we deze meta-analyse voor wat betreft bloedsuiker:
https://www.nature.com/articles/s41430-018-0170-6Wat betreft insuline response b.v. deze recente RCT:
https://www.nrcresearchpr(...)19-0359#.XzJM0CgzZaQOf deze study:
https://www.researchgate.(...)s-in-healthy-men.pdfDaar blijkt ook wel een beetje het probleem, want jouw stelligheid is vooral gebaseerd op de vele discussie in lekenkringen:
quote:
The possibility of an acute insulin spike with artificial sweetener consumption is a common topic of discussion in the lay press but scientific evidence is lacking. We compared the glucose and insulin response to acute ingestion of two different artificially sweetened sodas (containing sucralose or aspartame), compared to “regular” sugar-sweetened soda, and carbonated water in 12 healthy men. Blood samples collected before and at 30, 60, 90, and 120 minutes following ingestion of the beverages were analyzed for glucose and insulin. Both
glucose (30 min) and insulin (30 and 60 min) were elevated significantly above baseline following intake of the regular soda; however, values remained very stable for all other conditions across time (p>0.05). Artificially sweetened sodas containing sucralose or aspartame do not result in any acute elevation in blood sugar or insulin following a 20 ounce load. There is no reason to suspect that a higher consumption would result in an elevation in these measures. Any noted insulin resistance linked to high intake of artificial sweeteners is likely a function of the excess calories and processed ingredients often included within artificially-sweetened food and beverage products.