Agressie voelen is dan wel weer een beetje vreemd. Traumaatje?quote:Op zondag 5 januari 2020 19:04 schreef Cronometer het volgende:
[..]
Ik heb het niet over beleefheidsvormen zoals handen schudden.
Wel over mensen die ik niet zo goed ken en mij dan aanraken bij de arm ofzo, he bah heb een collega die dat vaak doet, ik word daar zoooooooooo gek van. Voel agressie.
Vervelende werksfeer dan als collega's bedreigend overkomen. Misschien toch iets om met vertrouwenspersoon of manager te bespreken, want zulke stress is niet goed.quote:Op zondag 5 januari 2020 20:29 schreef Cronometer het volgende:
[..]
Vriendinnen of nichtjes zitten er aan en dan accepteer ik het makkelijker. Ik denk dat ik het makkelijker accepteer van mensen die geen bedreiging vormen.
De intentie doet er juist niet toe. Als iemand graag wat extra fysieke afstand heeft dan dien je die grens te respecteren. En als je jouw intenties belangrijker vindt dan de grenzen van iemand anders zijn je intenties ook eigenlijk helemaal niet 'goed'.quote:Op zondag 5 januari 2020 18:57 schreef Kleurplaatje het volgende:
Zolang je de intenties maar (h)erkent.
Ik ben totaal andersom. Houd wel van aanraken en doe dat dan ook graag. Heb stiekem wel een beetje aversie tegen mensen die zo stellig in het niet-aanraken zijn.
Maar goed, ieder zijn meug.
Ik herken je gevoel. Heb het niet vaak meegemaakt, maar mijn grens is duidelijk en de alarmbellen gaan bij mij dan heel hard rinkelen. Het waren eigenlijk altijd ‘mismatches’ van mensen: personen die kennelijk slecht konden aanvoelen dat die aanraking ongewenst zou zijn.quote:Op zondag 5 januari 2020 20:01 schreef Cronometer het volgende:
[..]
Nee, het gaat er om dat mijn collega's aangaven dat het gevoel dat ik heb als mensen te dichtbij komen niet normaal zou zijn. Ik vroeg mij af hoe mensen het zelf ervaren en of zij iets herkennen in mijn gevoel.
Ik had in mijn reactie een stuk bij nader inzien weggehaald, maar nu begin jij daar dus over. Dat het volgens jou dus inderdaad ‘niet normaal’ is als iemand die aanrakingen niet wil. Waarom is het aan jou om te bepalen wat ‘normaal’ is? Misschien ben jij wel abnormaal. Of jij bent gewoon net zo normaal als ik.quote:Op maandag 6 januari 2020 09:03 schreef pokkerdepok het volgende:
denk toch al snel bij mensen die er niet tegen kunnen, dat ze iets te overwinnen hebben of een trauma of zoiets...
raar vind ik dat mensen dan niet proberen er beter in te worden, of hun 'angst' te overwinnen, maar zich vastbijten in dat ze zo zijn en anderen zich moeten aanpassen. beetje sheldon gedrag.
maar goed, in de praktijk respecteer ik iedereen zoals ze zijn. ik heb vrienden die ik zoen en knuffel, en anderen geef ik een fijne hand en raak ik verder eigenlijk nooit aan. wat ze willen, ik vind het prima. valt me dan wel weer op, dat diegenen die zo zijn, vaak juist in gesprekken net te dichtbij komen of net wat dominant zijn in hun gedrag. en dat vind ik dan weer irritant...
het woord (ab)normaal heb ik niet gebruikt, dat doet er ook niet toe.quote:Op maandag 6 januari 2020 09:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik had in mijn reactie een stuk bij nader inzien weggehaald, maar nu begin jij daar dus over. Dat het volgens jou dus inderdaad ‘niet normaal’ is als iemand die aanrakingen niet wil. Waarom is het aan jou om te bepalen wat ‘normaal’ is? Misschien ben jij wel abnormaal. Of jij bent gewoon net zo normaal als ik.
Zoals gezegd is er bij mij niks van een trauma/slechte ervaring en ik vind ook helemaal niet dat ik iets moet overwinnen. Overigens ben ik in mijn relatie heel knuffelig. Maar een ander hoeft mij echt niet zomaar aan te raken.
Zie je het zelf niet? Jij gaat dus echt wel uit van wat jij normaal vindt, als jij denkt aan trauma’s of geestelijke blokkades als ik het niet OK vind dat iedereen me aanraakt.quote:Op maandag 6 januari 2020 10:02 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
het woord (ab)normaal heb ik niet gebruikt, dat doet er ook niet toe.
warom kan je er niet tegen dan, als iemand behalve je relatie je aanraakt of knuffelt? daar zit toch een geestelijke blokkade op, denk ik dan.
je doet nu net alsof ik erop neerkijk of zoiets... terwijl jij je opwind over mensen die een beetje in je personal space komen. dus volgens mij is het andersom, en vind jij dat anderen zich aan jouw persooonlijke gedrag moeten aanpassen.quote:Op maandag 6 januari 2020 10:06 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Zie je het zelf niet? Jij gaat dus echt wel uit van wat jij normaal vindt, als jij denkt aan trauma’s of geestelijke blokkades als ik het niet OK vind dat iedereen me aanraakt.
Waarom zou ik het wél OK moeten vinden?
Ik vind het heel normaal dat mensen hier verschillend in zijn.
Heb je de tekst van de link gelezen?quote:Op maandag 6 januari 2020 10:15 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
je doet nu net alsof ik erop neerkijk of zoiets... terwijl jij je opwind over mensen die een beetje in je personal space komen. dus volgens mij is het andersom, en vind jij dat anderen zich aan jouw persooonlijke gedrag moeten aanpassen.
we zijn toch groepsdieren.. maar wat ik al zei in mn eerste post, ik respecteer het gewoon. ik vind het prima. maar wel apart.
nu wel. wat wil je ermee zeggen? volgens mij verschilt het zowiezo per cultuur, hoe hiermee omgegaan wordt, en zeker per gelegenheid. beetje druk concert, en dit gaat volledig uit het raam/quote:Op maandag 6 januari 2020 10:17 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Heb je de tekst van de link gelezen?
Ik wind me helemaal niet op, wat geeft jou dat idee? En ik heb het ook nergens over aanpassen of over mensen die zich moeten aanpassen aan ‘mijn persoonlijke gedrag’.quote:Op maandag 6 januari 2020 10:15 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
je doet nu net alsof ik erop neerkijk of zoiets... terwijl jij je opwind over mensen die een beetje in je personal space komen. dus volgens mij is het andersom, en vind jij dat anderen zich aan jouw persooonlijke gedrag moeten aanpassen.
we zijn toch groepsdieren.. maar wat ik al zei in mn eerste post, ik respecteer het gewoon. ik vind het prima. maar wel apart.
Wat ik er mee wil zeggen is dat er talloze studies zijn waaruit blijkt dat onder normale omstandigheden (dus geen gebrek aan ruimte als bij een concert) er een gemiddelde afstand is voor persoonlijke ruimte. En dat je daarnaar kunt kijken voor wat doorgaans, onder normale omstandigheden, als normaal wordt ervaren voor verschillende relaties en situaties.quote:Op maandag 6 januari 2020 10:21 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
nu wel. wat wil je ermee zeggen? volgens mij verschilt het zowiezo per cultuur, hoe hiermee omgegaan wordt, en zeker per gelegenheid. beetje druk concert, en dit gaat volledig uit het raam/
jij begon een heel verhaal over dat ik iets niet 'normaal' vind, tussen aanhalingstekens, alsof je me quote, terwijl ik dat woord niet gebruikt heb..quote:Op maandag 6 januari 2020 10:35 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik wind me helemaal niet op, wat geeft jou dat idee? En ik heb het ook nergens over aanpassen of over mensen die zich moeten aanpassen aan ‘mijn persoonlijke gedrag’.
Ik heb het idee dat jij links en rechts aannames maakt zonder te checken of die wel kloppen. Ik geef je toch vrij simpele feiten ten aanzien van hoe ik hierin sta. Nee, ik vind het niet van iedereen OK dat die mij aanraken. Nee, ik heb geen trauma’s of nare ervaringen. Ja, ik geef mijn grenzen aan als iemand over mijn grenzen heengaat.
Ik ben er wel klaar mee. Ik ga hier geen moeite meer in steken. Zeg nu, hier, tegen jou.quote:Op maandag 6 januari 2020 13:09 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
jij begon een heel verhaal over dat ik iets niet 'normaal' vind, tussen aanhalingstekens, alsof je me quote, terwijl ik dat woord niet gebruikt heb..
ik vroeg me alleen maar af waar het vandaan komt, en of het zich niet voor verbetering leent.
dus als iemand jou aanraakt tijdens een gesprek of te dichtbij komt, wat zeg je dan?
werk relaties hebben vaak hun eigen regels, ja. en ook ik voel soms ook wel die personal space en wanneer hij doorbroken wordt. we kennen allemaal wel die persoon die standaard te dichtbij komt en in je gezicht gaat lopen praten... en dan uiteraard de enge man die alle vrouwen aanraakt en irritant aanwezig is...quote:Op maandag 6 januari 2020 11:38 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Wat ik er mee wil zeggen is dat er talloze studies zijn waaruit blijkt dat onder normale omstandigheden (dus geen gebrek aan ruimte als bij een concert) er een gemiddelde afstand is voor persoonlijke ruimte. En dat je daarnaar kunt kijken voor wat doorgaans, onder normale omstandigheden, als normaal wordt ervaren voor verschillende relaties en situaties.
Aanraken is 0 centimeter.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals handje geven. Maar over het algemeen geldt dat mensen die geen heel goede vrienden zijn het onaangenaam vinden dat je ze aanraakt of dichterbij komt dan ca. een armlengte.
Ik denk dat de aanrakers op het werk hun relatie met de ander overschatten of handelen vanuit de fantasie dat ze heel goede vrienden zijn. Of gewoon onbeschoft zijn.
gewoon ergens over praten vind je ook al vervelend? okee...quote:Op maandag 6 januari 2020 13:11 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik ben er wel klaar mee. Ik ga hier geen moeite meer in steken. Zeg nu, hier, tegen jou.
Volgens mij zijn er genoeg studies die aantonen dat mensen je over het algemeen aardiger vinden als je ze even aanraakt. Verkopers verkopen meer spullen als ze de klant aanraken. Serveersters krijgen meer fooi als ze even een hand op de arm van de klant leggen.quote:Op maandag 6 januari 2020 11:38 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Maar over het algemeen geldt dat mensen die geen heel goede vrienden zijn het onaangenaam vinden dat je ze aanraakt of dichterbij komt dan ca. een armlengte.
Dat je niet random aangeraakt wil worden heeft toch niets te maken met nooit aangeraakt worden?quote:Op maandag 6 januari 2020 14:21 schreef Maharski het volgende:
Nooit aangeraakt worden schijnt niet erg gezond te zijn. Aanrakingen zo op z'n tijd - hoe klein en ogenschijnlijk nietszeggend ook - zijn gezond.
Wat zou gauw even kan vinden:
https://mens-en-gezondhei(...)e-aan-aanraking.html
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |