abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 30 januari 2020 @ 16:29:50 #276
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191265768
quote:
1s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:28 schreef Pharkus het volgende:

[..]

Had al wat dagen 'rust' en nu scheen het zonnetje en ik had er zoveel zin in.
Fijn is dat ja :Y

En zo te lezen woon je in ieder geval niet bij mij in de buurt....
F means you're fucked
pi_191265769
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:17 schreef YUR het volgende:
Ik heb ook problemen met mijn hartslagmeting via pols. Er klopt gewoon veel te vaak het een en ander niet aan de meting. Maar goed, ook ik train niet op hartslag en vind het geen reden om me er heel erg druk om te maken
Niet waar, jij ergert je helemaal kapot aan die foute hartslagmetingen.
  donderdag 30 januari 2020 @ 16:34:10 #278
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191265826
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:29 schreef Zwabberhark het volgende:

[..]

Niet waar, jij ergert je helemaal kapot aan die foute hartslagmetingen.
Zo lang ik mezelf maar wijs maak dat ik er niet veel om geef, komt het misschien nog wel goed met me :Y

Vandaag wel eindelijk mijn 2 cheap-ass horlogebandjes voor m'n Garmin ontvangen van ome Ali *O*
F means you're fucked
pi_191265879
Als ik 15km in mijn lunchpauze probeerde te proppen zou ik ook wel haast hebben ja :P
Ik hou van mij van mij van mij en van geen ander, want ik ben verreweg de leukste die ik ken!
  donderdag 30 januari 2020 @ 16:40:18 #280
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191265920
Net geplaatst op ad.nl ... een column over de wonderschoenen, met daarin ook een mening van de held van d'n Zwabber:
quote:
Ze zijn niet te stoppen: De Schoenen
De hardloopwereld is in de ban van een discussie over schoenen. Van de absolute top tot de fanatieke amateur: iedereen heeft het over de door Nike ontketende revolutie. Ook AD-verslaggever Pim Bijl ging na lang twijfelen overstag. ,,Valsspeelschoenen? Zo zie ik ze zeker niet meer.’'

Pim Bijl 30-01-20, 16:33
Door Pim Bijl

We zijn zo’n zes kilometer onderweg, draaien een dijkje op waar de wind schuin tegen staat, en spreken met z’n drieën af het kopwerk te verdelen. Voor mij lopen mijn clubgenootje Lars en een onbekende metgezel. Lars en ik dragen hier tijdens de halve marathon in Maassluis de Vaporfly, het nieuwste model ook nog eens, onze metgezel doet het op ‘normale wedstrijdschoenen’. ,,Geen zorgen’', grapt Lars tegen hem. ,,Er wordt straks een apart klassement gemaakt voor deze schoenen.’'

Het is mijn eerste wedstrijd op de schoenen die de hardloopwereld al maanden in een greep houden. Lang heb ik de koop uitgesteld. In het begin - in 2017, na de eerste poging van Eliud Kipchoge om de marathon onder de 2 uur te lopen - omdat ik dacht dat de innovatieve schoenen er alleen waren voor een select groepje topatleten. Daarna uit een mix van conservatisme en purisme, denk ik. Hardlopen, dat hoefde van mij niet op laboratoriumschoenen te gebeuren. Hardlopen moet pijn doen. Dat is de essentie. Als het eenvoudig was een (snelle) marathon te lopen, had iedereen het wel gedaan.

Maar ook ik ging voor de bijl. Ik zag de beelden van regionale loopjes tot internationale stadsmarathons waarin de eerste tientallen tot honderden lopers op De Schoenen liepen. De schoenen waarop 41 tempomakers in oktober Kipchoge naar een historische tijd van onder de 2 uur op de marathon hadden geloodst. Ik las de onderzoeken en verhalen over de door Nike ontketende revolutie. The New York Times deed onderzoek en stelde dat 41 procent van de lopers die de marathon in de laatste maanden van 2019 binnen drie uur aflegden, dat deed op de Vaporfly’s waarmee Nike een nieuw tijdperk inluidt.

Die schoenen onderscheiden zich door een dikkere tussenzool, in een vorm die de lopers stimuleert meer op de voorvoet te landen. Met een breder draagvlak, zodat de impact op het lijf iets afneemt. Én de verende schuimlaag van het schokabsorberende materiaal ‘pebax’, met daartussen een carbonplaat. Alles zorgt voor een hoger reactief vermogen.

Springveren
Het mag duidelijk zijn: de hardloopwereld is in de ban van de schoenendiscussie. Een dag na de 1.59.40 van Kipchoge, gelopen op de nog niet op de markt verschenen AlphaFly met een nóg dikkere tussenzool en liefst drie carbonplaten, verbeterde Brigid Kosgei het zestien jaar oude wereldrecord op de marathon van Paula Radcliffe. De meningen lopen uiteen. Meervoudig nationaal kampioene en bewegingswetenschapper Miranda Boonstra ziet de innovatieve schoenen als dé reden voor de forse tijdsprongen en vroeg zich af: ,,Zijn we nog aan het lopen, of lopen we op springveren?” Critici noemen de ontwikkelingen mechanische doping. Abdi Nageeye vindt de discussie juist onzin. ,,Ik snap niet dat mensen tegen innovatie zijn.’'

Ik denk wel dat er regels komen

Voormalig toploper Marti ten Kate
Ondertussen buigt de internationale atletiekfederatie World Athletics zich over de vraag wat te doen met de schoenen. Zij heeft al enige tijd de modellen van de fabrikanten ter beschikking gekregen voor onderzoek. Een uitspraak wordt eerdaags verwacht. Tegenstanders hopen op een verbod. Waarschijnlijker is het dat er enige regelgeving volgt en er grenzen worden gesteld aan bijvoorbeeld de dikte van de tussenzool en de maximale hoeveelheid energie die de schoen mag teruggeven.

,,Een heel spannende periode’', zegt voormalig toploper Marti ten Kate. ,,Ik denk wel dat er regels komen en verwacht dat de schoenen die nu zijn uitgebracht zo’n beetje de grens zullen zijn. Nee, geen verbod. Ik weet niet of het nu nog te stoppen is.’'

Goedbeschouwd is World Athletics inderdaad al te laat. Op het internet circuleren innovatieve spikes voor de baan voor de korte(re) afstanden. Op de weg zijn al wereld- en persoonlijke records gesneuveld. De schoenen van Nike hebben de hardloopwereld allang veroverd. En ondertussen hebben alle andere bedrijven van belang in grote nervositeit de achtervolging ingezet. Adidas, Asics, Hoka, New Balance en Saucony presenteren de komende tijd allemaal schoenen in de lijn van de innovaties van Nike.

Zij liepen en lopen achter de feiten aan. Sprekend voorbeeld is de Belg Koen Naert. Hij liet voor de EK in 2018 de bovenkant van zijn New Balance-schoen op de Nike-zool plaatsen. Naert won goud, maar het kostte hem ook zijn sponsorcontract. Nu, met Asics als zijn sponsor, wacht hij nog altijd vol ongeduld op schoenen die hem tevreden stellen.

Het zijn dit soort verhalen die doorsijpelen naar de fanatieke recreant. Naar de kantines van verenigingen, naar het eerste startvak bij wedstrijden. Daar gaat de blik even naar beneden, naar het schoeisel. Zo is in het hardlopen plots het materiaal belangrijk geworden. De eerste ‘amateurs’ die op de Vaporfly’s gingen lopen, kregen geregeld naar het hoofd geslingerd ‘vals te spelen’.

Enigszins overtrokken, vindt Ten Kate. Hij wijst op recente snelle tijden die op ‘niet-Vaporfly’s’ werden gelopen. En hij wil best geloven dat de ‘reactievere loopstijl’ voor enige progressie zorgt, maar wijst ook op de mentale barrières die zijn verdwenen door nieuwe records. ,,Komend voorjaar wordt een heel raar voorjaar. Het zal vaak over de schoenen gaan. Ook bij de marathon in Londen, waar met Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele de twee snelste lopers tegen elkaar strijden. Terwijl die schoenen helemaal niet bepalend zullen zijn. Het gaat nog steeds om wie het meeste pijn kan lijden, hoe de strijd en de voorbereiding verlopen.’'

Valentijn Trouw, de Nederlandse manager van Kipchoge, kwam deze week terug uit Kenia. Hij laat zijn topatleten trainen op verschillende schoenen. Dat was al gebruikelijk, maar op die manier kunnen ze niet in de problemen komen door eventuele regelgeving vanuit World Athletics. Trouw noemt de schoenen ‘absolute bijzaak’. ,,In de top zijn ook bijzaken héél erg belangrijk, maar de hoofdzaak is nog altijd: hoe trainen we, hoe beleven we de sport en met welke motivatie worden we elke ochtend wakker?”

Het is de atleet die het doet, zegt hij, en niet de schoen. ,,Er wordt nu soms net gedaan alsof er meer energie uit komt dan er in wordt gestopt. Klinkklare onzin. Van de 100 procent bij de landing, kwam in het verleden bijvoorbeeld zo’n 60 procent terug en nu is dat misschien naar 70 procent getrokken.’' De focus zou wat Trouw betreft meer mogen liggen op de verminderde impact op het lijf. ,,Dat zorgt ervoor dat meer mensen vaker kunnen hardlopen, omdat ze beter en sneller herstellen.’'

Breedtesport
Dat mag zo zijn, door het prijskaartje dat er nu aan hangt en het geringe aantal kilometers dat er op kan worden gelopen voordat de kwaliteit afneemt, is de schoen nog niet op het niveau dat de breedtesport ervan profiteert. Al lijken ook die modellen op komst. Dat De Schoenen het hardlopen net even iets aangenamer maken op een hoog tempo, is inmiddels wel evident. Negatieve geluiden over de loopervaring zijn schaars.

Terug naar Maassluis. Ik draai nog maar een dijkje op en loop met een grimas naar een dik persoonlijk record. Dankzij de schoenen? Nou, de laatste kilometers deden voor m’n gevoel iets minder pijn, maar de snelheid kwam nog altijd niet gratis. Een maand eerder liep ik op een andere afstand op mijn oude wedstrijdschoenen. De volgende dag heb ik gewoon spierpijn, zoals het hoort. Maar iets minder dan in het verleden.

Het grootste verschil: ik had in het slot van de race het gevoel iets frissere (lees: minder vermoeide) benen te hebben. Valsspeelschoenen? Zo zie ik ze zeker niet meer. Wat mij betreft is de grens wel in zicht. Niet nog veel dikkere tussenzolen, geen tien lagen carbon extra, geen nóg betere ‘springveerfunctie’. Ze ogen al futuristisch genoeg. En hardlopen mag best een beetje pijn blijven doen.
https://www.ad.nl/andere-(...)e-schoenen~a145a500/
F means you're fucked
pi_191266409
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:37 schreef La_Tramposa het volgende:
Als ik 15km in mijn lunchpauze probeerde te proppen zou ik ook wel haast hebben ja :P
Als ik een 15 km in mijn lunchpauze zou proppen zou ik een WR lopen.
Met een verbeten grimas en een verborgen glimlach.
pi_191266478
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:34 schreef YUR het volgende:

[..]

Zo lang ik mezelf maar wijs maak dat ik er niet veel om geef, komt het misschien nog wel goed met me :Y

Vandaag wel eindelijk mijn 2 cheap-ass horlogebandjes voor m'n Garmin ontvangen van ome Ali *O*
Ha, dacht ik al.... Garmin :) Maar zolang het nog klopt (je hart), klopt het
  donderdag 30 januari 2020 @ 17:27:06 #283
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191266482
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 17:26 schreef diesnelle het volgende:

[..]

Ha, dacht ik al.... Garmin :) Maar zolang het nog klopt (je hart), klopt het
Dat klopt :Y
F means you're fucked
pi_191267721
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 15:06 schreef La_Tramposa het volgende:
Pols of band?
Pols. Ook ik maak me er verder niet druk om, want ik train nog steeds op gevoel. Al is dat ook best verraderlijk.
  Eindredactie Sport / Forummod donderdag 30 januari 2020 @ 19:24:45 #285
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_191267781
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 16:40 schreef YUR het volgende:
Net geplaatst op ad.nl ... een column over de wonderschoenen, met daarin ook een mening van de held van d'n Zwabber:
[..]

https://www.ad.nl/andere-(...)e-schoenen~a145a500/
Kijkend naar het equivalent in het zwemmen, de superpakken, gaat deze discussie nog wel even duren.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  donderdag 30 januari 2020 @ 19:27:07 #286
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191267820
quote:
10s.gif Op donderdag 30 januari 2020 19:24 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Kijkend naar het equivalent in het zwemmen, de superpakken, gaat deze discussie nog wel even duren.
Die vergelijking had ik ook al gemaakt. Een andere vergelijking kan de klapschaats zijn
F means you're fucked
  Eindredactie Sport / Forummod donderdag 30 januari 2020 @ 19:41:33 #287
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_191268025
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 19:27 schreef YUR het volgende:

[..]

Die vergelijking had ik ook al gemaakt. Een andere vergelijking kan de klapschaats zijn
Precies. De één is wel geaccepteerd, de ander niet. Het blijft een beetje lastig wel.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_191268086
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2020 14:48 schreef wyccie het volgende:
Het stuk daarvoor vind ik nog het lastigst.

Ik neem mijn hartslag(meter) niet meer serieus.
Vorige week bij de intervaltraining was mijn hartslag het grootste deel rond de 190 terwijl het me redelijk goed af ging. En gisteren ging ik kapot bij de training, met misselijkheid en zo, en toen gaf dat ding steeds 130 aan.
Om deze reden loop ik al 2 jaar niet meer met hartslagmeter aan. Vaak als ik dacht dat ik lekker liep was de hartslag veel hoger dan ik dacht en andersom. Ook waren duurloopjes waar ik halverwege zag dat ik boven de 150 zat per definitie slecht. Slaat natuurlijk nergens op.
Of dit nu te maken had met de nauwkeurigheid van de meting of niet ik liep er niet beter van.
pi_191270300
Ik vind het prima als ze op Vaporflys lopen. Ik ga er geen 275 euro aan uitgeven, want ik vind dat schoenen best wat mogen kosten, maar kom op....

En hartslag is leuk om ongeveer te weten. Maar meer ook niet.
Zeeuwse mossels kunnen altijd!
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 31 januari 2020 @ 11:57:50 #290
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_191277146
Vandaag weer eens wat nieuws geprobeerd: steeds langere 'intervals'. Aan het einde van de eerste kilometer 100m versnellen, aan het einde van de tweede kilometer 150m en zo door naar 200m, 250m en tot slot na 4.7km het laatste stuk van 300m (daarna nog 1,1 kilometer uitgelopen zodat ik deze week eindigde met 21.1km O-) ).

Dat viel nog niet mee, maar wel volgehouden - vooral na die laatste 300m ipv wandelen nog een ruime kilometer door kunnen hardlopen/joggen stemt me tevreden.

Ter illustratie, zo dus (die laatste is beduidend sneller dan de rest, maar dat komt deels ook omdat daar de wind wat in de rug stond :P)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_191278273
Over een paar maanden bij ons op de club de cursus Assistent Looptrainer 2. Lijkt me best leuk om mee te doen, dus dat ga ik denk ik doen. Meer mensen hier die cursus gedaan?
Zeeuwse mossels kunnen altijd!
  vrijdag 31 januari 2020 @ 13:29:19 #292
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191278424
quote:
99s.gif Op vrijdag 31 januari 2020 13:21 schreef mosselmossel het volgende:
Over een paar maanden bij ons op de club de cursus Assistent Looptrainer 2. Lijkt me best leuk om mee te doen, dus dat ga ik denk ik doen. Meer mensen hier die cursus gedaan?
:W
F means you're fucked
  Forum Admin vrijdag 31 januari 2020 @ 19:52:47 #293
54263 crew  Pharkus
eeuwig vader, deeltijd autist
pi_191283633
Een vel leeg papier kan altijd nog een mooie tekening worden.
pi_191285575
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 januari 2020 13:29 schreef YUR het volgende:

[..]

:W
Twas leuk?
Zeeuwse mossels kunnen altijd!
  vrijdag 31 januari 2020 @ 21:53:01 #295
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_191285802
quote:
99s.gif Op vrijdag 31 januari 2020 21:37 schreef mosselmossel het volgende:

[..]

Twas leuk?
Ik heb me prima vermaakt :Y
F means you're fucked
pi_191290594
quote:
Als bijna alle toppers op die schoenen lopen is het toch niet zo gek dat er veel podiumplaatsen met die schoenen worden gelopen..

Alleen WRs en PRs die nu met sneuvelen en objectieve metingen aan die schoenen lijken me relevant.

Anyways.. ik heb en nieuw maandrecord (75km). Die zal dit jaar nog wel een paar keer sneuvelen met mijn HM plannen.
  zaterdag 1 februari 2020 @ 10:41:11 #297
387431 Frsh
Het is niet koud, het is frsh
pi_191291851
Samenvatting januari:
60km hardlopen, 65km wandelen.

1 wedstrijd: 10k cross in 49 minuten

1x vrijwilliger geweest (icm minimeet met Guard en TWC)

Gaan we nog een 'grote' Fok!meet doen? Ik had ergens 16 februari gelezen, maar ik ben die dag aan het vrijwilligen bij de Wijckloop. Ander moment?
Guard: een geel neon jack, gedragen door een bebaarde man, zou wel eens Frsh kunnen zijn...
[b]Op zondag 10 augustus 2014 16:04 schreef Murmeli het volgende:[/b] Frsh is in ieder geval mijn held van de dag :)
pi_191291883
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2020 10:41 schreef Frsh het volgende:
Samenvatting januari:
60km hardlopen, 65km wandelen.

1 wedstrijd: 10k cross in 49 minuten

1x vrijwilliger geweest (icm minimeet met Guard en TWC)

Gaan we nog een 'grote' Fok!meet doen? Ik had ergens 16 februari gelezen, maar ik ben die dag aan het vrijwilligen bij de Wijckloop. Ander moment?
leuk dat je er op dat vroege tijdstip bij was, jammer dat je zelfinterpretatie kon lopen. Gaat het al de goede kant op?
pi_191291919
quote:
Wel grappig is dat er al zeker sinds 2004 een merk bestaat die daadwerkelijk springveren in zijn schoenen monteerde. https://spira.com/
pi_191294281
Zou ik dan ook de springveren uit mijn tenen moeten halen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')