quote:
Op donderdag 23 januari 2020 23:17 schreef Elkekeeropnieuw het volgende:Ik kom hier even mijn verhaal doen. Enerzijds om het van me af te schrijven, anderzijds in de hoop dat iemand zich hierin herkent en me hopelijk moed kan geven.
Ik heb net een relatie van 4,5 jaar beëindigd met een man die zwaar aan bindingsangst leed. Ja, er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal, en door therapie ben ik erachter gekomen dat ik zelf aan verlatingsangst lijd. Uiteraard, want bindings- en verlatingsangst is een heerlijke combo…
Als je bemoediging zoekt, is het wellicht verstandiger om eens wat meer uit te diepen waar je in therapie nou eigenlijk aan gewerkt hebt en in de praktijk met deze vent.
quote:
Wat daarna volgde, was twee jaar lang afstoten en aantrekken. Ik kan de keren niet meer tellen dat we uit elkaar gingen. Door mij uiteraard, omdat ik zo onuitstaanbaar was. Ik wist tijdens de ruzies dat ik lang niet de (enige) schuldige was, maar omdat hij zo hardnekkig kon zwijgen, ging ik na enkele dagen toch weer twijfelen: lag het aan mij, had ik een fout gemaakt? En ik zocht weer contact.
Gewoon weer aanhaken, niet ingaan op wat er beter zou moeten en hoe jullie dat denken te gaan doen.
quote:
Ik ben zelf heel empathisch, dus ik wist al snel dat hij bindingsangst had. Alle tekenen waren er: heel charmant, altijd ‘the centre of attention’, veel op café gaan, veel vrienden zien, veel drinken, maar tegelijk ook met vrienden heel moeilijk afspraken vastleggen. Een weekendje weg? Hij was altijd degene die het langst twijfelde en op het laatste moment toe- of afzegde. Ook in onze relatie had hij de touwtjes in handen. Wanneer we elkaar zagen, dat bepaalde hij. Wat we dan deden, hij. Altijd.
Maar je bent dan weer niet empathisch genoeg als hij over jou en je moeilijke gezeur blijft doorgaan om de stekker eruit te trekken. Niet voor hem en ook niet naar jezelf..
quote:
Hij gaf vaak aan dat hij zelf nooit kinderen had gewild en dat die van mij dus ook niet zijn probleem waren. Desondanks heeft hij er tijd voor gemaakt en leuke dingen mee gedaan. Maar alweer: op zijn tempo. Als hij er zin in had. Ik wilde hier nog begrip voor opbrengen: niet iedereen heeft een kinderwens. Maar ik wilde hem wel wat vaker zien, ondanks de kinderen. Daarom vroeg ik hem om - buiten de 2 standaardavonden per week - ook eens een avondje bij mij in de zetel te komen zitten. Of eens een nacht te blijven slapen. Dat gebeurde omzeggens nooit. Er was altijd wel iets waardoor het niet lukte. En waardoor ik dus héél vaak alleen zat.
Je empathie voor je kinderen lijkt zo ook ietwat ondergeschikt..
quote:
Ontelbare keren heb ik me afgevraagd waarom we het samen zo leuk konden hebben, maar telkens ik zijn huis uitstapte, het weer stil werd. Afstandelijk. Hij stuurde berichten, maar de intimiteit was weg. Alsof hij blij was dat hij weer ruimte voor zichzelf had. Ik begreep er niks van: het was toch leuk geweest gisteren? Maar zijn hoofd was al ver weg.
Zo leuk klinkt het anders bepaald niet. Vooral veilig voor je verlatingsangst die gewoon realistisch is in zo een situatie en je lekker de schuld in zijn bindingsangstschoenen kan blijven schuiven.
quote:
Vooral in het begin heb ik het woord bindingsangst vaak laten vallen. Als hij gedronken had, kon hij er in zekere mate in meegaan, als hij nuchter was, klapte hij helemaal dicht. Zoals bij elk serieus gesprek dat ik wilde voeren. Ik hoefde maar een ernstig gezicht op te zetten of hij vluchtte weg, begon ruzie te maken of noemde mij “een zaag”. Praten kwam telkens van 1 kant. Op de duur werd er dus niet meer gepraat.
Een prima signaal dat het dus niet ergens richting verbetering heen gaat en je dus eigenlijk ook niet echt ergens naar toe aan het werken bent..
quote:
Omdat een diepgaand gesprek onmogelijk was, begon ik me te beperken tot de woorden die hij wél begreep: “ik wil meer bij je zijn, ik zou willen dat je eens een nachtje bij mij komt slapen”. Ik weet dat je een bindingsangstige niet te veel mag claimen, maar na mezelf jaren te hebben weggecijferd, kreeg ik eindelijk het gevoel dat ik ook mijn gevoelens mocht hebben, én uitspreken. Maar er veranderde niks.
Quelle surprise. Mededelingen doen en dan verwachten dat de ander nu ineens wel ermee om kan of wil gaan is niet hetzelfde als communiceren.
Tevens mag je je hand diep in eigen boezem steken, want dat wegcijferen deed je natuurlijk net zo voor jezelf.
quote:
Negen dagen geleden - na een zoveelste ruzie - heb ik zelf de knoop doorgehakt en de relatie beëindigd. Hij leek zich van geen kwaad bewust. Vanwaar kwam dit nu? Euh, van maanden zagen en zeuren zonder resultaat?! Sindsdien is het pijnlijk stil. Omdat we een gemeenschappelijke vriendenkring hebben, hoor ik wel eens iets. Dat hij - op alweer een zatte avond - wel tranen laat, maar desondanks gekrenkt en heel boos is op mij. Begrijpelijk, want als je bindingsangst hebt, is dat het laatste wat je wil: gedumpt worden. En ook dat hij na 4 dagen al gezellig met een andere vrouw in de zetel lag tijdens een feestje, nota bene voor de ogen van alle gemeenschappelijke vrienden.
Vanuit je empathie zou je ook kunnen bedenken dat als het uit is hij weleens dezelfde vrouwenzot zou blijken te zijn. En dat het voor sommige mensen gewoon afreageren is om kort na een breuk met een ander het bed in te duiken.
quote:
Ik spreek af en toe af met vriendinnen, maar sluit mezelf voornamelijk op. Rolluiken dicht, gordijnen toe, kilometers omrijden om niet voorbij zijn deur te passeren. Alles om hem niet te hoeven zien, en hopelijk zo snel mogelijk de knop te kunnen omdraaien. Maar op dit moment moet ik toegeven dat ik soms verzuip in verdriet. Ook omdat het hem weinig lijkt te doen. Ik geef toe dat ik de eerste dagen hoopte dat hij contact zou opnemen, en zou zeggen dat hij toch een toegeving wilde doen. Maar er komt niks. En misschien is het maar goed zo. Maar het besef neemt de pijn niet weg.
Beter draai je niet de knop om, want zo heb je zo een lange periode juist in zo een situatie gebleven. Blijf maar eens goed hangen in deze emoties en leer er maar eens echt mee om te gaan, zonder dat je een ander als bliksemafleider kan gebruiken en een beter voorbeeld aan je kinderen kan geven hoe een gezonde relatie eruit hoort te zien en hoe je problemen zelf en met elkaar aanpakt ipv erom heen te draaien tot je bijna niet meer kan.
In navolging van diverse boekentips wil ik graag ook even Jan Geurtz noemen, die
diverse boeken schreef over oa de liefde. Lees Verslaafd aan liefde, Bevrijd door liefde en Over liefde en loslaten eens.