abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 4 april 2020 @ 17:59:30 #1
405616 BlueJeans
I'm feelin' eletric
pi_192449844
Hallo luitjes,

Ik heb mijn bachelor biologie (richting: moleculaire levenswetenschappen) behaald in groningen en ik heb nu een tussenjaar. Voor aankomend academisch jaar hoop ik met een Master te beginnen in Uppsala (waar ik ook een minor al heb gedaan). Ik wil heel graag weer terug naar Uppsala want ik ben helemaal verliefd op die stad: iIk hou van kleine stadjes waar een gemoedelijke sfeer hangt, veel studenten zijn, maar toch een beetje stadse allures heeft. Mocht in terugkomen, dan heb ik ook al een kamer want kan gewoon bij een vriend huren. Toch twijfel ik welke master ik wil volgen en begin in cirkels te lopen.

Ik heb twee masters gevonden die mij interessant lijken in Uppsala: Limnology en Environmental Toxicology.

Limnology is aquatische ecologie (meren, rivieren etc, niet oceanen!). Lijkt me erg leuk en ik heb er ook het introductie vak gevolgd tijdens mijn minor, maar veel statistiek. Het werk in ecologie ligt niet voor het oprapen en als je er geen echte passie voor hebt, dat het weleens heel moeilijk wordt om er een carriere in te maken. Verder heb ik het idee dat er vooral banen zijn in de academische wereld en niet zoveel in het bedrijfsleven of autoriteiten (of dat ze ook liever iemand aannemen die een PhD heeft gedaan). Kan iemand dit bevestigen of kan iemand zeggen hoe dat ongeveer werkt in de ecologie? En verder, ik ben best wel bang voor water, terwijl ik het wel heel interessant vind...Ik snap dat dat misschien heel tegenstrijdig klinkt en ook niet heel handig is. Wel denk ik dat mijn studententijd leuker zal zijn omdat ik ecologievakken makkelijker (en leuker) vind dan moleculaire vakken. Ik heb zo moeten ploeteren tijdens mijn bachelor, dat ik me soms wel afvroeg of het wel zo waard was om moeilijke vakken te volgen en achteraf misschien mijn leven makkelijker had kunnen maken.

Dan Environmental Toxicology. Deze master gaat over de effecten van toxines op organismen. Ik leer een risk assesment rapport opstellen en krijg een vak in milieurechten (15 ects). Een ander vak, ecotoxicology (15 ects), lijkt me echt helemaal geweldig en me graag daarin specialiseren. Maar in deze opleiding is ecotoxicology natuurlijk maar een deel van de opleiding en gaat het ook over andere sub-onderwerpen in de toxicology die me niet zo interessant lijken.

Ongeacht welke master in zou kiezen in Uppsala, ik begin met hetzelfde vak: Toxicology. Tot een paar weken geleden bedacht ik me dat ik gewoon dit vak ga volgen en daarna een besluit maak of ik Environmental Toxicology of Limnology zal doen. Toch zit het me niet lekker en twijfel ik enorm.

Wat ik zoek is eigenlijk dit: moleculaire biologie in een ecologische context, om daarna te kunnen werken in het bedrijfsleven of voor een autoriteit. (Werken als een milieudeskundige bij RIVM, consultant, etc)

3 weken geleden vond ik iets een andere master op internet: Ecotoxicology in Gotenburg! Toxicology over non-human organismen in een ecologische context. Dus weinig gericht op mens en farmacie. Meer gericht op milieuwetenschappen. Dit lijkt me wel iets voor mij! Maar.....het is in de tweede stad van Zweden: Gotenburg. Ik heb het idee dat het een soort Rotterdam is; grote stad, grote haven, met veel industrie. En ik weet niet of ik gelukkig kan worden in zo'n grote stad. Dat is helemaal niks voor mij. Leuk om te bezoeken, niet om te wonen.

Ik zit dus in een dilemma: de studie die ik wil doen zit in een stad die ik waarschijnlijk niet leuk zal vinden, maar de studie in de stad waar ik graag naartoe terug wil, is het ook net niet (?)

Ik wil dus ecotoxicology studeren (denk ik) maar ik ben bang dat Enviromental Toxicology in Uppsala mij teveel duwt in farmaceutische inhoud en teveel op de mens mens gericht ipv ecologie, ondanks dat deze master het vak ecotoxicology bevat. Wat ik me dus afvroeg is in hoeverre je een master naar eigen wens kunt invullen.
Het eerste jaar heb je verplichte vakken, maar het tweede jaar is nogal vrij te besteden. Nu zou ik graag het tweede jaar een stage wil doen bij een bedrijf en daar ook mijn afstudeerscriptie schrijven (bijv effect microplastics in oceanen). Ik vroeg me af in hoeverre je onderwerp mag afwijken van je master. Ecotoxicology is een sub-onderwerp van toxicology, maar toch. Is dat heel strikt?
Aan de andere kant vraag ik me af hoeveel je van de stad 'kan genieten' als je elke dag moe bent want je loopt stage en schrijft een scriptie (ik hoorde dat het bij bedrijven zwaarder is wantje scriptie schrijf je in je eigen tijd, met andere woorden: in je vrije avonduren). En dat het dus niet echt uitmaakt waar je woont. En misschien zijn er helemaal geen bedrijven in Uppsala waar ik graag stage wil lopen en/of afstudeerscriptie wil schrijven (domweg omdat er geen bedrijven in de exotoxicologie zitten).

Trouwens...ik weet helemaal niet zeker of ik die de master Toxicology in Gotenburg wel leuk vind want ik heb nooit een toxicology vak gehad. Misschien vind ik het alsnog wel helemaal niks....Kortom, ik ben eigenlijk een beetje bang om te falen en durf geen fouten te maken. Vooral omdat het een heel duur geintje wordt anders (3 jaar op kamers in het buitenland). Ik heb dus last van keuzestress en het bezorgt me slapeloze nachten en ik ben constant gestresst. En soms zijn er weer dagen dat ik denk: ach, anders probeer je het toch in Uppsala, als het niks wordt heb je in ieder geval lol, en probeer je het gewoon weer in Gotenburg, zie het maar als een extra tussen jaartje.

Heeft iemand voor hetzelfde dilemma gestaan of heeft er iemand tips voor mij? *;

Groetjes groetjes
BlueJeans
Want ik wil gezellig met je neutronenbommenstickers op m'n nieuwe tas gaan plakken!
pi_192452265
quote:
Limnology is aquatische ecologie (meren, rivieren etc, niet oceanen!). Lijkt me erg leuk en ik heb er ook het introductie vak gevolgd tijdens mijn minor, maar veel statistiek. Het werk in ecologie ligt niet voor het oprapen en als je er geen echte passie voor hebt, dat het weleens heel moeilijk wordt om er een carriere in te maken.
Dus Limonolgy zou ik niet doen, want daar zit geen carriere in.

quote:
Wel denk ik dat mijn studententijd leuker zal zijn omdat ik ecologievakken makkelijker (en leuker) vind dan moleculaire vakken. Ik heb zo moeten ploeteren tijdens mijn bachelor, dat ik me soms wel afvroeg of het wel zo waard was om moeilijke vakken te volgen en achteraf misschien mijn leven makkelijker had kunnen maken.
Dus ik zou niet voor vakken kiezen waar je voor moet ploeteren, want uiteindelijk lijkt het erop dat je het niet echt leuk vindt.

Aangezien je zegt dat Ecotoxicology in Gotenburg je een leuke studie lijkt zou ik voor deze studie kiezen.
Want ik zou voor de leukste studie kiezen in plaats van de leukste stad. Aangezien het gaat om de studie en dat gaat je op de langere termijn veel keer plezier geven. Dus ik zou de stad achterwege laten en mij helemaal focussen op de leuste studie.
pi_192452844
Lijkt me allemaal saai

[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 04-04-2020 21:12:36 ]
pi_192452856
Veel plezier in gotenburg
  maandag 20 april 2020 @ 21:35:38 #5
441747 Surowa94
Business entrepreneur
pi_192723163
Goteburg is wel een flink stuk groener dan Rotterdam. En heeft een best groot aandeel studenten.
Je moet je sowieso niet te blind staren op de stad, de studie is veel belangrijker.
Business is love, business is life
pi_192743704
Veel vriendinnen van mij studeren toevallig in Zweden. Tot zover wel positieve verhalen gehoord, maar als je naar het buitenland wil en je hebt het geld zou ik het zeker doen. Je bent maar voor 1 keer in het leven jong ;)
멈추지 말고 계속 해나가기만 한다면 늦어도 상관없다
pi_192751204
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 17:59 schreef BlueJeans het volgende:
Het werk in ecologie ligt niet voor het oprapen en als je er geen echte passie voor hebt, dat het weleens heel moeilijk wordt om er een carriere in te maken. Verder heb ik het idee dat er vooral banen zijn in de academische wereld en niet zoveel in het bedrijfsleven of autoriteiten (of dat ze ook liever iemand aannemen die een PhD heeft gedaan). Kan iemand dit bevestigen of kan iemand zeggen hoe dat ongeveer werkt in de ecologie?
Ik zou zelf niet al teveel focussen op eventuele carrièremogelijkheden. Je weet ten slotte nooit zeker hoe de arbeidsmarkt er over enkele jaren uit kan zien (behalve dan zorg/onderwijs). Het is een cliché, maar je leert (ook) op een academisch niveau na te denken. Voor veel beleidswerk is geen specifieke achtergrond nodig (soms wel wenselijk). Je moet niet onderschatten hoe weinig mensen precies doen waarvoor ze hebben gestudeerd.

Veredr weet ik in ieder geval van 1 ecologisch bureau dat ze daar niet bepaald duimen zitten te draaien: Bureau Waardenburg Waarschijnlijk zijn er meer. Nu met die stikstof/PFAS e.d. zal de vraag naar ecologisch/wateronderzoek eerder toe- dan afnemen. Maar zoals gezegd, kies vooral waar je passie ligt, dan is de kans ook groter dat je het met plezier afrondt en wie weet blijk je alsnog een academische carrière te ambiëren.

Verder ben ik het met de rest eens dat je eerst moet kiezen voor de studie en dan pas de stad. Die nieuwe mensen leer je bijna vanzelf kennen, en ook in een grote stad kun je kleinschaligheid vinden.
Doctor Doom, A Man Of Science Doesn't Believe In Jesus, Why The Fuck Do You!?!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')