abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_194437551
quote:
'Jongeren moeten kappen met excessen, maar lle generaties zijn laconieker'

Op de persconferentie van vanavond waarschuwde het kabinet: houd je aan de regels en rem het aantal nieuwe besmettingen nu af, of er zijn meer maatregelen nodig. Er werd aangekondigd dat burgemeesters meer lokaal beleid kunnen maken. En dat is hard nodig, vindt bijvoorbeeld burgemeester Paul Depla van Breda. "We zien het aantal besmettingen toenemen in Breda, ook onder jongeren."

Premier Mark Rutte richtte zich direct tot jongeren, die zich onvoldoende aan de regels zouden houden. "Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kan wel anderen besmetten." Hij wijst jongeren op hun verantwoordelijkheid.

Maar is zo'n oproep genoeg? Volgens generatie-expert Talitha Muusse geeft het kabinet juist een verkeerde boodschap af richting jongeren. "Ik denk juist dat het averechts werkt en dat het zorgt voor een autoriteitsprobleem."

[twitter] https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1291462996473126912 [/twitter]

Er zijn grote zorgen over het hoge aantal jongeren dat besmet raakt. Die groep werd daarom direct door de premier aangesproken. Afgelopen week vond meer dan de helft van de nieuwe besmettingen plaats in de leeftijdscategorie 17 tot en met 30 jaar.

Volgens Muusse worden jongeren hard geraakt door de effecten van de crisis, wat deels verklaart waarom ze zich minder aan de regels houden. "Er is weinig perspectief en het is niet duidelijk wanneer het normale leven terugkomt. Jongeren zijn vaak hun baan kwijtgeraakt, kunnen geen stage lopen of opleiding afronden."

'Jongerencommunicatie moet beter'
Daarnaast geloven veel jongeren volgens Muusse niet in de strategie van de overheid, die ze onduidelijk vinden. "Jongerencommunicatie moet je serieus nemen. Dat moet echt naar een hoger en beter niveau."

Nu wordt gedaan alsof de opleving van het coronavirus enkel bij jongeren ligt, vindt zij. Dat is een voedingsbodem voor frustratie. "De excessen, de mensen die de grens opzoeken met illegale feestjes, die zitten natuurlijk fout. Maar volgens mij moeten we ook eerlijk zijn met z'n allen: sinds het lekker weer is, is heel Nederland gemakzuchtiger geworden. Dan vind ik het heel tricky om een doelgroep aan te spreken."

Ook burgemeester Depla worstelt met de communicatie tussen jongeren en de overheid. "Moet ik als man van boven de 50 jaar gaan zeggen wat wel en niet werkt als het gaat om het aanspreken van jongeren", vraagt hij zich af. "Handhaven is vooral beboeten en afstraffen, maar ik hoor weinig over het verleiden en verantwoordelijkheid geven aan jongeren."

Gesprek met doelgroep
Depla toont zich ook kritisch op de houding van de overheid. "We zijn begonnen alsof jongeren niet of amper ziek konden worden. Nu moeten we zeggen: wat we eerder communiceerden, klopte niet. En eerlijk gezegd weten we ook niet goed wat wel en niet werkt als het gaat om het bereiken van jongeren. We moeten veel meer het gesprek erover aangaan met de doelgroep zelf."

De gemeente Breda heeft daarom jongeren uitgenodigd op het gemeentehuis om met hen in gesprek te gaan over welke maatregelen werken. "Als ik mijn eigen kinderen vertel wat ze meten, dan luisteren ze ook niet direct", zegt Depla. "Ik hoop dat jongeren zelf onderdeel worden van de oplossing."
bron: https://nos.nl/nieuwsuur/(...)zijn-laconieker.html

Ik heb hier eerder vanavond al een topic over geopend in klaagbaak:
KLB / Kabinet die jongeren weer als zondebok gebruikt

Het is van begin af aan al duidelijk dat het kabinet niet goed communiceert met jongeren. Hoewel er inderdaad jongeren zijn die zich niet weten te gedragen, zijn zij echt niet de enige en is het onterecht om keihard naar deze groep te wijzen als het gaat om de schuldvraag (moet deze er uberhaupt wel zijn?).

Het bleek veel eerder al toen studenten binnen hetzelfde studentenhuis niet tot een huishouden gerekend werden. Ook op de manier waarop er met jongeren gecommuniceerd werd over school en studie, kwam vrij veel kritiek te staan (onduidelijkheid over o.a. het wel of niet doorgaan van het examen, wel of niet naar school kunnen en moeten gaan, compensatie voor mensen die in de afronde fase van hun studie zitten...).

Het is enigszins begrijpelijk dat jongeren niet altijd prioriteit nummer 1 kunnen zijn van het kabinet. Desalniettemin had er meer aandacht moeten zijn voor de manier waarop (de communicatie van) het kabinet impact zou hebben op deze jongeren. Besteed het kabinet amper een woord aan jongeren om ze vervolgens wel als verantwoordelijke aan te wijzen voor een stijging in het aantal besmettingen, dan is het logisch dat jongeren zich in de steek gelaten voelen en niets meer moeten weten van het kabinet of de politiek in het algemeen.

Ik ben blij dat er hier nu meer aandacht voor komt. Jongeren zijn dan wel niet vertegenwoordigd in de politiek (behalve via die paar politieke jongerenverenigingen, die zich bijzonder stil houden en zich vaak laten gebruiken als echoput voor de politieke verenigingen waar zij aan verbonden zijn), toch moeten jongeren niet vergeten worden. Ook zij zijn belangrijk als wij met z'n allen dit virus willen tegengaan!

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 07-08-2020 00:34:28 ]
pi_194437555
Het embedden van een twitter-bericht lukt niet :?

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 07-08-2020 00:33:25 ]
pi_194437557
Hoe word je 'generatie-expert'?
pi_194437602
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 augustus 2020 00:34 schreef Pleun2011 het volgende:
Hoe word je 'generatie-expert'?
Als ik "generatie expert" intik op Bing, zie ik als eerste een link naar haar website _O-

http://www.talithamuusse.nl/over-mij

quote:
Mijn expertise in generatietheorie en specifiek trends en ontwikkelingen van Millennials, de generatie geboren tussen 1985 en 2000, is ontstaan tijdens het schrijven van mijn masterscriptie over het Duurzaam Leiderschap van de Millennial Generatie ter afronding van mijn studie Global Business & Stakeholder Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (RSM).


[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 07-08-2020 00:45:50 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')