abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Eurovisie Songfestival Queen donderdag 5 maart 2020 @ 13:05:37 #1
163650 Greys
Nee.
pi_191845499


HET EUROVISIE SONGFESTIVAL
Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden sinds 1956. Verschillende - over het algemeen Europese* - landen nemen het tegen elkaar op in een liedjeswedstrijd. Ieder deelnemend land stuurt 1 lied naar het festival, dat door maximaal 6 personen per land mag worden uitgevoerd op het podium. De muzikale begeleiding was in de eerste jaren live door een orkest, maar wegens het steeds groter wordende aantal landen en een aantal technische/praktische redenen is dit niet meer haalbaar. De muziek staat nu op tape, maar alle zang moet live gebracht worden tijdens het festival. Wereldwijd kijken er ca. 200 miljoen mensen naar het Eurovisie Songfestival, het is de best bekeken muzikale wedstrijd ter wereld.

*Niet alle deelnemende landen liggen in Europa. Elk land dat actief lid is van de EBU - de European Broadcasting Union - is welkom deel te nemen. Dit is een samenwerkingsverband tussen publieke omroepen in verschillende landen. Hoewel de naam doet vermoeden dat het alleen om Europa gaat, zitten er ook landen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Azi bij. Zij kunnen daarom ook meedoen aan de wedstrijd, terwijl ze niet binnen de Europese grens vallen. Australi is een apart geval. Zij doen sinds 2015 mee, ze werden toen uitgenodigd omdat het songfestival 60 jaar bestond en omdat het evenement enorm populair is bij Australirs. Wat in eerste instantie als eenmalig bedoeld was, is zo gebleven.

HALVE FINALES, FINALE EN WINNEN
De deelnemers moeten zowel de vakjury (namens elk land zijn enkele juryleden) en de kijkers thuis zien te overtuigen. Elk lied krijgt punten van de vakjury en via televote van het publiek. Degene die na optellen van al deze punten bovenaan staat heeft gewonnen.

Om te kunnen winnen moet je als land echter eerst de finale zien te halen. Lees daarover verder meer hieronder.

Elk jaar is er een ‘Songfestivalweek’. Op zondag is de officile opening waarbij alle deelnemers zich presenteren op de rode (of oranje, of blauwe) loper. Op dinsdag is de eerste halve finale, oftewel Semi 1. Op donderdag is de tweede halve finale, Semi 2. Op zaterdag is de finale.

Door loting wordt vooraf bepaald welk land in welke halve finale uitkomt. Door te loten met bepaalde potten probeert men te voorkomen dat er te veel bevriende/buurlanden bij elkaar komen, om zo diaspora zo veel mogelijk te voorkomen.

Dit jaar (2020) doen 41 landen mee aan het Eurovisie Songfestival, 6 daarvan staan sowieso in de finale:
- The Big Five (Frankrijk, Spanje, Itali, Verenigd Koninkrijk en Duitsland), omdat deze landen elk jaar heel veel geld bijdragen aan Eurovisie voor TV- en radioverbindingen. Zij hebben daarom het recht om automatisch in de finale te staan. (Wat overigens niet altijd even gunstig is voor ze).
- De winnaar van het jaar ervoor. Dit jaar staat Nederland dus ook automatisch in de finale.

Blijven 35 landen over voor 2 halve finales. En semi heeft 17 deelnemers, de andere 18.
Per halve finale gaan 10 landen door naar de finale.
Dit maakt dat 10 + 10 + 6 (big 5 + NL) = 26 landen strijden in de finale.

Zoals eerder genoemd, wie doorgaan naar de finale wordt bepaald door een vakjury per land en door televote door de kijker.

DE SHOWS
Er zijn uiteraard vele repetities, maar er zijn in totaal 9 shows waarvoor je kaarten kunt kopen. We leggen hieronder uit hoe dit zit.

De maandag vr de 1e semi:
- In de avond is de Juryshow 1e semi. Deze wordt niet uitgezonden op televisie, maar er is wel live publiek bij aanwezig (kaarten te koop als Juryshow). Naar deze juryshow kijken alle vakjury’s uit alle landen mee via satellietverbinding. Op dze show baseert de vakjury hun punten voor de 1e halve finale, dus de artiesten doen in deze show net zo hun best als de avond erna tijdens de live tv-show!

De dinsdag van de 1e semi:
- In de middag is er een generale repetitie, kaarten worden verkocht als ‘Family Show Semi 1’
- Live tv-show eerste halve finale, 10 landen gaan naar de finale.

De woensdag vr de 2e semi:
- In de avond is de Juryshow 2e semi. Deze wordt niet uitgezonden op televisie, maar er is wel live publiek bij aanwezig (kaarten te koop als Juryshow). Naar deze juryshow kijken alle vakjury’s uit alle landen mee via satellietverbinding. Op dze show baseert de vakjury hun punten voor de 2e halve finale, dus de artiesten doen in deze show net zo hun best als de avond erna tijdens de live tv-show!

De donderdag van de 2e semi:
- In de middag is er een generale repetitie, kaarten worden verkocht als ‘Family Show Semi 2’
- Live tv-show eerste halve finale, 10 landen gaan naar de finale.

De vrijdag voor de finale:
- In de avond is er de Juryshow finale. Opzet hetzelfde. Vakjury kijkt mee, geen live tv show, wel publiek.

De zaterdag van de finale:
- In de middag is de generale repetitie (Family Show Finale).
- In de avond de live tv-show van de finale met 26 deelnemers. De winnaar wordt bepaald door 50 procent televote en 50 procent vakjury.

NOG WAT WEETJES
* De volgorde van liedjes in alle drie de shows wordt sinds 2013 bepaald wordt door de producers van de show. Daarbij wordt gekeken naar soort liedje (niet zestien ballads achter elkaar en dan tien uptempo), de voorgaande jaren (wie moest er al meerdere keren als eerste of tweede, etc), de moeilijkheid van de staging/props etc (als een bepaald lied nogal veel ombouwen vereist op het podium, kan die bv het beste na een praatje in de greenroom, etc.

* Een deelnemend land mag zelf kiezen in welke taal het de inzending zingt.
Koutist in opleiding.
  Eurovisie Songfestival Queen donderdag 5 maart 2020 @ 13:08:55 #2
163650 Greys
Nee.
pi_191845546
Naar aanleiding van een vraag in Feedback hier dan het begin van 'Eurovisie voor n00bs'.

De bedoeling is dat mensen die nog niet zo veel van het Songfestival weten hier hun vragen kunnen stellen en dat de meer ervaren ESF-fans deze vragen beantwoorden!

Dan kunnen we samen de informatie in de openingspost steeds uitbreiden met leuke basisinfo! *O*

Oh en gil als er dingen niet kloppen in de huidige OP want ik heb dit nav de vraag in ESF feedback even vrij snel uit de losse pols opgesomd. :@
Koutist in opleiding.
  donderdag 5 maart 2020 @ 13:16:12 #3
357663 Aoibhin
Salvadorable
pi_191845636
Goed idee! *O*

Je hebt het goed uitgelegd hoor _O_ Alleen wel twee keer 'wordt' in de laatste alinea /mierenneuker

[ Bericht 25% gewijzigd door Aoibhin op 05-03-2020 13:27:18 ]
Op dinsdag 2 augustus 2022 22:02 schreef Domnivoor het volgende:
Jij bent een eindeloze bron van leuke quotes :D
  FOK!Video Chick, PR en FP sportredactie vrijdag 6 maart 2020 @ 03:05:00 #4
149527 crew  ChipsZak.
That's hot.
pi_191858512
Jeej! *O*

Ik voel me gehoord. Douze points voor de mooie gif. Zodra de OP uitgebreid moet worden nav vragen, kunnen de onderwerptitels in de OP en het antwoord misschien in de spoiler? Zo houden we het dan overzichtelijk(er).
I guess words are a motherfucker.
I kill a bitch with a potato peeler for the skrilla.
  FOK!Video Chick, PR en FP sportredactie vrijdag 6 maart 2020 @ 03:07:47 #5
149527 crew  ChipsZak.
That's hot.
pi_191858522
Is er nooit overwogen om Eurovisie alleen voor Europa te houden i.p.v. EBU? :o

Ik dacht ook dat het altijd voor Europa (of landen dat met n centimeter grond in EU vallen) was, :@. Plus Australi want Engeland. Ofzo.
I guess words are a motherfucker.
I kill a bitch with a potato peeler for the skrilla.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')