abonnement Unibet Coolblue
pi_193352685
iOS 13.5: COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone


In steeds meer landen wordt er op dit moment geëxperimenteerd met apps om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om deze applicaties goed te laten functioneren en de privacy te waarborgen hebben Apple en Google begin april een samenwerking aangekondigd en hebben ze een COVID-19 API ontwikkeld.

De API om de corona-apps te doen werken is sinds iOS 13.5 beschikbaar en maakt het mogelijk om de traceer-functie te activeren. Overheden kunnen aan de slag om een applicatie te ontwikkelen die deze API gebruikt. Hierbij is het goed om te weten dat Apple niet standaard een traceer-app heeft toegevoegd aan iOS 13.5, ze hebben er alleen voor gezorgd dat overheden op een veilige en vooral privacyvriendelijke manier corona-apps kunnen maken.


COVID-19 API van Apple
Met behulp van een Corona-app kan in kaart gebracht worden met wie je in contact bent geweest. De apps wisselen via bluetooth willekeurige ID's met elkaar uit en als jij dan later besmet blijkt met het virus, krijgt iedereen die een bepaalde periode bij jouw buurt was een bericht. Dit werkt ook als je in contact bent geweest met een besmet persoon. De uitgewisselde ID's worden 14 dagen lang versleuteld bewaard op je iPhone en worden daarna definitief gewist.


traceerfunctie
Apple's COVID-19 API zorgt er slechts voor dat het mogelijk is om ID's uit te wisselen tussen smartphones die gebruikmaken van dezelfde corona-app. Zolang een applicatie er geen gebruik van maakt zal deze niet geactiveerd worden. Het uitwisselen van ID's (het zogeheten 'traceren') kan alleen maar door een geautoriseerde overheid-app gebeuren en niet standaard door iOS.

Uitgebreide informatie over de traceerfunctie van Apple voor COVID-19 en hoe Corona-apps precies werken lees je hieronder terug.

Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google
De COVID-19 API en traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google, via bluetooth kunnen ID's worden uitgewisseld en worden gewaarschuwd.


Corona-app traceerfunctie uitschakelen

Sinds iOS 13.5 is de techniek die dit allemaal mogelijk maakt, de zogeheten COVID-19 API, standaard aanwezig op de iPhone en wordt echt pas geactiveerd wanneer je een geautoriseerde traceer Corona-app van een overheid hebt geïnstalleerd. Tot die tijd is de API non-actief en worden je ontmoetingen niet geregistreerd en wissel je geen ID's uit.

Stel dat je in de toekomst een Corona-traceer-app hebt geïnstalleerd dan kun je altijd zelf bepalen of je het uitwisselen van ID's (tijdelijk) wil uitschakelen. Dat kan via onderstaande stappen:

Open Instellingen
Navigeer naar 'Privacy'
Tik op 'Gezondheid'
Open 'Blootstelling aan COVID-19'
Schakel 'Blootstelling bijhouden' uit


Corona-app traceerfunctie uitschakelen
Via deze instellingen kun je ook de apps bekijken die toegang hebben tot de COVID-19 functie van iOS en kun je de blootstellingscontroles van de afgelopen 14 dagen opvragen. Ook kun je meteen in één keer alle logbestanden verwijderen.

https://www.appletips.nl/covid-19-api-ios/
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')