abonnement Unibet Coolblue
pi_193896003
Mevrouw Avondmens en ik zijn bezig met de aanschaf van een geweldig rijksmonument. Ik hou nog even in het midden wat het is, maar het gaat een heel avontuur worden dat ik t.z.t. ook graag hier zal delen. Nu zit ik de stoeien met de volgende boeteclausule in het contract:

Koper verplicht zich binnen één maand na de juridische levering te starten met de bouw en tevens binnen twaalf maanden na de juridische levering de bouw en renovatie van minimaal 1 fase gereed te hebben. Deze fase heeft een minimale omvang van de xxxx of het yyy. Bij het niet nakomen van het hiervoor vermelde zal verkoper koper een onmiddellijk opeisbare boete van vijf duizend euro (¤ 5.000,00) opleggen voor iedere dag dat
koper in gebreke blijft na schriftelijke mededeling. Dit wordt als kettingbeding in akte van levering opgenomen voor het geval koper binnen gemelde termijn gaat doorverkopen.


Nu ga ik hier in ieder geval niet mee akkoord, maar de verkoper heeft mij om een tegenvoorstel gevraagd. Helaas kom ik niet veel verder dan de termijnen verlengen en de boete drastisch te verlagen. Maar ook dan zit het me niet lekker. Ik ben zelf geen jurist, maar ik zou liever een heel andere constructie willen bedenken om de verkoper de zekerheid te geven dat we er serieus mee aan de slag gaan.

Klein stukje context: wat wij gaan doen maakt onderdeel uit van een groter plan. Orde grootte het ontwikkelen van een woonwijk, Het is dus begrijpelijk dat de verkoper niet wil dat er een soort karkas in zijn verder mooi ontwikkelde gebied blijft staan,

Iemand met een juridische achtergrond of ervaring met herbestemmen die hier iets over wil roepen ?
pi_193896181
Men wil zekerheid dat de verbouwing op tijd klaar is. Ik neem aan dat je het koopt met de intentie die termijn te halen?

Hoewel ¤ 5.000 per dag vrij hoog is, is een boeteclausule niet ongebruikelijk.

Je tegenvoorstel kan vanalles zijn.

Bijvoorbeeld de boete per dag in een aantal weken of maanden op laten lopen van een laag bedrag per dag naar een hoger bedrag. Zo ben je bij een kleine overschrijding niet gelijk een boel geld kwijt.

Een andere optie is een onderpand geven. Bijvoorbeeld een geldbedrag dat je volledig, gedeeltelijk of niet terug krijgt afhankelijk van de opleverdatum. Aangezien je deze waarborg meteen (tijdelijk) kwijt bent kan dit een lager bedrag zijn dan een boeteclausule.

Wat je ook afspreekt, ik zou omstandigheden laten opnoemen die worden beschouwd als "overmacht", waarbij je extra tijd krijgt.

In de bouw is het trouwens gebruikelijk om te rekenen in werkbare dagen: https://www.eigenhuis.nl/(...)werkbare-werkdagen#/
  donderdag 2 juli 2020 @ 22:19:56 #3
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_193896294
Is het mogelijk om een maximaal bedrag op te nemen?
pi_193896467
We hebben absoluut de intentie om het te halen; sterker nog ik ga er alles aan doen om de boel zo snel mogelijk uit de grond te laten stampen, aangezien ik er mijn boterham mee ga verdienen. (En er mijn kantoorbaan door op kan gaan zeggen *O* )

In die zin is het dus een non-issue. En juist daarom wil ik er niet zo'n idiote clausule voor hebben.

Goede tip van de werkbare dagen, die neem ik iig mee. En een maximum is ook handig inderdaad. Kan ik gelijk even aftasten hoever ze daarin mee willen gaan.
  donderdag 2 juli 2020 @ 22:32:59 #5
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_193896568
Wat zouden redenen kunnen zijn dat je de termijn niet zou halen? Ik kan me wat zaken voorstellen die een kwestie zouden zijn van overmacht en dan wil je toch niet tegen die boetes aanlopen.

Ik zou dit wel gaan dichttimmeren, liefst na overleg met een jurist die er verstand van heeft.
The love you take is equal to the love you make.
pi_193896589
Heb je ook een clausule andersom? Als de ontwikkeling van het hele gebied spaak loopt en alleen jouw pand er prachtig bijstaat?
pi_193900668
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juli 2020 22:32 schreef Lienekien het volgende:
Wat zouden redenen kunnen zijn dat je de termijn niet zou halen? Ik kan me wat zaken voorstellen die een kwestie zouden zijn van overmacht en dan wil je toch niet tegen die boetes aanlopen.

Ik zou dit wel gaan dichttimmeren, liefst na overleg met een jurist die er verstand van heeft.
Precies, laat je die clausule niet door de strot drukken.
Bouw/verbouwprojecten hebben toch altijd de neiging om uit te lopen, bouwvakkers slecht te verkrijgen en vergunningen ed lijken wel wel in een eeuwige bootloop te zitten.
Onvoorziene dingen zal je altijd tegenkomen. Maak een schatting van de tijd die je nodig denkt te hebben en doe dit x1,5. Mensen zijn over het algemeen geneigd dit veel te positief in te schatten.
pi_193900824
Misschien moet je kijken of je een aantal uitzonderingen op kan nemen, als je bang bent dat er iets mis gaat.

- De omwonenden procederen tegen je vergunningen en e.e.a. loopt jaren vertraging op
- De gemeente doet x of y waardoor je niet verder kunt
- Je krijgt een ongeval en bent maanden ziek
- Er komen asbest of botresten of archeologische vondsten boven water, waardoor alles vertraging oploopt

dat soort dingen?
unieke geschenken, exclusieve cadeaus uit de mooiste Nederlandse bomen:
handgemaakte houten vazen http://www.hetmooistehout.nl
handgemaakte houten schalen http://www.houtenschalen.nl
pi_194127320
Dank voor de ideeën allen! Het is nu zomerstop, over 3 weken gaan we weer verder. De richting die we gaan kiezen is dat de clausule er gewoon helemaal uit moet. Wat we eventueel goed zouden vinden is afspraken maken over de start, daar kunnen we ons geen buil aan vallen. Paar bouwhekken eromheen en klaar.

Dus wordt weer vervolgd over 3 weken.
  vrijdag 17 juli 2020 @ 13:08:36 #10
10213 Fe2O3
Ja das roest
pi_194127782
Laat dit door een goede jurist of notaris nakijken.

Maximum op boete?
Wie bepaalt of iets af is?
Hoe zijn de fases gedefineerd?
Dum de dum
  vrijdag 17 juli 2020 @ 13:10:40 #11
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_194127802
Ik zou de maximum termijn bv. vervangen door een inspanningsverplichting. Dan kom je overeen dat je er alles aan zult doen de fase 1 oplevering te halen wat binnen je macht ligt.

Waarom een inspanningsverplichting? Wat gebeurd er als er een tweede golf Corona komt en je geen bouwvakkers kunt vinden / mag inzetten? Wat als de overheid weer alle bouwprojecten stopzet als gevolg van PFAS?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_194127936
Hoe hoger de boeteclausule hoe lager de biedprijs.

Je moet immers wel de verbouwing kunnen ophoesten.

En hoge boetes staan daarbij nogal in de weg.
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_194128501
Ik zou vooral zorgen dat er 'overmacht' uitzonderingen zijn. In deze corona tijd hebben we allemaal gezien hoe een land kan reageren op iets onverwachts waar niemand rekening mee houdt. Ik zou een 2e golf ook niet direct uitsluiten en wat als de bouw dan paar maanden helemaal stil ligt?
pi_194128723
Ik vraag me af of ze akkoord gaan met helemaal geen clausule, want dan hebben ze geen poot meer om op te staan.

Wat voor een verkopende partij is het eigenlijk? Een commerciële ontwikkelaar, een overheid of een stichting? Dat maakt namelijk nogal uit voor welke belangen zij hebben en wat er voor jou te onderhandelen valt.

quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 13:55 schreef Holenbeer het volgende:
Ik zou vooral zorgen dat er 'overmacht' uitzonderingen zijn. In deze corona tijd hebben we allemaal gezien hoe een land kan reageren op iets onverwachts waar niemand rekening mee houdt. Ik zou een 2e golf ook niet direct uitsluiten en wat als de bouw dan paar maanden helemaal stil ligt?
Overmacht is een vaag begrip met veel ruimte voor discussie. Ik zou er in ieder geval nog een aantal van bovengenoemde zaken expliciet bij benoemen, waaronder:
• Het niet binnen de reguliere termijn verkrijgen van een Omgevingsvergunning (doorgaans 8+6 weken)
• Aantreffen van archeologische vondsten
• Aantreffen van gevaarlijke stoffen, waaronder in ieder geval asbest, chroom 6 en bodemvervuiling voor zover de aanwezigheid op het moment van het sluiten van de overeenkomst niet bekend was;
• Bestaande constructieve gebreken voor zover deze voor zover deze niet op het moment van het sluiten van de overeenkomst bekend waren;
• Faillisement van opdrachtnemers en onderaannemers van opdrachtnemers;
• Ziekte, werkeloosheid of dood van jezelf of je partner
• Aantreffen van kabels en leidingen van derden, die niet bekend zijn vanuit een klic-melding en die niet anderzins voor sluiten van de overeenkomst bekend waren.

Bij de meeste deze zaken kun je namelijk betogen dat het geen overmacht is: Bij het aantreffen van gevaarlijke stoffen had je beter vooronderzoek kunnen laten doen, bij failissement van een opdrachtnemer had je voor sluiten van de overeenkomst de boeken kunnen controleren. Kabels en leidingen van derden? Had je maar meer proefsleuven moeten graven.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  vrijdag 17 juli 2020 @ 14:21:38 #15
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_194128787
Als die verkoper allemaal vind dat het zus-en-zo en snel moet, waarom doet ie het dan zelf niet?

Verkocht = tot ziens.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_194128822
Het is een commerciele projectontwikkelaar. Een aantal zaken is al wel uitgezocht. Er heeft bodem en archologisch onderzoek plaatgevonden.

En er zit inderdaad asbest in. Daar heb ik ook al een offerte voor (40k :'( )

Daarnaast zijn we in goed overleg met de gemeente. Die staat te springen om ons te ondersteunen omdat zij ook graag willen dat dit, nogal beeldbepalende object, wordt gerestaureerd en herbestemd.

We hebben intussen ook een bouwkundige inspectie uit laten voeren waar geen gekke dingen uit zijn gekomen. Ander dan je voor een 125 jaar oud complex zou verwachten.

De verkoopprijs is al tot de bodem teruggebracht. We betalen eigenlijk alleen voor de herinrichting van het terrein. De gebouwen zelf krijgen we er gratis bij.
pi_194128864
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 14:21 schreef daNpy het volgende:
Als die verkoper allemaal vind dat het zus-en-zo en snel moet, waarom doet ie het dan zelf niet?

Verkocht = tot ziens.
Eigenlijk is dat heel kort samengevat ook mijn mening. Maar in de onderhandelingen heb je daar soms wat meer woorden voor nodig en deze draad geeft me al de nodige inspiratie ;)
pi_194129224
ddd
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 14:23 schreef Avondmens het volgende:
Het is een commerciele projectontwikkelaar. Een aantal zaken is al wel uitgezocht. Er heeft bodem en archologisch onderzoek plaatgevonden.

En er zit inderdaad asbest in. Daar heb ik ook al een offerte voor (40k :'( )

Dat brengt het risico inderdaad sterk omlaag maar je houdt altijd een risico dat er wel iets gevonden wordt, tenzij het hele terein compleet omgewoeld is.
quote:
Daarnaast zijn we in goed overleg met de gemeente. Die staat te springen om ons te ondersteunen omdat zij ook graag willen dat dit, nogal beeldbepalende object, wordt gerestaureerd en herbestemd.
Hou er wel rekening mee dat een gemeente een veelkoppig monster is. De afdeling gebiedsontwikkeling kan het fantastisch vinden. Vervolgens dien je je aanvraag in bij de afdeling bouw- en woningtoezicht en die vragen op hun beurt een advies aan de afdeling erfgoed (of hoe het in jouw gemeente ook georganiseerd mag zijn). Vooral grotere gemeenten bestaan uit allemaal eilandjes met hun eigen doelstellingen en meningen. Bij kleinere gemeenten is dat wat minder maar die gaan voor specialistische vragen zoals rijksmonumenten shoppen bij grotere buurgemeenten of de provincie. Daarnaast hebben erfgoedvereningen vaak ook een mening en als zij een zienswijze indienen moet de gemeente die serieus in de afweging meenemen.

Het hoeft allemaal geen problemen op te leveren, maar dat 'de gemeente' er achter staat wil niet zeggen dat de hele gemeente er achter staat.

quote:
De verkoopprijs is al tot de bodem teruggebracht. We betalen eigenlijk alleen voor de herinrichting van het terrein. De gebouwen zelf krijgen we er gratis bij.
Aangezien het een commerciële ontwikkelaar is, zou ik de boeteclausules wel goed dichttimmeren. Een commerciële partij heeft er geen enkel belang bij om coulant te zijn: als zij een terechte boete niet innen, geven ze in feite geld van hun aandeelhouders weg. Bij een overheid of stichting die geld wat minder interesseert maar die wel belang hebben bij een kwalitatief goed eindresultaat, zou je wat meer met inspanningsverplichtingen en onderlinge afstemming kunnen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  vrijdag 17 juli 2020 @ 17:43:02 #19
393893 Hyaenidae
Haaien-idee
pi_194131423
nice!
pindazakje
pi_194133903
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 14:23 schreef Avondmens het volgende:

De verkoopprijs is al tot de bodem teruggebracht. We betalen eigenlijk alleen voor de herinrichting van het terrein. De gebouwen zelf krijgen we er gratis bij.
Incl. de kosten voor sloop, bodemsanering en omgevingsvergunning?

Overigens, als het een monument betreft, zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Ik ken iemand die een molen heeft opgeknapt, grotendeels met subsidie.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_194135365
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2020 20:33 schreef blomke het volgende:

[..]

Incl. de kosten voor sloop, bodemsanering en omgevingsvergunning?

Overigens, als het een monument betreft, zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Ik ken iemand die een molen heeft opgeknapt, grotendeels met subsidie.
Was het maar zo'n feest :{ Er gaat niets gesloopt worden, maar de omgevingsvergunning zullen we inderdaad moeten betalen. En nog veel meer... Er is geen bodemsanering nodig, dat is al uitgezocht.

Subsidies is een heel ander verhaal. Daar heb ik al aardig wat uitzoekuurtjes inzitten. Je moet in ieder geval nog wel een aardige schep geld meenemen hoor. En ook lenen heeft zijn beperkingen. Maar je kunt wel meer voor elkaar krijgen als het een monument is.
  Moderator / Redactie FP + Sport zaterdag 18 juli 2020 @ 03:04:42 #22
408813 crew  trein2000
pi_194138645
Niet mee kloten. Eigen notaris inschakelen en naar laten kijken. Gaat om grote bedragen en om je huis, daar wil je geen gedoe mee.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_194139900
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 22:00 schreef Avondmens het volgende:
Nu zit ik de stoeien met de volgende boeteclausule in het contract:

Koper verplicht zich binnen één maand na de juridische levering te starten met de bouw en tevens binnen twaalf maanden na de juridische levering de bouw en renovatie van minimaal 1 fase gereed te hebben. Deze fase heeft een minimale omvang van de xxxx of het yyy. Bij het niet nakomen van het hiervoor vermelde zal verkoper koper een onmiddellijk opeisbare boete van vijf duizend euro (¤ 5.000,00) opleggen voor iedere dag dat
koper in gebreke blijft na schriftelijke mededeling. Dit wordt als kettingbeding in akte van levering opgenomen voor het geval koper binnen gemelde termijn gaat doorverkopen.

Bovendien: wat is de definitie van "gereed te hebben"? Aan welke eisen moet het voldoen? Wie controleert dat het aan de eisen voldoet en volgens welke maatstaf moet het verbouwd worden?

Indien het zo'n grijs gebied betreft, kan je oeverloos juridisch touwtrekken over wat nou wel en niet "gereed" is. Het kettingbeding is natuurlijk ook een "sta in de weg".
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_194140259
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juli 2020 06:28 schreef Oledanmaarweer het volgende:
en vergunningen ed lijken wel wel in een eeuwige bootloop te zitten.
Onvoorziene dingen zal je altijd tegenkomen. Maak een schatting van de tijd die je nodig denkt te hebben en doe dit x1,5. Mensen zijn over het algemeen geneigd dit veel te positief in te schatten.
Zowel qua planning als qua budget, zet ik overal een factor PI() voor. Dan valt het meestal mee.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_194141633
Wat is eigenlijk het belang van de verkoper dat je binnen een jaar iets af hebt?
So we just called him Fred too
pi_194142048
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 juli 2020 11:38 schreef Fred2 het volgende:
Wat is eigenlijk het belang van de verkoper dat je binnen een jaar iets af hebt?
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 22:00 schreef Avondmens het volgende:

Klein stukje context: wat wij gaan doen maakt onderdeel uit van een groter plan. Orde grootte het ontwikkelen van een woonwijk, Het is dus begrijpelijk dat de verkoper niet wil dat er een soort karkas in zijn verder mooi ontwikkelde gebied blijft staan,

Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_194649118
Nogmaals dank voor het meedenken allen. Ik wilde de afloop ook nog even delen. Na een goed gesprek (waarin ik o.a. heb aangegeven het geld niet eens te hebben en het mijn financiering ook in de weg zou zitten als er een dergelijke clausule in staat) heeft de verkoper de clausule helemaal verwijderd. Dus we gaan binnenkort tekenen *O*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')