abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_190929673
registreer om deze reclame te verbergen
51269099316538ea637a.jpg

Naast crowdfunding bestaat er nu al enkele jaren ook de crowdlending. Soms ook wel p2p lending genoemd. Wat is crowdlending eigenlijk en wat zijn de verschillen met crowdfunding?

Crowdlending:
Met crowdlending leen je geld van het publiek via een onderhandse lening. Het valt daarmee onder crowdfunding en neemt in razendsnel tempo de rol van de bank over bij het financieren van het mkb. Crowdlending is minder gek dan het klinkt. Natuurlijk leent een onbekende jou niet zomaar al zijn spaarcenten uit, maar met de juiste onderbouwing en positieve risico-analyse is deze kans een stuk groter dan bij de traditionele bank.

(bron: https://www.investeerders.nl/crowdlending/)

Risico
Is crowdlending risicovoller dan crowdfunding en worden er hogere rentepercentages gegeven?
Ja, het risico is groter op wanbetaling wat zich automatisch vertaald in een hogere rente. Tevens breidt crowdlending zich enorm uit, in zekere mate de baltische staten – vanwege een soepelere regelgeving. In deze landen zijn de rentpercentages nog hoger.

Buyback
Om deze risico’s te minimaliseren hebben vele platformen de buy-back garantie in het leven geroepen. Buy-back wil zeggen dat het platform/ dan wel de leninggever aangesloten via het platform de lening “opkoopt” indien de leningnemer het bedrag binnen een bepaalde termijn niet meer kan terugbetalen.
Zo ben je als investeerder niet gelijk je geld kwijt indien de leningnemer stopt met betalen.

Platformen

1Platform             Buyback         Totaal leningen    Percentage        soort
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Mintos                Ja             ¤ 2.156,7 mln         12%            P2P
Twino                 Ja             ¤   472,8 mln         11%            P2P
Bondora               nee            ¤   207,8 mln         11%            P2P
Grupeer               Ja             ¤    30,7 mln         14%            P2P
Robocash              Ja             ¤    58,4 mln         12%            P2P
Swaper                Ja             ¤    60,0 mln         12%            P2P
Fastinvest            Ja             ¤    13,0 mln         13%            P2P
Viainvest             Ja             ¤     8,2 mln         10%            P2P
Viventor              Ja             ¤    78,5 mln         12%            P2P
Finbee                Nee            ¤    24,5 mln         17%            P2P
Peerberry             Ja             ¤    0,66 mln         12%            P2P
Iuvo Group            Ja             ¤    55,5 mln          9%            P2P
Bondster              Ja             ¤    14,8 mln         12%            P2P
Bulkestate            Nee            ¤    14,3 mln         14%        Real Estate
Estateguru            Nee            ¤   113,1 mln         12%        Real Estate
Crowdestate           Nee            ¤    64,3 mln         18%        Real Estate
Reinvest24            Nee            ¤    10,0 mln         15%        Real Estate
Kuetzal               Ja             ¤    6,45 mln         13%        Crowdfunding
Crowdestor            Ja*            ¤    4,04 mln         18%        Crowdfunding
Envestio              Ja**           ¤    16,2 mln         19%        Crowdfunding

*er is sprake van een buy-back potje dat bij ieder project voor een deel wordt gevuld opdat investeerders bij een default hun geld kunnen terugkrijgen
**De optie om tussentijds je deel te verkopen aan het platform tegen een penalty van 5%


Blogs
Er zijn meerdere informatiebronnen en blogs waar men hun investeringen in de crowdlending weergeven. Reviews, portfolio’s, interviews, maandelijkse updates, enz.

- financially free
- p2p-monitor
- p2p-banking
- factornerd
- marco schwartz
- p2p hero
- p2p income
- money brewer
- the wah man
- my investment
- platforms
pi_190929815
Ik heb zojuist de pitch op Crowdestor voor de Limp Bizkit zomertour doorgenomen:

• De concertorganisator is een bestaand boekingsbureau, wat zogezegd ook de geplande concerten in februari in de Baltische staten organiseert.

• De leningnemer is niet dit boekingsbureau, maar een speciaal voor deze drie concerten op te richten SPV (alarmbel #1)

• Er is 0 eigen inbreng: volledige financiering gaat geleend worden, in minimaal 2 tranches (alarmbel #2)

• 3 openlucht concerten gaan een omzet (kaartjes, sponsoring, catering) opleveren van een kleine 2 miljoen euro. Kaartjes voor de huidige concerten worden tussen 75 en 120 euro verkocht. Even uitgaand van vergelijkbare prijzen zijn dit dus rond de 20.000 kaartjes voor 3 concerten bij elkaar (alarmbel #3)

• Er wordt niet aangegeven waar de concerten plaats zullen vinden (alarmbel #4)

• Op de tourwebsite van Limp Bizkit worden deze geplande concerten nog niet aangegeven: er staat (nog) niks gepland voor Augustus. In juli en september staan concerten in de USA gepland (alarmbel #4)

• Er wordt gesteld dat het geld voor ticketverkoop pas drie dagen na het concert bij de leningnemer (=concert organisator) binnenkomt (alarmbel#5)

@investeerdertje dook vorige week erg diep in een project (waarvoor dank), mijn bevindingen zijn een eind oppervlakkiger, maar alles bij elkaar meer dan genoeg reden voor mij om met een wijde boog om dit project heen te lopen.
Morgen eens zien hoe het met de voorfinanciering voor het schip met kunstmest gesteld is. Voorlopig lees ik even alleen op Crowdestor, en investeer even niks meer (heb afgelopen weekeind mijn wallet leeg gehaald, dit stond dinsdag netjes terug op mijn rekening).
Afhankelijk van hoe het de komende tijd doorgaat met dubieuze projecten, en ervaringen hier, en op andere P2P sites ga ik mij terugtrekken van dit platform bij te grote twijfels, danwel door met een huidige grootte van de portefeuille.
pi_190931706
Ik heb dat project ook even doorgebladerd. Wist al dat ik er niet in zou gaan, alleen al omdat het creatieve media gerelateerd is (erg moeilijke markt). Ik vond de pitch eigenlijk wat dat betreft wel meevallen, maar dus ook omdat de verwachting al heel laag lag :)

Op zich zijn de zaken die ze stellen best plausibel, maar dat wil niet zeggen dat het ook echt klopt - en ik duik er ook niet verder in om te proberen uit te zoeken. Ik blijf er dus ook gewoon vanaf (geen FOMO :) ). Overigens zie ik ook weinig in dat schip project (en vergelijkbare projecten over bulk vervoer bij Envestio). Dat is allemaal veel minder specifiek en verifieerbaar, en (voor mij iig) minder begrijpelijk, en bovendien niet 'leuk'...

Wellicht is het grootste risico (los van eventueel fraude risico) op niet door gaan van het event. Ze geven wel aan dat dat verzekerd wordt, maar dat is afhankelijk van de voorwaarden natuurlijk. Als ze nog geen duidelijk voorbereide afspraken hebben liggen, dan kan er ook vooraf veel mis gaan, waarbij mogelijk wel al veel kosten gemaakt zijn. Ik vind wel positief dat Crowdestor zelf een meerderheidsbelang neemt en alle beslissingen mag vetoen op board nivo. Of je daar wat aan hebt omdat het toch een (beetje losstaande) SPV betreft moet je ook afwachten, maar project-fraude zou daarmee wel bemoeilijkt worden, en is er kans dat als het niet door gaat er nog niet al te veel bindende kosten gemaakt zijn (als Crowdestor daar goed op let).

Maar goed, zoals gezegd is dit m.i. hoe dan ook, met de informatie die er ligt een zeer hoog risico project.

Ik deel overigens de mening dat de feedback van Investeerdertje op het 'vorige' project erg interessant was. Ik ga zelf meestal ook niet so diep :@ . Wellicht interessant om een aantal standaard onderzoeksvragen/bronnen in een (volgende) startpost op te nemen.
pi_190933486
registreer om deze reclame te verbergen
@ETphonehome en @TechLight

Ik ga normaal ook niet zo ver tenzij het om de eerste projecten gaat voordat ik een autoinvest aan zet. In dit specifieke geval ben ik er even goed voor gaan zitten omdat ik wil voorkomen dat mensen bij, m.i., twijfelachtige projecten op dit platform achter het % teken aan rennen.

In dit specifieke geval moet ik zeggen dat ik de verzonnen security constructie best een nette oplossing vind. Het geeft een behoorlijke vinger in de pap voor de belangen van de investeerder en het risico zal zo (grotendeels) beperkt blijven.

Een tweede security die ik zie is juist dat dit de eerste tranche is en er dus nog een tweede hoeveelheid aan leningen aan komt die pas later terugbetaald hoeft te worden.

Laat ik vooropstellen dat ik nog geen diepgaand onderzoek heb gedaan en dat naar dit project ook niet zal doen omdat ik, mede door de sector en het risico, geen behoefte heb om mee te doen.

Voor het kunstmestschip zal ik dit waarschijnlijk wel weer gaan doen.
pi_190945407
Heeft iemand nog het project van het schip op crowdestor kunnen inzien?
Het is namelijk al vol gestort, en morgen komt deel 2...
pi_190945529
Er staan op Envestio weer eens 25 projecten open om te kunnen investeren.
Ik vraag mij af, de verkoop gaat met een 5% penalty rate, maar is dat op de je initiele inleg of het saldo wat nog open staat?
Al zie ik geen projecten met tussentijdse aflossingen.
Dan zou je op den duur aan rente meer dan 5% hebben ontvangen en kun je vlak voor einddatum project de boel verkopen.
Het is misschien wat vergezocht, maar kan natuurlijk wel.
pi_190945674
registreer om deze reclame te verbergen
Ik had het schip even kort open, en mij viel op dat de naam van de CEO via Linkedin ook aan Blue Shock racing gelinked was (als co-owner). Kan natuurlijk dat hij zijn weg naar Crowdestor weet te vinden en daar met meerdere van zijn bedrijven langs komt om leverage te zoeken om sneller te groeien. Bij Mintos zie je ook veel links tussen Mintos en een aantal LOs. Niet per se vreemd dus.

Zoals aangegeven heb ik niet meegedaan, maar op het eerste oog zag de beschrijving er netjes uit. Stond een org-chart bij met namen en foto's, dus dat is verder ook enigszins verifieerbaar (heb zelf dus alleen even de CEO naam gegoogled). Meer dan dat heb ik er ook niet uit opgepikt.

Over dat verkopen voor het einde lijkt inderdaad een mogelijke strategie. Zolang de meeste projecten terugbetaald worden zul je echter redelijk wat rendement verliezen, en als het met het platform fout gaat zal zo'n buyback ook snel niet meer werken. Als je verwacht dat het platform blijft draaien en alleen sommige projecten gaan defaulten kun je kijken hoe je risico/rendement zich dan gaat verhouden. Vergeet niet dat er ook 1/2 jaar projecten bij zitten (schip is zelfs maar 3 maanden), dan ben je dus 10% kwijt op jaarbasis aan die strategie. En het is natuurlijk niet zo'n 'nette' strategie, wellicht blokkeren ze je na enige tijd.
pi_190946475
Ik ben laatst begonnen met het investeren van een klein bedrag op Mintos om het even uit te proberen. Eerst was ik enthousiast, maar nu zie ik dat bij veel leningen 'late' staat, met name bij de laatste terugbetaling(en). Dit baart me toch wel zorgen, aangezien ik vooral de 'veilige' leningen heb gekozen met een korte termijn, 'lage' rente en bij originators die goed beoordeeld worden:
Credissimo, Mogo, Banknote, IuteCredit en ID Finance Kazachstan, waarvan de laatste 2 het slechtst beoordeeld worden terwijl die het in mijn portfolio beter doen.

Iemand nog tips voor andere originators met buyback? Ik heb bij explorep2p gekeken, maar het grootste deel van de beste originators hebben geen leningen beschikbaar met mijn filters (of ik heb ze al in mijn portfolio).

En investeren jullie nog in IuteCredit of vinden jullie het een te groot risico?
Ook kwam ik Kredit Pintar tegen (¤ maar wel Indonesia), wat vinden jullie daarvan?
pi_190946871
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 10:11 schreef -Wereld- het volgende:
Ik ben laatst begonnen met het investeren van een klein bedrag op Mintos om het even uit te proberen. Eerst was ik enthousiast, maar nu zie ik dat bij veel leningen 'late' staat, met name bij de laatste terugbetaling(en). Dit baart me toch wel zorgen, aangezien ik vooral de 'veilige' leningen heb gekozen met een korte termijn, 'lage' rente en bij originators die goed beoordeeld worden:
Credissimo, Mogo, Banknote, IuteCredit en ID Finance Kazachstan, waarvan de laatste 2 het slechtst beoordeeld worden terwijl die het in mijn portfolio beter doen.

Iemand nog tips voor andere originators met buyback? Ik heb bij explorep2p gekeken, maar het grootste deel van de beste originators hebben geen leningen beschikbaar met mijn filters (of ik heb ze al in mijn portfolio).

En investeren jullie nog in IuteCredit of vinden jullie het een te groot risico?
Ook kwam ik Kredit Pintar tegen (¤ maar wel Indonesia), wat vinden jullie daarvan?
Ja, de beste originators hebben weinig leningen beschikbaar, of tegen veel lagere rente dan de minder goede originators. Je zult dus je filter moeten verruimen.
Iutecredit koop ik nog wel, maar niet vaak. Ik heb een vrij complexe waardering om verschillende leningen onderling te vergelijken, waarbij de Explorep2p rating ook wordt meegeteld. Ik heb bij Iutecredit die rating verlaagd, omdat Explorep2p dat tot nu toe heeft nagelaten na de problemen in Kosovo. Ik pak in principe elke loan originator mee, maar door mijn methode pak ik in de praktijk de zwakkere originators minder vaak mee. Ook Kredit Pintar neem ik mee. Volgens Explorep2p is dat een prima originator en ik heb geen reden daar aan te twijfelen. Dat het in Indonesië is zegt me niet zo veel. De meeste landen op Mintos waar leningen vandaan komen is wel wat op aan te merken. Daar is de rente ook naar.
pi_190947509
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 10:43 schreef Benger het volgende:

[..]

Ja, de beste originators hebben weinig leningen beschikbaar, of tegen veel lagere rente dan de minder goede originators. Je zult dus je filter moeten verruimen.
Iutecredit koop ik nog wel, maar niet vaak. Ik heb een vrij complexe waardering om verschillende leningen onderling te vergelijken, waarbij de Explorep2p rating ook wordt meegeteld. Ik heb bij Iutecredit die rating verlaagd, omdat Explorep2p dat tot nu toe heeft nagelaten na de problemen in Kosovo. Ik pak in principe elke loan originator mee, maar door mijn methode pak ik in de praktijk de zwakkere originators minder vaak mee. Ook Kredit Pintar neem ik mee. Volgens Explorep2p is dat een prima originator en ik heb geen reden daar aan te twijfelen. Dat het in Indonesië is zegt me niet zo veel. De meeste landen op Mintos waar leningen vandaan komen is wel wat op aan te merken. Daar is de rente ook naar.
Ik begon met name te twijfelen over Kredit Pintar, omdat er in die beschikbare leningen ook niemand geīnvesteerd had behalve het bedrijf zelf. Maar ook omdat het misschien wel erg risicovol kan zijn aangezien die mensen misschien met een voor hun veel slechtere wisselkoers te maken kunnen krijgen.

Credissimo geeft wel een erg lage rente moet ik zeggen, daarvan had ik 1 lening tegen 8% maar die hebben ze zelfs terug moeten kopen. Dus het is ook niet zo dat ze alleen aan 'de goede' mensen uitlenen. En nu staan er 6% leningen :')

Ik zal Kredit Pintar binnenkort eens proberen, want ze hebben in ieder geval wel een hoge rente en buyback. IuteCredit twijfel ik over.
pi_190951449
Morgen loopt de 0,5% holiday Cashback actie van Finko en Sun Finance op Mintos af. Ik heb deze actie gebruikt om mijn gemiddelde renteniveau van de bestaande portefeuille te verhogen door eerst alle 11,5% leningen te vervangen door 12,5% leningen van hen en ben nu bezig om mijn 12,5% leningen om te zetten naar 13,5% leningen. Heb uitsluitend bestaande leningen van Finko/Sun Finance verkocht (met discount variërend tussen de 0,1 en 0,5%) en hiervoor hoger renderende leningen van hen teruggekocht. De nog te ontvangen Cashback (en reeds ontvangen Cashback over de eerste periode) weegt ruimschoots op tegen de ingeleverde discounts en mijn gemiddelde rente-niveau is fors hoger geworden, bij ongeveer gelijkblijvende portefeuille looptijd.

[ Bericht 99% gewijzigd door Crowdfunder99 op 09-01-2020 18:29:39 ]
pi_190958228
Ik heb mijn tenen maar eens in dit water gestoken. terug vind/lurk post. Finacncieel vrij zal ik er niet van worden maar dat hoeft ook niet, meer voor de leuk.
pi_190960015
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 17:12 schreef Crowdfunder99 het volgende:
Morgen loopt de 0,5% holiday Cashback actie van Finko en Sun Finance op Mintos af. Ik heb deze actie gebruikt om mijn gemiddelde renteniveau van de bestaande portefeuille te verhogen door eerst alle 11,5% leningen te vervangen door 12,5% leningen van hen en ben nu bezig om mijn 12,5% leningen om te zetten naar 13,5% leningen. Heb uitsluitend bestaande leningen van Finko/Sun Finance verkocht (met discount variërend tussen de 0,1 en 0,5%) en hiervoor hoger renderende leningen van hen teruggekocht. De nog te ontvangen Cashback (en reeds ontvangen Cashback over de eerste periode) weegt ruimschoots op tegen de ingeleverde discounts en mijn gemiddelde rente-niveau is fors hoger geworden, bij ongeveer gelijkblijvende portefeuille looptijd.
Ik zie idd dat er nu heel veel 13,5% beschikbaar is. Echter staat de sec market ook helemaal vol.
In het begin van de actie heb ik veel leningen met lagere percentages 10-11% tegen een kleine discount verkocht. Dat gaat nu niet meer lukken. Portefeuille is met deze cashback actie in % gestegen :)
pi_190963042
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 08:42 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Ik zie idd dat er nu heel veel 13,5% beschikbaar is. Echter staat de sec market ook helemaal vol.
In het begin van de actie heb ik veel leningen met lagere percentages 10-11% tegen een kleine discount verkocht. Dat gaat nu niet meer lukken. Portefeuille is met deze cashback actie in % gestegen :)
Het klopt, op de Secundaire markt worden ook heel veel leningen aangeboden met 0,4-0,5% discount en rente van 13,5%. Gisteren waren er zelfs heel veel leningen van 14,5% die nog met discount verkocht werden (heb deel van mijn 13,5% leningen kunnen omzetten naar 14,5%).
Ik denk dat er een paar grote jongens op de Primaire markt leningen kopen met cashback van 0,5% en die direct weer te koop zetten met een discount van 0,4%. Als je dat maar met grote bedragen doet verdien je er ook nog iets aan, levert meer op dan de rente die jee gedurende die dagen op dat geld zou krijgen.
pi_190965242
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 23:41 schreef Donderkonijn het volgende:
Ik heb mijn tenen maar eens in dit water gestoken. terug vind/lurk post. Finacncieel vrij zal ik er niet van worden maar dat hoeft ook niet, meer voor de leuk.
Och met een bescheiden bedrag haal je al snel meer rent dan op de bank.
pi_190966257
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 16:01 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Och met een bescheiden bedrag haal je al snel meer rent dan op de bank.
Nu je het zegt.. ik was helemaal vergeten te kijken hoeveel rente ik had gekregen op mijn spaarrekening.
Nou dit is wel heel erg. |:( :N Het is nog niet eens ¤10 :') :')

Als je ¤100 in p2p investeert heb je al in een jaar ¤110 (normaal gesproken).
pi_190966284
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 17:28 schreef -Wereld- het volgende:

[..]

Nu je het zegt.. ik was helemaal vergeten te kijken hoeveel rente ik had gekregen op mijn spaarrekening.
Nou dit is wel heel erg. |:( :N Het is nog niet eens ¤10 :') :')

Als je ¤100 in p2p investeert heb je al in een jaar ¤110 (normaal gesproken).
Yup.

Nu weet ik overigens niet wat jij een klein bedrag vind waar jij mee begonnen bent. Maar op mijn portefeuille vallen de achterstanden redelijk mee voor dit risicoprofiel
pi_190967032
Heb vanochtend ook nog maar even in 5 minuten een 'blanket' verkoop ingezet van leningen tot 12% (zonder discount) en de autoinvest aankopen vanaf 12% plus cashback. Had er niet zo veel van verwacht, maar grootste deel is nu omgezet, meeste nieuwe leningen 13.5 of zelfs 14% dus dubbel op vooruit gegaan. En dan nog veel leningen die maar 1 week lopen, dus als de leningnemers een beetje terugbetalen en de LOs komende week niet omvallen zijn dat goeie zaken :Y

En zoals velen hier, nu weer even herbalanceren op de LOs om niet te veel in Finko en Sun te blijven zitten :)
pi_190968160
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 18:28 schreef TechLight het volgende:
Heb vanochtend ook nog maar even in 5 minuten een 'blanket' verkoop ingezet van leningen tot 12% (zonder discount) en de autoinvest aankopen vanaf 12% plus cashback. Had er niet zo veel van verwacht, maar grootste deel is nu omgezet, meeste nieuwe leningen 13.5 of zelfs 14% dus dubbel op vooruit gegaan. En dan nog veel leningen die maar 1 week lopen, dus als de leningnemers een beetje terugbetalen en de LOs komende week niet omvallen zijn dat goeie zaken :Y

En zoals velen hier, nu weer even herbalanceren op de LOs om niet te veel in Finko en Sun te blijven zitten :)
Met die hogere rente vind ik het juist een voordeel om bij het sluiten van de cashback actie vannacht juist zo veel mogelijk in de looptijden 30-45 dagen te zitten, dan profiteer je maximaal van de hogere rente.

Overigens: gefeliciteerd dat je leningen tot 12% zonder discount kwijtgeraakt bent. Ik krijg mijn 13,5% leningen niet eens verkocht met 0,5% discount (om er 14% leningen met 0,5% cashback mee terug te kopen).

[ Bericht 7% gewijzigd door Crowdfunder99 op 10-01-2020 19:52:24 ]
pi_190970418
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 16:01 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Och met een bescheiden bedrag haal je al snel meer rent dan op de bank.
Denk je? Ik beleg er naast en mijn rendement daar is 14,2%+. met ups en downs want ik ben een hoog risico belegger maar het gemiddelde rendement is 14,2%

Nu ja ik ga eerst kijken met een bescheiden bedrag wat er gebeurt, bevalt het me dan duik ik er dieper in.

[ Bericht 8% gewijzigd door Donderkonijn op 10-01-2020 21:58:31 ]
pi_190974264
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 januari 2020 21:52 schreef Donderkonijn het volgende:

[..]

Denk je? Ik beleg er naast en mijn rendement daar is 14,2%+. met ups en downs want ik ben een hoog risico belegger maar het gemiddelde rendement is 14,2%

Nu ja ik ga eerst kijken met een bescheiden bedrag wat er gebeurt, bevalt het me dan duik ik er dieper in.
Op de bank. Aka sparen. Beleggen is geen sparen.

Daarnaast is het afgelopen jaar een Slegte graadmeter voor de beurs door december 2018.
pi_190974284
Ik hoor graag of gaat balanceren lukt, vooral zonder op die geliefde rente percentages in te leveren. Ik heb mijn twijfels
pi_190974287
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 01:55 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Op de bank. Aka sparen. Beleggen is geen sparen.

Daarnaast is het afgelopen jaar een Slegte graadmeter voor de beurs door december 2018.
True, nu ja ik geef dit 12 maanden de tijd. Als ik dan mijn investering en zeg, 8% winst heb ga ik ermee door. Verlies ik er op dan stop ik ermee :s)
pi_190976460
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 01:59 schreef Donderkonijn het volgende:

[..]

True, nu ja ik geef dit 12 maanden de tijd. Als ik dan mijn investering en zeg, 8% winst heb ga ik ermee door. Verlies ik er op dan stop ik ermee :s)
Welkom bij P2P lending. Zal ik je alvast naar het volgende platform doorverwijzen? 😅

Als je de 8% niet haalt dan doe je het zelf fout 😅
  zaterdag 11 januari 2020 @ 12:31:59 #25
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_190977633
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 10:43 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Welkom bij P2P lending. Zal ik je alvast naar het volgende platform doorverwijzen? 😅

Als je de 8% niet haalt dan doe je het zelf fout 😅
Ik investeer sinds half 2016 bij Mintos. Rendement is tot nu toe 12,7%. Zal wel iets minder worden als er afschrijvingen komen bij Aforti en mogelijk ook Monego.
Heb nooit groot geīnvesteerd in P2P, het gaat bij mij om beperkte bedragen per platform.

Bij Bondora ga ik waarschijnlijk op een negatief rendement eindigen. Gelukkig gaat dat in absolute zin om weinig geld.
pi_190978322
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 12:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik investeer sinds half 2016 bij Mintos. Rendement is tot nu toe 12,7%. Zal wel iets minder worden als er afschrijvingen komen bij Aforti en mogelijk ook Monego.
Heb nooit groot geīnvesteerd in P2P, het gaat bij mij om beperkte bedragen per platform.

Bij Bondora ga ik waarschijnlijk op een negatief rendement eindigen. Gelukkig gaat dat in absolute zin om weinig geld.
Er werd hier over mintos gesproken, dus dat moet wel goedkomen. De afschrijvingen vallen bij een fatsoenlijke spreiding wel mee. Bij afforti gaat dat om een fractie van een procent van mijn portefeuille. Tot op heden verwacht ik bij monego nog geen afschrijving, zal wel los lopen.

En een afschrijving op een historische 12.7%, dan doe je het volgens mij gewoon prima.
pi_190986062
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 10:43 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Welkom bij P2P lending. Zal ik je alvast naar het volgende platform doorverwijzen? 😅

Als je de 8% niet haalt dan doe je het zelf fout 😅
ik verwacht er gewoon niet te veel van. En fout doen is al gebeurd met de autoinvest van Mintos. Ik lette even niet op en heb nu een paar leningen van een tientje die 64 maanden lopen. Dat gaat opschieten. _O-
pi_190986363
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 22:20 schreef Donderkonijn het volgende:

[..]

ik verwacht er gewoon niet te veel van. En fout doen is al gebeurd met de autoinvest van Mintos. Ik lette even niet op en heb nu een paar leningen van een tientje die 64 maanden lopen. Dat gaat opschieten. _O-
Maar wat verwacht je er wel van dan? Overigens dat is toch geen probleem voor je rendement? Immers als de rente betaald zal worden boeit het niet of het 64 maanden is of 6 maanden.
pi_190986674
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 22:34 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Maar wat verwacht je er wel van dan? Overigens dat is toch geen probleem voor je rendement? Immers als de rente betaald zal worden boeit het niet of het 64 maanden is of 6 maanden.
Zoals ik zei met 8 % ben ik al happy. als het werkt werkt het en leg ik er grotere bedragen in.
pi_190987919
Iemand ervaring met Lendermarket? Ik overweeg een account aan te maken...
pi_190988057
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2020 23:43 schreef Blaheen het volgende:
Iemand ervaring met Lendermarket? Ik overweeg een account aan te maken...
Nee, maar als ik de leningen zo zie zijn het niet houdbare leningen. (nog) Ho(o)g(er) risico. 2x minimumloon en in een maand terugbetalen.
pi_190993091
Lendermarket is toch de nieuwe eigen site van Creditstar? Creditstar lijkt een goede partij (explore-p2p). Ik doe dat eigenlijk liever via Mintos (scheelt een apart platform onderhouden). Ik zie wel dat er bij Mintos weinig Creditstar meer te vinden is, dus ze trekken zich daar schijnbaar terug. Als je ze voor spreiding er bij wil is het dus te overwegen.

Ik kijk het zelf nog even aan. Met 12% en maar 1 partij vind ik het voorlopig niet interessant genoeg om op in te zetten. En ik heb het geluk nog wat 16% van Creditstar bij Mintos in het portfolio te hebben zitten.
pi_190993755
Belangrijk bericht van Kuetzal:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door Crowdfunder99 op 12-01-2020 20:55:41 ]
  dinsdag 14 januari 2020 @ 11:57:01 #34
480915 Linkse_krijger
Drie keer rechts is ook links
pi_191022785
Ik had twee Monego leningen die op 60+ late stonden, maar geen buyback kregen. Inmiddels zijn ze verhuist naar de pending payment afdeling. Nog niet helemaal wat ik wil, maar er lijkt in ieder geval wel beweging in te zitten.
  dinsdag 14 januari 2020 @ 12:07:36 #35
104963 ETA
European Travel Author
pi_191022916
Nieuwe maand:

EWSiRZP.png

Opvallende dingen:

• Mintos (EUR): Neergaande lijn blijft doorzetten. Ik verwacht komende maand weer de stijgende lijn in te zetten, een flink aantal +14% leningen zijn beschikbaar.
• Mintos (RUB): Zonder valuta schommeling zou ik op ~16% uitkomen, nog steeds best aardig.
• Mintos (KZT): Zonder valuta schommeling zou ik op ~19% uitkomen. Voorlopig pakt de overstap naar KZT goed uit.
• Crowdestate: Komende maand een grote uitbetaling in het vooruitzicht, ben benieuwd waar de komende maand op gaan uitkomen.
• Estateguru: Een mooie uitbetaling zorgt ervoor dat we beetje in de richting gaan van waar we echt staan.
• Viventor: Destijds op Aforti gegokt, dat lijkt nu slecht uit te pakken.... alles staat in 60+ days delayed, dus veel geld dat stil staat.
• Robocash: Nog verder afgebouwd. Het afbouwen duurt langer omdat veel in overdue staat.
Totaal Travel 04-19: 136 vliegtickets, 57 landen, 6 continenten, 882 reisdagen, 155.338 foto's
Mijn reisfotos!
pi_191028601
De monego situatie

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_191030714
Zoals wellicht meer onder ons, volg ik de site van Explore p2p. Ik heb geen financiele achtergrond en dus zijn de artikelen voor mij best wel leerzaam.

Gisteren las ik op de site een interview met Roasted Peerduck, die naar ik begrijp uit de financiele wereld van Riga afkomstig is en allerhande ideeen heeft over specifieke p2p sites uit de Baltische staten. Hij heeft een twitter account en volgende zaken zijn de highlights die bij mij alvast zijn blijven hangen uit wat ik van zijn tweets heb gelezen:
- Kuetzal is oplichterij (maar dat hadden we ondertussen allemaal wel door)
- Envestio is geen oplichterij maar de board members zouden dingen gedaan hebben die het daglicht niet mag zien en die gerechtelijke vervolging zouden verantwoorden.
- Crowdestor is geen oplichterij maar de projecten die erop verschijnen tegen hoge rente zijn wel echt ultra high risk.
- Grupeer vindt hij maar niets maar wat dan het probleem is wordt uit de tweets niet helemaal duidelijk.

M.b.t. tot Envestio kwam ik via zijn twitter account nog bij een artikel van Kristaps Mors dat toch ook lichtjes verontrustend is indien je een Envestio investeerder bent.

Aangezien ik nog niets over de kwestie rondom Envestio hier op het forum had gelezen, dacht ik dit toch even met jullie te delen.
pi_191030887
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2020 20:45 schreef Blaheen het volgende:
M.b.t. tot Envestio kwam ik via zijn twitter account nog bij een artikel van Kristaps Mors dat toch ook lichtjes verontrustend is indien je een Envestio investeerder bent.
Heb je een linkje naar dat artikel? Ik kan op zijn naam en met 'envestio' zo snel niets vinden.

Bij Envestio vind ik een 'red flag' dat de betalingen altijd precies op tijd zijn. Dat ruikt naar piramidespel ofwel voorfinancieren van resultaten waarbij onzichtbaar/onduidelijk blijft of (en hoeveel) defaults er spelen. Bij Crowdestor gaat dat precies zo.

Envestio heeft daarbij het extra risico dat ze een buyback garantie hebben die de investor op elk moment kan activeren. Daarmee ontstaat het risico op een bankrun als de geruchten te sterk negatief worden.
pi_191030984
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2020 20:45 schreef Blaheen het volgende:
Zoals wellicht meer onder ons, volg ik de site van Explore p2p. Ik heb geen financiele achtergrond en dus zijn de artikelen voor mij best wel leerzaam.

Gisteren las ik op de site een interview met Roasted Peerduck, die naar ik begrijp uit de financiele wereld van Riga afkomstig is en allerhande ideeen heeft over specifieke p2p sites uit de Baltische staten. Hij heeft een twitter account en volgende zaken zijn de highlights die bij mij alvast zijn blijven hangen uit wat ik van zijn tweets heb gelezen:
- Kuetzal is oplichterij (maar dat hadden we ondertussen allemaal wel door)
- Envestio is geen oplichterij maar de board members zouden dingen gedaan hebben die het daglicht niet mag zien en die gerechtelijke vervolging zouden verantwoorden.
- Crowdestor is geen oplichterij maar de projecten die erop verschijnen tegen hoge rente zijn wel echt ultra high risk.
- Grupeer vindt hij maar niets maar wat dan het probleem is wordt uit de tweets niet helemaal duidelijk.

M.b.t. tot Envestio kwam ik via zijn twitter account nog bij een artikel van Kristaps Mors dat toch ook lichtjes verontrustend is indien je een Envestio investeerder bent.

Aangezien ik nog niets over de kwestie rondom Envestio hier op het forum had gelezen, dacht ik dit toch even met jullie te delen.
Crowdestor raad ik je aan zelf vooral wat onderzoek te doen voordat je in legt. Het is niet alleen high risk, ik gok dat er dezelfde due diligence gedaan is als op Kuetzal. Als ik de typo's zie en de projectleiders. mwoah. Als ze zelf hun geld maar hebben :-P

Heel eerlijk volg ik dergelijke sites niet rap, ik ga af op mijn gevoel en op wat ik op het moment va instappen kan vinden.
pi_191031054
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2020 20:53 schreef TechLight het volgende:

[..]

Heb je een linkje naar dat artikel? Ik kan op zijn naam en met 'envestio' zo snel niets vinden.

Bij Envestio vind ik een 'red flag' dat de betalingen altijd precies op tijd zijn. Dat ruikt naar piramidespel ofwel voorfinancieren van resultaten waarbij onzichtbaar/onduidelijk blijft of (en hoeveel) defaults er spelen. Bij Crowdestor gaat dat precies zo.

Envestio heeft daarbij het extra risico dat ze een buyback garantie hebben die de investor op elk moment kan activeren. Daarmee ontstaat het risico op een bankrun als de geruchten te sterk negatief worden.
https://explorep2p.com/rpeerduck/
pi_191031737
Het lijkt hier niet te lukken om de link te copieren maar als je naar www.kristapsmors.com gaat en envestio intypt als zoek item, dan kom je bij het artikel
pi_191031747
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2020 21:28 schreef Blaheen het volgende:
Het lijkt hier niet te lukken om de link te copieren maar als je naar www.kristapsmors.com gaat en envestio intypt als zoek item, dan kom je bij het artikel
https://kristapsmors.com/(...)h-yielding-projects/

Deze?
pi_191032015
Ja die. Zag hem net ook op Tweakers langskomen. Bedankt!

Er staat bij Envestio momenteel een paar ton open. Iets minder dan de 3 ton die ik eerder zag. Blijft in ieder geval redelijk omlopen zo te zien, maar nog steeds voldoende investeerders die vertrouwen hebben (of de berichten niet volgen...) en de leningen weer opkopen.

Ik denk dat ik over een paar dagen (na de volgende rentebetaling :7 ) twee van mijn investeringen verkoop, namelijk die de laatste afloopdatum hebben in mijn portfolio. Daarmee reduceer ik het lange termijn risico, gezien het allemaal bullet leningen zijn. Als het platform na enige tijd in de problemen komt heb ik dan een minder lange staart. Natuurlijk pech als het allemaal al eerder klapt, maar ik heb nog het gevoel dat het platform het wel goed wil doen, maar dat de structuur gewoon niet zo handig is (bv: geen aparte collateral agent, wat veel platformen toch specifiek doen, maar ook een aantal keren veel minder zekerheid dan verwacht zoals bij het hostel project waar het gebouw niet in eigenaarschap is en dus weinig zekerheid biedt) en inderdaad eigenlijk net een stapje weinig transparantie over veel zaken in de pitches.

En natuurlijk kan het allemaal mooi weer spelen zijn om nog zoveel mogelijk geld binnen te harken voor het ontploft. Daar komen we vanzelf achter. Al doende leert men :+

[ Bericht 93% gewijzigd door TechLight op 14-01-2020 21:52:42 ]
pi_191040151
Bericht van Bulkestate:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Funds zouden binnen 24u weer terug moeten zijn op het account. ^O^
pi_191040595
Ohja, en over die R Peerduck... Die zegt verder ook nog dat Monethera een frauduleus project op zijn site had (iets met Hong Kong) en dat Fast Invest zich gedraagt als een Ponzi.
Iemand die op 1 van die sites investeert en bezorgd is? Of zijn dat niet zulke populaire platformen bij de Fok-ers?
pi_191040713
quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2020 12:48 schreef Blaheen het volgende:
Ohja, en over die R Peerduck... Die zegt verder ook nog dat Monethera een frauduleus project op zijn site had (iets met Hong Kong) en dat Fast Invest zich gedraagt als een Ponzi.
Iemand die op 1 van die sites investeert en bezorgd is? Of zijn dat niet zulke populaire platformen bij de Fok-ers?
FastInvest 2 jar inmiddels actief. Circuleert best e.e.a. over twijfels over transparantie maar daar verder nooit problemen gehad met het platform of de betalingen.
pi_191046772
Idem, zit voor enkele maandlonen bij fastinvest, ik moet zeggen dat ik mij geen zorgen maak. Het ontbreken van LO transparantie zal mij een rotzorg zijn. Al is het fastinvest zelf die de leningen verstrekt. Ik haal geld terug, ik boek geld over. Nooit gedoe.
pi_191047404
quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2020 19:38 schreef investeerdertje het volgende:
Idem, zit voor enkele maandlonen bij fastinvest, ik moet zeggen dat ik mij geen zorgen maak. Het ontbreken van LO transparantie zal mij een rotzorg zijn. Al is het fastinvest zelf die de leningen verstrekt. Ik haal geld terug, ik boek geld over. Nooit gedoe.
Zo zat ik er bij Kuetzal ook in..... En van de ene op de andere dag was het afgelopen :(. En als de paniek toeslaat konden er dit jaar nog wel eens een paar gaan...

[ Bericht 7% gewijzigd door Crowdfunder99 op 15-01-2020 20:40:12 ]
pi_191047872
Ik heb mijzelf niet echt verdiept in de platformen en loan originators behalve dan of Mintos betrouwbaar is (qua geld terugboeken) en de beoordelingen van explorep2p over de LO's.
De andere platformen ken ik verder niet, maar ik lees nu wel verontrustende verhalen.
Moet deze 'branche' zich zorgen maken? Kan de negatieve tendens ook overslaan op Mintos en lopen onze investeringen dan gevaar? (heb er zelf maar een klein bedrag in zitten)
Is er ook een kans dat er iets mis is qua bedoelingen van de mensen achter Mintos?
pi_191047958
quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2020 20:50 schreef -Wereld- het volgende:
Ik heb mijzelf niet echt verdiept in de platformen en loan originators behalve dan of Mintos betrouwbaar is (qua geld terugboeken) en de beoordelingen van explorep2p over de LO's.
De andere platformen ken ik verder niet, maar ik lees nu wel verontrustende verhalen.
Moet deze 'branche' zich zorgen maken? Kan de negatieve tendens ook overslaan op Mintos en lopen onze investeringen dan gevaar? (heb er zelf maar een klein bedrag in zitten)
Is er ook een kans dat er iets mis is qua bedoelingen van de mensen achter Mintos?
Welke verhalen? Die van andere platformen met volkomen niet te vergelijken leningen? Je moet als je investeerd altijd blijven nadenken, het is op die manier anders dan sparen. Kan Mintos failliet gaan? Ja zeker dat dat kan. De kans dat mintos slechte bedoelingen heeft? M.i. erg erg klein.

quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2020 20:24 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Zo zat ik er bij Kuetzal ook in..... En van de ene op de andere dag was het afgelopen :(. En als de paniek toeslaat konden er dit jaar nog wel eens een paar gaan...
Ik heb er geen problemen mee als fastinvest de partij is die de leningen zou verstrekken (en dat zijn ze overigens niet zoals ze zelf aangeven) maar bij Kuetzal waren er een heleboel andere redenen waarom ik niet in zou stappen. De bedragen van minimale inleg per financiering zijn te hoog, de projecten te onrealistisch en de rentes te hoog. Daar heeft fastinvest geen last van, plus dat de spreiding daar over de potentiele originators er hoger is, meer geldnemers die terug zouden kunnen blijven betalen etc.

De hoeveelheden "grote" bedrijven die er voorbij komen om tegen schandalige rentes geld lenen versus consumenten die (semi) langlopende leningen hebben vind ik opzich best wel een noemenswaardig verschil.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')