abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 21 juli 2020 @ 19:42:18 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_194195718
Goedenavond,

Behalve Haerlemsche geneugten B:)B :Y) :9 zijn én blijven de onzen in functie voorlopig te maken hebben met drukke tijden. Behalve corona }), waarbij het economische en publieke welzijn van hogerhand de volle aandacht heeft, houdt het reeds jaren lopende onderwerp ''van het gas af'' de Nederlander af en toe flink bezig.

Er valt momenteel een opleving te bespeuren waar het felle tegenstanders betreft van alternatieven op Gronings aardgas, hetgeen ons niet geheel vreemd in de oren klinkt. Temeer gelet op alle financiële gevolgen van dien en verdere rompslomp voor zowel meest 'gewone' burgers waarvan u mogelijk ook belangrijk deel uitmaakt. ;) Maar evengoed zijn er een fors aantal kapitaalkrachtigen die de aanpassingen ook niet zien zitten. :N

Wanneer men het ons vraagt, dan zijn we van mening dat wat ons betreft de gaskraan nog wel even langer open mag blijven. Bewoners worden uiteindelijk rijkelijk gecompenseerd door de overheid al zal men soms nog wat geduld moeten oefenen. De bevingen stoppen evengoed niet wanneer de kraan definitief dichtgedraaid is, dus waar doet men het dan nog voor? *) Hoe meer gas gewonnen kan worden hoe beter!

Bovendien bestaat de mogelijkheid tot import van ruw gas uit Rusland en misschien nog beter uit Noorwegen, dat uiteindelijk prima bewerkt kan worden in nog te realiseren stikstof fabrieken tot klaar voor gebruik. Zélfs liggen er nog wat gasveldjes in het waddengebied (nabij Pieterburen), in de Noordzee en nog ergens in het binnenland. Bij nader inzien hoeft men niet op korte termijn van het gas af, wat de doorsnee burger uiteindelijk genoegdoening zou geven wanneer de zorgen om alle nodige aanpassingen en financiën als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. :z

Ik citeer 'linkse hype' uit het artikel, temeer omdat zulke bewegingen vaker moeilijk doen waar het makkelijk kan:

quote:
De meest genoemde reden van de tegenstanders luidt 'Weer zo’n linkse hype' (16 procent). Anderen vinden dat we aardgas gewoon nog even nodig hebben en ze vinden en ook de kosten te hoog.
Hoewel klimaatdoelen fors aangewakkerd werden door andere lidstaten, hebben we uiteindelijk nog even de tijd want de gaskraan op zich zal voorlopig nog niet geheel sluiten. Men streeft naar een halvering van de huidige CO2 uitstoot in 2030. De hypes vliegen ons anno 2020 bijna letterlijk om de oren, zo ook in de jaren daarvoor. :+ De veelbesproken CO2 uitstoot in kwestie lijkt ons echter ook zo'n hype, die uiteindelijk fors werd aangewakkerd door linkse rakkers (in dit geval klimaatgekken en zulks), dunkt mij.

Tevens zag men in onze branche de bui al eerder hangen, want zoals gezegd hebben we het voorhanden zijnde Groningse aardgas voorlopig nog wel even nodig. Voorlopig kan men zich daarbij wellicht veel onnodige hoge kosten, ter financiering van alternatieven en andere rompslomp :X, rijkelijk besparen.
Des te beter (voor u) in hectische maar daarbij helaas ook kostbare tijden, die corona }) ons wederom voorspiegelt nu het virus wederom lijkt op te leven met alle problemen van dien. :X

Wij zeggen niet dat de gaswinning nog tientallen jaren zal moeten doorgaan. De klimaatdoelen zullen uiteraard op verschillende vlakken in meer of mindere mate worden gehandhaafd. :s) :s) :s)
Alleen vindt men in de betere en daarbij uiteraard zeer professionele Randstedelijke kringen *) dat er thans minder sterke redenen zijn om zo gefocust te blijven op snelle spoedige sluiting van de gaskraan door de NAM.

Wat u? Naar mijn bescheiden mening kunnen de pompen van de NAM voorlopig ook nog wel even blijven werken. ''Het minder wordende enthousiasme bij het grote publiek spreekt voor zich. Vooral nu men zich steeds meer in het nauw gedreven voelt omdat voldoende draagvlak te wensen overlaat. Derhalve denkt men dat een volledige overstap vóór 2050 voor velen onnodige impact zal hebben op hun financiën en eventueel huiselijk welzijn'', aldus welingelichte bronnen. *)

Scjvb

++++

Steeds minder Nederlanders willen van het gas af

quote:
2 uur 26 minuten geleden
Aangepast: 2 uur 17 minuten geleden




Steeds minder Nederlanders vinden het een goed idee om van het gas af te gaan. Dit jaar is nog maar 45 procent voorstander, terwijl dat in 2017 nog 58 procent was. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van klimaatstichting Hier. Daarmee neemt het draagvlak om te stoppen met aardgas dit jaar opnieuw af.

Vier jaar geleden waren de voorstanders om te stoppen met gas nog duidelijk in de meerderheid (58 procent vóór, 23 procent tegen). De afgelopen jaren zag je de tegenstand al toenemen, en dit jaar zijn de voor- en tegenstanders voor het eerst in evenwicht. 45 procent is vóór, 45 procent is tegen en 10 procent heeft geen mening.


Een overzicht van de laatste jaren.

"Wij vermoeden dat het draagvlak afneemt omdat wonen zonder aardgas voor mensen dichterbij komt; dan komen de zorgen ook dichterbij", zegt Eva van der Weiden van klimaatstichting Hier. "Er zijn nog nauwelijks succesverhalen in de bestaande bouw en de meeste gemeenten slagen er niet in om de bewoners een aantrekkelijk aanbod te doen."

'Weer zo'n linkse hype'

De meest genoemde reden van de tegenstanders luidt 'Weer zo’n linkse hype' (16 procent). Anderen vinden dat we aardgas gewoon nog even nodig hebben en ze vinden en ook de kosten te hoog.

Voorstanders geven het klimaatprobleem als belangrijkste reden (25 procent) om van het gas af te gaan. Vorig jaar waren de aardbevingen in Groningen nog de belangrijkste reden, maar nu vinden duidelijk minder mensen dat dé reden om gas in de ban te doen (18 procent in 2019, nu gedaald naar 9 procent).

Klimaatdoelen

Het kabinet heeft om die laatste twee redenen wel besloten om te stoppen met aardgas. De gaswinning in Groningen zorgde voor problemen én ook de klimaatdoelen zijn een belangrijk argument. Het doel is om in 2030 de uitstoot van CO2 te halveren.

Het Friese dorp Garyp wilde vorig jaar graag het eerste dorp zonder aardgas zijn:

Om dat doel te bereiken worden vóór 2030 anderhalf miljoen huizen van het gas losgekoppeld. Die wijken moeten overstappen op andere energiebronnen, zoals de elektrische warmtepomp of stadsverwarming. In 2050 moeten álle huizen in Nederland aardgasloos zijn.

Minder draagvlak

Dat mensen steeds minder enthousiast worden om die overstap te maken, is slecht nieuws voor de beleidsmakers. Er is altijd gezegd dat er voldoende draagvlak moet worden gecreëerd, zodat niemand zich gedwongen voelt. Maar dat blijkt – nu de plannen steeds concreter worden – niet het geval.

© https://www.rtlnieuws.nl/(...)illen-van-het-gas-af
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  dinsdag 21 juli 2020 @ 20:11:51 #2
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_194196137
Gewoon op steenkool stoken. :+
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_194196536
Gas is alles, remmen is angst!
pindazakje
pi_194196732
Vreemd zeg :').
pi_194196769
En terecht.

Weer zo'n linkse hype :')
pi_194196966
Het is achterlijk duur om gas te laten afsluiten, als dat gewoon gratis was dan zou ik het direct doen.
  dinsdag 21 juli 2020 @ 21:02:24 #7
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194196967
Het kwam door de aardbevingen in Groningen dat we minder gas wilden uit solidariteit...
Maar er is zoveel meer gas in de wereld!

Gas brandt mooi schoon! Totale nonsens om het gas bij het oud vuil te doen!
  dinsdag 21 juli 2020 @ 21:03:22 #8
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194196980
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 21:02 schreef Bocaj het volgende:
Het kwam door de aardbevingen in Groningen dat we minder gas wilden uit solidariteit...
Maar er is zoveel meer gas in de wereld!

Gas brandt mooi schoon! Totale nonsens om het gas bij het oud vuil te doen!
iK zou wel weer een ouderwetse kolenkachel willen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 21 juli 2020 @ 21:04:28 #9
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194196999
Kennen we nog de door de gemeente geïnitieerde van gas af kookcursussen? _O- _O-

Inductie koken zou zo moeilijk zijn dat er een cursus voor nodig is... :') :')
  dinsdag 21 juli 2020 @ 21:05:27 #10
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194197020
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 21:03 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

iK zou wel weer een ouderwetse kolenkachel willen
Kolen geven wel veel roet af hoor! Neem dan een openhaard!
pi_194197343
Van het gas af is nutteloos als huizen niet zijn geïsoleerd, en er moet nog heel wat gedaan worden voor isolatie.

Maar isolatie wordt vind ik maar beperkt gesubsidieerd. Terwijl het een van de meest effectieve manieren is om CO2 reductie te halen.
pi_194198680
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 21:21 schreef skrn het volgende:
Van het gas af is nutteloos als huizen niet zijn geïsoleerd, en er moet nog heel wat gedaan worden voor isolatie.

Maar isolatie wordt vind ik maar beperkt gesubsidieerd. Terwijl het een van de meest effectieve manieren is om CO2 reductie te halen.
Nadeel van een enorm goed geïsoleerd huis is dan weer dat je de warmte er in de zomer niet uit krijgt.
pi_194198775
Snap ik. De alternatieven zijn gewoon waanzin. Zowel wat je er voor terugkrijgt als wat het je gaat kosten.
  Moderator dinsdag 21 juli 2020 @ 22:43:40 #14
446930 crew  ESF1Gamer
pi_194198827
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:37 schreef colivo het volgende:

[..]

Nadeel van een enorm goed geïsoleerd huis is dan weer dat je de warmte er in de zomer niet uit krijgt.
Wel minder vaak de verwarming aanzetten, omdat de warmte nog in het huis zit _O_
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_194198859
Haha niet nu nog de grote subsidies meepakken tot 2026. :')
Vakman pur sang
pi_194198898
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:44 schreef Lospedrosa het volgende:
Haha niet nu nog de grote subsidies meepakken tot 2026. :')
?
pi_194198913
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 20:37 schreef Hyaenidae het volgende:
Gas is alles, remmen is angst!
Wer später bremst, fährt länger schnell.
“[i]Waat ein waer, waat ein waer[/i]” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_194198950
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:46 schreef skrn het volgende:

[..]

?
Haha niet op de hoogte zijn. :')
Vakman pur sang
pi_194199105
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:48 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Haha niet op de hoogte zijn. :')
?!
pi_194199297
Linkse hype. Ik ga binnenkort een huis van asbest bouwen. Ook al zo'n linkse hype was dat.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  dinsdag 21 juli 2020 @ 23:02:20 #21
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_194199328
Er zijn al veel mensen overgestapt. Dus het is logisch dat de groep die nog wil overstappen procentueel kleiner wordt elk jaar.

Kom op. Basic wiskunde dit.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  dinsdag 21 juli 2020 @ 23:52:36 #22
168739 Red_85
'echt wel'
pi_194200115
In purmerend willen ze een complete jaren 60 wijk van het gas halen en aansluiten op een warmtenet. Die vervolgens gestookt wordt door een 2de biomassa centrale en 20% gas.
Daarvoor moet ook iedereen die mee wil doen nog even zn huis extra isoleren op eigen kosten natuurlijk.

NL :D
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_194200171
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:54 schreef skrn het volgende:

[..]

?!
Haha niet alle subsidie loketten kennen en leegtrekken en het Enet als gratis batterij gebruiken :')
Vakman pur sang
  woensdag 22 juli 2020 @ 01:19:55 #24
3542 Gia
User under construction
pi_194200827
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 23:52 schreef Red_85 het volgende:
In purmerend willen ze een complete jaren 60 wijk van het gas halen en aansluiten op een warmtenet. Die vervolgens gestookt wordt door een 2de biomassa centrale en 20% gas.
Daarvoor moet ook iedereen die mee wil doen nog even zn huis extra isoleren op eigen kosten natuurlijk.

NL :D
Rondom ons worden alle huurwoningen gerenoveerd, voorzien van zonnepanelen en van het gas af.

Wij doen hier nog effe niet aan mee; hebben 4 jaar geleden een nieuwe HR+ ketel aangeschaft. Als die op is, kijken we wel weer verder.
  woensdag 22 juli 2020 @ 03:14:19 #25
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_194201369
Gas bevalt prima. Houden zo.
pi_194202240
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:43 schreef F1gamer het volgende:

[..]

Wel minder vaak de verwarming aanzetten, omdat de warmte nog in het huis zit _O_
Sinds ik met Wim Hof ben begonnen ben ik 40 euro per maand kwijt aan energie en doe ik alleen de verwarming aan als er koukleumpies over de vloer komen.
pi_194202261
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:37 schreef colivo het volgende:

[..]

Nadeel van een enorm goed geïsoleerd huis is dan weer dat je de warmte er in de zomer niet uit krijgt.
Voordeel is dat als je het goed doet de warmte er ook niet zomaar in komt. :D

Dus alleen snachts luchten met koele lucht en overdag geen warme lucht naar binnen laten. ^O^
pi_194202268
Mijn stookkosten zijn all in op jaarbasis 150-200 euro. Daarmee verwarm ik 13 radiatoren, 2 douches en een warmwatercircuit. Ik stook jaarlijks op gratis hout
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_194202302
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:27 schreef cempexo het volgende:
Mijn stookkosten zijn all in op jaarbasis 150-200 euro. Daarmee verwarm ik 13 radiatoren, 2 douches en een warmwatercircuit. Ik stook jaarlijks op gratis hout
Gratis hout en dan toch 150 euro stookkosten hebben, dat is zeker Deense logica. :D

Verder wil je met de huidige kennis geen hout stook in massaal bevolkte gebieden, dus dat gaat alleen maar meer vervuilen in het verstedelijkte nederland.
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:35:05 #30
22565 asco
Los in deze tent
pi_194202305
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 23:52 schreef Red_85 het volgende:
In purmerend willen ze een complete jaren 60 wijk van het gas halen en aansluiten op een warmtenet. Die vervolgens gestookt wordt door een 2de biomassa centrale en 20% gas.
Daarvoor moet ook iedereen die mee wil doen nog even zn huis extra isoleren op eigen kosten natuurlijk.

NL :D
Het is voor mij ook een raadsel waarom mensen hier blijven wonen puur alleen al om deze kolderieke quatsch. Van het gas af. :')

Gelukkig krijg ik hier goedkoop gas en wordt het extra gepromoot. En ik woon 2 km van Nederland. ^O^
Van alles wat ik bespaar doordat ik 2 km buiten Nederland woon kan ik per jaar 2 keer extra op vakantie. _O_
pi_194202325
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:34 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Gratis hout en dan toch 150 euro stookkosten hebben, dat is zeker Deense logica. :D

Verder wil je met de huidige kennis geen hout stook in massaal bevolkte gebieden, dus dat gaat alleen maar meer vervuilen in het verstedelijkte nederland.
Ik schat in dat hier 40-60% van de bevolking geheel of gedeeltelijk op hout stookt. Dat geldt ook voor Noorwegen, Zweden en Finland.

Zie hier een overzicht van de impact, geen dus. Of anders gezegd...je hebt je wat laten wijsmaken.



[ Bericht 0% gewijzigd door cempexo op 22-07-2020 07:48:15 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:47:46 #32
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202368
Op een gegeven moment is dat gas vanzelf een keer op natuurlijk
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:48:37 #33
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202377
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:34 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Gratis hout en dan toch 150 euro stookkosten hebben, dat is zeker Deense logica. :D

Verder wil je met de huidige kennis geen hout stook in massaal bevolkte gebieden, dus dat gaat alleen maar meer vervuilen in het verstedelijkte nederland.
Sowieso, zoveel hout hebben we helemaal niet
pi_194202380
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:47 schreef Hexagon het volgende:
Op een gegeven moment is dat gas vanzelf een keer op natuurlijk
Je kunt gas importeren. Ook in de grond onder de zeeën is gas aanwezig.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:49:59 #35
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202384
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:49 schreef cempexo het volgende:

[..]

Je kunt gas importeren. Ook in de grond onder de zeeën is gas aanwezig.
Dat kan, maar ook dat is eindig
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:52:26 #36
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194202399
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:49 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dat kan, maar ook dat is eindig
Nee dat is niet zo, dat is populair kletspraat , tot op heden zijn de bewezen voorraden gas en olie nog steeds gegroeid

quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:47 schreef Hexagon het volgende:
Op een gegeven moment is dat gas vanzelf een keer op natuurlijk
Ja natuurlijk

natuurlijk, denk ik en dat zal best , dat moet haast wel ..

is dat een concrete vaststelling van zaken??
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:55:23 #37
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202428
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:52 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Nee dat is niet zo, dat is populair kletspraat , tot op heden zijn de bewezen voorraden gas en olie nog steeds gegroeid
[..]

Ja natuurlijk

natuurlijk, denk ik en dat zal best , dat moet haast wel ..

is dat een concrete vaststelling van zaken??
Natuurlijk is dat wel zo. Er is niet een fabriekje waar in het tempo dat we verbruiken bij wordt gemaakt. Dus er komt een keer een einde aan.
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:56:36 #38
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194202438
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:55 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Natuurlijk is dat wel zo. Er is niet een fabriekje waar in het tempo dat we verbruiken bij wordt gemaakt. Dus er komt een keer een einde aan.
nee kletspraat
de bewezen voorraden aan olie en gas groeien harder dan het verbruik

https://www.iea.org/data-and-statistics?country=WORLD&fuel=Energy%20supply&indicator=Total%20primary%20energy%20supply%20(TPES)%20by%20source
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 22 juli 2020 @ 07:58:07 #39
160086 GemMagic
Summum ius summa iniura
pi_194202454
Het echte verhaal is natuurlijk dat het voor sommige huizen tonnen kost als ze moeten worden omgebouwd naar een isolatiewaarde die geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Dat is economisch niet rendabel. De overheid doet geen uitspraken over wat er in die gevallen moet gebeuren. Alleen dat men van het 'gas af' moet.

Wanneer de overheid gedwongen het gas zou afsluiten, zou het me niet verbazen als men uitwijkt naar een primagas tank. Alternatief kan je verder op pellets of hout maar dat is meer werk om schoon te houden.

Mijn eigen voorkeur zou wel uitgaan naar electrisch verwarmen (en rijden) omdat dat het een perfecte manier is om de locatie van gebruik en vervuiling te scheiden. De kolen/biomassa/kern centrales staan vaak elders en je hebt thuis geen rookgassen of fijnstof meer. Het is eigenlijk vrij asociaal, maar vanwege dat er nog geen 10% emissievrij wordt opgewekt, mag je claimen dat je groen bezig bent.
Sui cuique mores fingunt fortunam
  woensdag 22 juli 2020 @ 08:00:50 #40
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202477
quote:
Het zal wel dat de voorraden groter zijn dan voorzien. Maar dan nog is het eindig. Alleen het moment dat het zover is dat is wat later.
pi_194202491
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:00 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het zal wel dat de voorraden groter zijn dan voorzien. Maar dan nog is het eindig. Alleen het moment dat het zover is dat is wat later.
De natuur is altijd sterker dan de mens.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  woensdag 22 juli 2020 @ 08:03:39 #42
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_194202503
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:02 schreef cempexo het volgende:

[..]

De natuur is altijd sterker dan de mens.
Waar is dat fabriekje dan dat aardgas bij maakt in een hoger tempo dan we het verbruiken?
  woensdag 22 juli 2020 @ 08:05:15 #43
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194202519
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:00 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het zal wel dat de voorraden groter zijn dan voorzien. Maar dan nog is het eindig. Alleen het moment dat het zover is dat is wat later.
nou nu worden de voorraden nog ieder jaar groter

en ik zou niet weten waarom niet

de aardkorst is 70 km , we boren slechts tot 100 meter en de zee is nauwelijks onderzocht

Op de noordpool zit nog 10 keer zoveel als we nu gebruiken

en moeten we dan maar de bossen op gaan stoken ??
En de gas laten zitten >?? en niet meer zoeken naar gas, onder de waddenzee zit nog een Slochteren
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:03 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Waar is dat fabriekje dan dat aardgas bij maakt in een hoger tempo dan we het verbruiken?
onzin
Lege putten zie zitten na 10 jaar weer vol uit de aardkorst

[ Bericht 14% gewijzigd door michaelmoore op 22-07-2020 08:26:41 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194202541
Gas is ook een heel schoon en goedkoop product. We hebben er gewoon nog geen goede vervanging voor en de voorraden zijn enorm.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_194202560
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:21 schreef colivo het volgende:
Wim Hof
He he de ijsman lekker nooit je kachel aan maar blauwbekken :D :D
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_194202568
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:03 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Waar is dat fabriekje dan dat aardgas bij maakt in een hoger tempo dan we het verbruiken?
Je snapt het dus niet.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  woensdag 22 juli 2020 @ 08:21:16 #47
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194202654
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:11 schreef cempexo het volgende:

[..]

Je snapt het dus niet.
Hij zit vast in dogma.s
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194202931
quote:
10s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:10 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

He he de ijsman lekker nooit je kachel aan maar blauwbekken :D :D
Kacheltje in jezelf opstoken kost niks :-)
Voor mij is het altijd tshirtenweer
  woensdag 22 juli 2020 @ 09:45:53 #49
168739 Red_85
'echt wel'
pi_194203522
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:58 schreef GemMagic het volgende:
Het echte verhaal is natuurlijk dat het voor sommige huizen tonnen kost als ze moeten worden omgebouwd naar een isolatiewaarde die geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Dat is economisch niet rendabel. De overheid doet geen uitspraken over wat er in die gevallen moet gebeuren. Alleen dat men van het 'gas af' moet.

Wanneer de overheid gedwongen het gas zou afsluiten, zou het me niet verbazen als men uitwijkt naar een primagas tank. Alternatief kan je verder op pellets of hout maar dat is meer werk om schoon te houden.

Mijn eigen voorkeur zou wel uitgaan naar electrisch verwarmen (en rijden) omdat dat het een perfecte manier is om de locatie van gebruik en vervuiling te scheiden. De kolen/biomassa/kern centrales staan vaak elders en je hebt thuis geen rookgassen of fijnstof meer. Het is eigenlijk vrij asociaal, maar vanwege dat er nog geen 10% emissievrij wordt opgewekt, mag je claimen dat je groen bezig bent.
Net zoals in het buitenland, zo'n lelijke gastank in ieders' voortuin. Juist voor dat stuk netheid was NL ook een voorloper.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_194203814
Gas is gewoon wel duur geworden, gelukkig zijn nu eventjes de prijzen in elkaar gedonderd, maar in 20 jaar is de gasprijs met een factor 2.5 over de kop gegaan.

Zelfs huizenprijzen gingen niet zo hard...
pi_194204386
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 08:11 schreef cempexo het volgende:

[..]

Je snapt het dus niet.
Hij snapt het wel fossiele brandstoffen hebben zich in de loop van miljoenen jaren geaccumleerd in bronnen. Daar wordt niets aan toegevoegd. De makkelijk te winnen olie is allang over de piek heen door de opkomst van shale oil is de te winnen voorraad flink toegenomen. Maar wel tegen andere prijzen tov de makkelijk winbare olie.
pi_194204419
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 10:56 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Hij snapt het wel fossiele brandstoffen hebben zich in de loop van miljoenen jaren geaccumleerd in bronnen. Daar wordt niets aan toegevoegd. De makkelijk te winnen olie is allang over de piek heen door de opkomst van shale oil is de te winnen voorraad flink toegenomen. Maar wel tegen andere prijzen tov de makkelijk winbare olie.
Gas en andere aardstoffen zijn geen voorraadproducten, maar doorlopende ontwikkelingsproducten. De aarde doet zijn werk, niet de mens.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_194206428
Koken op gas *O*

Koken op elektriciteit -O-
2.
pi_194206463
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 10:58 schreef cempexo het volgende:

[..]

Gas en andere aardstoffen zijn geen voorraadproducten, maar doorlopende ontwikkelingsproducten. De aarde doet zijn werk, niet de mens.
De aarde doet niets het zijn oude plantenresten uit voornamelijk het carboontijdperk die dit hebben gemaakt. Na het carboon zijn er bacteriën gekomen die veel meer plantenresten al afbreken voordat ze fossiele brandstoffen kunnen worden.
pi_194206671
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 12:57 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De aarde doet niets het zijn oude plantenresten uit voornamelijk het carboontijdperk die dit hebben gemaakt. Na het carboon zijn er bacteriën gekomen die veel meer plantenresten al afbreken voordat ze fossiele brandstoffen kunnen worden.
Dat schreef ik niet.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  woensdag 22 juli 2020 @ 14:53:23 #56
151515 verita
Happy days
pi_194207942
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:35 schreef asco het volgende:

[..]

Het is voor mij ook een raadsel waarom mensen hier blijven wonen puur alleen al om deze kolderieke quatsch. Van het gas af. :')

Gelukkig krijg ik hier goedkoop gas en wordt het extra gepromoot. En ik woon 2 km van Nederland. ^O^
Van alles wat ik bespaar doordat ik 2 km buiten Nederland woon kan ik per jaar 2 keer extra op vakantie. _O_
En daar tel je dan de 2% AOW die je per buitenands jaar gaat missen bij-in?
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
  woensdag 22 juli 2020 @ 14:58:18 #57
151515 verita
Happy days
pi_194207990
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 12:54 schreef XXMLGBR4SHOTSNIPEPOWNAGEx het volgende:
Koken op gas *O*

Koken op elektriciteit -O-
Nou, om heel eerlijk te zijn vind ik koken op elektra (inductieplaat) een drama vergeleken bij gas. Heb zelfs drie jaar geleden toen we de woning bouwden en dat geleuter over 'van het gas af' al begon bij de keukenboer, bewust gekozen voor gasaansluiting op een wokbrander. En voor 2cv- ketels op gas, in plaats van warmtepomp.

Gas is de enige warmtebron waarbij je fatsoenlijk en direct de temperatuur kunt regelen, en geen last van restwarmte hebt. Bij veel en uitgebreid koken is dat de einge fatsoenlijke methode om iets te bereiden. Daarom zullen denk ik restaurants ook nooit overgaan op inductie.
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
  woensdag 22 juli 2020 @ 15:09:37 #58
22565 asco
Los in deze tent
pi_194208092
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 14:53 schreef verita het volgende:

[..]

En daar tel je dan de 2% AOW die je per buitenands jaar gaat missen bij-in?
Nvt want ik werk gewoon in NL. 👍
  woensdag 22 juli 2020 @ 15:52:56 #59
151515 verita
Happy days
pi_194208568
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 15:09 schreef asco het volgende:

[..]

Nvt want ik werk gewoon in NL. 👍
^O^
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
pi_194210090
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 21:05 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Kolen geven wel veel roet af hoor! Neem dan een openhaard!
Maar, maar... zonder dat roet hebben we straks geen roetpieten meer!
pi_194210280
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 14:58 schreef verita het volgende:

[..]

Nou, om heel eerlijk te zijn vind ik koken op elektra (inductieplaat) een drama vergeleken bij gas. Heb zelfs drie jaar geleden toen we de woning bouwden en dat geleuter over 'van het gas af' al begon bij de keukenboer, bewust gekozen voor gasaansluiting op een wokbrander. En voor 2cv- ketels op gas, in plaats van warmtepomp.

Gas is de enige warmtebron waarbij je fatsoenlijk en direct de temperatuur kunt regelen, en geen last van restwarmte hebt. Bij veel en uitgebreid koken is dat de einge fatsoenlijke methode om iets te bereiden. Daarom zullen denk ik restaurants ook nooit overgaan op inductie.
Grappig dat jij dit zo ervaart. Voor mij is een systeem met een getal van 1 tot 14 veel duidelijker dan een draaiknop zonder indicatie behalve de vlam.

Neemt niet weg dat ik gewoon voorstander ben van gas blijven gebruiken. Heel Europa gaat juist aan het gas maar Nederland moet er als enige van omdat....????
pi_194211033
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 21:21 schreef skrn het volgende:
Van het gas af is nutteloos als huizen niet zijn geïsoleerd, en er moet nog heel wat gedaan worden voor isolatie.

Maar isolatie wordt vind ik maar beperkt gesubsidieerd. Terwijl het een van de meest effectieve manieren is om CO2 reductie te halen.
Een van de reden dat ik me huis verkocht heb.
Probeer maar een huis te gaan isoleren van 1870 en een hoekhuis.
Niet dus en daarom is het nu verkocht .

Mijn buurman is al begonnen met een lucht \ lucht pomp op zijn dak wat als kachel en airco kan gebruiken .
Wel die komt er wel achter dadelijk dat ding meer geschikt is als airco dan kachel.
pi_194212811
Ik heb zo'n 3 jaar op inductie gekookt en nu weer paar jaar op gas. Inductie heeft toch wel heel veel voordelen hoor. Het irritantste is dat je pannen aan de zijkant ook heet worden als je op groot vuur zet, dat zal ook een groot stuk energieverspilling zijn (tenzij het winter is en je huis toch koud :P ).

Ik heb een jaren 60 woning van 200m2 dus isolatie is ook niet echt goed. Vloerverwarming zou hier nooit werken. Een paar huizen verderop zelfde soort woning hebben ze het wel gedaan, na de winter van 2019 hebben ze nu het halve huis verbouwd. Nieuwe isolatie aan de muren, dakisolatie en meer zonnepanelen. Blijkbaar kregen ze het ook niet warm :P Nou mijn Nefit icm een grote convector met booster ramt alles zo warm.

quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 19:07 schreef suijkerbuijk het volgende:

[..]

Een van de reden dat ik me huis verkocht heb.
Probeer maar een huis te gaan isoleren van 1870 en een hoekhuis.
Niet dus en daarom is het nu verkocht .

Mijn buurman is al begonnen met een lucht \ lucht pomp op zijn dak wat als kachel en airco kan gebruiken .
Wel die komt er wel achter dadelijk dat ding meer geschikt is als airco dan kachel.
Dat is misschien wel waar (daarom noemt bijna iedereen het ook gewoon een airco) maar ze hebben bijna altijd een verwarmingsfunctie en de meeste met erg goede COPs. Duur zijn ze ook niet echt meer. Maar ja je houdt wel de standaard nadelen uiteraard (met name geluid en de tocht).
Facts don't care about your feelings
pi_194213531
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 20:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ik heb zo'n 3 jaar op inductie gekookt en nu weer paar jaar op gas. Inductie heeft toch wel heel veel voordelen hoor. Het irritantste is dat je pannen aan de zijkant ook heet worden als je op groot vuur zet, dat zal ook een groot stuk energieverspilling zijn (tenzij het winter is en je huis toch koud :P ).

Ik heb een jaren 60 woning van 200m2 dus isolatie is ook niet echt goed. Vloerverwarming zou hier nooit werken. Een paar huizen verderop zelfde soort woning hebben ze het wel gedaan, na de winter van 2019 hebben ze nu het halve huis verbouwd. Nieuwe isolatie aan de muren, dakisolatie en meer zonnepanelen. Blijkbaar kregen ze het ook niet warm :P Nou mijn Nefit icm een grote convector met booster ramt alles zo warm.
[..]

Dat is misschien wel waar (daarom noemt bijna iedereen het ook gewoon een airco) maar ze hebben bijna altijd een verwarmingsfunctie en de meeste met erg goede COPs. Duur zijn ze ook niet echt meer. Maar ja je houdt wel de standaard nadelen uiteraard (met name geluid en de tocht).
Precies.

Wel dadelijk op mijn boot word er gestookt met .
Diesel tijdens het varen
Pallet kachel aan de wal zonder stroom .
Elektrische kachel aan de wal .

Zal even de link geven welke kachel er in gaat en ik kan je uit ervaring vertellen dat deze kachel een bouwkeet van 210 x 600 hoogte 320 warm kan stoken als een sauna . (1000watt)

https://www.stiebel-eltro(...)d/cns_100_trend.html

Misschien een idee voor anderen mensen om hun slaapkamer te verwarmen.
pi_194213813
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 19:07 schreef suijkerbuijk het volgende:

[..]

Een van de reden dat ik me huis verkocht heb.
Probeer maar een huis te gaan isoleren van 1870 en een hoekhuis.
Niet dus en daarom is het nu verkocht .

Mijn buurman is al begonnen met een lucht \ lucht pomp op zijn dak wat als kachel en airco kan gebruiken .
Wel die komt er wel achter dadelijk dat ding meer geschikt is als airco dan kachel.
Mijn hoekhuis uit 1902 is prima warm met de warmtepomp. En ik weet ook van oudere hoek- en vrijstaande huizen die gewoon met een warmtepomp verwarmd worden. Het kan probleemloos.
pi_194213877
quote:
Dat de bewezen voorraden groeien, komt omdat er steeds meer van die voorraden ontdekt worden. Maar zegt niets over de toename van de aanwezige hoeveelheid gas.


Veel belangrijker is echter de vraag hoe het zit met voorraden die op verantwoorde en betaalbare wijze te winnen zijn. Leuk als je ergens heul veul van hebt, maar als je er om technische redenen niet bij kan of de winning zeer kostbaar wordt, heb je er weinig aan.
pi_194213953
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 21:40 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Mijn hoekhuis uit 1902 is prima warm met de warmtepomp. En ik weet ook van oudere hoek- en vrijstaande huizen die gewoon met een warmtepomp verwarmd worden. Het kan probleemloos.
Ik ga niet zeggen dat het niet zo is ?
Maak alleen de melding dat bij mij niet zo is zonder te veel geld te gaan in pompen .
De woning die ik heb zijn dijkwoning en die zijn enkel muur opgebouwd namelijk.
Nu heb ik wel een betonnen vloer dus de houten vloer is weg gehaald .
Verder een platte dak wegens uitbouwen op de daken.

Alles is wel warm te krijgen maar als je zo veel geld moet gaan pompen dan is maar de vraag hoe snel je het weer terug heb verdient.?

Zelf heb ik het verkocht en ga lekker vissen .
En in de winter ben ik in Spanje.
pi_194213988
Ik voorzie een snellere energietransitie, wanneer alle energievormen gelijk belast worden op basis van uitstoot.

Dat zou betekenen dat de belasting (en dus de consumentenprijs) voor aardgas en diesel relatief gezien omhoog gaat, en voor elektriciteit omlaag. Daarmee wordt de schoonste optie vanzelf de voordeligste optie in gebruik. En dat is toch echt de warmtepomp. Gelukkig is het beleid van het huidige kabinet om gas inderdaad zwaarder te belasten en elektriciteit minder te belasten.

Overigens is een warmtepomp nu ook al de voordeligste optie in gebruik, alleen is het voordeel nog beperkt. Veel mensen vinden daardoor het voordeel in de energiekosten nog niet voldoende opwegen tegen het nadeel van de hogere aanschafprijs.

Het is absoluut fijn om een warmtepomp te hebben. Veilig, schoon en bovenal comfortabel in winter én zomer. Dus ja, ik ben blij dat ik geen gas meer in huis heb.
pi_194222753
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:37 schreef colivo het volgende:

[..]

Nadeel van een enorm goed geïsoleerd huis is dan weer dat je de warmte er in de zomer niet uit krijgt.
Aircosubsidie. _O_
2.
pi_194222820
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 07:35 schreef asco het volgende:
Van alles wat ik bespaar doordat ik 2 km buiten Nederland woon kan ik per jaar 2 keer extra op vakantie.
Investeer het en dan kun je later 3 of zelfs 4 keer per jaar extra op vakantie. ^O^
2.
  donderdag 23 juli 2020 @ 14:52:21 #71
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_194222863
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 22:37 schreef colivo het volgende:

[..]

Nadeel van een enorm goed geïsoleerd huis is dan weer dat je de warmte er in de zomer niet uit krijgt.
Warmtepomp+vloerververwarming kun je je huis gewoon koelen. Gebruik je die stroom van je zonnepanelen tenminste ook nog voor iets nuttigs _O_

quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 12:54 schreef XXMLGBR4SHOTSNIPEPOWNAGEx het volgende:
Koken op gas *O*

Koken op elektriciteit -O-
Inductiekoken is veel efficienter. Kun je veel meer energie in die pan pompen. Koken op gas is voor oma'tjes die niks anders doen dan de boontjes suf koken.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_194223143
quote:
14s.gif Op donderdag 23 juli 2020 14:52 schreef fathank het volgende:
Koken op gas is voor oma'tjes die niks anders doen dan de boontjes suf koken.
Ooit van wokken gehoord?

Een goed chinees gerecht krijg je niet op inductie klaar.
2.
  donderdag 23 juli 2020 @ 15:29:40 #73
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_194223424
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 15:11 schreef XXMLGBR4SHOTSNIPEPOWNAGEx het volgende:

[..]

Ooit van wokken gehoord?

Een goed chinees gerecht krijg je niet op inductie klaar.
Beter dan op je consumenten-wokbrandertje.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_194224046
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 21:50 schreef Ivo1985 het volgende:
Ik voorzie een snellere energietransitie, wanneer alle energievormen gelijk belast worden op basis van uitstoot.

Dat zou betekenen dat de belasting (en dus de consumentenprijs) voor aardgas en diesel relatief gezien omhoog gaat, en voor elektriciteit omlaag. Daarmee wordt de schoonste optie vanzelf de voordeligste optie in gebruik. En dat is toch echt de warmtepomp. Gelukkig is het beleid van het huidige kabinet om gas inderdaad zwaarder te belasten en elektriciteit minder te belasten.

Overigens is een warmtepomp nu ook al de voordeligste optie in gebruik, alleen is het voordeel nog beperkt. Veel mensen vinden daardoor het voordeel in de energiekosten nog niet voldoende opwegen tegen het nadeel van de hogere aanschafprijs.

Het is absoluut fijn om een warmtepomp te hebben. Veilig, schoon en bovenal comfortabel in winter én zomer. Dus ja, ik ben blij dat ik geen gas meer in huis heb.
Leuk wanneer je die transitie probleemloos kunt betalen, maar daar zijn de lonen in Nederland toch écht net iets te laag voor. Een paar duizend euro hier, een paar duizend euro daar. Ik zou dat allemaal wel kunnen betalen, maar ik rij ook nog een auto die op enig moment vervangen zal moeten worden en bovendien hou ik graag een aardige spaarcent achter de hand om defecte apparaten als koelkast, wasmachine etc. te kunnen vervangen. Ik heb het geld er met een bovenmodaal salaris al niet voor over, hoe moet iemand met een gemiddeld salaris die transitie dan betalen? Geld lenen en zich diep in de schulden steken?

Fijn dat je met zonnepanelen en een warmtepomp kunt besparen op je stook- en energiekosten, maar voor het zo ver is heb je wel al tienduizenden euro's uitgegeven.
“[i]Waat ein waer, waat ein waer[/i]” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
  donderdag 23 juli 2020 @ 16:43:16 #75
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194224521
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 16:15 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]

Leuk wanneer je die transitie probleemloos kunt betalen, maar daar zijn de lonen in Nederland toch écht net iets te laag voor. Een paar duizend euro hier, een paar duizend euro daar. Ik zou dat allemaal wel kunnen betalen, maar ik rij ook nog een auto die op enig moment vervangen zal moeten worden en bovendien hou ik graag een aardige spaarcent achter de hand om defecte apparaten als koelkast, wasmachine etc. te kunnen vervangen. Ik heb het geld er met een bovenmodaal salaris al niet voor over, hoe moet iemand met een gemiddeld salaris die transitie dan betalen? Geld lenen en zich diep in de schulden steken?

Fijn dat je met zonnepanelen en een warmtepomp kunt besparen op je stook- en energiekosten, maar voor het zo ver is heb je wel al tienduizenden euro's uitgegeven.
mooi ik ga t niet doen, net nieuwe gasketel hier

prima zeer zuinig dingetje
In 2050 dan lig ik toch pieren te kijken

[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 23-07-2020 16:53:10 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194224634
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 21:50 schreef Ivo1985 het volgende:
Ik voorzie een snellere energietransitie, wanneer alle energievormen gelijk belast worden op basis van uitstoot.

Dat zou betekenen dat de belasting (en dus de consumentenprijs) voor aardgas en diesel relatief gezien omhoog gaat, en voor elektriciteit omlaag. Daarmee wordt de schoonste optie vanzelf de voordeligste optie in gebruik. En dat is toch echt de warmtepomp. Gelukkig is het beleid van het huidige kabinet om gas inderdaad zwaarder te belasten en elektriciteit minder te belasten.

Overigens is een warmtepomp nu ook al de voordeligste optie in gebruik, alleen is het voordeel nog beperkt. Veel mensen vinden daardoor het voordeel in de energiekosten nog niet voldoende opwegen tegen het nadeel van de hogere aanschafprijs.

Het is absoluut fijn om een warmtepomp te hebben. Veilig, schoon en bovenal comfortabel in winter én zomer. Dus ja, ik ben blij dat ik geen gas meer in huis heb.
Elektra uit kolen geeft mindet co2 dan gas? Het rendement van een kolencentrale is ook nog eens rond de 40procent.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_194226353
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 16:15 schreef DDDDDaaf het volgende:

[..]

Leuk wanneer je die transitie probleemloos kunt betalen, maar daar zijn de lonen in Nederland toch écht net iets te laag voor. Een paar duizend euro hier, een paar duizend euro daar. Ik zou dat allemaal wel kunnen betalen, maar ik rij ook nog een auto die op enig moment vervangen zal moeten worden en bovendien hou ik graag een aardige spaarcent achter de hand om defecte apparaten als koelkast, wasmachine etc. te kunnen vervangen. Ik heb het geld er met een bovenmodaal salaris al niet voor over, hoe moet iemand met een gemiddeld salaris die transitie dan betalen? Geld lenen en zich diep in de schulden steken?

Fijn dat je met zonnepanelen en een warmtepomp kunt besparen op je stook- en energiekosten, maar voor het zo ver is heb je wel al tienduizenden euro's uitgegeven.
Iedereen die geld uitgeeft aan een warmtepomp is stapelgek. Als consument ben je nauwelijks beschermd en voor je het weet rijzen de kosten de pan uit.

https://radar.avrotros.nl(...)ven-vaak-onopgelost/
pi_194226464
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 18:30 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Iedereen die geld uitgeeft aan een warmtepomp is stapelgek. Als consument ben je nauwelijks beschermd en voor je het weet rijzen de kosten de pan uit.

https://radar.avrotros.nl(...)ven-vaak-onopgelost/
Het is prachtige handel voor de industrie. Al die nog heel goede gasketels naar de schroot en weer fijn een nieuw apparaat verkopen. Wat wil men nog meer. Het is een lobby aangestuurd door de handel. Heeft in deze weinig met het milieu te maken maar meer met geld verdienen.

Is verder niet gezegd dat zo'n ding perse slecht is als je panelen hebt en een zeer goed geïsoleerd huis. Zo niet is het niks en moet je gewoon de centrale verwarming op gas houden. Wat op zich een bijzonder efficiënt apparaat is. In Duitsland zijn ze niet aan te slepen. :) Wat op zich best een vreemd gegeven is: in Duitsland goed en hier niet. Best bijzonder..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_194226522
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 18:36 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het is prachtige handel voor de industrie. Al die nog heel goede gasketels naar de schroot en weer fijn een nieuw apparaat verkopen. Wat wil men nog meer. Het is een lobby aangestuurd door de handel. Heeft in deze weinig met het milieu te maken maar meer met geld verdienen.

Is verder niet gezegd dat zo'n ding perse slecht is als je panelen hebt en een zeer goed geïsoleerd huis. Zo niet is het niks en moet je gewoon de centrale verwarming op gas houden.
Het is wel een beetje zo.
Maar je ziet het iets te donker in.
Niet alleen de handel maar heel Nederland profiteert hiervan, banen, NL productie, de hele keten draagt bij aan de BV nederland.
Net zoals vroeger toen er net aardgas was.

En! Als alles all electric met een deel zon wordt en lage temp verwarming en meer issolatie .worden de woningen zeg maar voorbereidt op een echte oplossing. En die gaat heel snel komen, en dat lukt niet met de ouderwetse woning die alleen gas erdoorheen pleurt.
Vakman pur sang
pi_194226750
quote:
1s.gif Op donderdag 23 juli 2020 16:50 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Elektra uit kolen geeft mindet co2 dan gas? Het rendement van een kolencentrale is ook nog eens rond de 40procent.
Kolencentrales moeten dan ook dicht. En dat zal ook met een goede eerlijke belasting op vervuiling gaan gebeuren, want open houden zal dan niet financieel aantrekkelijk zijn.

Gascentrales voorlopig open houden zolang we niet volledig op groene energie draaien. Met stroom uit een gascentrale je warmtepomp voeden, levert ongeveer een 40% CO2 reductie op. En dat wordt met een eerlijk speelveld wat betreft energiebelasting dan behoorlijk aantrekkelijk.
pi_194226808
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 18:36 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het is prachtige handel voor de industrie. Al die nog heel goede gasketels naar de schroot en weer fijn een nieuw apparaat verkopen. Wat wil men nog meer. Het is een lobby aangestuurd door de handel. Heeft in deze weinig met het milieu te maken maar meer met geld verdienen.

Is verder niet gezegd dat zo'n ding perse slecht is als je panelen hebt en een zeer goed geïsoleerd huis. Zo niet is het niks en moet je gewoon de centrale verwarming op gas houden. Wat op zich een bijzonder efficiënt apparaat is. In Duitsland zijn ze niet aan te slepen. :) Wat op zich best een vreemd gegeven is: in Duitsland goed en hier niet. Best bijzonder..
Duitsland importeert gas uit Rusland en heeft daar kennelijk geen problemen mee. Hier wil de politiek dat niet, en naaien politici liever de burger in het pak door dure alternatieven door de strot te duwen.
  donderdag 23 juli 2020 @ 19:51:32 #82
160086 GemMagic
Summum ius summa iniura
pi_194227855
De warmtepomp is een comfortabele, duurzame en in potentie schonere oplossing, maar alleen ideaal voor huizen die er vanaf de start op gebouwd en berekend zijn. Dan heb je een accurate schatting van het energieverlies van je huis en een warmtebron met voldoende capaciteit om efficient te kunnen verwarmen. Je hebt voldoende ventilatie met CO2 en luchtvochtigheid beheer, warmteterugwinning uit lucht en water dat het huis verlaat, vloerverwarming op elke verdieping en de mogelijkheid er in de zomer mee te koelen.

Heb je nou een ouder huis, zonder kruipruimte en zonder (geschikte) spouwmuren kost het je al snel een ton of meer om je vloer te verwijderen, te isoleren, voorzien van vloerverwarming en weer op te bouwen en al je buitenmuren opnieuw in te pakken met isolatie van binnen of buiten. Nog afgezien van dat het er niet mooi uit ziet van buiten danwel ruimte kost van binnen. Dan is GAS toch prima. Ik denk dat de meerprijs van gas dan niet opweegt tegen de vereiste investeringen.
Sui cuique mores fingunt fortunam
pi_194227888
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 20:51 schreef Sjemmert het volgende:
En terecht.

Weer zo'n linkse hype :')
Ik zwaai naar dieren.
  donderdag 23 juli 2020 @ 19:59:26 #84
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194227995
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2020 20:51 schreef Sjemmert het volgende:
En terecht.

Weer zo'n linkse hype :')
nee we gaan bomen verbranden , dat is beter
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194228037
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 19:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

nee we gaan bomen verbranden , dat is beter
Volgens de meeste Nederlanders wel.
pi_194228844
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 19:51 schreef GemMagic het volgende:
De warmtepomp is een comfortabele, duurzame en in potentie schonere oplossing, maar alleen ideaal voor huizen die er vanaf de start op gebouwd en berekend zijn. Dan heb je een accurate schatting van het energieverlies van je huis en een warmtebron met voldoende capaciteit om efficient te kunnen verwarmen. Je hebt voldoende ventilatie met CO2 en luchtvochtigheid beheer, warmteterugwinning uit lucht en water dat het huis verlaat, vloerverwarming op elke verdieping en de mogelijkheid er in de zomer mee te koelen.

Heb je nou een ouder huis, zonder kruipruimte en zonder (geschikte) spouwmuren kost het je al snel een ton of meer om je vloer te verwijderen, te isoleren, voorzien van vloerverwarming en weer op te bouwen en al je buitenmuren opnieuw in te pakken met isolatie van binnen of buiten. Nog afgezien van dat het er niet mooi uit ziet van buiten danwel ruimte kost van binnen. Dan is GAS toch prima. Ik denk dat de meerprijs van gas dan niet opweegt tegen de vereiste investeringen.
Oud huis zonder spouwmuur meldt zich nog maar eens.

Warmtepomp kostte 8000 euro (minus een leuk zakcentje aan subsidie).
Dakisolatie+ zijgevel op de verdieping(kap begint op de verdieping) kostte inclusief stukadoor voor de afwerking 4000 euro.
3 Velux ramen met isolatieglas op de verdieping 2500 euro.
Vloerisolatie in de kruipruimte zelf aangebracht kostte 500 euro aan materiaal. Laten doen kost ongeveee 1500 euro.
Inductiekookplaat kostte 187 euro via een veiling.
Boosters op de radiatoren kostten bij elkaar 600 euro.

En toen was de woning gasloos. Gevels beneden nog niet voorzien van isolatie. Ramen beneden grotendeels oud dubbelglas, kleine raampjes enkel glas.

Voor de 100.000 die je noemt, kun je vier of vijf oude woningen volledig gasloos maken.

Natuurlijk, de warmtepomp had een beroerd rendement op koude dagen. Maar het is echt een fabel dat het huis echt volledig "zeer goed geïsoleerd" moet zijn, of voorzien moet zijn van vloerverwarming.

Wel is het zo dat je energierekening nog veel lager zal worden wanneer je alles zo optimaal mogelijk gaat isoleren. En uiteraard gaat je comfort flink omhoog door die isolatie, zeker in combinatie met vloerverwarming. Maar dat geldt net zo goed voor een huis met een cv-ketel. En staat daarmee los van het gasloos maken.
pi_194228902
quote:
De meest genoemde reden van de tegenstanders luidt 'Weer zo’n linkse hype' (16 procent)
_O-
  donderdag 23 juli 2020 @ 21:14:29 #88
151515 verita
Happy days
pi_194229445
quote:
10s.gif Op donderdag 23 juli 2020 15:29 schreef fathank het volgende:

[..]

Beter dan op je consumenten-wokbrandertje.
Dit suffe omaatje heeft een wokbrander die gelijk is aan een 7000 Watt plaat, dus dat is geen vergelijk met inductie. Veel gerechten krijg je op inductie niet goed bereid, en een ieder die dat wel beweert, kookt niet zelf
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
  donderdag 23 juli 2020 @ 22:12:29 #89
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_194230221
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 21:14 schreef verita het volgende:

[..]

Dit suffe omaatje heeft een wokbrander die gelijk is aan een 7000 Watt plaat, dus dat is geen vergelijk met inductie. Veel gerechten krijg je op inductie niet goed bereid, en een ieder die dat wel beweert, kookt niet zelf
Dus je hebt een 10kw wokbrander? Gezellig wel zo'n horecafornuis naast de woonkamer.

En als je op inductie niet kan koken heeft dat met je eigen beperkte techniek te maken. Inductie is superieur, behalve als je de vlam in de pan wil.

Bovendien is wokken voor all you can eat-proleten.

[ Bericht 3% gewijzigd door fathank op 23-07-2020 22:20:05 ]
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_194234707
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 18:56 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Duitsland importeert gas uit Rusland en heeft daar kennelijk geen problemen mee. Hier wil de politiek dat niet, en naaien politici liever de burger in het pak door dure alternatieven door de strot te duwen.
Komt ondat gas tov kolen of olie een co2 reductie opleverd in duitsland.
In NL vervangen van gas naar... moet ook co2 reductie geven.

NL importeert al jaren gas uit rusland en noorwegen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_194234731
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 19:51 schreef GemMagic het volgende:
De warmtepomp is een comfortabele, duurzame en in potentie schonere oplossing, maar alleen ideaal voor huizen die er vanaf de start op gebouwd en berekend zijn. Dan heb je een accurate schatting van het energieverlies van je huis en een warmtebron met voldoende capaciteit om efficient te kunnen verwarmen. Je hebt voldoende ventilatie met CO2 en luchtvochtigheid beheer, warmteterugwinning uit lucht en water dat het huis verlaat, vloerverwarming op elke verdieping en de mogelijkheid er in de zomer mee te koelen.

Heb je nou een ouder huis, zonder kruipruimte en zonder (geschikte) spouwmuren kost het je al snel een ton of meer om je vloer te verwijderen, te isoleren, voorzien van vloerverwarming en weer op te bouwen en al je buitenmuren opnieuw in te pakken met isolatie van binnen of buiten. Nog afgezien van dat het er niet mooi uit ziet van buiten danwel ruimte kost van binnen. Dan is GAS toch prima. Ik denk dat de meerprijs van gas dan niet opweegt tegen de vereiste investeringen.
Nee hoor
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_194235817
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 21:14 schreef verita het volgende:

[..]

Dit suffe omaatje heeft een wokbrander die gelijk is aan een 7000 Watt plaat, dus dat is geen vergelijk met inductie. Veel gerechten krijg je op inductie niet goed bereid, en een ieder die dat wel beweert, kookt niet zelf
Hoeveel kW is jouw gas wokbrander dan? De meeste wokbranders voor thuis zijn 3 tot 4 kW gasvermogen. Dan gaat er dus zo'n 2,5 kW hitte de pan in.

Dat haalt bijna elke inductiekookplaat met booster gemakkelijk. En een losse inductie wok heeft standaard 3,5kW vermogen.
pi_194235856
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 20:41 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Oud huis zonder spouwmuur meldt zich nog maar eens.

...

Wel is het zo dat je energierekening nog veel lager zal worden wanneer je alles zo optimaal mogelijk gaat isoleren. En uiteraard gaat je comfort flink omhoog door die isolatie, zeker in combinatie met vloerverwarming. Maar dat geldt net zo goed voor een huis met een cv-ketel. En staat daarmee los van het gasloos maken.

En dus gebruik je nu eigenlijk nog heel veel gas/kolen/biomassa, alleen dan via de elektriciteitscentrale. M.a.w. een hoop geld geïnvesteerd, maar het netto rendement voor het milieu is waarschijnlijk negatief.
pi_194235955
Eh, nee. Met een slecht rendement in de elektriciteitscentrale van 40%, heb je met de warmtepomp een COP van slechts 2,5 nodig om gelijk te spelen.

Mijn COP de afgelopen 3 jaar komt gemiddeld op 3,4.
Met een betere afstemming van isolatie en warmteafgifte verwacht ik dat een COP van 4,5.

Ofwel: al komt de benodigde elektriciteit van fossiele bronnen, dan nog levert de overstap naar warmtepompen een grote CO2 winst op.
pi_194236306
De alternatieven zijn gewoon kut en de prijzen belachelijk hoog. Maak die minder kut en tadaaa, niemand heeft een probleem.

Het ding is namelijk, al die dingen, gas, asbest en noem maar op, werden destijds knoeterhard door de overheid gestimuleerd/geforceerd, want ja lekkere inkomstenbron (en kostenbesparing) voor ze. Vervolgens, oh nee toch niet goed, gaat de overheid dwang opleggen 'om de keuzes die zij gemaakt hebben' aan te laten passen op kosten van de burger. Met een schrijntje van een subsidie kun je het laten aan passen door de meest dure bedrijven, wat de burger ook geen flikker oplevert. Zal de roverheid ook wel weer aan verdienen, die dealtjes. Het zal ze iig zo min mogelijk kosten.

Tuig.

[ Bericht 4% gewijzigd door Cockwhale op 24-07-2020 11:25:42 ]
  vrijdag 24 juli 2020 @ 11:18:18 #96
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
  vrijdag 24 juli 2020 @ 13:43:50 #97
151515 verita
Happy days
pi_194238396
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 10:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Hoeveel kW is jouw gas wokbrander dan? De meeste wokbranders voor thuis zijn 3 tot 4 kW gasvermogen. Dan gaat er dus zo'n 2,5 kW hitte de pan in.

Dat haalt bijna elke inductiekookplaat met booster gemakkelijk. En een losse inductie wok heeft standaard 3,5kW vermogen.
Gasbrander is 6 Kw, semi-professioneel, daarnaast een vrije zone inductieplaat van 90 cm breed met alle boosters en heb ik high end Fissler, DeMeyere en DeBuyer pannen, dus helaas voor FatHank weet ik wel waar ik het over heb. De 2 apparaten zijn niet te vergelijken qua kracht en snelheid.
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
pi_194239153
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juli 2020 13:43 schreef verita het volgende:

[..]

Gasbrander is 6 Kw, semi-professioneel, daarnaast een vrije zone inductieplaat van 90 cm breed met alle boosters en heb ik high end Fissler, DeMeyere en DeBuyer pannen, dus helaas voor FatHank weet ik wel waar ik het over heb. De 2 apparaten zijn niet te vergelijken qua kracht en snelheid.
Bij aardgas loos en hobbywokker kun je toch gewoon een propaan brander nemen?

Voor 9,5 KW:
Het vermogen loopt van 1 kW tot 9,5 kW. Het maximale gasverbruik is 0,54 kg/h waardoor u lang kunt koken op een gasfles.
Gasfles van 10kg vulling kost ¤25,-
Kun je zeker een maand mee, als je normaal kookt.
Vakman pur sang
pi_194247507
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2020 12:54 schreef XXMLGBR4SHOTSNIPEPOWNAGEx het volgende:
Koken op gas *O*

Koken op elektriciteit -O-
Wij hebben een inductiekookplaat. Is op stroom, maar het lijkt alsof het gas is. Echt rete snel. Aanrader.

Alleen onze CV ketel zit nog op het gas. En zolang de alternatieven onbetaalbaar blijven, houden wij dit zo. Ik ga echt geen lening afsluiten. Een hypotheek vind ik al gek genoeg.
Hoeveel jonko's moeten we smoken, voordat we vrij zijn, van dit regime?
pi_194248351
Heb jarenlang inductie gehad en nu weer gas. Gas kookt gewoon veel chiller en gecontroleerder.

Inductie is leuk als je alleen maar dingen in water hoeft te laten koken maar bij een beetje gerecht is het gewoon kut. Ben echt blij weer op gas te koken. 🥰
  zaterdag 25 juli 2020 @ 08:43:38 #101
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194250185
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 01:00 schreef Azula het volgende:
Heb jarenlang inductie gehad en nu weer gas. Gas kookt gewoon veel chiller en gecontroleerder.

Inductie is leuk als je alleen maar dingen in water hoeft te laten koken maar bij een beetje gerecht is het gewoon kut. Ben echt blij weer op gas te koken. 🥰
ik da nooit van het gas af, hier is de afvalscheiding ook alweer opgeheven
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:32:57 #102
65846 Bocaj
Vámonos!
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:37:30 #103
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194250480
quote:
Die warmtenetten is allemaal oplichting
Hier betalen mensen van een koopwoningblokje wel 300 euro per maand en ze gebruiken haast geen energie

Laat mijn gloednieuwe CV keteltje maar lekker zitten
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:39:43 #104
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194250496
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:37 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Die warmtenetten is allemaal oplichting
Hier betalen mensen van een koopwoningblokje wel 300 euro per maand en ze gebruiken haast geen energie
Dit ging over de warmtepomp...
Maar warmtenetten kunnen ook vreselijk duur zijn... Ze hadden een slogan. 'Niet duurder dan gas' maar volgens mij kunnen ze dat niet meer hard maken... kan het mis hebben! (Correct me if i'm wrong!)
pi_194250505
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:39 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Dit ging over de warmtepomp...
Maar warmtenetten kunnen ook vreselijk duur zijn... Ze hadden een slogan. 'Niet duurder dan gas' maar volgens mij kunnen ze dat niet meer hard maken... kan het mis hebben! (Correct me if i'm wrong!)
Nee, dit gaat ook over een warmtenet.

Maar stemmingmakerij van de telegraaf kopt heel groot 'warmtepomp'. Omdat het warmtenet waar het hier over gaat is gekoppeld aan een warmtepomp.
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:42:39 #106
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194250519
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:41 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Nee, dit gaat ook over een warmtenet.

Maar stemmingmakerij van de telegraaf kopt heel groot 'warmtepomp'. Omdat het warmtenet waar het hier over gaat is gekoppeld aan een warmtepomp.
Ojee, mijn fout dan... 8)7 (Kan dat fucking 'premium' stuk ook niet helemaal lezen... :') )
Sorry @michaelmoore
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:45:07 #107
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194250538
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:42 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Ojee, mijn fout dan... 8)7 (Kan dat fucking 'premium' stuk ook niet helemaal lezen... :') )
Sorry @:michaelmoore
Als ik eigenaar was van een warmtenet dan zou ik ze ook uitknijpen hoor :Y (8> :+
Geld is Geld en baas is Baas


quote:
Woede om hoge energienota met warmtepomp: ’We voelen ons beduveld’
Door TANJA VERKAIK

23 jul. 2020 in FINANCIEEL
DEN HAAG - Honderden huishoudens van de Haagse wijk Transvaal Midden, die zijn aangesloten op een collectieve Warmte-en Koude Opslag, zijn woest over torenhoge energienota’s en stijging van vaste kosten. „We voelen ons beduveld”, zegt Jasar Benzian.
quote:
Sinds maart druppelden de eindafrekeningen binnen en die veroorzaakten een grote schok bij de inwoners die zijn aangesloten op het warmtenet van de Haagse leverancier Energiek, eigendom van woningcorporatie Staedion. In plaats van dat ze net als voorheen zo'n gemiddeld 200 euro terugkregen, moesten sommige bewoners fors bijbetalen. Soms enkele honderden euro's tot duizend euro extra.


"Maandlasten met veertig procent gestegen"
,,Hoe kan dat? Ons werd een duurzame woning voorgeschoteld met lagere energiekosten dan wanneer je op het gas bent aangesloten. Bovendien was de winter zacht", zo vraagt bewoner Benzian zich af.

Milko Lippens, die al tien jaar in de Hertzogstraat woont:
,,Mijn maandlasten zijn dit jaar met veertig procent gestegen.
Ik heb nooit een verhoging van meer dan een paar euro gehad."

Koud water uit de kraan
Tel daar nog dik twintig storingen dit jaar en afgelopen jaar bovenop, waarbij er alleen koud water uit de kraan stroomde. ,,Wij betaalden 85 euro toen wij met vijf in een huis woonden", zegt Arnaud van der Veere. ,,Nu wonen wij met zijn tweetjes, zijn er bijna nooit en betalen 200 euro per maand."

De bewoners, die geen keus hadden en verplicht moesten overstappen op het nieuwe systeem waarbij warmte wordt opgepompt uit het grondwater, trokken aan de bel bij onder meer de gemeente, Staedion en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ,,We horen alleen maar dat de tarieven in lijn zijn met de Warmtewet", zegt Benzian.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 25 juli 2020 @ 09:56:59 #108
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_194250639
Hamas Hamas, Holland van het gas :(
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_194250770
Het probleem is dan ook dat de warmtewet geen concurrentie toelaat op warmte netten, maar tegelijkertijd woekerwinsten wel worden toegestaan.

Mijn advies is dan ook om ver weg te blijven van elk commercieel beheerd warmtenet.
Het enige 'warmtenet' wat nog acceptabel kan zijn, is een blokverwarming van de VVE, indien het een complex met koopwoningen betreft. Er is dan immers geen externe partij die (woeker)winsten kan afromen.
pi_194250846
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:45 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Als ik eigenaar was van een warmtenet dan zou ik ze ook uitknijpen hoor :Y (8> :+
Geld is Geld en baas is Baas
[..]


[..]

Het kan een fout ontwerp zijn waarbij warmte oneffectief word opgewekt.
Een bodem warmtepomp met alle
Pompen, distributie en onderhoud zonder teruglevering van zonne energie is ook (nog) onrendabel.
Als ik dat zou doen met ons huis Schat ik de energiekosten op zo’n 10.000kwh per jaar. Zonder panelen ga je dan flink betalen.

In het voorbeeld hebben ze ook koudeopwekking, dus is het vergelijk met een gasketel ook niet helemaal terecht trouwens.
Vakman pur sang
  zaterdag 25 juli 2020 @ 10:22:32 #111
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_194250878
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 10:18 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Het kan een fout ontwerp zijn waarbij warmte oneffectief word opgewekt.
Een bodem warmtepomp met alle
Pompen, distributie en onderhoud zonder teruglevering van zonne energie is ook (nog) onrendabel.
Als ik dat zou doen met ons huis Schat ik de energiekosten op zo’n 10.000kwh per jaar. Zonder panelen ga je dan flink betalen.

In het voorbeeld hebben ze ook koudeopwekking, dus is het vergelijk met een gasketel ook niet helemaal terecht trouwens.
opwekken doen ze bij de Jehova , zullen we het daar maar laten /??

Afhankelijk zijn van anderen is fout , altijd zo geweest , zal altijd zo blijven , ze maken er onmiddellijk misbruik van
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_194250917
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 10:22 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

opwekken doen ze bij de Jehova , zullen we het daar maar laten /??

Afhankelijk zijn van anderen is fout , altijd zo geweest , zal altijd zo blijven , ze maken er onmiddellijk misbruik van
Jij bent niet helemaal op de hoogte van de materie.
Al heb je wel gelijk dat de opwekking beter in eigen handen kan liggen.
Vakman pur sang
  maandag 27 juli 2020 @ 19:18:19 #113
160086 GemMagic
Summum ius summa iniura
pi_194283017
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2020 20:41 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Oud huis zonder spouwmuur meldt zich nog maar eens.

Warmtepomp kostte 8000 euro (minus een leuk zakcentje aan subsidie).
Dakisolatie+ zijgevel op de verdieping(kap begint op de verdieping) kostte inclusief stukadoor voor de afwerking 4000 euro.
3 Velux ramen met isolatieglas op de verdieping 2500 euro.
Vloerisolatie in de kruipruimte zelf aangebracht kostte 500 euro aan materiaal. Laten doen kost ongeveee 1500 euro.
Inductiekookplaat kostte 187 euro via een veiling.
Boosters op de radiatoren kostten bij elkaar 600 euro.

En toen was de woning gasloos. Gevels beneden nog niet voorzien van isolatie. Ramen beneden grotendeels oud dubbelglas, kleine raampjes enkel glas.

Voor de 100.000 die je noemt, kun je vier of vijf oude woningen volledig gasloos maken.

Natuurlijk, de warmtepomp had een beroerd rendement op koude dagen. Maar het is echt een fabel dat het huis echt volledig "zeer goed geïsoleerd" moet zijn, of voorzien moet zijn van vloerverwarming.

Wel is het zo dat je energierekening nog veel lager zal worden wanneer je alles zo optimaal mogelijk gaat isoleren. En uiteraard gaat je comfort flink omhoog door die isolatie, zeker in combinatie met vloerverwarming. Maar dat geldt net zo goed voor een huis met een cv-ketel. En staat daarmee los van het gasloos maken.
Bedankt voor je reactie, klinkt positief. Ik vraag me af of je met lage temp en boosters het overal warm krijgt. Ik wil zelf ook nog radiator fans plaatsen en dan testen door de CV op 55 in te stellen. Om wat voor een type woning gaat het ongeveer en qua beneden oppervlakte? De energieadviseur gaf bij ons aan dat het nooit zou lukken zonder gas.

Ik woon in een vrijstaande boerderij met vnl ouder dubbelglas en een aantal enkelglas stalramen. Daarnaast is er geen noemenswaardige spouw en geen kruipruimte. Wellicht dat het niet voor elk oud huis een ton kost, maar ik had zo ingeschat dat het aanleggen van vloerisolatie en verwarming toch wel noodzakelijk zou zijn om het overal confortabel te krijgen. Mijn inschatting is gebaseerd op het isoleren van vloer, aanleggen van vloerverwarming en isoleren van buitenmuren zonder spouw, dus van buiten of binnen een nieuwe laag er tegenaan en het isoleren van het dak (dat van de eerste verdieping af begint).

Ik denk dat 1 ton voor die 3 dingen een lage inschatting is. Maar wellicht kan electrisch verwarmen ook met minder isolatie, al zullen de operationele kosten dan mogelijk alsnog hoger zijn dan verwarmen op gas.
Sui cuique mores fingunt fortunam
pi_194283161
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:41 schreef Ivo1985 het volgende:
Nee, dit gaat ook over een warmtenet.
Dat was oorspronkelijk bedoeld als het benutten van afvalwarmte. Wat goed is natuurlijk. Maar het is verworden tot een locked-in (voor de warmteconsument) verdienmodel waar gewoon nieuwe biomassa-centrales voor worden gebouwd. Gaan ze bomen uit Brazilië voor verbranden die hier per boot heen vervoerd worden. Geheel van het padje in naam van het verdienmodel..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_194283287
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 19:27 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat was oorspronkelijk bedoeld als het benutten van afvalwarmte. Wat goed is natuurlijk. Maar het is verworden tot een locked-in (voor de warmteconsument) verdienmodel waar gewoon nieuwe biomassa-centrales voor worden gebouwd. Gaan ze bomen uit Brazilië voor verbranden die hier per boot heen vervoerd worden. Geheel van het padje in naam van het verdienmodel..
Ze maken zelfs houten hobbelpaarden puur voor de biomassa.
Vakman pur sang
pi_194286492
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 19:18 schreef GemMagic het volgende:

[..]

Bedankt voor je reactie, klinkt positief. Ik vraag me af of je met lage temp en boosters het overal warm krijgt. Ik wil zelf ook nog radiator fans plaatsen en dan testen door de CV op 55 in te stellen. Om wat voor een type woning gaat het ongeveer en qua beneden oppervlakte? De energieadviseur gaf bij ons aan dat het nooit zou lukken zonder gas.

Ik woon in een vrijstaande boerderij met vnl ouder dubbelglas en een aantal enkelglas stalramen. Daarnaast is er geen noemenswaardige spouw en geen kruipruimte. Wellicht dat het niet voor elk oud huis een ton kost, maar ik had zo ingeschat dat het aanleggen van vloerisolatie en verwarming toch wel noodzakelijk zou zijn om het overal confortabel te krijgen. Mijn inschatting is gebaseerd op het isoleren van vloer, aanleggen van vloerverwarming en isoleren van buitenmuren zonder spouw, dus van buiten of binnen een nieuwe laag er tegenaan en het isoleren van het dak (dat van de eerste verdieping af begint).

Ik denk dat 1 ton voor die 3 dingen een lage inschatting is. Maar wellicht kan electrisch verwarmen ook met minder isolatie, al zullen de operationele kosten dan mogelijk alsnog hoger zijn dan verwarmen op gas.
Het betreft hier een hoekhuisje uit 1902. Geen spouwmuren. Dak begint net als bij jou direct op de eerste verdieping en was dus al wel geïsoleerd. Oppervlakte begane grond ca 45m2

Een spouw van enkele centimeters vullen met isolatiemateriaal zorgt er al voor dat het warmteverlies van de muren gehalveerd wordt. Het blijft natuurlijk in verhouding tot nieuwbouw beroerd geïsoleerd, maar is ten opzichte van een niet geïsoleerde muur een grote vooruitgang.

Totale kosten zijn nogal specifiek voor elk project. De kunst is om een stappenplan te maken en dan zoveel mogelijk stappen te combineren met wat meer regulier onderhoud.

Isolatiemateriaal is niet zo duur. Het aanbrengen is meestal ook niet zoveel werk. Materialen voor de afwerking van een huis kunnen in kosten snel oplopen. En om alles netjes af te werken zijn veel kostbare manuren nodig.
Wie lukraak gaat isoleren, wordt vanwege de kosten voor nieuwe afwerking niet vrolijk. Wie isolatie combineert met geplande verbouwings- en renovatiewerkzaamheden ziet dat isolatie slechts een fractie van de totale kosten uitmaakt.
Vrijwel elk huis in Nederland wordt eens in de pakweg 30-40 jaar wel grondig verbouwd. Of wanneer het niet in één keer gedaan wordt, dan wel in stappen. Wanneer dan direct isolatie aangebracht wordt, kan bijna heel Nederland tegen redelijke kosten voldoende geïsoleerd worden om de woningen met Lage Temperatuur Verwarming te verwarmen.

Er wordt veel te veel blind gestaard op de kosten die men moet maken wanneer men NU alles aan gaat pakken, terwijl men eigenlijk helemaal geen verbouwing in de planning heeft staan. Ja, dan wordt het een zeer kostbare aangelegenheid.
  maandag 27 juli 2020 @ 23:14:53 #117
168739 Red_85
'echt wel'
pi_194286967
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2020 09:39 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Dit ging over de warmtepomp...
Maar warmtenetten kunnen ook vreselijk duur zijn... Ze hadden een slogan. 'Niet duurder dan gas' maar volgens mij kunnen ze dat niet meer hard maken... kan het mis hebben! (Correct me if i'm wrong!)
Kunnen ze ook niet.

https://radar.avrotros.nl(...)-dan-gasaansluiting/

Toevallig woon ik in een plaats waar ze een warmtenet hebben vanaf de jaren '80. Stadsverwarming.
Ik heb in de nieuwe wijken gewoond en in de oude en ben zelfs in een jaren '60 huis goedkoper uit met mijn totale elektra en gas dan in een beter geïsoleerde woning die 30 jaar nieuwer is met elektra en stadsverwarming.

Daarbij is de gemeente enig aandeelhouder van de stadsverwarming en draait deze jaarlijks verlies. 3x raden wie voor dat verlies op mag draaien.
De centrale draait op biomassa en wordt met ongeveer 28% gas bijgestookt. Biomassa komt van Staatsbosbeheer af wie ze hebben aangewezen als preferred client. Ofwel, half NL wordt omgezaagd voor de warmte hier. En bomen, jeweetwel, die leven van de Co2. Biologie les 3 ongeveer.
En biomassa, daar moesten we toch mee stoppen volgens de SER?

Maar probeer eens tussen 700 en 900 lekker warm te douchen of tussen 1700 en 2000 heet water te tappen voor de afwas. Kansloos.
En hoe lossen ze dat op? Door een tweede biomassa centrale te willen bouwen.

Het is een monopolist en die hebben bepaalde trekjes. Ze hebben van 2018 op 19 de tarieven even met het maximum verhoogd. Niet zo gek dat je draagkracht verliest en je klanten niet zo tevreden meer zijn.

Conclusie:
- Het is duurder voor de klant
- Je bent afhankelijk van een monopolist, dus ook van de nukken
- Je wooncomfort is niet gelijk of hoger, maar juist veel minder
- Het is niet rendabel
- Voor het milieu is het ook niet goed
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_194286995
quote:
1s.gif Op maandag 27 juli 2020 19:35 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Ze maken zelfs houten hobbelpaarden puur voor de biomassa.
Is dit nou ironisch bedoeld of wat? Wat ik zeg is gewoon waar. Wat jij beweert lijkt ietwat ver gezocht..
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_194287007
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:14 schreef Red_85 het volgende:
Conclusie:
- Het is duurder voor de klant
- Je bent afhankelijk van een monopolist, dus ook van de nukken
- Je wooncomfort is niet gelijk of hoger
- Het is niet rendabel
- Voor het milieu is het ook niet goed
Precies.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_194287008
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:16 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Is dit nou ironisch bedoeld of wat? Wat ik zeg is gewoon waar. Wat jij beweert lijkt ietwat ver gezocht..
Wat ik zeg is zwaar overtrokken, net zoals jouw opmerking. :P
Vakman pur sang
pi_194287063
quote:
1s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:17 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Wat ik zeg is zwaar overtrokken, net zoals jouw opmerking. :P
Nee gelul (van jou). Het klopt gewoon wat ik zeg.

Dat soort verwarming van woningen bestond voorheen enkel in de buurt van zware industrie die hun afvalwarmte op een nuttige manier kwijt konden.

Daarna is het een verdienmodel geworden en zoals het nu werkt lijkt het op geen enkele manier meer op wat de oorspronkelijke bedoeling was. Het lijkt erop dat je geen idee hebt van waar je over meepraat.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  maandag 27 juli 2020 @ 23:27:36 #122
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_194287165
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:14 schreef Red_85 het volgende:
- Je bent afhankelijk van een monopolist, dus ook van de nukken
Gemeenten willen hele woonwijken van het gas halen en aansluiten op warmtenet... Problemen voorgeprogrammeerd omdat je inderdaad vast zit aan één leverancier...
Maar hoe meer mensen hiermee te maken krijgen hoe harder de roep zal worden om het betaalbaar te maken of te houden. (Niet duurder dan gas!) (Tevens mensen keus bieden... warmtenet of eigen warmtepomp of andere manieren van warmstoken!)
Met stroom heb je inmiddels keuze zat!
pi_194287355
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:20 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Nee gelul (van jou). Het klopt gewoon wat ik zeg.

Dat soort verwarming van woningen bestond voorheen enkel in de buurt van zware industrie die hun afvalwarmte op een nuttige manier kwijt konden.

Daarna is het een verdienmodel geworden en zoals het nu werkt lijkt het op geen enkele manier meer op wat de oorspronkelijke bedoeling was. Het lijkt erop dat je geen idee hebt van waar je over meepraat.
Het is wel een beetje doorgeslagen maar niet met hardhout uit Brazilië hoor. :P

Snelgroeihout uit de VS is voor 30% ingezet in NL, in de vorm van snippers/pellets.
Het meeste uit NL zelf bijna 50%.

Maar NL moet toch een transitie door, ze waren voor 90% afhankelijk van gas/kolen centrales. Gas moet dicht dus dan kun je alleen bio bijverbranden. En een beetje aan zon/wind.

Ik hoop dat we weer snel naar kernenergie kunnen, moderne cascade installaties met kleine reactoren, grondwater gekoeld.

En als nl dan grotendeels all electric stookt ben je snel de co2 aan het verlagen.

[ Bericht 21% gewijzigd door Lospedrosa op 28-07-2020 00:32:51 ]
Vakman pur sang
pi_194287431
quote:
0s.gif Op maandag 27 juli 2020 23:27 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Gemeenten willen hele woonwijken van het gas halen en aansluiten op warmtenet... Problemen voorgeprogrammeerd omdat je inderdaad vast zit aan één leverancier...
Maar hoe meer mensen hiermee te maken krijgen hoe harder de roep zal worden om het betaalbaar te maken of te houden. (Niet duurder dan gas!) (Tevens mensen keus bieden... warmtenet of eigen warmtepomp of andere manieren van warmstoken!)
Met stroom heb je inmiddels keuze zat!
Zolang het koopwoningen betreft, hebben de bewoners altijd een keuze. Ze kunnen je onmogelijk verplichten om iets wat niet van jou is en nooit van jou zal worden (leidingen en afleverset stadsverwarming) zonder toestemming in jouw woning te laten plaatsen.

Wil je het niet, dan komt de monteur er niet in en krijg je geen rekening. Punt.
En de crux is: als het aantal niet deelnemende woningen boven een bepaald percentage komt, wordt het niet meer aantrekkelijk om de boel aan te leggen. Ik hoop dan ook van harte dat heel veel bewoners dwars gaan liggen. Want biomassa stoken in een warmtecentrale is gewoon niet toekomstbestendig.

Zoals hierboven al staat: stadsverwarming is bedoeld als systeem om restwarmte van zware industrie of een energiecentrale nuttig te gebruiken. Een goed en milieuvriendelijk idee. Maar centraal een verbrandingscentrale plaatsen puur voor de productie van warmte, om vervolgens die warmte met grote transportverliezen door de wijk te verspreiden is een heel slecht idee. Als je dan speciaal voor het verwarmen van huizen iets gaat verbranden, dan kun je dat het beste in de betreffende huizen doen. Scheelt heel veel verliezen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')