Ik weet nog dat ik wel eens zo'n toplijstje bekeek op Youtube van Zwitserland door de jaren heen en dacht "he, waar ken ik die melodie toch van?" En later ging inderdaad het Willeke/Gerard kwartje vallen.quote:Op vrijdag 5 juni 2020 20:33 schreef Fred_B het volgende:
Vrijdag 5 Juni
Peter, Sue & Marc – Io Senza Te
Als recorddeelnemers namens Zwitserland, en dat in alle landstalen, zal dat trio niet snel vergeten worden. Maar hun fraaiste inzending was toch wel die in het Italiaans. Io Senza Te is heerlijk om bij weg te dromen, en neemt je in gedachten mee naar de Zwitserse bergen. Deze verdient het dan ook absoluut om nooit vergeten te worden.
Wat achtergrond uit het landentopic:
[..]
Hier de video:
Dan 100x liever Willeke dan Gerard in dit geval. Van mij had Zwitserland mogen winnen dit jaar.quote:Op vrijdag 5 juni 2020 22:22 schreef Aoibhin het volgende:
[..]
Ik weet nog dat ik wel eens zo'n toplijstje bekeek op Youtube van Zwitserland door de jaren heen en dacht "he, waar ken ik die melodie toch van?" En later ging inderdaad het Willeke/Gerard kwartje vallen.![]()
Zeker een van de beste Zwitserse inzendingen wel
Gerard had toen een hele serie vergelijkbare uptempo hits (ook 24 Uur Verliefd en Maar Vanavond bijvoorbeeld), waarbij kwade tongen overigens beweerden dat hij die plaatjes zelf opkocht.quote:Op vrijdag 5 juni 2020 23:03 schreef usagi414 het volgende:
[..]
Dan 100x liever Willeke dan Gerard in dit geval. Van mij had Zwitserland mogen winnen dit jaar.
Hier de video:quote:In 2001 ging er na de onderbreking weer een groot talent naar het ESF. Zangeres Nu¨a Derenda zong met heel veel Energy. Haar inzending werd bijzonder gewaardeerd op de grote avond, want het kreeg van veel landen punten. Meestal geen topscores, maar Nu¨a sprokkelde toch genoeg punten voor een fraaie 7e plaats, een evenaring van de beste score ooit en dat verdiende dit heerlijke lied ook volkomen.
Dat Nu¨a een ster zou worden, kwam niet zomaar uit het niets. Al op 2-jarige leeftijd werd haar talent ontdekt. Weliswaar door haar eigen ouders, maar die stimuleerden haar aan alle kanten om door te gaan in de muziek. Gelukkig voor alle partijen was muziek maken ook haar grootste hobby en ze excelleerde op zang en op het accordeon. Om daarnaast genoeg Tolars te verdienen, begon ze als kinderleidster in een crèche, omdat ze zo enorm van kinderen houdt. Maar na nog geen jaar brak ze al door als zangeres en sindsdien verdient ze op die manier de kost. Ze zingt zowel solo als met de groep Happy Hour.
Het is inderdaad mooi te zien wat bij iedereen is blijven hangen als bijzondere inzendingen.quote:Op vrijdag 5 juni 2020 22:20 schreef Aoibhin het volgende:
[..]
Ik loop nogal achter hier, maar vind het echt prachtig om al deze keuzes zo te zien!![]()
Ik ben toch wel erg benieuwd naar de keuze van @Cee en @TheFreshPrincequote:Op zaterdag 6 juni 2020 21:57 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Het is inderdaad mooi te zien wat bij iedereen is blijven hangen als bijzondere inzendingen.
Maar hoewel ik nog wel een database aan leuke ESF-liedjes in gedachten heb zo groot als op de laptop van Anouk, moedig ik het vooral aan dat anderen ook hun favorieten plaatsen. Voor je het weet kies ik net zo verkeerd als Trijntje
En dit is dan het nummer waarmee hij 17e en laatste werd, met 0 punten, in 1966.quote:Domenico Modugno zelf kwam uit de buurt van Bari en brak door met dit lied (Nel Blu Dipinto Di Blu) . Hij won er het San Remo-festival mee en ging dus naar het ESF. Daar ging technisch niet alles even vlekkeloos bij zijn openingsnummer van de avond, waardoor hij aan het eind van de show nog eens mocht. Gebaseerd op de verkopen zou je verwachten dat hij dan ook wel een derde keer, als winnaar dan, op het podium mocht komen, maar dat zat er niet in. Frankrijk kreeg meer dan het dubbele aantal punten en Italië werd slechts derde.
Dit ESF-optreden met hindernissen en een matige uitkomst kenmerkte het leven van Domenico. Van de opbrengsten van zijn hit kocht hij een Ferrari, die hij vrij snel in de prak reed. Hij won nog vaker in San Remo, en zou terugkeren op het ESF in 1959 en 1966. Dat leverde eerst een 6e plaats op en later een 17e (en laatste plaats) met nul punten. Hij had daarnaast ook een succesvolle filmcarrière, maar op zijn 56e kreeg hij een serie beroertes, die leidden tot ernstige gezondheidsklachten. Op zijn 66e kreeg Domenico er ook nog een hartaanval overheen, en toen was het definitief over. Toch zullen we hem vooral herinneren van die eerste grote hit.
quote:Remember?
Why must I remember?
Why can't I simply close my eyes and go to sleep
And make her disappear?
Why must I always hear?
Dio, come ti amo
I still can hear her say
Oh God, how much I love you
And yet I walked away
The wind began to blow
And all the leaves went flying
She stood there in the night
And tried to keep from crying
Dio, come ti amo
What could I say or do?
When love has lost its meaning
It's over and it's through?
And so I went away
From someone who was waiting
To hold me in her arms
In an embraced celebrating
But that was long ago
And many loves had I
But only one was real
And that I let slip by
Dio, come ti amo
Dio, come ti amo
Those were the words she said
Oh God, how much I love you
Keeps running through my head
I know it's much too late
But I go right on prey
To have her back again
So she can hear me say
Dio, come ti amo
God, how much I love you
Hier de video:quote:Claudette Pace ging in 2000 met Desire. Bij de eerste beelden leek het een typisch Maltese entry. Een wat oudere dame (al was ze pas 32) in een galajurk, die een ballad ging zingen. Niets was minder waar, want ze had een bijzonder aanstekelijk uptempo deuntje meegenomen. Desire verveelde geen seconde en werd 8e. Het liedje werd aansluitend gekozen als het officiële lied van de Britse Gay Pride. Toch nog een mooie eer voor Claudette, die tegenwoordig in de Maltese politiek werkt.
Hier de video (zowel de clip als de ESF-versie):quote:Na Mocedades was de Spaanse glorietijd voorbij. In de tien volgende pogingen werd de Top 5 maar één keer gehaald. Dat was in 1979. Betty Missiego zong Su Canción vanaf de laatste startpositie naar de 2e plaats. De zangeres uit Peru speelde nogal in op het sentiment, door vier kinderen op de achtergrond mee te laten zingen en bordjes met ‘bedankt’ in diverse talen te tonen aan het einde van het opreden. De puntentelling was, zoals blijkbaar altijd als Spanje meestrijdt om de zege, weer zeer spannend. Hallelujah van Israël had na zes jury’s al 35 punten voorsprong op Spanje, maar bij de voorlaatste jury had Spanje dit weten om te draaien naar een voorsprong van 1 punt. Alleen toen moest de Spaanse jury dus zelf nog hun punten geven. Daarbij waren er 10 voor Israël, dus werd dat de winnaar met 9 punten verschil. Hoewel er dat jaar sowieso nogal verdeeld werd gestemd, viel het vooral op dat Portugal 12 punten gaf aan Israël en helemaal niets aan Spanje.
Hier de video:quote:(…) In 2013 won Pasha Parfeny weer de nationale voorronde. Deze keer niet als uitvoerende artiest, maar als schrijver van O Mie van Aliona Moon. En Aliona won ook weer, maar deze keer niet als achtergrondzangeres, maar in het middelpunt van de aandacht. Ze zong een ballad in het Roemeens. O Mie betekent duizend, hoewel ze later een Engelse versie uitbracht met de titel A Million.
Een rustige plaat in een moeilijke taal, dan dreigt al snel een Waar Is De Zon-scenario. Maar niets van dit alles. Aliona’s prachtige stem, in combinatie met de bijzondere act met een enorme jurk, zorgde ervoor dat niemand twijfelde aan kwalificatie naar de finale. Dat lukte ook en daarin werd het weer een 11e plaats.
Hier de video:quote:(...)Een betere uitslag kwam in 1970. Toen vaardigden de Zwitsers Henri Dès af. Dit was de zoon van een pedicure en een kapster, die wegliep van school om in Parijs op straat op zijn gitaar te gaan spelen. En dat maakte indruk, want al snel mocht hij ook binnen spelen in de Parijse clubs en theaters, en dat succes werd alleen maar groter toen hij de Zwitserse voorronde won met Retour in 1970. Later zou hij ook zijn eigen platenmaatschappij starten, en begon hij CD's voor kinderen te maken. Dat bleek een absoluut schot in de roos. Zijn grappige liedjes waren populair bij de kinderen in het hele Franstalige deel van Europa. Hij ontving vele gouden platen, er zijn 30 scholen naar hem vernoemd en de teksten van zijn grootste hits zijn in stripvorm verschenen. Zijn kindermuziek is tijdloos en daarmee ook nu nog populair bij de (groot)ouders. Op het ESF hadden we al een soort voorproefje van de vrolijkheid waarmee hij de wereld zou gaan veroveren. Retour kent de ouderwetse gezelligheid van het Franse chanson, iets wat de Fransen zelf maar heel zelden instuurden. Hij werd er gedeeld 4e mee, samen met Julio Iglesias en Guy Bonnet. Maar hij maakte wel heel Europa blij met zijn traditionele geluid. Het was een soort Radio Tour de France avant la lettre.
Deze was ik dus echt vergeten. Fijn dat weer onder de aandacht komt.quote:Op vrijdag 12 juni 2020 21:48 schreef Fred_B het volgende:
Vrijdag 12 Juni
Henri Dès – Retour
Het liedje is 50 jaar oud, maar vrolijkheid is van alle tijden, en deze Zwitserse inzending staat daar bol van. Wat dat betreft is het een geschikte start van dit zomerse weekend. Het ademt de sfeer van ouderwetse Franse liedjes van Michel Sardou en Joe Dassin, en Henri Dès werd dan ook niet geheel toevallig een grote ster in Frankrijk. Niet alleen op het Songfestival, maar in het algemeen is dit wel een genre dat nooit meer gedraaid wordt, en daardoor heeft het alles in zich om vergeten te worden. Op het ESF in Nederland werd hij keurig 4e.
Wat achtergrond uit het landentopic:
[..]
Hier de video:
quote:Maar hoewel ik nog wel een database aan leuke ESF-liedjes in gedachten heb zo groot als op de laptop van Anouk, moedig ik het vooral aan dat anderen ook hun favorieten plaatsen. Voor je het weet kies ik net zo verkeerd als Trijntje
En als Servië-Montenegro al in 2003 was toegelaten (samen met Albanië en Wit-Rusland hadden ze zich aangemeld) dan had To¨e in 2003 Servië-Montenegro vertegenwoordigd met "Cija Si" geschreven door ´eljko Joksimovićquote:Vanaf 2004 was Macedonië er elk jaar bij, dankzij de introductie van de halve finales. En het zorgde ook meteen voor succes van To¨e Proeski en Life. Hij werd 10e in de halve finale met zijn door violen gedomineerde lied, waarmee hij 14e zou worden in de grote finale. To¨e is een grote naam in de regio. Hij scoorde diverse hits en deed veel werk voor het goede doel. Zijn opera-stem werd alom geroemd. Helaas bleef een grote carrière uit. Drie jaar na zijn ESF-deelname reed zijn manager op de snelweg zijn auto achterop een vrachtwagen. To¨e was bijrijder en was op slag dood, slechts 27 jaar oud.
Hier de video:quote:In 2008 ging het beter met de jongere Maria Haukaas Storeng. Deze musicalster werd met Hold On Be Strong vanaf de laatste startpositie 5e, met 12 punten uit Finland en Zweden. De act viel vooral op door het normale karakter, waar de meeste andere landen de gekste dingen uit de kast hadden gehaald om op te vallen. Ze zong het lied ook heel goed, maar het hield op de één of andere manier toch een ietwat kille uitstraling, waardoor het podium uit het zicht bleef.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |