abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 5 juni 2020 @ 07:38:17 #1
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_193483445
quote:
President Poetin roept noodtoestand uit na lek van 20.000 ton diesel in Siberië

Marijn Trio
do 04 jun

De Russische president Poetin heeft de noodtoestand afgekondigd voor een regio in Siberië waar zo'n 20.000 ton dieselolie gelekt is in een rivier. De Ambarnaja-rivier kleurt helemaal rood. Het lek ontstond vrijdag al in een krachtcentrale in de buurt van de stad Norilsk, boven de poolcirkel. Milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een van de ergste milieurampen ooit in Arctisch gebied. President Poetin is woedend omdat volgens hem de regering pas na twee dagen het nieuws via sociale media moest vernemen.

Het lek ontstond vrijdag al in een fabriek van Nornikkel, een mijnbouwbedrijf dat de regio tot een van de meest vervuilde ter wereld heeft gemaakt. De fabriek ligt in de buurt van Norilsk, een stad op zo'n 3.000 kilometer ten noordoosten van Moskou, boven de poolcirkel.

Een van de oliereservoirs van de fabriek zou verzakt zijn, waardoor de tank scheurde, in brand vloog, en er zo'n 20.000 ton dieselolie uit lekte. Die kwam terecht in de Ambarnaja, een rivier die in een meer terecht komt van waaruit andere rivieren ontspringen die naar de ecologisch delicate Noordelijke IJszee vloeien.

Smeltende permafrost
Wat er precies is misgelopen is nog niet duidelijk. Maar het bedrijf zegt dat het ongerust is over faciliteiten die gebouwd zijn op een verzakkende ondergrond. In de regio is de zogenoemde permafrost-bodem normaal gezien het hele jaar door bevroren, maar elk jaar smelt de permafrost meer en meer.

Met zeilen en schermen op het water proberen de hulpdiensten de verspreiding van het rode, vervuilende goedje over de rivieren te beperken. Maar volgens WWF Rusland is er al voor miljoenen euro's schade aangericht. Greenpeace Rusland spreekt van een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis van het Arctische gebied.

Op de hoogte via sociale media
De Russische president Vladimir Poetin reageert woedend dat de overheid pas twee dagen na de ramp op de hoogte werd gebracht. De Kremlingezinde krant Moskovski Komsomolets kopt: "Poetin trekt wit weg van woede en schreeuwt over de ramp in Norilsk". Hij zou het nieuws over de ramp zelfs hebben moeten vernemen via sociale media.

De gouverneur van de getroffen regio bevestigt dat specialisten eerst dachten dat het lek geen vervuiling zou veroorzaken. Gouverneur Aleksandr Oess bevestigt dat "pas nadat er verontrustende informatie op sociale netwerken was opgedoken en er aanhoudende vragen kwamen, werd de ware grootte van de ramp duidelijk voor de autoriteiten op zondagochtend." Poetin gaf op een teleconferentie zowel de baas van het bedrijf als de gouverneur een veeg uit de pan.

De Russische krant Kommersant trekt die gang van zaken dan weer in twijfel en zegt dat de autoriteiten al anderhalf uur na de ramp op de hoogte waren.

President Poetin roept nu de noodtoestand uit en er zijn ook drie onderzoeken geopend naar wat er is misgelopen.

https://www.vrt.be/vrtnws(...)k-van-20-000-ton-di/
Door de opwarming dooit de permafrost-bodem met als gevolg verzakking van gebouwen die daardoor kapot kunnen gaan. En als dat een dieselhoudende tank betreft heb je een milieuramp. Hopelijk weten de Russen de verspreiding van die gelekte diesel te beperken.
pi_193483481
Ik ben vooral onder de indruk van dat Poetin via social media op de hoogte is gebracht. Wat een farce. En diezelfde mensen moeten nu het lek dichten etc? Kansloos helaas
  vrijdag 5 juni 2020 @ 08:54:27 #3
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_193484166
Waren er niet bacteriën die dit soort vervuiling kunnen opeten?
Anders opzuigen? Drijft het niet op het water? (Olie)
  vrijdag 5 juni 2020 @ 10:09:12 #4
102757 EdvandeBerg
LETS GO BRANDON!
pi_193485092
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 08:54 schreef Bocaj het volgende:
Waren er niet bacteriën die dit soort vervuiling kunnen opeten?
Anders opzuigen? Drijft het niet op het water? (Olie)
We noemen het diesel’olie’ maar het is natuurlijk een vluchtige brandbare stof. Het zal inderdaad op het water drijven. Zolang het in die rivier blijft, is het niet zo lastig om het uit het water te halen.
Scratch a liberal and you will find a fascist
  woensdag 17 juni 2020 @ 06:30:22 #5
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_193665898
quote:
NOS NIEUWS • BUITENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 00:24

'ING en ABP moeten stoppen met investeren in bedrijf van Russische milieuramp'

ING en pensioenfonds ABP moeten stoppen met het investeren in Norilsk Nickel, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de milieuramp in Rusland een paar weken geleden. Dat vindt de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer, een samenwerkingsverband van onder meer Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor de milieuramp in het Russische poolgebied van een paar weken geleden. Daarbij lekte 21.000 ton diesel weg, waardoor een gebied van 350 vierkante kilometer vervuild raakte.

Fragiele natuur
"Het is onvoorstelbaar dat ING en ABP keer op keer in Norilsk Nickel investeren", zegt Peter Ras van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer. "Dit bedrijf brengt de fragiele natuur in het poolgebied enorme schade toe. Oefen druk uit op Norilsk voor herstel van de schade aan het milieu. En stop met nieuwe investeringen in mijnbouw- en olie- en gasbedrijven die boren in het poolgebied."

De investeringen van zo'n 950 miljoen euro zijn van voor de milieuramp. Maar volgens de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer was Norilsk Nickel al omstreden. En investeren daarom het Noorse staatspensioenfonds en de Nederlandse vermogensbelegger Actiam al langer niet in het bedrijf.

'Belangrijke grondstoffen'
ING zegt in een reactie ook bezorgd te zijn over het diesellek. "We hebben meermaals contact gehad met Norilsk Nickel over de oorzaak en de maatregelen die het bedrijf neemt. We zien dat het bedrijf de situatie zeer serieus neemt en er alles aan doet om het gebied schoon te krijgen. Wij financieren mijnbouwbedrijven omdat deze belangrijke grondstoffen leveren. Nikkel is bijvoorbeeld essentieel voor de productie van batterijen voor elektrische auto's. ING financiert geen olie- en gasprojecten in het noordpoolgebied."

ABP zegt als langetermijnbelegger invloed uit te willen oefenen op het bedrijf "zodat het milieuschade herstelt en maatregelen neemt om toekomstige ongelukken te voorkomen". "Wij voeren al langere tijd gesprekken met dit bedrijf over onder andere klimaat en mensenrechten. Onze gesprekken zijn geïntensiveerd na dit incident. Uit ons duurzaamheidsbeleid volgt dat als de dialoog met een bedrijf niet leidt tot de gewenste resultaten, we altijd kunnen overwegen onze belegging te verkopen."
https://nos.nl/artikel/23(...)sche-milieuramp.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')