We hebben er lang naar toe kunnen leven, maar gisteren was het eindelijk zo ver: we hebben het bier gebrouwen! In pakweg acht uur tijd hebben we onder goede begeleiding de losse ingrediënten kunnen omzetten naar een mooie partij "wort" (onvergist bier) dat inmiddels begonnen is aan de vergisting.
Het brouwproces zelf is in de basis niet heel anders dan hoe we het thuis doen, maar uiteraard vereist zo'n professionele installatie heel wat meer kennis en ervaring. Een keer de verkeerde hendel omzetten en je harde werk stroomt per ongeluk de afvoerput in... Gelukkig verliep de dag dankzij de brouwmeester van Stadsbrouwerij Tilburg geheel zonder problemen.
Enkele details zijn voor deze batch veranderd n.a.v. de specifieke installatie en tips van de brouwerij, maar het recept is eigenlijk vrijwel identiek gebleven aan dat waarmee we vorig jaar het ONK wonnen. Toch is het nog even afwachten wat het resultaat wordt, pas als we het bier kunnen bottelen komen we achter de uiteindelijke smaak. Spannend!
Gisteren zijn er enkele tientallen kilo's mout, ruim een halve kilo hop, 25 pepers en twintig verse mango's doorheen gegaan voordat alles naar het gistvat kon worden overgepompt. De mango is van tevoren nog door de brouwmeester gepureerd, een flinke klus die ons op de dag zelf veel tijd heeft bespaard.
Op een later punt tijdens het gistproces zal er nog een flinke dosis koudhop worden toegevoegd, maar verder kunnen we nu alleen maar afwachten. In de tussentijd zijn we bezig met het oprichten van ons bedrijf, onderzoeken we onze opties voor een webshop en zijn we met een vriend bezig om een mooi etiket te ontwerpen.
Nog een paar foto's van gisteren:
Het schroten van de mout
De mout ging in deze maischketel
Wat er over blijft gaat naar de boer en wordt gebruikt als veevoer
Een deel van de gepureerde mangos die tijdens het kookproces er bij gaan
En de pepers
(Heel veel) poetsen hoort er ook bij
In de 2e ketel van rechts is nu ons bier aan het vergisten