abonnement Unibet Coolblue
  zondag 2 augustus 2020 @ 16:31:23 #1
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194371262
Duizenden inwoners Californië geëvacueerd wegens bosbranden


Bijna 8000 inwoners van Riverside County in Zuid-Californië hebben dit weekend hun huis moeten verlaten vanwege bosbranden. Het vuur ontstond vrijdag op zo'n 120 kilometer van miljoenenstad Los Angeles. Inmiddels hebben de vlammen zich al over meer dan 15.000 hectare bos verspreid.

De brand is nog altijd niet onder controle, zegt de brandweer van Riverside County, die met blusvliegtuigen probeert de vlammen te blussen en de huizen in de omgeving nat houdt. Het is momenteel erg warm in de provincie, met temperaturen die oplopen tot 40 graden.

Het nationale weerinstituut van de Verenigde Staten heeft een weeralarm afgegeven voor extreme hitte in delen van Californië. In de omgeving van Los Angeles kunnen de hoge temperaturen en droge wind het vuur verder aanwakkeren. Ook komende week blijft het daar warm en droog.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand, die door lokale brandweerlieden Apple Fire wordt genoemd. Enkele inwoners zeggen dat ze iemand hebben zien lopen van wie ze vermoeden dat diegene het vuur heeft aangestoken. Die mogelijkheid wordt onderzocht, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, zegt de brandweer.

In november vorig jaar werd Californië ook geteisterd door bosbranden. Toen zijn tienduizenden hectare grond verwoest. Er vielen tientallen doden.

https://nos.nl/artikel/23(...)gens-bosbranden.html
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 2 augustus 2020 @ 16:32:34 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194983015
quote:
Minstens zes doden bij verwoestende bosbranden in westen VS

Bij diverse bosbranden in het westelijke deel van de Verenigde Staten zijn woensdag minstens zes mensen om het leven gekomen. In de staat Oregon zijn vijf dorpen verwoest, de gouverneur verwacht ook daar veel doden.

Oproep
Ben jij of ken jij iemand die momenteel in Californië is? Wij zijn benieuwd hoe jij de situatie ervaart. Laat je verhaal hier achter of deel je ervaringen op reactieplatform NUjij.
Deel je verhaal
In de staat Californië moeten 64.000 mensen geëvacueerd worden, het grootste gedeelte ten noorden van de dichtbevolkte stad Sacramento. De vuurzee die op 17 augustus is ontstaan, heeft inmiddels 80 hectare grond verwoest. In dat gebied kwamen woensdag drie mensen om het leven in een opnieuw oplaaiende vuurzee die onder controle leek.

Alle achttien natuurparken in Californië moeten vanwege de bosbranden sluiten voor bezoekers. Het gaat om een gebied van zo'n 8 miljoen hectare verspreid over Californië (ongeveer twee keer de oppervlakte van Nederland).

In Oregon, ten noorden van Californië, zijn vijf dorpen en honderden huizen verwoest door het vuur dat wordt aangewakkerd door windsnelheden tot 80 kilometer per uur. De 35 brandhaarden in de staat kunnen volgens de gouverneur van Oregon, Kate Brown, "het grootse verlies van mensenlevens in de staat ooit door natuurbrand" veroorzaken. In Lyons, zo'n 80 kilometer ten zuiden van de stad Portland, zijn een twaalfjarige jongen en zijn oma omgekomen in de vlammen.

Ook in de staten Arizona, Nevada en Washington woeden bosbranden. In de staat Washington is een eenjarig jongetje omgekomen toen hij en zijn ouders probeerden te vluchten voor het vuur.

Volgens klimaatwetenschappers heeft de opwarming van de aarde ertoe geleid dat in het westen van de VS zowel het natte seizoen als het droge seizoen steeds extremer is geworden. Vegetatie die door de natte periode uitbundig is gaan groeien droogt op, wat hevige branden veroorzaakt.
pi_194983019
quote:
Natuurparken in Californië moeten sluiten vanwege groeiende bosbranden

Alle achttien natuurparken in Californië moeten sluiten voor bezoekers vanwege de zich steeds sneller verspreidende bosbranden in de Amerikaanse staat, meldt CNN woensdag na een aankondiging van de lokale natuurbeheerder.

De parken moeten dicht vanwege de "explosieve groei" van de tientallen bosbranden die er al enkele weken woeden.

"Het aantal grote branden en de extreme omstandigheden die we verspreid over de staat zien, zijn historisch. Deze tijdelijke sluitingen zijn nodig om het publiek en de brandweer te beschermen en zullen van kracht blijven tot de omstandigheden verbeterd zijn", staat in het bericht van het lokale equivalent van Staatsbosbeheer.

Het gaat om een gebied van zo'n 8 miljoen hectare, verspreid over Californië (ongeveer twee keer de oppervlakte van Nederland). Acht parken in het zuiden en midden van de staat moesten maandag al sluiten, woensdag zijn ook de overige tien parken gesloten.

In Californië woeden al wekenlang gevaarlijke bosbranden. Die ontstonden vorige maand door een reeks blikseminslagen. De gouverneur van de staat heeft de noodtoestand afgekondigd. Duizenden woningen zijn verwoest en tienduizend mensen zitten momenteel zonder onderkomen.

Ook bosbranden in andere delen aan westkust
Woensdag werd bekend dat ook duizenden mensen in het noorden van Californië zich moeten voorbereiden op een evacuatie. Een grote bosbrand verspreidt zich op dit moment in de richting van dat gebied.

Ook in de staten Arizona, Nevada, Oregon en Washington woeden bosbranden. In Oregon, ten noorden van Californië, zijn vijf dorpen en honderden huizen verwoest door het vuur. De gouverneur van Oregon, Kate Brown, zei woensdag dat ze verwacht dat er ook doden zullen vallen.
pi_194983028
quote:
Familie die gigantische bosbranden in VS veroorzaakte, riskeert miljoenenboete

De familie die een gigantische bosbrand in de Amerikaanse staat Californië veroorzaakte tijdens een ‘gender reveal’-feestje, loopt het risico miljoenen te moeten betalen. Zo bericht The New York Post. Het vuur heeft al meer dan 7000 hectare bos in de as gelegd, wat overeenkomt met ongeveer tienduizend voetbalvelden.

De brandweer van Californië verklaart dat de familie die verantwoordelijk is voor de branden als gevolg van nalatigheid financieel en strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Het totale kostenplaatje zal enkele miljoenen bedragen, verklaart een woordvoerder van de brandweer aan Amerikaanse media. In totaal heeft het vuur meer dan 7000 hectare bos verwoest. Door de bewuste El Dorado-brand moesten zo’n drieduizend mensen evacueren, meldde het Amerikaanse televisienetwerk CBS.
pi_194983035
quote:
Drie nieuwe doden bij natuurbranden Californië, vrees voor veel doden in Oregon
Bij de bosbranden in Noord-Californië zijn drie mensen dood teruggevonden. Daarmee komt het dodental op ten minste elf.

Twee personen werden op één plek aangetroffen. Een derde zou op de vlucht zijn geweest voor de vlammen en in een auto zijn gevonden.

Honderden huizen en andere gebouwen zijn beschadigd of vernietigd, zei de brandweer op een persconferentie. 64.000 mensen zijn geëvacueerd.

In Oregon wordt gevreesd voor veel doden. "Dit zou het grootste verlies aan mensenlevens en eigendommen kunnen zijn vanwege natuurbranden in de geschiedenis van onze staat", zei gouverneur Kate Brown. Vijf dorpen en honderden huizen zijn er verwoest.

Bosbranden verwoesten het dorp Talent in Oregon
In de aangrenzende staat Washington is in één dag een groter gebied afgebrand dan normaal gesproken in een heel jaar.
pi_195057808
quote:
Nederlander vluchtte voor bosbranden VS: 'Ik laadde mijn paarden in en ben gaan rijden'

Natuurbranden in de Verenigde Staten hebben complete dorpen verwoest in de staten Oregon en Californië. Het vuur in het westen van Amerika heeft aan zeker 31 mensen het leven gekost, velen worden nog vermist. We spraken met twee ooggetuigen met Nederlandse roots.

In Oregon kregen 500.000 mensen het bevel te evacueren of zich daarop voor te bereiden, dat is zo'n 10 procent van de bevolking in deze staat. Ook de Nederlander Leon, opgegroeid in Venlo en al 17 jaar woonachtig in Oregon, moest halsoverkop vertrekken. "Het was een shock. Je neemt belangrijke spullen mee en dingen die hier snel gestolen worden, zoals vuurwapens", zegt Leon (zijn achternaam is bekend bij de redactie). "En je denkt: moet ik mijn winterjas meenemen? Je weet tenslotte niet hoelang het gaat duren."

Ready, set, go
En dat weet Leon nog steeds niet. Maandag kreeg hij, net als alle 2500 inwoners van zijn dorp Estacada, een bericht van de overheid. Alarmfase 'ready', dat wil zeggen dat je je klaar moet maken voor evacuatie. Fase twee, 'set', werd overgeslagen en op woensdag luidde het advies: 'go'. "Ik heb het geluk dat ik een grote paardentrailer heb waarin ik ook kan slapen. Ik heb mijn paarden en honden meegenomen en ben gaan rijden. Nu kampeer ik op een stuk grond, een uur verderop in de staat Washington."

Hij heeft foto's gekregen waarop te zien is dat zijn huis nog overeind staat. "Gelukkig. Maar wanneer ik weer naar huis kan? Geen idee."

Natuurbranden zijn geen onbekend fenomeen in het westen van de VS. Maar niet eerder moest hij ook echt huis en haard achterlaten. "2020 is sowieso een moeilijk jaar, mijn vrouw overleed een maand geleden. Ik heb haar as meegenomen", vertelt een geëmotioneerde Leon. Hij ruikt de bosbranden: "Vanmorgen lag er voor het eerst dauw op de trailer, dat is een goed teken. Dan wordt het minder droog."

Extremer
De laatste jaren wordt het weer steeds droger en extremer. Evenals de meningen over de oorzaak van de branden, zegt Leon. "Er zijn twee kampen: het ene kamp beweert dat het komt door klimaatverandering, het andere kamp zegt dat we de bossen niet goed onderhouden. Beide kampen schreeuwen tegen elkaar en er is veel desinformatie. Het is natuurlijk altijd makkelijker om de schuld bij een ander te leggen."

Verhuizen wil Leon niet. "Ik weet natuurlijk niet hoe ik me voel als ik weer thuis ben. Maar net als iedereen hier, moet ik accepteren dat je niet alles onder controle kunt hebben. Dat is verankerd in de mensen hier."
  Moderator donderdag 1 oktober 2020 @ 09:28:52 #10
8781 crew  Frutsel
pi_195359706
quote:
3 dead, nearly 100 000 evacuate as two massive wildfires explode in Northern California

At least 3 people lost their lives while almost 100 000 have fled their homes as two out-of-control wildfires continue to rage in Northern California. As of Tuesday, September 29, 2020, the Glass Fire has consumed more than 18 000 ha (45 000 acres) of land and, while the Zogg Fire has burned 16 000 ha (40 000 acres), both are zero percent contained.

Some 1 500 firefighters continue to battle the wildfires that have been ravaging Napa's famous wine region.

Some notable wineries, such as Chateau Boswell and a portion of 13th-century-style winery Castello di Amorosa have been lost to the blazes, which reached the fringes of Santa Rosa-- the biggest town in the neighboring Sonoma County.

"It's a complete, total loss," said Jim Sullivan, Castello di Amorosa's vice president of marketing and PR.

Nearly 100 000 residents have been evacuated from towns, including the entirety of Calistoga, a wine tourism destination.

"It looks like a bomb went off," 61-year-old resident Joe Ortega told the San Francisco Chronicle. "The trees go up like matches."

80 houses have been destroyed between the two counties, according to Cal Fire official Jonathan Cox. Santa Rosa fire chief Tony Gossner added that it would take weeks to put the flames under control. "It's going to be kind of long, and it's going to be painful."

Residents in the affected region are still reeling from a previous disaster as the area was hit by devastating wildfires in 2017, which killed 44 people and scorched thousands of buildings.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')