quote:
Op zaterdag 25 april 2020 22:54 schreef iamredleader het volgende:Hm, interessante vraag.
Tot 2 jaar geleden zat ik in het bankvak. Niet als CDD/KYC-analist, maar wel veel tijd besteed de laatste 6-8 jaar aan dit onderwerp.
Wat heb je nodig? In ieder geval een kritische blik, dus vragen stellen en jezelf niet met een kluitje het riet in gestuurd laten worden.
Verder: gezond verstand, goed kunnen volgen van procedures / stappenplannen. En waarschijnlijk zijn het hebben of bereid zijn te halen van een aantal WFT's wel nuttig.
Ik volg even uit interesse je topic

Dank voor de respons!
Nadat je bent aangenomen krijg je een opleiding van 2 maanden. Ik mag hopen dat daar o.a. wft-certificaten bij zitten. Ze vragen namelijk alleen hbo- of wo-denkniveau, ervaring in het werk is niet nodig. Ben ook niet bereid daar van tevoren al energie in te steken zonder dat ik genoeg zekerheid heb om aangenomen te worden zonder achtergrond in business/rechten/crime.
Ik solliciteer met name om even een goed betaalde maar ook interessante baan te hebben terwijl ik beetje bij beetje mijn master (iets in gedragswetenschapen/sociale wetenschappen) afrond zonder nog meer te lenen. Ik wil er dus max. 1,5 jaar blijven omdat ik eigenlijk ook andere plannen heb. Behalve als het zo goed bevalt dat ik mij hierin verder ga willen ontwikkelen.
quote:
Op zaterdag 25 april 2020 22:55 schreef RealRS het volgende:Ik ben zelf niet werkzaam in deze functie maar ken hem wel van dichtbij.
Is vooral klanten particulier / bedrijven controleren op basis van bepaalde risicoprofielen die vooraf zijn gedefinieerd, tips/aanwijzingen vanuit klantcontact of vreemde transactie's.Voorbeelden zijn branche's met contant geld, vastgoed, risico landen, terrorisme etc.
Het kan uitdagend zijn maar in veel gevallen is het vals alarm, zit er er een verklaarbaar verhaal achter of kan je het niet bewijzen.
Ook zit er veel verschil in complexiteit een particulier die misschien niet helemaal zuiver op de graat is, is minder uitdagend dan multinationals met belastingconstructies en geldstromen wereldwijd.
Banken zijn flink op zoek naar deze profielen omdat er te weinig aandacht aan gegeven is in het verleden. De meeste hoogopgeleiden die ik ken vinden het geen leuk werk, behoorlijk saai en vooral om compliant te zijn (een moetje en niemand zit je op je te wachten). Ook verwacht ik dat er steeds meer automatisering plaats vindt en dat het werk over geheveld wordt naar bijvoorbeeld lange lonen landen (Oost-Europa of misschien wel India afhankelijk van de wet en regelgeving (GDPR)). Blijft natuurlijk altijd plaats voor mensen die het vak goed beheersen.
Super bedankt voor je uitgebreide post.
Voor de lange termijn hoeft de baan voor mij niet eeuwig te bestaan. Het is vooral een tussenstop van 1-1,5 jaar. Mijn huidige baan staat mij inmiddels zo tegen dat ik gewoon echt weg wil.
Ik kom niet uit deze wereld, dus ik kan mij ook maar weinig voorstellen van wat compliance in de praktijk inhoudt en of dat saai is. Het uitzoekwerk klinkt mij in ieder geval interessant in de oren.
Is er een richting in de hoogte van je target? Hoeveel dossiers handel je per dag af of hoeveel tijd krijg je per dossier? Wat ook aantrekkelijk klinkt, is dat het lijkt alsof het werk tussen 17u en 18u ook echt ophoudt voor die dag. Zeker icm mijn studie, vind ik het fijn om afgebakende werkuren te hebben. In hoeverre klopt mijn observatie?