#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:17 |
Geachte imitatoren van de altijd goedlachse en culinair gecultiveerde Iwanius, In lijn met een aantal ontwikkelingen waar ik mee bezig ben en in verkeer, heb ik mijzelf ook voorgenomen op termijn veganistisch door het leven te gaan. Discussie over eventuele noodzaak hiervan graag achterwege laten. Mijn zusje eet al enige tijd veganistisch, maar ik kies er bewust voor stapsgewijs mijn vleesconsumptie terug te dringen. Varken is de eerste die het veld moet ruimen, aangezien ik buiten varkenshaas toch niet zo weg ben van varkensvlees. Kom ik wel direct op één probleem. Stamppot (vooral andijvie en zuurkool) is nogal eens het menu hier. Het is lekker, voedzaam en je hebt relatief gemakkelijk een volle pan met vreten op t fornuis. Essentieel onderdeel van de stamppot zijn natuurlijk de door en door krokante spekjes. Hoe meer hoe beter, ik ben immers toch ecto. Ik besef dat ik nu dus naar een alternatief moet uitwijken. Suggesties? | |
Filosoofert | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:21 |
Speckreepjes? | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:22 |
Wat is dat? | |
Doedezemaar | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:24 |
Zongedroogde tomaatjes passen prima in een stamppot andijvie, net als walnoten | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:25 |
Het zou toch de voorkeur genieten als er iets op de markt is wat de smaak en textuur van spekreepjes redelijk kan evenaren. | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:26 |
Ik zou voor de krokante feel denken aan croutons, al dan niet zelf gemaakt. Misschien kun je experimenteren om de croutons op te leuken met gerookt zout. Echt bacon is onvervangbaar. Maar dat vind ik [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 24-03-2020 19:27:01 ] | |
Lunatiek | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:26 |
Van de Vegetarische Slager. Je hebt ze ook van Garden Gourmet en andere merken En anders heb je deze nog Te consumeren met dropjus | |
ZarB | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:27 |
https://www.plus.nl/produ(...)1n1LKPBoCHzIQAvD_BwE Deze zijn lekker | |
Doedezemaar | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:27 |
Nepvlees is er wel, maar dat vind ik smerige bewerkte zooi, dan pak ik liever alternatieve smaakmakers | |
SimonedeBeauvoir | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:28 |
Niet die van vivera kopen die zijn niet te vreten | |
ZarB | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:28 |
Ja ook lekker | |
Farenji | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:29 |
Gebakken stukjes haloumi, of evt paneer is lekker. Ik heb ook wel eens de speckjes van de vegetarische slager geprobeerd maar dat vond ik maar raar spul. | |
ZarB | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:29 |
Die van de vega slager worden ook echt knapperig. | |
PoesInDoos | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:29 |
Ik ben juist gek op die van de Vivera Lidl heeft ze nu ook, smaak en structuur zijn prima, waarschijnlijk niet te vergelijken met echte spek. Ik eet dat al 15+ jaar niet meer, dus geen idee. | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:32 |
Dank jullie wel lieverds ben heel erg benieuwd of het wat is. Ik kreeg laatst een vegan frikandel in m'n snufferd gedauwd, maar ik merkte totaal geen verschil met het echte werk. Als ik het niet vergeet, zal ik een update geven 😘 | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:34 |
Ik moet me nog oriënteren in die scène. Nog niet zo lang geleden stond ik hompen paardenbiefstuk in te slaan op de Kanaalstraat. | |
Ole | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:41 |
Heb keer een seitanburger in kleine stukjes gesneden. Dat werd lekker knapperig ! | |
SimonedeBeauvoir | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:43 |
Die van de Albert Heijn zijn niet zo slierterig en lekker gezouten | |
Feeeeble | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:43 |
Toch wil ik even zeggen dat geroosterde zonnebloempitjes ook heel lekker zijn bij stamppot en aardappelpuree. | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 19:48 |
Bedankt voor de tip gelukkig ook niet zo sterrevens duur als pijnboompitten dat is wel het nadeel aan veganistisch leven zeg, alles is gewoon nog duurder en ik vond het allemaal al zo duur. | |
realAIVD | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:05 |
Ik heb de boel even nagelezen en begrijp dat je veganistisch wilt, maar tegelijkertijd zo min mogelijk van je "aanpassing" wilt merken....dan ja, dan kan het inderdaad duurder zijn. Daar kan ik helaas niet zo veel aan veranderen. Maar door die opmerking wil ik je toch een kleine tip meegeven: probeer ietsje verder te kijken. Vlees is baggerduur, "vleesvervangers volgens de supermarkt" ook, maar als je gewoon geen vlees eet, dan is je eten heel erg veel goedkoper, tegelijkertijd kun je zo allerhande nieuwe (en ontzettend lekkere) dingen uitproberen! Een van de beste keukens waar sowieso al ontzettend veel vegetarisch en veganistisch gekookt wordt is de Indiase keuken (maar sowieso is er heel erg veel te vinden zonder je toevlucht te nemen tot nepvlees....niet dat dat een probleem is, maar de prijs is gewoon niet leuk en de alternatieven zijn ongetwijfeld leuker en lekkerder) Voor de stamppot zou ik het zoeken in het weglaten van de spekjes, maar het serveren met een mooie bak bonen: uitje bakken, bruine bonen en sambal erbij en doorwarmen, ik eet het als omnivoor graag bij m'n stamppot (want lekker) en als bijkomend voordeel: veel goedkoper wordt het leven niet. Zo simpel kan het zijn. Sowieso een mooie stap hoor, veel succes (en vooral plezier) met het aanpassen van je eetgewoontes! | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:09 |
Overal waar ik ook ga en sta is er wel één die me volgt. Het doet me deugt te zien dat het opvallende en amateuristische gestuntel in de hoop niet op te vallen in de massa, plaats heeft gemaakt voor een meer behulpzame, maar vooral transparantere houding. Tevens ook bedankt voor je advies natuurlijk. | |
Feeeeble | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:11 |
Probeer zo min mogelijk bewerkt te eten, dat is allemaal duur en ongezond en zo veel mogelijk whole foods. Is makkelijker gezegd dan gedaan soms, weet ik en gezond voedsel kan ook duur zijn maar dat ligt helemaal aan hoe en wat je eet. Je voelt je dan in ieder geval wel heel veel gezonder | |
MevrouwPuff | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:12 |
Tempeh? | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:13 |
Dat ben ik met je eens, maar is zo makkelijk nog niet. Ik ben ook van nature uit bijzonder lui aangelegd en weet van mezelf als ik hier te rigoureus te werk ga, ik heel makkelijk terugval. | |
Feeeeble | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:27 |
Je moet het jezelf nu ook niet te moeilijk maken inderdaad. Eet gewoon lekker hoe jij wilt en langzaamaan wen je wel aan eten klaarmaken en ontwikkel je vanzelf een manier van eten die je prettig vindt. En dat kan ook vrij lui maar toch gezond | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 20:36 |
Ik zet m'n geld inderdaad ook in op de gulden middenweg. Het mag me niet substantieel meer tijd en moeite kosten, maar ik heb genoeg winst te behalen tov m'n huidige eetgewoonten. | |
Lucky_Strike | dinsdag 24 maart 2020 @ 21:15 |
Succes met de zoektocht Meer tips kan je hier vinden: CUL / [VEGAN] Vrij van dierlijke producten - deel 1 CUL / Vegetarisch #17 | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 21:21 |
Uiterst behulpzaam, mijn dank is van astronomische proporties. | |
Lucky_Strike | dinsdag 24 maart 2020 @ 21:27 |
Je waardering wordt gewaardeerd. | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 22:00 |
Ik moet vaker in CUL komen, wat een liefdesnest vergeleken met KLB zeg | |
Lunatiek | dinsdag 24 maart 2020 @ 22:11 |
Ik bak vaak uitjes tot ze bijna zwart zijn voor de rokerige smaak in vegetarische gerechten En stamppot met cashewnoten Dat zei je moeder vannacht ook | |
FutureFairytale | dinsdag 24 maart 2020 @ 22:25 |
Als je maar nooit de vegetarische spekjes van Vivera haalt | |
#ANONIEM | dinsdag 24 maart 2020 @ 22:27 |
Ja toen was ik er nog niet, dus dat kan. Lijkt me heel stug dat ze dat nu nog steeds zou zeggen. | |
Ringo | dinsdag 24 maart 2020 @ 23:32 |
Facon! | |
Feeeeble | woensdag 25 maart 2020 @ 09:53 |
Dat is misschien wel lekker ja, ik ga het proberen, bedankt voor de tip Dit moet ik ook nog steeds eens een keer maken, zag het laatst nog bij Edgy Veg en je kan het gewoon proeven als ze een hap neemt | |
Isdatzo | woensdag 25 maart 2020 @ 09:56 |
Holy shit dat komt wel dichtbij zo. Ik heb daar jarenlang zo'n beetje tegenover gewoond. | |
Feeeeble | woensdag 25 maart 2020 @ 15:35 |
Hier nog een handige site voor wat er zoal vegan te vinden is in Nederland: https://gewoonvegan.nl/ Haar andere site met recepten: https://vegetus.nl/ Meer vegan producten info: https://veganwiki.nl/a/Categorie:Product Hier kan je recepten op o.a. bereidingstijd zoeken: https://veganchallenge.nl/zoek-recept/ Super handige site en app om vegan restaurants (en winkels) overal ter wereld te zoeken: https://www.happycow.net/ Vegan nieuwtjes enzo: https://www.youtube.com/channel/UCjacRo8crmvJuQt6nyFXyBg | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 16:01 |
Zit totaal geen smaak aan van zichzelf. | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 16:06 |
Maar even serieus. Er bestaat geen écht vegetarisch alternatief voor spek. Niets kan de smaak en structuur van (uit)gebakken spek imiteren. | |
Farenji | donderdag 26 maart 2020 @ 16:39 |
Ik herinner me opeens dat ik een keer een zeewier heb gegeten, dat qua smaak (niet qua uiterlijk) best in de buurt kwam van de spek-beleving, was ook goed knapperig: https://www.metronieuws.n(...)bacon-smaakt-het-kan https://seamorefood.com/iseabacon-3/ | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 16:55 |
Leuk hoor hoor van die reclamelinkjes. Maar erg overtuigend is het allemaal niet. | |
SimonedeBeauvoir | donderdag 26 maart 2020 @ 17:02 |
Die fout heb ik vorige week dus gemaakt | |
Farenji | donderdag 26 maart 2020 @ 17:45 |
Voordeel tov die andere gefabriceerde nep spek is dat dit gewoon zo in de zee groeit. Maar nee ook dit is geen echte spek, maar er bestaat natuurlijk ook geen vleessoort die eruitziet en smaakt als broccoli. | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 18:26 |
Nee, het lijkt totaal niet op spek. Die imitaties zijn gewoon onzin. Je houdt alleen jezelf voor de gek. Dat laatste komt wellicht doordat vleeseters (i.t.t. vegetariërs) geen prangende behoefte hebben om allerhande voedsel te imiteren. | |
Farenji | donderdag 26 maart 2020 @ 18:38 |
Ik heb helemaal niet zo'n prangende behoefte om dingen te vervangen maar er werd door iemand hier gevraagd naar alternatieven voor spek. Gewoon iets zouts / hartigs / knapperigs voor in stamppot ofzo. Jij bent geen vegetarier he? | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 18:41 |
Dat klopt, neemt niet weg dat ik wel vega-vrienden en kennissen heb waar ik dit soort dingen voorgeschoteld krijg. | |
#ANONIEM | donderdag 26 maart 2020 @ 18:46 |
Exact | |
Farenji | donderdag 26 maart 2020 @ 18:46 |
Och arme, het is wat! Neem je toch voortaan lekker je eigen vlees mee? | |
Nine. | donderdag 26 maart 2020 @ 18:52 |
Gossie. Gevoelige snaar geraakt? Ik zeg toch niet dat het niet eetbaar is? Ik zeg alleen dat het niet op spek lijkt, en dat ik snap niet waarom vegetariërs alles zo graag willen imiteren. Verzin eens wat origineels. [ Bericht 0% gewijzigd door Nine. op 26-03-2020 20:59:41 ] | |
Feeeeble | vrijdag 27 maart 2020 @ 18:16 |
Omdat we nou eenmaal bijna allemaal opgegroeid zijn met dierlijke producten en gewend zijn aan alles wat ermee wordt gemaakt en waarbij het gegeten wordt. Logisch dus dat je nog eens zin kan hebben in een bepaalde smaak of textuur en daarom, of gewoon voor het gemak, dus kiest voor een plantaardig alternatief. Voor mensen die switchten naar vega(n) zijn die vervangers helemaal handig natuurlijk en ze worden ook door vleeseters en bijvoorbeeld mensen met allergieën gegeten (en gedronken). En het is niet zo dat iedere vegan/vegetariër die producten (altijd) eet. Iedereen eet anders.. | |
Smallish | vrijdag 27 maart 2020 @ 19:16 |
Google eens op gerookte tofu. Wellicht is dat iets voor je? | |
Bucketlist | vrijdag 27 maart 2020 @ 22:50 |
Gebakken uitjes? Beetje vet en krokant | |
#ANONIEM | donderdag 9 april 2020 @ 15:23 |
Was trouwens helemaal de update vergeten Toevallig die dag producten van de vegetarische slager in de aanbieding. Had de spekreepjes en kipstukjes gehaald. Resultaat was echt flink boven verwachting je moet ze alleen wel per keer bakken voor het goede resultaat, want na een dag zijn ze al niet krokant meer. Ik vond het niet zo'n ramp, maar degene die kwam eten noemde het hondenvoer | |
#ANONIEM | donderdag 9 april 2020 @ 15:25 |
Ik ga er gemakshalve van uit dat die veganistische spekreepjes dat ook waren. Smaakte echt heel goed en ik ben wat dat betreft definitief om | |
Smallish | donderdag 9 april 2020 @ 18:56 |
Wat tof! Fijn dat je een lekker alternatief hebt gevonden! Goede tip dus ook voor anderen. | |
Feeeeble | donderdag 9 april 2020 @ 19:39 |
Yay |