abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator woensdag 1 juli 2020 @ 23:10:55 #1
236264 crew  capricia
pi_193881747
quote:
Duitsland: Make Europe strong again

Het is alle hens aan dek voor de Duitsers. Vanaf vandaag is het land van Angela Merkel voorzitter van de Europese Unie. Het gaat om het oplossen van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. 'De toekomst van Europa staat op het spel', zo klinkt het in Duitse kringen.

Alle plagen komen samen. Niet alleen de gevolgen van de coronacrisis, ook de toenemende ongelijkheid tussen de lidstaten en de geopolitieke ruzies met China en de Verenigde Staten. Diplomaten noemen het een historisch moment; juist op dat moment wordt Duitsland voorzitter.

In Brussel wordt vol verwachting gekeken naar Berlijn. De eerste daden kunnen Merkel en haar ambassadeur Clauss de komende weken al laten zien. De Europese leiders komen half juli fysiek weer bij elkaar in Brussel in een poging het eens te worden over het herstelfonds.

Duitsland is over financiŽle steun pragmatischer geworden. Het steunt niet langer de zuinige lijn van Nederland en Oostenrijk, die met Zweden en Denemarken een front vormen. De bondskanselier is bereid om minder voorwaarden aan de 750 miljard euro die beschikbaar is te stellen, om maar het compromis te vinden.

Samenhang

In de Duitse politiek overheerst nog steeds het historisch besef dat ze de Europese Unie nodig hebben. Niet alleen vanwege het verleden, maar ook om in de toekomst een rol te kunnen spelen. En Merkel heeft gezien dat de EU kwetsbaar is. Tijdens de coronacrisis was het ieder voor zich en vooral niet de EU voor ons allen. "Samenhang en solidariteit zijn juist nu belangrijker dan ooit", zei de bondskanselier recent in een debat in de Duitse Bondsdag.

In de coronacrisis werd de onderlinge afhankelijkheid van de Europese economieŽn pijnlijk duidelijk. De Duitse auto-industrie is niet echt Duits meer. Auto's rollen nog wel van de band in de Duitse fabrieken, maar worden in elkaar gezet met onderdelen die uit heel Europa komen. Ook de Nederlandse industrie pikt een graantje mee. Het kan niet zonder Europa, is het motto van de Duitsers.

Merkel, die sinds de aankondiging van haar afscheid een tikje afwezig leek op het Europese toneel, moet haar gewicht vol in de strijd gooien om premier Kurz van Oostenrijk en onze premier Rutte te overtuigen. Wat dat betreft kijken diplomaten in Brussel wel reikhalzend uit naar de Duitsers. De vorige voorzitter, KroatiŽ, voerde bij tijd en wijle een zig-zag koers, en leidde de vergaderingen niet altijd efficiŽnt.

Gemeinsam

Oudere diplomaten denken terug aan de vorige keer dat Duitsland voorzitter was van de EU in 2007. Nederland en Frankrijk hadden twee jaar eerder de Europese grondwet verworpen, maar Duitsland zorgde ervoor dat er toch een verdrag kwam (het Verdrag van Lissabon) waarin een groot aantal zaken uit die grondwet geregeld werden.

Aan het motto van de voorzitter zal het niet liggen. In het Duits is het Gemeinsam Europa wieder stark machen. Dat klinkt leuk, maar in het Engels is het Make Europe strong again. Een kleine knipoog naar Trumps motto Make America great again. Het is meer dan alleen een plaagstoot. Duitsland wil dat Europa weer 'kampioenen' gaat voortbrengen. De nieuwe Facebooks, Googles en Amazons moeten uit de Europese Unie komen. En dus moet de EU daar klaar voor worden gemaakt. Dat zal vanaf september veel aandacht krijgen.

Maar eerst wil Merkel de crisis oplossen. In de Duitse media noemen ze het de erfenis van Merkel. Tijdens de vorige crisis kreeg ze veel kritiek over zich heen. Ze zou te laat en te slap hebben gereageerd op de problemen in Griekenland. Mutti, zoals ze ook in Brussel wordt genoemd, zal vooral pragmatisch te werk gaan. In haar woorden: "Wat goed is voor Europa is goed voor Duitsland."


https://nos.nl/artikel/23(...)pe-strong-again.html
Wat gaan we verwachten van het Duitse voorzitterschap?
Ik vond de EU ook een heel grote afwezige tijdens de corona. Tuurlijk weet ik dat gezondheidszorg geen EU aangelegenheid is.
De financiŽle afwikkeling is dat wel.
Ik ben heel benieuwd wat Merkel gaat doen deze periode.
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
pi_193881873
Zal het verraad van Lissabon niet zo snel meer vergeten in ieder geval. Dat belooft dus weinig goeds voor komend jaar.
  woensdag 1 juli 2020 @ 23:19:01 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_193881892
Iedereen kijkt naar Duitsland.
  Moderator woensdag 1 juli 2020 @ 23:21:21 #4
236264 crew  capricia
pi_193881938
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:19 schreef BasEnAad het volgende:
Iedereen kijkt naar Duitsland.
Terwijl Macron die rol graag had gewild. Maar ja. Te veel binnenlands rumoer.
DL blijft de EU spirit.
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
pi_193882020
quote:
Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Achtergrond - 1 juli 2020 - Auteur: Marja Verburg
Duitsland, dat vandaag het EU-voorzitterschap op zich neemt, wil de coronacrisis aangrijpen om de EU te versterken. De pandemie heeft aangetoond hoe kwetsbaar Europa is, zegt kanselier Merkel. De EU moet daarop antwoorden met subsidies voor zwaar getroffen EU-landen en met intensievere politieke samenwerking, vindt ze. Daar loopt Nederland niet direct warm voor.
Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis © Bundestag.de/screenshot
Merkel tijdens haar regeringsverklaring in de Bondsdag over het EU-voorzitterschap
“Ik hoop dat alle lidstaten nu in de geest van het compromis handelen”, zei Merkel op 18 juni in een regeringsverklaring in de Bondsdag. Daarbij noemde ze geen namen - dat doet de kanselier vrijwel nooit - maar duidelijk was dat ze mede verwees naar ‘de vrekkige vier’: Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken. Deze landen zien niets in het Frans-Duitse plan voor een herstelfonds van 500 miljard euro, dat de door de coronacrisis zwaar getroffen EU-landen met subsidies moet steunen. Daarvoor moeten de Europese landen gezamenlijke leningen op de financiŽle markten opnemen, aldus Merkel en de Franse president Macron, die hun plan in mei presenteerden. Een verrassende draai voor de Duitsers, die daarin altijd terughoudend zijn geweest. En een verrassende opleving van de Frans-Duitse as, waar na de lauwe Duitse reactie op eerdere hervormingsplannen van Macron de rek een beetje uit leek.

Kort na het voorstel van Merkel en Macron kwam de Europese Commissie met een eigen plan voor een herstelfonds, van 750 miljard euro, dat veel elementen van het Frans-Duitse herstelfonds bevat. Maar de sparsame Vier willen geen geld geven aan de zwaarst getroffen landen. Zij willen alleen geld lenen, dat die landen later moeten terugbetalen.

Deze houding staat haaks op de plannen voor het Duitse voorzitterschap van de Raad voor de Europese Unie, die Merkel in haar regeringsverklaring in de Bondsdag uiteenzette. “Nog nooit waren samenwerking en solidariteit in Europa zo belangrijk”, benadrukte ze, om “de groeiende ongelijkheid” tussen de EU-landen tegen te gaan. Het motto van het Duitse voorzitterschap voor de komende zes maanden: ‘Gemeinsam. Europa wieder stark machen’.

Politieke unie

Dat betekent wat Duitsland betreft ook dat de EU-lidstaten meer gaan bijdragen aan de Europese meerjarenbegroting - officieel het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 - waar Nederland fel op tegen is. En het betekent, in Merkels woorden, “een Europese veiligheidsraad voor buitenlandse politiek”. Dit idee wordt in Duitsland breed gedeeld. Merkels partijgenoot Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen en in de race om Merkel volgend jaar als kanselier op te volgen, pleitte in een interview met NRC voor “een heroprichting van de Europese Unie”, die moet leiden tot “een echte politieke unie”. En vice-kanselier en minister van FinanciŽn Olaf Scholz, die hoge ogen gooit voor het SPD-lijsttrekkerschap, kan zich op de langere termijn zelfs een Verenigde Staten van Europa voorstellen, zei hij onlangs in een interview met Die Zeit.

De eerste reflexen in de coronacrisis waren, ook in Duitsland, vooral nationaal en niet Europees
“Europa heeft ons nodig zoals wij Europa nodig hebben”, zei Merkel in de Bondsdag. De eerste reflexen in de coronacrisis waren, ook in Duitsland, vooral nationaal en niet Europees. Dat was onverstandig, vindt de kanselier. Het Duitse antwoord is een sterker Europa. Een conferentie over de toekomst van Europa die voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen - in een vorig leven minister in Merkels kabinet - wil organiseren, zou daar een goed format voor kunnen zijn, aldus de kanselier.

Afrika en China

Hoewel de coronapandemie het Duitse voorzitterschap zal domineren, hoopt Duitsland ook schot te kunnen brengen in een aantal andere, dringende dossiers: het klimaatbeleid, digitalisering en het migratievraagstuk. Zo moeten de EU-landen zich als het aan de nieuwe voorzitter ligt de komende maanden allemaal committeren aan het doel van een klimaatneutraal Europa in 2050 - de Europese Green Deal. Technologisch en digitaal moet Europa minder afhankelijk worden van andere landen. En de Duitsers hopen een hervorming van het Europese asielsysteem voor elkaar te krijgen.

Als buitenlandpolitieke zwaartepunten van het voorzitterschap ziet Duitsland Afrika en China. In oktober wil de EU tijdens een top met de Afrikaanse Unie “gemeenschappelijke antwoorden op de coronacrisis vinden”, aldus Merkel. Nu al is duidelijk dat de Afrikaanse landen extra zwaar zullen lijden onder de economische en sociale gevolgen.

Voor Merkel is van groot belang dat Europa een uniforme houding weet te vinden tegenover China
Met China was een topontmoeting in september in Leipzig gepland. Dat had een hoogtepunt van het Duitse voorzitterschap moeten worden. Maar vanwege de coronacrisis is de top uitgesteld. Bij de relatie met China spelen onder andere de rol van Chinese firma’s bij de aanleg van het 5G-netwerk in Europa en een gelijke behandeling van Europese bedrijven op de Chinese markt. Dat laatste probleem had moeten worden opgelost met de ondertekening van het investeringsverdrag waar de EU en China al jaren over onderhandelen. Ook dat wordt nu uitgesteld.

Voor Merkel is van groot belang dat Europa een uniforme houding weet te vinden tegenover China, juist nu het land meer invloed in het vrije Hongkong probeert te krijgen. Tijdens de coronapandemie werd bovendien duidelijk dat vooral Oost-Europese landen maar ook ItaliŽ niet wachten op steun uit Brussel en zeer ontvankelijk zijn voor Chinese hulp en investeringen. Tegelijkertijd heeft Europa China nodig als handelspartner en als partner in de strijd tegen klimaatverandering.

Brexit

En tussen al die grote, geopolitieke problemen speelt ook nog steeds de Brexit. De EU en Groot-BrittanniŽ moeten het voor het einde van dit jaar eens zien te worden over een gezamenlijk handelsverdrag, anders dreigt alsnog een harde Brexit. Of Duitsland dat tij de komende zes maanden kan keren, is nog maar zeer de vraag.

Het laatste Duitse EU-voorzitterschap dateert van 2007. Het Europese grondwettelijke verdrag was net gestrand, maar Merkel - van wie vrijwel niemand destijds veel Europees leiderschap verwachtte - zorgde voor een verrassende doorstart die leidde tot het Verdrag van Lissabon. In haar laatste termijn als kanselier zullen haar Europese ambities niet minder groot zijn.

Dit artikel verscheen ook in het juni-nummer van 'De Hofvijver' van het Montesquieu Instituut
https://duitslandinstituu(...)s-antwoord-op-crisis
pi_193882310
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
Al die ontdekkingsreizen door mensen, ze hebben nooit tegenhouden door domheid van mensen
pi_193882970
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:50 schreef Captain_Ghost het volgende:
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
Optie 5: We gaan gewoon samen verder en blijven rijk en succesvol.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  donderdag 2 juli 2020 @ 01:02:28 #8
478286 Stray_cat
Run, you fools!
pi_193882999
Optie 2, had al veel eerder moeten gebeuren.
I can avoid being seen if I wish, but to disappear entirely, that is a rare gift.
pi_193883076
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:10 schreef capricia het volgende:

[..]

Wat gaan we verwachten van het Duitse voorzitterschap?
Ik vond de EU ook een heel grote afwezige tijdens de corona. Tuurlijk weet ik dat gezondheidszorg geen EU aangelegenheid is.
De financiŽle afwikkeling is dat wel.
Ik ben heel benieuwd wat Merkel gaat doen deze periode.
Ik weet niet wat de speelruimte is momenteel voor de EU regeringen maar het lijkt mij dat Merkel voor dat ze definitief afscheid neemt wel nog een prestatie zal willen neerzetten op EU nivo.

Dat zal vooral afhangen van de deal die de regeringsleiders sluiten omtrent de economische schade van corona, ik vermoed dat Duitsland, wat er alle belang bij heeft dat de EU economie weer snel en krachtig aantrekt, bereid zal zijn daar de nodige fondsen voor beschikbaar te stellen maar het kan niet alleen van Duitsland komen.

Merkel is een uitermate behendig politica met veel speelruimte nu, niemand gaat een regeringscrisis uitlokken in Duitsland op dit moment, en het lijkt mij essentieel voor de EU dat men bewijst dat de EU een positieve kracht is op het moment dat er een zware recessie voor de deur staat.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
pi_193883092
Goh, Merkel die een crisis wilt uitbuiten om Noord-Europeanen in de kont te neuken ten faveure van het Europese Project? Color me surprised.
Make Ethnic Nationalism The New Normal Again
  donderdag 2 juli 2020 @ 01:18:36 #11
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_193883114
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:50 schreef Captain_Ghost het volgende:
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
Gewoon de munteenheid behouden en verder ieder z'n eigen weg.
pi_193884186
Zou de gemiddelde Duitser blij zijn met Frau Merkel vraag ik me wel eens af. Zij is wel echt doorgeslagen hť
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_193884460
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 06:56 schreef de_boswachter het volgende:
Zou de gemiddelde Duitser blij zijn met Frau Merkel vraag ik me wel eens af. Zij is wel echt doorgeslagen hť
Ja, de gemiddelde Duitser is blij met haar.
Dit was voor corona: https://duitslandinstituu(...)opulairste-politicus
Dit tijdens corona: Populariteit Merkel nadert recordhoogte

Ze was dus al populair en is nog populairder geworden.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193884490
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:50 schreef Captain_Ghost het volgende:
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
Of het blijft zoals het nu is: samenwerken, veel overleggen, af en toe eens botsen maar toch blij zijn met elkaar.

PS: het uit elkaar vallen van de EU is niet gelijk aan nexit, bij nexit stappen wij er uit en gaat de rest verder, je moet wel ongelooflijk dom zijn om dat te willen. Optie 4 lijkt me trouwens lastig als optie voor de EU.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193884528
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 01:14 schreef LLOD het volgende:
Goh, Merkel die een crisis wilt uitbuiten om Noord-Europeanen in de kont te neuken ten faveure van het Europese Project? Color me surprised.
Nee ze wil dat die Italianen weer dikke Audi’s gaan kopen en Duitse treintjes en Duitse bouwsels in Griekenland. Dan mogen wij meebetalen ten gunste van een paar paprika’s en varkens.
.
pi_193884976
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 07:58 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, de gemiddelde Duitser is blij met haar.
Dit was voor corona: https://duitslandinstituu(...)opulairste-politicus
Dit tijdens corona: Populariteit Merkel nadert recordhoogte

Ze was dus al populair en is nog populairder geworden.
@XL
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_193885221
Mutti Merkel. _O_ _O_
  donderdag 2 juli 2020 @ 09:33:25 #18
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_193885354
Dit betekent dat we als werkende gewoon nog harder in de reet worden genomen.
Lekker niks te zeggen hebben over je eigen land, ja heerlijk _O_
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_193885490
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:17 schreef Wegenbouwer het volgende:
Zal het verraad van Lissabon niet zo snel meer vergeten in ieder geval. Dat belooft dus weinig goeds voor komend jaar.
Maar jij bent toch gewoon per definitie heel boos op de EU?
pi_193885497
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:50 schreef Captain_Ghost het volgende:
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
En dan vergeet je de veel waarschijnlijker opties 5 t/m 15 over min of meer op dezelfde weg doormodderen.
pi_193885508
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 06:56 schreef de_boswachter het volgende:
Zou de gemiddelde Duitser blij zijn met Frau Merkel vraag ik me wel eens af. Zij is wel echt doorgeslagen hť
Populairder dan ooit nu.
pi_193885536
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 09:33 schreef Kaneelstokje het volgende:
Dit betekent dat we als werkende gewoon nog harder in de reet worden genomen.
Lekker niks te zeggen hebben over je eigen land, ja heerlijk _O_
Wat een onzin _O_.
  Moderator donderdag 2 juli 2020 @ 10:44:29 #23
351614 crew  ijs_beer
Voor wat zeg je?
pi_193886211
Edit: laat maar. :')
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  donderdag 2 juli 2020 @ 10:58:44 #24
63302 rockstah
New World Disorder
pi_193886375
Ik been er nog vrij pessimistisch over, mooie woorden zijn er altijd maar ze heeft tot nu toe gewoon nog niet laten zien dat ze het op kan nemen tegen de actoren die nu verdere progressie blokkeren zoals de AFD en de Duitse industrie- en bankensector.
Het is erop of eronder nu, als de "zuinige landen" nu weer hun zin krijgen en erin gaan slagen om de zuidelijke landen nog verder de schulden in te werken dan zie ik niet hoe de unie stand kan houden.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_193886512
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:50 schreef Captain_Ghost het volgende:
We hebben straks een aantal optie over voor de toekomst in Europa.

optie 1:
Europa valt uit elkaar. (Nexit)

optie 2:
Splitsing in Euro (Neuro - Zeuro)

optie 3:
Politiek Unie. Europa heeft het voor zeggen, niet Nederlandse politiek.

optie 4:
Emigreren.


Kies maar
ik ga voor optie 4.

binnen nu een maand ben ik weg.
pi_193886620
Rutte is in elk geval begonnen met uitleggen in de Italiaanse media: https://nos.nl/artikel/23(...)t-kunnen-zorgen.html

Als dit inderdaad de inhoud is vind ik dat prima, ik hoop niet dat er dingen in staan waardoor we (nog) minder populair worden daar. Maar op zich kun je dat wel aan Rutte over laten.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193886644
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 10:58 schreef rockstah het volgende:
Ik been er nog vrij pessimistisch over, mooie woorden zijn er altijd maar ze heeft tot nu toe gewoon nog niet laten zien dat ze het op kan nemen tegen de actoren die nu verdere progressie blokkeren zoals de AFD en de Duitse industrie- en bankensector.
Het is erop of eronder nu, als de "zuinige landen" nu weer hun zin krijgen en erin gaan slagen om de zuidelijke landen nog verder de schulden in te werken dan zie ik niet hoe de unie stand kan houden.
Merkel gaat crisismanager spelen en wat compromissen er uit slepen. Maar grote veranderingen zie ik er niet van komen.
pi_193886712
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juli 2020 11:17 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Merkel gaat crisismanager spelen en wat compromissen er uit slepen. Maar grote veranderingen zie ik er niet van komen.
En dat lijkt me prima, waarom zou er zo veel moeten veranderen?

Meer bevoegdheden bij de EU lijkt me in elk geval niet wenselijk, daar is in veel landen helemaal geen draagvlak voor en voedt het populisme.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193886742
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 10:58 schreef rockstah het volgende:
Ik been er nog vrij pessimistisch over, mooie woorden zijn er altijd maar ze heeft tot nu toe gewoon nog niet laten zien dat ze het op kan nemen tegen de actoren die nu verdere progressie blokkeren zoals de AFD en de Duitse industrie- en bankensector.
Het is erop of eronder nu, als de "zuinige landen" nu weer hun zin krijgen en erin gaan slagen om de zuidelijke landen nog verder de schulden in te werken dan zie ik niet hoe de unie stand kan houden.
Pardon? Die Zuidelijke landen hebben zichzelf de schulden ingewerkt. Het uitgangspunt is dat ze hun eigen boontjes doppen en daar is al van afgeweken.

Ik zie echt niet in waarom Italie zijn schulden zou mogen delen zonder bijvoorbeeld zijn enorme goudvoorraad te delen. Noord-Italie is sowieso rijker dan Nederland, dus het is vragen om solidariteit met Zuid-Italie die de Noord-Italianen nooit hebben willen opbrengen. Sowosie is er al voor vele duizenden euro's voor elke Nederlander via QE in met name hun financiele sector gepompt en gaat dat ook nog eens ten koste van Nederlandse spaarders en pensioenpremiebetalers.

Er is ook nog zoiets als moral hazard, wat lelijk uit de hand kan lopen wanneer geld krijgen en verdienste nog verder los van elkaar komen te staan. .
Wie slaapt in een democratie wordt woke in een dictatuur.
pi_193887040
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 11:22 schreef Hanca het volgende:

[..]

En dat lijkt me prima, waarom zou er zo veel moeten veranderen?

Meer bevoegdheden bij de EU lijkt me in elk geval niet wenselijk, daar is in veel landen helemaal geen draagvlak voor en voedt het populisme.
Dat de bevoegdheden rond een pandemie wat slimmer verdeeld kunnen worden lijkt me ook wel duidelijk ;).

Maar in de basis hoeft er van mij ook niet zo heel veel te veranderen.
pi_193887081
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juli 2020 11:42 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Dat de bevoegdheden rond een pandemie wat slimmer verdeeld kunnen worden lijkt me ook wel duidelijk ;).
Dan moet je allerlei bevoegdheden over veiligheid en gezondheidszorg aan de EU geven. Lijkt me geen goed idee. Meer overleg, dat wel.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193887471
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 11:45 schreef Hanca het volgende:

[..]

Dan moet je allerlei bevoegdheden over veiligheid en gezondheidszorg aan de EU geven. Lijkt me geen goed idee. Meer overleg, dat wel.
Dat kan een richting zijn. Meer kennis en eventueel wat bevoegdheden rondom infectieziekten bundelen geeft geen grote inbreuk maar kan wel veel toevoegen.
pi_193889111
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 07:58 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, de gemiddelde Duitser is blij met haar.
Dit was voor corona: https://duitslandinstituu(...)opulairste-politicus
Dit tijdens corona: Populariteit Merkel nadert recordhoogte

Ze was dus al populair en is nog populairder geworden.
Populistische Merkelhaat ten spijt zal ze over 25 jaar als 1 van de grootste politici van de 21e eeuw worden gezien. _O_
Pragmatisch, gedreven, nuchter. Niet altijd in NL belang, maar altijd in het hogere belang wat mij betreft.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_193889776
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 13:54 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Populistische Merkelhaat ten spijt zal ze over 25 jaar als 1 van de grootste politici van de 21e eeuw worden gezien. _O_
Pragmatisch, gedreven, nuchter. Niet altijd in NL belang, maar altijd in het hogere belang wat mij betreft.
Over 25 jaar zijn we nog niet eens halverwege de 21e eeuw.
You only live once, so be sure to spend fifteen hours a day staring at a screen seeking the approval of strangers
  donderdag 2 juli 2020 @ 14:57:23 #35
3647 B.R.Oekhoest
Taalpotpourrist Berend Rinus
pi_193889928
Ein Volk, ein Reich, ein Zahlungsmittel?
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
pi_193890189
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 13:54 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Populistische Merkelhaat ten spijt zal ze over 25 jaar als 1 van de grootste politici van de 21e eeuw worden gezien. _O_
Pragmatisch, gedreven, nuchter. Niet altijd in NL belang, maar altijd in het hogere belang wat mij betreft.
het hogere belang van wie? De regerende kliek?
Rik: Hey guys, wouldn't it be AMAZING if all this money was real?
Vyvyan: Rik, that is the single most predictable and BORING thing anyone could ever say whilst playing Monopoly.
pi_193890235
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 15:19 schreef Boris_Karloff het volgende:

[..]

het hogere belang van wie? De regerende kliek?
Hopelijk de verenigde staten van Europa over een jaartje of 100 als alle opstartprobleempjes overwonnen zijn.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_193890295
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 15:22 schreef Knipoogje het volgende:

[..]

Hopelijk de verenigde staten van Europa over een jaartje of 100 als alle opstartprobleempjes overwonnen zijn.
Maar wie in Europa profiteert daar dan van, daar ben ik benieuwd naar. Want ik heb niet het idee dat de gemiddelde Europeaan nou zoveel beter af is met of zonder een verderigde staten van Europa.
Rik: Hey guys, wouldn't it be AMAZING if all this money was real?
Vyvyan: Rik, that is the single most predictable and BORING thing anyone could ever say whilst playing Monopoly.
pi_193890394
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 15:19 schreef Boris_Karloff het volgende:

[..]

het hogere belang van wie? De regerende kliek?
Het algemene belang van de inwoners van Europa, wat inderdaad soms tegen het belang van een deel in gaat. Al ben ik zeer tegen een "verenigde staten van Europa", ik denk ook niet dat die er ooit gaan komen.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_193890442
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 15:35 schreef Hanca het volgende:

[..]

Het algemene belang van de inwoners van Europa, wat inderdaad soms tegen het belang van een deel in gaat. Al ben ik zeer tegen een "verenigde staten van Europa", ik denk ook niet dat die er ooit gaan komen.
Ooit wel, denk ik, maar niet bij mijn leven.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
pi_193890488
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2020 15:38 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Ooit wel, denk ik, maar niet bij mijn leven.
100 jaar EGKS in 2052 is een mooi streven. Maar 100 jaar EU in 2093 wellicht realistischer...
  Moderator vrijdag 3 juli 2020 @ 15:58:35 #43
236264 crew  capricia
pi_193907757
https://amp.theguardian.c(...)tter_impression=true

Mooi interview met Merkel over de uitdagingen van de EU.
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
pi_193908656
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 23:10 schreef capricia het volgende:

[..]

Ik vond de EU ook een heel grote afwezige tijdens de corona. Tuurlijk weet ik dat gezondheidszorg geen EU aangelegenheid is.
De financiŽle afwikkeling is dat wel.
Wat wil je daarmee zeggen?

De EU heeft helemaal geen extra financiŽle bevoegdheden... Zelfs de jaarlijkse begrotingen moeten door de lidstaten heel penibel vastgesteld worden... Die begroting is gezien de grootte van de Eu best klein en betreft ook dan voor bijna de helft oude agrarische subsidies,....
Waarbij het opvalt hoe moeilijk het is totaal verouderde uitgave gewoon te schrappen (vaak omdat ťťn of enkele lidstaten dan dwars gaan liggen)


Inmengen in de uitgaven en inkomsten van de Lidstaten is al helemaal not-done.. Zelfs als een Lidstaat zichzelf met idioot beleid aan het kapotmaken is (hallo Griekenland 2009, hallo ItaliŽ onder 5* en Lega Nord, Hongarije of Polen nu) kan de EU zo goed als niet ingrijpen hierop.
Der der den Wind der Veršnderung spŁrt, sollte keinen Windschutz sondern eine WindmŁhle bauen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')