Afhankelijk van welke 90mm je op een A7III gebruikt en hoe je die gebruikt vraag ik me af hoeveel beter die Laowa gaat zijn.quote:Op zaterdag 17 april 2021 13:33 schreef Kikkerkaas het volgende:
Mooie foto's weer! Wil weer eens een macrolens kopen. Gebruik nu regelmatig al een aantal jaar de Sony 90mm op m'n A7iii, maar zit nu te kijken voor een Laowa 100mm 2x, 2:1 lijkt me erg leuk om af en toe mee te werken. Hebben jullie ervaring met deze lens?
quote:Op maandag 10 mei 2021 14:20 schreef Morri2 het volgende:
Een financieel voordeeltje gehad, en ik heb me vandaag de Tamron 90mm macro gekocht die ook al een tijdje op mijn verlanglijst stond. Ik hoop dat ik na wat oefenen hier ook mee kan doen.
Het voelt allemaal erg compleet nu!
Net even wat foto's geschoten Rundumhausen. Eerste indruk: wat een ontzettend leuke lens! Wel erg lichthongerig.quote:Op maandag 10 mei 2021 14:21 schreef Ouwesok het volgende:
[..]![]()
Ik zou al tijdens het oefenen hier mee gaan doen. Dat kan de oefentijd mogelijk nog wat bekorten.
Een van de leuke dingen met macrolenzen is dat je er gewoon thuis lekker mee kunt spelevaren op de daar voorhanden onderwerpen. Daar bouw je de skills op en daar heb je profijt van als je voor het echte werk het veld in gaat.quote:Op maandag 10 mei 2021 18:12 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Net even wat foto's geschoten Rundumhausen. Eerste indruk: wat een ontzettend leuke lens! Wel erg lichthongerig.
Morgen 'echt' op pad ermee.
Ik heb met de Tamron 70-300, die een macrostand had, al wat met macro gedaan, vooral binnen. Ik vind het alleen nu erg fijn om naar buiten te gaan, vanwege het vele thuis zitten vanwege Corona.quote:Op maandag 10 mei 2021 18:48 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Een van de leuke dingen met macrolenzen is dat je er gewoon thuis lekker mee kunt spelevaren op de daar voorhanden onderwerpen. Daar bouw je de skills op en daar heb je profijt van als je voor het echte werk het veld in gaat.
Dingetje met macro is: Veel doen. Er zit niet zoiets als een truucje achter, het is gewoon een kwestie van heel veel doen zodat je je spullen gewoon blindelings kunt bespelen.
Ik merkte gisteren bijvoorbeeld dat ik afgelopen winter niet in de tropische vlindertuinen heb kunnen spelen. Het is niet zo dat ik het dan verleerd heb maar het fotografeert na maanden amper macro ineens beduidend lastiger
Die Kleine bandzwever (je laatste foto) is ook mijn favoriet. De foto's van de citroenvlinder vind ik wat flets, wellicht dat het wat helpt om bij het nabewerken de saturatie iets te verhogen?quote:Op woensdag 12 mei 2021 14:30 schreef Morri2 het volgende:
Vanochtend was het stralend weer. Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt. @:Ouwesok , je hebt het hier regelmatig over Vlindertuinen. Ik was daar nog nooit geweest, dus ben ik eens gaan zoeken naar Vlindertuinen, in de hoop dat die volgende week misschien open gaan. Ik vond tijdens mijn zoektocht een openbare vlindertuin buiten, en ook nog gratis. Hier in de buurt.
Mijn voorstelling daarvan was een lapje grond van 15 vierkante meter, met wat struiken en bloemen die vlinders aantrekken. Nou, het was flink wat meer. Het was een aardig lapje grond, met allerlei biotopen, en zelfs een aantal bijenkasten. Ik was er alleen en heb me heerlijk kunnen uitleven.
Vandaag was er genoeg licht (zon), maar dat had soms weer als nadeel dat oogjes en vleugels zo erg schitterden dat die overbelicht raakten. Verder mocht je niet van het pad af, en soms zaten de beestjes wat verder van het pad. En soms was de achtergrond rommelig. In het begin werkte ik met een groot diafragma, waardoor niet het hele beestje scherp was. Maar met zulk goed licht heb ik het diafragma verkleind.
[ link | afbeelding ]Citroenvlinder
Deze foto was zo'n beetje een van de eerste foto's, van een citroenvlinder die me lekker liet experimenteren. De achtergrond was behoorlijk rommelig, dus ik heb de foto flink gecropt. Ik had op dat moment ook nog een groot diafragma, waardoor alleen het kopje, een stuk van de voelers en en een stukje vleugels scherp zijn.
Als volgende een distelvlinder. Hier was de zon niet echt een voordeel. Het lijfje is overbelicht. En ook hier is de achtergrond erg rommelig en niet erg mooi. Ik heb hem niet beter kunnen krijgen, want hij was al vrij snel weg. Maar ook de wat slechtere foto's wil ik wel eens laten zien.
[ link | afbeelding ]Distelvlinder
Dan nog maar een keer de citroenvlinder, die in andere (minder rommelige) bloemen was neergestreken. Dit keer met een kleiner diafragma, en dat was een stuk beter:
[ link | afbeelding ]Citroenvlinder
[ link | afbeelding ]Citroenvlinder
Hier is helaas de achtergrond ook bepaald niet ideaal. De hommel valt haast weg, helaas. Het beestje is wel scherp, als je hem weet te vinden:
[ link | afbeelding ]Akkerhommel
En als laaste nog een zweefvlieg (?). Dit is mijn persoonlijke favoriet van vandaag. Goed licht, beestje scherp, geen drukke omgeving of achtergrond.
[ link | afbeelding ]Zweefvlieg?
Bedankt voor de feedback. Ik bewerk zelden na, maar misschien moet ik daar eens wat meer aandacht aan besteden. Ik ga het eens proberen!quote:Op woensdag 12 mei 2021 14:59 schreef EdRendum het volgende:
[..]
Die Kleine bandzwever (je laatste foto) is ook mijn favoriet. De foto's van de citroenvlinder vind ik wat flets, wellicht dat het wat helpt om bij het nabewerken de saturatie iets te verhogen?
Het is inderdaad het handigste om aan één ding tegelijk te wennen. Zodra je die lens lekker in de vingers hebt kun je er eens voorzichtig een flitsje bij gaan proberen.quote:Op vrijdag 14 mei 2021 14:45 schreef Morri2 het volgende:
@:ouwesok Nog steeds geen macro met flitser geprobeerd. Ik ben nog een beetje de lens aan het verkennen eerst.
Ik heb vorige zomer een paar Pyama wantsen richting Flevoland gestuurd.quote:Op vrijdag 14 mei 2021 14:24 schreef Ouwesok het volgende:
Afgelopen week een rondje in het Harderbos om te kijken hoe het daar met de insecten gesteld is. Om de nek de A77-II met daar voorop de Sigma 2.8/105mm macro.
Omdat het licht nogal te wensen overliet ook snel de Nissin 866i flitser in de tas gestoken met alleen een omnibounce om wat diffuus licht te kunnen krijgen.
Qua insecten viel het bepaald niet tegen, voor het eerst zag ik in Flevo'tjesland een pyjamaschildwants, een insect dat zo apart is dat je aanvankelijk denkt dat ie van plastic is.
tot ie begint te wandelen
Het is één van de fraaiere insecten in Nederland en ik ben blij dat we ze nu in Flevo't jesland hebben
Twee benaderingen met de flitser. Zet je je belichtingsautomaat op 'invulflits' dan doet de flitser het in zijn eentje en krijg je, als je ISO te laag is donkere achtergronden. Soms kan dat mooi zijn, ik koos in dit geval voor toch een wat hogere ISO voor nog wát tekening in de achtergrond.
[ link | afbeelding ]Graphosoma italicum by Ouwesok, on Flickr
De andere manier is om de camera op slow sync te zetten waardoor de flitser het voorhanden licht aanvult. Ook hiervoor moet je ISO bij voorkeur wat aan de hoge kant staan en kost het een paar pogingen om de balans tussen flitslicht en omgevingslicht helemaal in orde te krijgen. De beloning is een opname met minder flitskarakter maar dan wél met betere kleuren dan zonder flits
[ link | afbeelding ]Graphosoma italicum by Ouwesok, on Flickr
Helaas had ik verder geen dingen in mijn tas zitten om nog meer met het licht te kunnen, met een envelop om de flitser had ik van de eerste opname nog een variant met mega-diffuus licht kunnen maken. Gaan we zeer binnenkort eens proberen. De wantsen blijven er wel.
Waarvoor nog dank. Ik heb er inmiddels al een aantal kunnen vastleggen. Komt allemaal nog langs.quote:Op zondag 16 mei 2021 21:00 schreef Clayton1 het volgende:
[..]
Ik heb vorige zomer een paar Pyama wantsen richting Flevoland gestuurd.
[ afbeelding ]
Ik zou voor macro die Tv-stand niet gebruiken. Av gaat meestal gewoon goed.quote:Op zondag 30 mei 2021 20:45 schreef Clayton1 het volgende:
Ook vandaag was de opbrengst weer klote, gisteren op av stand
vandaag op tv stand met een Tamron 55-200 op twee tussenringen.
Er zit totaal geen kleur in de plaatjes.Snap er niks van
Pyamawants
[ afbeelding ]
Roodaarskniptor
[ afbeelding ]
Grote dansvlieg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Gestreepte weekkever
[ afbeelding ]
Ampedus sanguinolentus (kniptor)
[ afbeelding ]
De opbrengst van gisteren op de av stand was niet veel beter,, zie nergens iets aparts van correctie.quote:Op zondag 30 mei 2021 21:28 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Ik zou voor macro die Tv-stand niet gebruiken. Av gaat meestal gewoon goed.
Wel altijd even opletten of er niet ergens een correctie in je camera staat die je over het hoofd ziet.
In dat opzicht ben ik bevoordeeld met die EVF's waarin ik direct zie als er iets niet helemaal jofel staat.
Misschien kun je eens checken of je diafragma wel dicht valt. Als ie open blijft staan of traag sluit krijg je ook bleke opnamen.quote:Op zondag 30 mei 2021 21:38 schreef Clayton1 het volgende:
[..]
De opbrengst van gisteren op de av stand was niet veel beter,, zie nergens iets aparts van correctie.
Komt nog bij dat het op mijn schermpje donkerder overkomt als op de pc. Denk dus al snel dat ik goed zit wat bij thuiskomt niet zo blijkt te zijn.
Daar reageert hij wel op. stand 5.6 zie ik nog een heel klein beetje licht zet ik hem 11 is het donker.quote:Op zondag 30 mei 2021 21:54 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Misschien kun je eens checken of je diafragma wel dicht valt. Als ie open blijft staan of traag sluit krijg je ook bleke opnamen.
[ afbeelding ]
Check dat sluiten in dit geval met die twee tussenringen en de lens die je hier gebruikte.
Als je die Sigma 105mm erop zet, krijg je dan dezelfde overbelichtingen
Wat jammer. Het ziet er inderdaad niet best uit. Een aantal zijn er ook niet scherp.quote:Op zondag 30 mei 2021 20:45 schreef Clayton1 het volgende:
Ook vandaag was de opbrengst weer klote, gisteren op av stand
vandaag op tv stand met een Tamron 55-200 op twee tussenringen.
Er zit totaal geen kleur in de plaatjes.Snap er niks van
Pyamawants
[ afbeelding ]
Roodaarskniptor
[ afbeelding ]
Grote dansvlieg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Gestreepte weekkever
[ afbeelding ]
Ampedus sanguinolentus (kniptor)
[ afbeelding ]
In m'n archief zit ook nog ergens een doodgraver met dezelfde lifters, wat mijten zouden moeten zijn.quote:Op zondag 30 mei 2021 21:28 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Dan nog een aparte kever, een gewone doodgraver die vol met kleine passagiers zit, zijn waarschijnlijk parasieten.
quote:De kever is vaak bedekt met liftende mijten, die op zoek zijn naar kadavers om zich voort te planten.[a] Soms is er sprake van mutualisme.[3] De mijtlarven consumeren op de kadavers vliegeneieren en maden; potentiële voedselconcurrenten van de keverlarven.[4]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |