abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 1 april 2021 @ 13:06:56 #26
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_198794034
Zee-ijsmaximum noordpool op 7 na laagste

Het zeeijs in het noordpoolgebied heeft zijn maximum van dit jaar op 21 maart bereikt. De oppervlakte bedroeg toen 14,77 miljoen vierkante kilometer en daarmee was het maximum het op 7 na laagste sinds het begin van de metingen in 1979, samen met het jaar 2007.
Vergeleken met de normaal uit de jaren 1981 tot en met 2010 lag het maximum dit jaar ongeveer 870.000 vierkante kilometer lager. Vergeleken met het laagste maximum, gemeten op 7 maart 2017, was het maximum van dit jaar 360.000 vierkante kilometer hoger. Daarbij viel het maximum van dit jaar op 21 maart en daarmee 9 dagen later dan normaal in de klimaatperiode.

Omdat het ijsseizoen in het noordpoolgebied dit jaar een uitermate slappe start kende, valt het eindresultaat eigenlijk nog mee. Daar waar het zuidpoolgebied een groot continent is, bestaat de noordpool voornamelijk uit zeeën die tot voor een aantal jaren eigenlijk het hele jaar door met zeeijs bedekt waren. Doordat het in het noordpoolgebied veel warmer is geworden, is dat ijs tegenwoordig veel dunner dan vroeger. Tijdens de zomermaanden raakt een steeds groter deel van het arctische gebied zijn zeeijs kwijt. In de herfst en in de winter moet dit dan weer terugvriezen.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_199096915
Meer extreem weer door opwarming van de aarde is een lang lopende 'voorspelling' uit de klimaatwetenschap en nu is de link tussen het afgenomen zeeijs en extreem weer rechtstreeks geobserveerd:

Extreme weather has become the new normal—whether it’s precipitation, drought, wind, heat, or cold. The question of how the ever-shrinking layer of Arctic sea ice has contributed to any of these changes has prompted some lively discussion over the past few years.

[..]

researchers have identified a direct link between extreme winter weather and sea ice loss. The 2018 “Beast of the East” winter storm hit Europe with record-breaking snowfall and low temperatures. And potentially as much as 88 percent of that snowfall originated from increased evaporation of the Barents Sea.

The working hypothesis is that Arctic sea ice acts as a cap for Arctic waters, limiting evaporation. Less sea ice and warmer Arctic temperatures mean more evaporation, potentially explaining the increased severity of winter storms like the Beast of the East. Until now, it has been tough to measure direct evidence linking sea ice loss to extreme European winters, but recent advances in technology are making this a little less challenging.

Lees verder op ArsTechnica

[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 22-04-2021 09:03:37 (missend woord) ]
  woensdag 21 april 2021 @ 18:06:58 #28
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199100910
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 7 mei 2021 @ 07:41:44 #29
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_199310290
Bodem onder Antarctica doet zeespiegel sneller stijgen dan gedacht

Als de ijskap op West-Antarctica smelt, zal dat de zeespiegel aanzienlijk sneller doen stijgen dan tot toe werd aangenomen, stelt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Harvard. Dat heeft niet te maken met het ijs zelf, maar met de grond eronder.

Een studie in Science Advances bevat nieuwe berekeningen voor wat onderzoekers het “wateruitstootmechanisme” noemen. Dit treedt in werking wanneer het vaste gesteente onder de ijskap omhoog komt naarmate het ijs smelt en het totale gewicht van de ijskap afneemt.

Dat gesteente bevindt zich onder het zeeniveau, dus wanneer het omhoog komt duwt het water de oceaan in en draagt het zo bij aan de wereldwijde zeespiegelstijging.
Onderschat
‘De omvang van het effect kwam als een grote schok voor ons’, zegt Linda Pan, promoverend geoloog aan de Universiteit van Harvard. ‘Eerdere studies die dit mechanisme hadden bekeken, verwierpen het als onbeduidend.’

‘De omvang van het effect kwam als een grote schok voor ons’

Als de West-Antarctische ijskap helemaal zou instorten, is de meest geciteerde schatting dat de zeespiegel met 3,2 meter zal stijgen, zegt haar collega Evelyn Powell. ‘Wat we nu hebben aangetoond, is dat het wateruitstootmechanisme een extra meter, of 30 procent, aan dat totaal zal toevoegen.’

Sneeuwbaleffect

Bovendien blijkt het effect niet alleen invloed op de lange termijn te hebben. Uit simulaties blijkt dat het ook deze eeuw nog het afsmelten van de ijskap zelf kan doen toenemen.
‘Elke gepubliceerde projectie van de zeespiegelstijging zal naar boven moeten worden bijgesteld door het werk van deze onderzoekers’, zegt Jerry Mitrovica, hoogleraar Bodemwetenschappen aan Harvard.

De onderzoekers hopen dat hun berekeningen kunnen bijdragen aan meer nauwkeurige modellen. ‘De zeespiegelstijging stopt niet als het ijs ophoudt met smelten’, zegt Pan. ‘De schade die we aan onze kusten aanrichten zal eeuwenlang voortduren.’

https://www.mo.be/nieuws/(...)-stijgen-dan-gedacht
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 20 mei 2021 @ 17:45:54 #30
495895 Nogood
Nothing left for me to say
pi_199522487
twitter
Happiness seems to be loneliness
And loneliness killed my world
My bed was shaking. I can't get to sleep
He is a liar. The demon is a liar. He will lie to confuse us.
  vrijdag 13 augustus 2021 @ 18:22:21 #31
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200896955
Het smeltseizoen is wat afgeremd de laatste dagen.
Waarschijnlijk door minder lagedruk in het poolgebied.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 17 augustus 2021 @ 18:38:35 #32
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_200955322
De Russische atoomijsbrekers zullen weinig moeite hebben om door het ijs te breken dit jaar.
De noordoostelijke zeeroute wordt druk bevaren.
De noordwest route zit nog dicht momenteel.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 20 augustus 2021 @ 17:07:30 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201000085
Zeeijs Noordpool: zomersmelt vertraagt, laagterecord niet in gevaar
Er zijn nog 3 of 4 weken te gaan, dan zit het smeltseizoen van het zeeijs in het Noordpoolgebied erop. Ondanks de hittegolven, die het Noordelijk Halfrond de afgelopen maanden her en der in de greep hadden, lijkt het er ook dit jaar niet op dat het laagterecord uit 2012 in gevaar komt. Na een snelle afname van het zeeijs in de maanden juni en juli, die gelijk op ging met die in het recordjaar 2012, is het tempo waarmee het zeeijs smolt in augustus een stuk afgenomen. Er waren zelfs dagen bij dat de hoeveelheid zeeijs in het noordpoolgebied ongeveer gelijk bleef.

Inmiddels zitten we onder 6 miljoen vierkante kilometer aan totale bedekking, een kleine 2 miljoen vierkante kilometer beneden normaal, maar hoger dan in alle jaren sinds 2014, dan 2012 en ook dan in 2007. Opvallend is dat de vaarroute ‘om de noord’, door het poolgebied ten noorden van Rusland langs, door ijsgang op enkele plekken nog steeds niet voor de scheepvaart is geopend, terwijl deze route in alle zomers sinds 2008 wel geopend kon worden. Het kan zijn dat dit de komende weken alsnog gebeurt, maar dan waarschijnlijk niet voor lange tijd. Ook de vaarroute aan de andere kant van het poolgebied tussen de Canadese eilanden door is nog steeds versperd.

Ten noorden van Canada begon de smelt laat
Vooral aan de kant van de Beaufortzee, ten noorden van Canada, is het smelten van het zeeijs deze zomer laat begonnen. Daar treffen we ook nu nog de normale tot zelfs een iets boven normale hoeveelheid zeeijs aan, al is de smelt er de laatste weken wel op gang gekomen. Veel sneller smolt het ijs in de Hudson Bay, in het gebied ten oosten van Groenland en in de Laptevzee, ten noorden van Siberië. De hoeveelheid zeeijs aan de oostkant van Groenland is zelfs maar één keer lager geweest dan nu, namelijk in 2002. De Laptevzee staat hoe dan ook op en historisch dieptepunt.

Omdat in de Karazee, ten oosten van Nova Zembla, en in de Oost-Siberische Zee dichtbij het land nog ijsvelden aanwezig zijn, kan de vaarroute daar nog steeds niet geopend worden. Het is spannend of dit de komende weken wel gebeurt. Kijk je naar de weerkaarten, dan zien we de temperaturen in het poolgebied alweer omlaag gaan. Op steeds meer plekken begint het te vriezen en vriezen de smeltmeertjes op het nog resterende ijs weer dicht. Het smeltseizoen is daarmee nog niet voorbij, omdat ook via het water onder het ijs nog warmte wordt aangevoerd, die tot nieuwe afsmelt leidt. Waarschijnlijk wordt de laagste stand ergens halverwege septembermaand bereikt en begint daarna heel zachtjes aan de opbouw weer naar het wintermaximum van het ijs.

Het was de laatste weken wel warm
Kijken we naar het weer van de laatste weken, dan lagen de temperaturen op veel plaatsen gemiddeld 2 tot 5 graden boven normaal. Tegelijkertijd was het windpatroon zo dat veel meerjarig (en dus dikker) zeeijs uit het zeegebied ten noorden van Groenland richting de zeegebieden bij Canada en Siberië werd geblazen. Dit meerjarige ijs kan één van de oorzaken zijn geweest waardoor de smelt aan de Canadese kant van het poolgebied dit jaar relatief laat op gang is gekomen. Keerzijde is dat wel de totale hoeveelheid meerjarig ijs, die in het poolgebied nog terug te vinden is, nu op een historisch dieptepunt staat. Het vertegenwoordigt nog een totale oppervlakte van ongeveer 1,6 miljoen vierkante kilometer, de rest van het overgebleven ijs is éénjarig en dun.

Het smelten van zeeijs is een stuk complexer dan het lijkt. Ook al groeit het ijs gedurende de wintermanden bijna nooit meer aan tot de maximumoppervlakte zoals die vroeger gebruikelijk was, is er geen duidelijke link tussen wat er in de winter gebeurt en de minimale waarde van de ijsoppervlakte die in de zomer erna overblijft. Beide seizoenen hebben een duidelijk eigen dynamiek en van die dynamiek hangt af hoe de ijssituatie zich ontwikkelt, veel meer dan van de voorgeschiedenis. Ook deze zomer is dat maar weer al te duidelijk gebleken.

https://www.weer.nl/nieuw(...)ecord-niet-in-gevaar
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 21 augustus 2021 @ 10:29:39 #34
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201009893
twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 20 september 2021 @ 18:50:36 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201444142
Arctisch zeeijs minimum lijkt bereikt: ver onder gemiddeld, maar hoger dan afgelopen jaren
Het zeeijs in het arctisch gebied groeit momenteel voor de 5e dag op rij aan, en daarmee lijkt het zeeijs-minimum voorbij te zijn. De oppervlakte van het zeeijs is groter dan de minima van de laatste jaren. Het huidige oppervlak bedraagt zo'n 4,7 miljoen vierkante kilometer en dat goed voor een twaalfde plek voor wat betreft de laagste zee-ijs minima sinds het begin van de metingen.
Het smeltseizoen in het Arctisch gebied begint over het algemeen in maart. Dan is het ijsoppervlak het grootst. In de maanden daarna komt de gemiddelde temperatuur geleidelijk boven het vriespunt uit en is het bovendien 24 uur per dag licht, waardoor het ijs smelt. Het smeltseizoen eindigt gemiddeld genomen halverwege september, wanneer de temperaturen in het grootste deel van het arctisch gebied weer onder het vriespunt duiken, en het zeeijs bereikt rond die tijd dus ook zijn minimum. Zo ook dit jaar.

Meer ijs dan voorgaande jaren, maar de trend is duidelijk
Opvallend is dat de hoeveelheid ijs nu een stuk groter is dan in de voorgaande jaren. Zo waren er maar liefst 11 jaren waarin de minimale ijsbedekking lager lag dan nu. Ook is het ijsoppervlak zo'n 350.000 vierkante kilometer groter dan het gemiddelde over de jaren 2010-2020. Ter vergelijking: vorig jaar lag het minimum ijsoppervlak op 3,74 miljoen vierkante kilometer. Als we kijken naar de jaren 2000-2010, de jaren '90 en de jaren '80 zien we echter nog altijd een duidelijk benedengemiddeld ijsoppervlak. De minimale ijsbedekking was in die jaren respectievelijk 750.000, 1,9 miljoen en 2,6 miljoen vierkante kilometer groter.

Lees hier verder

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 3 oktober 2021 @ 11:05:47 #36
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201614706
Op Antarctica (Vostok) zakt de temperatuur nog even naar -79.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 19 oktober 2021 @ 11:47:37 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_201816078
Vergeleken met vorig jaar, ligt er momenteel veel meer ijs in het noordpoolgebied. Het heeft vorig jaar lang geduurd, voordat het ijs gesloten was aan de kant van Siberie, dit jaar lijkt dat veel sneller te gaan.
De hoeveelheid sneeuw breidt zich verder uit. Ook in Scandinavie heeft zich inmiddels een sneeuwdek gevormd.







In deze grafiek is goed te zien dat het ijs nog ver onder het gemiddelde is van de jaren 80 t/m de jaren 2000/2010. Dit jaar zit wel boven het gemiddelde van 2010/2020.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_201829151
quote:
4s.gif Op dinsdag 19 oktober 2021 11:47 schreef aloa het volgende:
Vergeleken met vorig jaar, ligt er momenteel veel meer ijs in het noordpoolgebied. Het heeft vorig jaar lang geduurd, voordat het ijs gesloten was aan de kant van Siberie, dit jaar lijkt dat veel sneller te gaan.
De hoeveelheid sneeuw breidt zich verder uit. Ook in Scandinavie heeft zich inmiddels een sneeuwdek gevormd.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

In deze grafiek is goed te zien dat het ijs nog ver onder het gemiddelde is van de jaren 80 t/m de jaren 2000/2010. Dit jaar zit wel boven het gemiddelde van 2010/2020.

[ afbeelding ]
De absolute aangroei in 2019 en 2020 was uiteindelijk behoorlijk, ondanks dat het minimum toen erg laag was en het maximum dus ook niet overhield. Sowieso lijkt de aangroei de afgelopen jaren toe te nemen (maar als een groter deel ijsvrij is, dan zullen er ook plekken zijn waar het dan relatief eenvoudig terug aangroeit).

Deze zomer is het minimum een stuk hoger uitgekomen (er lag dus nog meer ijs dan voorgaande jaren op het moment dat dooi weer aangroei werd, waardoor er nu bijvoorbeeld bijna 2 miljoen vierkante kilometer meer ligt dan op deze dag in 2020 (5M vs. 7M km2).

Mochten we vanaf vandaag nog net zoveel aangroei hebben als het 10-jaars gemiddelde, dan zou 2021 op plek 18 komen in een rangschikking van het maximale ijsoppervlak, uitgezet van laag naar hoog. Dat zou een serieuze trendafwijking zijn.

Of zoals gewaardeerd user gerontocrat vandaag zei op het Arctic Sea Ice Forum: 2021 is not an average year.
  Moderator dinsdag 14 december 2021 @ 10:31:28 #39
8781 crew  Frutsel
pi_202611097
quote:
Warmterecord van 38 graden in Arctisch gebied

GENÈVE - De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bevestigt dat het op 20 juni 2020 maar liefst 38 graden Celsius werd in het Russische dorp Verchojansk. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het Arctisch gebied.

De VN-organisatie meldt dat het record werd gevestigd tijdens een uitzonderlijke en lange hittegolf in Siberië. In het Siberische gebied boven de poolcirkel was het die zomer op de meeste dagen 10 graden warmer dan normaal. De WMO meldt dat klimaatverandering alarmerend is. De temperaturen in het Arctisch gebied stijgen twee keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde, sneller dan op de meeste plekken.

Verchojansk ligt in het oosten van Siberië en zo’n 115 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De temperaturen worden er sinds 1885 in de gaten gehouden. Volgens de WMO laat het nieuwe record het belang zien van langetermijnobservaties in het gebied, die informatie verschaffen over de toestand van het klimaat.

De WMO is nog bezig met het verifiëren van andere recente warmterecords. Het werd in zowel 2020 als 2021 maar liefst 54,4 graden op de warmste plek ter wereld, Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Ook het Europese warmterecord van 48,8 graden op het Italiaanse eiland Sicilië afgelopen zomer moet nog worden bevestigd.
  Moderator dinsdag 21 december 2021 @ 10:57:12 #40
8781 crew  Frutsel
  Moderator vrijdag 25 maart 2022 @ 10:29:03 #41
8781 crew  Frutsel
pi_204213547
quote:
Satellite data shows entire Conger ice shelf has collapsed in Antarctica
Nasa scientist says complete collapse of ice shelf as big as Rome during unusually high temperatures is ‘sign of what might be coming’

An ice shelf about the size of Rome has completely collapsed in East Antarctica within days of record high temperatures, according to satellite data.

The Conger ice shelf, which had an approximate surface area of 1,200 sq km, collapsed around 15 March, scientists said on Friday.

East Antarctica saw unusually high temperatures last week, with Concordia station hitting a record temperature of -11.8C on 18 March, more than 40C warmer than seasonal norms. The record temperatures were the result of an atmospheric river that trapped heat over the continent.

Ice shelves are extensions of ice sheets that float over the ocean, playing an important role in restraining inland ice. Without them, inland ice flows faster into the ocean, resulting in sea level rise.

Dr Catherine Colello Walker, an earth and planetary scientist at Nasa and the Woods Hole Oceanographic Institution, said though the Conger ice shelf was relatively small, “it is one of the most significant collapse events anywhere in Antarctica since the early 2000s when the Larsen B ice shelf disintegrated”.

“It won’t have huge effects, most likely, but it’s a sign of what might be coming,” Walker said.

The Conger ice shelf had been shrinking since the mid-2000s, but only gradually until the beginning of 2020, Walker said. By 4 March this year, the ice shelf appeared to have lost more than half its surface area compared to January measurements of around 1,200 sq km.

Peter Neff, a glaciologist and assistant research professor at the University of Minnesota, said that to see even a small ice shelf collapse in East Antarctica was a surprise.

“We still treat East Antarctica like this massive, high, dry, cold and immovable ice cube,” he said. “Current understanding largely suggests you can’t get the same rapid rates of ice loss [as in West Antarctica] due to the geometry of the ice and bedrock there.”

“This collapse, especially if tied to the extreme heat brought by the mid-March atmospheric river event, will drive additional research into these processes in the region.”

Satellite data from the Copernicus Sentinel-1 mission showed that movement of the ice shelf began between 5 and 7 March, Neff said.
  Moderator vrijdag 25 maart 2022 @ 10:29:19 #42
8781 crew  Frutsel
  zaterdag 20 augustus 2022 @ 18:12:38 #43
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_205696510
Sinds 2009 heeft er op dit moment niet zoveel ijs gelegen. Het zegt verder niet veel, maar opvallend dat het de laatste jaren steeds wat meer lijkt te worden dan voorgaande jaren.
Uiteraard ligt de lijn nog ver onder het gemiddelde.



Opvallend is vooral het ijs voor de kust van Siberie. Over minder dan een maand wordt duidelijk waar dit jaar gaat eindigen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 23 augustus 2022 @ 18:36:27 #45
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_205724765
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator dinsdag 24 januari 2023 @ 11:38:11 #46
8781 crew  Frutsel
  donderdag 26 januari 2023 @ 18:30:29 #47
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_207723052
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_207790066
quote:
Las het vorige week op nu.nl. Gefeliciteerd met de publicatie, maar weer een zorg erbij zo te zien.
pi_207790107
Las trouwens vandeweek dat het oppervlakte zee-ijs in Antarctica nog nooit zo laag is geweest deze tijd van het jaar, en ook nog eens met een flinke marge:
twitter
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')