abonnement Unibet Coolblue
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 donderdag 4 juni 2020 @ 15:40:29 #1
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_193471511
Er is de afgelopen dagen opnieuw veel aandacht voor politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Ook in Nederland: in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Maastricht stonden mensen stil bij geïnstitutionaliseerd racisme. Premier Rutte werd gisteren ook gevraagd naar racisme in Nederland. Hij zei daar over: "Ook hier is racisme, ook hier is discriminatie, dat is niet alleen een Amerikaans fenomeen."

Drie Nederlanders vertellen over hun ervaringen met racisme in Nederland:

Aminante (25)

"Om mij heen zie ik dat iedereen boos is. Het lijkt wel alsof mijn tijdlijn in de fik staat. Zelf merk ik dat ik de afgelopen dagen boos en verdrietig ben. Maar ik erger mij vooral aan het feit dat mensen denken dat het hier niet speelt.

Onlangs kreeg mijn jongere broertje te maken met racisme. Hij liep met een aantal tassen over straat naar zijn moeder. Een oudere vrouw had dat gezien en vond de situatie verdacht. Ze belde de politie, die even later ons belde om te vragen wat mijn broertje aan het doen was. Ik ben hier zo van geschrokken. Hij helpt zijn moeder er wordt ineens als verdachte gezien.

Mijn broertje is een doodnormale jongen, maar hij wordt door de buitenwereld dus niet gezien als een normale jongen. Mensen zien hem als een bedreiging door zijn huidskleur. Dat is pijnlijk voor hem en voor ons als hele familie. Je blijft toch een tweederangsburger vanwege je huidskleur.

Als vroeger iemand op school een opmerking maakte over mijn huidskleur, vertelde ik dat tegen mijn ouders. Mijn ouders moesten mij dan vertellen dat mensen mij niet mogen vanwege de kleur van mijn huid. Ik kwam vaak huilend thuis, maar die kinderen die mij hadden uitgescholden hadden die gesprekken thuis niet.

Het probleem is dat deze gesprekken alleen binnen de zwarte gemeenschap worden gevoerd. Daarbuiten is het geen onderwerp. Zelf probeer ik daar als mediamaker en oprichter van het platform Alien Mag iets aan te doen. Als dat niet gebeurt, blijft het gedrag doorgegeven worden naar nieuwe

Richard (36)

"Voor mij is de discussie van deze dagen niet nieuw. Het verhaal speelt al zolang als ik leef, alleen is het nu weer even in de media. Daardoor voel ik er ook nauwelijks meer iets bij, die klap heb ik vroeger al gehad. Maar het is wel een moment om opnieuw aandacht te vragen voor de problemen.

Ik woon in Almere en wilde met een bevriende fotograaf op een zaterdagavond een biertje gaan drinken. We werden door de portier tegengehouden en kregen te horen dat het een besloten feestje was. Via een vriend hoorden we later dat dit helemaal niet het geval was. Toen viel het kwartje pas. Ik bedacht me dat ik sinds mijn zeventiende nog nooit in die kroeg binnen ben geweest. Het is zo normaal geworden, dat het bijna een grap is.

Op school leerde ik een cv maken, maar ik werd vervolgens nooit uitgenodigd voor een gesprek. Toen een vriend mij vertelde dat ik Curaçao, mijn geboorteplek, beter weg kan laten, lukte het wel. Sindsdien ben ik overal uitgenodigd.

De impact van discriminatie is afhankelijk van hoe je het wegschrijft in je hoofd. Je kan erin meegaan maar je kan ook zeggen; 'fuck it, ik trek me hier niets van aan en ga door'. Op die manier blijf ik er niet mee zitten.

Sadie-Marie (21)

"Het voelt bizar dat we het in Nederland momenteel vooral over de anderhalve meter afstand bij een anti-racismedemonstratie hebben en niet over het probleem zelf. Het nieuws raakt mij erg. Ik volg veel internationaal nieuws en sociale media. Ik voel pijn, boosheid en frustratie wanneer ik de beelden zie.

Ik ben blij dat we in Nederland niet voor ons leven hoeven te vrezen. Politiegeweld kost hier zelden mensen het leven, maar het is niet zo dat racisme hier niet bestaat. Tijdens mijn studie ben ik vaak onderschat door docenten, waarin etniciteit een rol speelde. Ook kreeg ik vaak microagressies te horen, zoals dat mensen niet hadden verwacht dat ik aan de universiteit studeerde of dat ze vonden dat ik goed Nederlands spreek. Als dat gebeurde voelde ik eerst frustratie en verdriet, maar daarna vocht ik terug.

In mijn opvoeding heb ik geleerd dat ik niet machteloos sta, maar dat ik op mijn eigen kunnen kan vertrouwen. Ik heb vele gesprekken gevoerd tijdens mijn studie om te bewijzen dat ik het kan. En dat heeft me gebracht waar ik nu ben.

Mijn familie rijdt in relatief dure auto's. Als mijn broertje een avond op pad is in de auto van mijn vader, word ik toch ongerust als hij langer wegblijft. Ook bij Nederlandse instanties zie ik het racisme. Mensen worden op basis van hun achternaam onder op de stapel gelegd of je krijgt bij een sollicitatie te horen dat je toch niet in het team past. Afgelopen winter was ik in Middelburg en riep nog iemand 'Zwarte Piet' naar mij. Het erge is dat niemand zo'n persoon er dan op aanspreekt. Daar ligt in de kern van het probleem.

De zwarte gemeenschap is het slachtoffer, maar we kunnen het niet zelf oplossen. De oplossing ligt bij anderen. We moeten op grotere schaal over de problemen gaan praten. Daar speelt ook de media een rol in. Racisme is niet aangeboren, maar aangeleerd. Naast dat we kinderen op school het tafeltje van vijf leren, moeten we ze ook leren dat er verschillende culturen zijn en dat zij allemaal gelijk zijn."


https://nos.nl/artikel/23(...)ier-niet-speelt.html
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_193471556
Het bericht dat je wilde plaatsen:
quote:
16s.gif Op donderdag 4 juni 2020 11:29 schreef FlippingCoin het volgende: [..] Maar daar heb je het mis, nlanken ervaren ook racisme. Mijn tante en oma riepen een aantal jaar terug langs een groep jongeren van vermoedelijk Marokkaanse afkomst, toen mijn oma goedemorgen zei kreeg ze een kom hier dan neuk ik je naar zich toegeworpen. :') Denk je dat die Marokkanen dat ook naar een Marokkaanse vrouw op leeftijd zouden doen? :{
Wat heeft bovenstaand voorval met racisme te maken? De opmerking is ik geen enkel opzicht racistisch van aard. Het is natuurlijk niet netjes om het maar even zo uit te drukken, maar heeft werkelijk niets te maken met racisme.
pi_193471566
quote:
14s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:37 schreef van_Lamehuizen het volgende: [..] Dat is helemaal niet lastig te begrijpen, in het artikel uit je OP wordt het zelfs nog even expliciet benoemd: [..] En nog steeds worden kinderen grootgebracht met dit soort ideeën/verwachtingen. Jij zult het misschien woke of racial awareness noemen, ik noem het een aangeleerd minderwaardigheidscomplex. :W
Nee dat hoeft niet.
West-Melanesia
pi_193471568
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:42 schreef Fisherman het volgende:
Het bericht dat je wilde plaatsen:
[..]

Wat heeft bovenstaand voorval met racisme te maken? De opmerking is ik geen enkel opzicht racistisch van aard. Het is natuurlijk niet netjes om het maar even zo uit te drukken, maar heeft werkelijk niets te maken met racisme.
Jawel dat schrijf ik erin dus lees het maar gewoon.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_193471602
quote:
16s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:43 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Jawel dat schrijf ik erin dus lees het maar gewoon.
Precies, ik heb het gelezen. Heeft nog steeds werkelijk niets met racisme te maken.
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:45:39 #6
3542 Gia
User under construction
pi_193471612
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:42 schreef Fisherman het volgende:
Het bericht dat je wilde plaatsen:
[..]

Wat heeft bovenstaand voorval met racisme te maken? De opmerking is ik geen enkel opzicht racistisch van aard. Het is natuurlijk niet netjes om het maar even zo uit te drukken, maar heeft werkelijk niets te maken met racisme.
Tuurlijk wel. Westerse vrouwen worden als hoeren gezien. Hartstikke racistisch.
pi_193471626
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:45 schreef Gia het volgende:

[..]

Tuurlijk wel. Westerse vrouwen worden als hoeren gezien. Hartstikke racistisch.
Vast niet als zij zich gewoon kuis zouden sluieren/bedekken. Cultureel, niet ras.
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:47:21 #8
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471648
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:26 schreef Spanky78 het volgende:
Weet je hoe ze mij aankijken als ik in de bijlmer rondloop? Echt geen argument. Het is projectie. En de self fuflfilling prophecy. En het onderscheid tussen racisme en dat is lastig te maken. Omdat het heel vaak gaat over hoe iemand iets ervaart.
Het is ook voor een deel 'ervaring'. Dat zeg ik ook.
Dat men jou 'raar' aankijkt in de Bijlmer is net zo goed discriminatie. Dat zeg ik ook.
quote:
Iemand anders kan niet vooraf weten hoe jij iets gaat opvatten. Als zelfs een blik al racistisch gevonden wordt... of kan zijn... dat is toch volstrekt willekeurig? Iemand roetmop noemen, dan snap ik het nog.
Het klopt dat iemand niet van te voren weet hoe bepaalde zaken opgevat worden. Maar die blik geeft al wel aan dat het er is.
Gia zegt het ook. Die noemt het logisch ook. Terecht ook nog denk ik. Dat betekent alleen niet dat we er niets aan kunnen/ moeten doen of dat het er daarmee 'niet is'. Zoals ook vaak gezegd wordt.
quote:
Overigens wordt iedereen die men niet kent in een dorp even vreemd aangekeken, daarna meestal vriendelijk gegroet. Onafhankelijk van huidskleur.
Het was ook een voorbeeld en ter illustratie van de 'perceptie' kant.
Ik had het zelf ook toen ik hier net kwam wonen en veel mensen zijn super aardig voor de ene buitenlander in ons dorpje. Aan de andere kant heeft de broer van mijn vrouw hier een tijdje gewoond en die kreeg gewoon netjes 'kk zwarte' naar zijn hoofd ...

En dan zijn er mensen die zeggen dat discriminatie niet bestaat. Of dat mensen zich niet zo druk moeten maken. Dan denk ik: "Misschien moeten die mensen het niet zo gemakkelijk weg bagatelliseren." ;)
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
pi_193471681
Ben zelf een mix en niet makkelijk te plaatsen qua uiterlijk.
Van Marokkaan t/m Indo , ik heb het allemaal voorbij horen komen.
Naast dialect en Nederlands spreek ik meerdere talen...
Zo ben ik op het vliegveld een keer onderworpen aan een volledige drugscontrole terwijl ik met mijn gezin op reis ging...Was dit racisme? Nee. In dit geval niet.
De douane heeft mij 4 talen vloeiend horen spreken.. Waarschijnlijk trok dat de aandacht.Achteraf kreeg ik een excuses dus dat ging best heel netjes.

Een oud-manager die mij het leven zuur maakte, was dat racisme? Ja! Waarom? Ik was de enige met een tintje, alle kutklusjes mocht ik opknappen terwijl ik hoger opgeleid was en meer ervaring had dan de rest. Daarnaast tijdens pauze de manager over je horen praten in termen als kut buitenlander enz. Lijkt me duidelijk.

Schapenneuker genoemd worden door een stel skinheads? Racisme!

Wat mij nog het meeste stoort is dat ik geboren en getogen ben in Nederland,zelfs dialect spreek maar vanwege m'n kleur heb ik heel vaak het gevoel gehad dat ik geen Nederlander zou zijn.
Soms werd dat ook gewoon gezegd. Er is in Nederland zeer zeker een probleem met racisme.

Niet altijd zichtbaar maar het is er wel.
pi_193471683
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:45 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Precies, ik heb het gelezen. Heeft nog steeds werkelijk niets met racisme te maken.
Natuurlijk knul... het is puur toeval dat ze alleen blanke vrouwen voor hoer uitmaken. :')
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:50:09 #11
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471706
quote:
16s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:49 schreef FlippingCoin het volgende:
Natuurlijk knul... het is puur toeval dat ze alleen blanke vrouwen voor hoer uitmaken. :')
Dat is natuurlijk ook gewoon discriminatie, maar 'hunnie doen het ook' is nog nooit een geldig excuus geweest voor jouw eigen gedrag toch? :)
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
pi_193471724
De keren dat ik kk kaaskop, kk hollander etc genoemd ben is ook aardig veel geweest.
Maar ik sta niet te huilen bij de krant :)
pi_193471737
Bestaat het? Ja, natuurlijk.
Is het een groot probleem? Nee, absoluut niet.
Moet er wat aangedaan worden? Ja hoor, specifieke gevallen moeten altijd aangepakt worden.
pi_193471752
quote:
12s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:50 schreef SicSicSics het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk ook gewoon discriminatie, maar 'hunnie doen het ook' is nog nooit een geldig excuus geweest voor jouw eigen gedrag toch? :)
Nooit, daarom heb ik ook nog nooit een Marokkaanse vrouw uitgescholden. :) Hiernaast behandel ik bijna iedereen als individu, enige uitzondering is groepjes Marokkanen, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die ontloop.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_193471757
Vanochtend nog een gesprek gehad met een Marokkaanse vrouw. Ze woont in een witte wijk en de buurkinderen willen niet eens met haar kinderen spelen, mag niet van de ouders.

Daar kan ik dan echt kwaad om worden :(

Integratie moet toch echt van twee kanten komen.
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:53:14 #16
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471764
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:51 schreef Redbullkid het volgende:
De keren dat ik kk kaaskop, kk hollander etc genoemd ben is ook aardig veel geweest.
Maar ik sta niet te huilen bij de krant :)
Nee, jij doet het op een forum. :D
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:53:52 #17
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471774
quote:
16s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:52 schreef FlippingCoin het volgende:
Nooit, daarom heb ik ook nog nooit een Marokkaanse vrouw uitgescholden. :) Hiernaast behandel ik bijna iedereen als individu, enige uitzondering is groepjes Marokkanen, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die ontloop.
En dat is én discriminatie én waarschijnlijk geheel terecht en gezond verstand. ;)
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:54:19 #18
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471785
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:52 schreef Scrummie2.1 het volgende:
Bestaat het? Ja, natuurlijk.
Is Vind ik het een groot probleem? Nee, absoluut niet.
Moet er wat aangedaan worden? Ja hoor, specifieke gevallen moeten altijd aangepakt worden.
fixed.
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
pi_193471808
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:45 schreef Gia het volgende:

[..]

Tuurlijk wel. Westerse vrouwen worden als hoeren gezien. Hartstikke racistisch.
Waarom gebruik jij dergelijk achterlijk gedrag om je eigen racisme goed te praten?
pi_193471810
quote:
16s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:52 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Nooit, daarom heb ik ook nog nooit een Marokkaanse vrouw uitgescholden. :) Hiernaast behandel ik bijna iedereen als individu, enige uitzondering is groepjes Marokkanen, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die ontloop.
Er niet gewoon heupwiegend, hand in hand met je boyfriend op 10cm anderhalve meter voorbij lopen. :')
pi_193471846
quote:
6s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:53 schreef SicSicSics het volgende:

[..]

Nee, jij doet het op een forum. :D
Touche haha!
pi_193471870
quote:
18s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:49 schreef Brybry het volgende:
Ben zelf een mix en niet makkelijk te plaatsen qua uiterlijk.
Van Marokkaan t/m Indo , ik heb het allemaal voorbij horen komen.
Naast dialect en Nederlands spreek ik meerdere talen...
Zo ben ik op het vliegveld een keer onderworpen aan een volledige drugscontrole terwijl ik met mijn gezin op reis ging...Was dit racisme? Nee. In dit geval niet.
De douane heeft mij 4 talen vloeiend horen spreken.. Waarschijnlijk trok dat de aandacht.Achteraf kreeg ik een excuses dus dat ging best heel netjes.

Een oud-manager die mij het leven zuur maakte, was dat racisme? Ja! Waarom? Ik was de enige met een tintje, alle kutklusjes mocht ik opknappen terwijl ik hoger opgeleid was en meer ervaring had dan de rest. Daarnaast tijdens pauze de manager over je horen praten in termen als kut buitenlander enz. Lijkt me duidelijk.

Schapenneuker genoemd worden door een stel skinheads? Racisme!

Wat mij nog het meeste stoort is dat ik geboren en getogen ben in Nederland,zelfs dialect spreek maar vanwege m'n kleur heb ik heel vaak het gevoel gehad dat ik geen Nederlander zou zijn.
Soms werd dat ook gewoon gezegd. Er is in Nederland zeer zeker een probleem met racisme.

Niet altijd zichtbaar maar het is er wel.
Yes een oom van mij lijkt qua uiterlijk op een Marokkaan. Een aantal keer wantrouwig aangesproken en vals beschuldigd in zijn eigen flat, in het trappenhuis of in de lift.. En dat duurde nooit langer dan 5 seconde , namelijk tot hij zijn mond open trok. Vloeiend Nederlands, netter kan haast niet. De sfeer sloeg in een keer om.
West-Melanesia
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:58:00 #23
3542 Gia
User under construction
pi_193471877
quote:
12s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:50 schreef SicSicSics het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk ook gewoon discriminatie, maar 'hunnie doen het ook' is nog nooit een geldig excuus geweest voor jouw eigen gedrag toch? :)
Niemand ontkent dat racisme bestaat, alleen heeft iedereen ermee te maken, niet alleen zwarten. Maar die vinden zichzelf het zieligst, terwijl ze regelmatig openlijk discriminerend tegen homo's zijn.

Hoezo boter op het hoofd.
pi_193471906
quote:
6s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:54 schreef SicSicSics het volgende:

[..]

fixed.
Zullen we afspreken dat jij van mijn posts afblijft, en ik van die van jouw?
  donderdag 4 juni 2020 @ 15:59:57 #25
116015 SicSicSics
Crushing Cranial Contents!
pi_193471909
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 15:58 schreef Gia het volgende:
Niemand ontkent dat racisme bestaat, alleen heeft iedereen ermee te maken, niet alleen zwarten. Maar die vinden zichzelf het zieligst, terwijl ze regelmatig openlijk tegen homo's zijn.

Hoezo boter op het hoofd.
Gia the gift that keeps on giving. :')
Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')