quote:
Op zondag 19 april 2020 11:03 schreef Patroon het volgende:[..]
Ben het wel grotendeels eens met deze post en past ook wel goed bij onze manier van eten. Toen ik in het verleden nog niet fietste en veel naar de gym ging was dat ook altijd wat ik hoorde, dat je vooral dierlijke eiwitten moet innemen, maar dat is volgens mij achterhaald. Bovendien is die 2gram per kilo lichaamsgewicht ook echt niet nodig. Als duursporter is 1-1.5 per kilo echt meer dan zat. Als je dan dierlijk + plantaardig rekent en gevarieerd eet, zit je daar zo aan.
Voor zover ik weet is de wetenschap er nog niet helemaal uit. Het meest voorkomend is 1,6 g/kg voor duursporters en 2,0 voor krachtsporten (bodybuilding). Echt slechter ga je niet worden van 1,8 gram of 1,4. Het is wel zo dat je als duursporter moet opletten dat je bij extreme inspanningen niet spieren verbrandt.
Sowieso is er heel veel bewijs voor dat gevarieerd eten, hoe gevarieerder hoe beter eigenlijk, heel gezond is. Zeker niet alleen vanwege de macro’s Zoas eiwit maar juist ook vanwege antioxidanten, fytonutrienten (nog weinig bewijs, maar gember en kaneel doen wss iets), spoorelementen en micro-organismen, en de vezels die micro organisten waarvan steeds duidelijker wordt dat die een heel belangrijke rol hebben bij je afweer, maar ook allerlei hormoonbalansen.
Dus al doe je het niet voor de eiwitten, zat andere redenen om veel te variëren en veel verschillende planten te eten.
Ik heb op professioneel vlak ook we met wetenschappers op dit gebied te maken. Het is bizar ingewikkeld en er is enorm veel onbekend. Het is niet overdreven als ik zeg dat er nog maandelijks hele nieuwe inzichten bijkomen.
Ook deze mensen zeggen de ‘oma’ voorlopig gelijk had. Veel groenten eten, af en toe wat vlees, kaas, eieren, niet te veel van de echt lekkere dingen.