https://www.ad.nl/home/vu(...)ontploffen~af624a63/quote:Vuurwerk in het heelal: superster staat op het punt om spectaculair te ontploffen
De superreus Betelgeuze, een ster die zich op 600 lichtjaar afstand van de aarde bevindt, staat volgens wetenschappers op het punt om op spectaculaire wijze te exploderen. Het kan nog vele jaren duren, maar het zou ook kunnen dat de supernova, zoals een dergelijke explosie van een ster genoemd wordt, morgen of over een week al plaatsvindt. De sensationele eruptie zal waarschijnlijk zelfs op klaarlichte dag zichtbaar zijn.
Betelgeuze, een zeer heldere, roodkleurige ster, gaat naar verwachting spoedig verdwijnen omdat zijn energiebron snel opgaat. Hierdoor stroomt een deel van zijn eigen massa naar de sterkern. Die wordt dan alsmaar zwaarder en zal uiteindelijk ineenstorten in een enorme explosie. Omdat de ster zich relatief dicht bij de aarde bevindt zal deze ontploffing waarschijnlijk goed zichtbaar zijn vanaf onze planeet.
Hoeveel energie een ster nog over heeft is te zien aan de helderheid. Juist op dat punt deden astronomen recent een opmerkelijke ontdekking: Betelgeuze is in de laatste weken een stuk minder helder geworden. In de 25 jaar dat deze astronomen de superster in de gaten houden, heeft Betelgeuze nog nooit zo’n lage helderheid gehad.
In astronomische begrippen gerekend is zelfs honderdduizend jaar helemaal niks.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:00 schreef LXIV het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/home/vu(...)ontploffen~af624a63/
Binnen nu en honderdduizend jaar is nogal wat anders dan binnen nu en een paar dagen.. Maar als die sterk verlaagde lichtintensiteit werkelijk een voorbode is dan gaan we nog wat beleven. De helderheid schijnt dan zo groot te worden dat het 's nachts ligt is. Een aantal dagen een tweede zon erbij. Het zou geweldig zijn als wij zoiets in onze levensdagen mogen meemaken!
Nu is er iets vreemds mee aan de hand. Dat is het nieuws.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Betekgeuze staat al 50.000 jaar op het punt van ontploffen
Tijd is relatief he dus 1500 voor ons zegt niets over die ster. Beetje semantisch allemaal maar het is inderdaad waar dat we altijd 600 jaar in het 'verleden' kijken naar die ster.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:14 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Inderdaad. Als ie in zeg 1500 al kapot ging, weten wij er hier nog steeds niks van.
Lekker onderbuikje laten leeglopen. Zin in zeker? Lekker zijken op zaterdagochtend op die platrechtse kranten.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:18 schreef Twiitch het volgende:
Typisch HLN/AD/Telegraaf berichtje weer hoor. Herkauwen van oude feitjes en dit als nieuws brengen.
Maar lichtsnelheid is toch constant? Behalve rond een zwart gat volgens mij, maar ik ben geen astrofysicus.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:23 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Tijd is relatief he dus 1500 voor ons zegt niets over die ster. Beetje semantisch allemaal maar het is inderdaad waar dat we altijd 600 jaar in het 'verleden' kijken naar die ster.
Dat valt ook wel mee. 1000 jaar op de snelst reizende ster van de melkweg is 1004 jaar (en 23 minuten, voor de fans) op aarde. En dan is dat het verschil tussen een supersnelle ster en onze praktisch stilstaande zon. Het effect van zwaartekracht is ook te verwaarlozen gezien dat pas heel dicht bij een zwart gat echt effect heeft.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:23 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Tijd is relatief he dus 1500 voor ons zegt niets over die ster. Beetje semantisch allemaal maar het is inderdaad waar dat we altijd 600 jaar in het 'verleden' kijken naar die ster.
Niet helemaal geloof ik. Maar ik doel meer op het feit dat '1500' voor die andere ster geen betekenis heeft aangezien tijd relatief is. Stel die ster ontploft morgen voor ons, dan is het zowel correct om te zeggen dat dat 'nu' gebeurt en ook dat het eigenlijk 600 jaar geleden gebeurd is.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:28 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Maar lichtsnelheid is toch constant?
Wat? Volgens mij quote je de verkeerde persoon ofzo.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:34 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Dat valt ook wel mee. 1000 jaar op de snelst reizende ster van de melkweg is 1004 jaar (en 23 minuten, voor de fans) op aarde. En dan is dat het verschil tussen een supersnelle ster en onze praktisch stilstaande zon. Het effect van zwaartekracht is ook te verwaarlozen gezien dat pas heel dicht bij een zwart gat echt effect heeft.
Het is veilig om aan te nemen dat we min of meer gelijk lopen.
Ging over je 'tijd is relatief'. Het zou heel goed kunnen dat dat ding al boem heeft gedaan in 1500, en dan komt dat licht netjes bij ons terecht over 80 jaar ja. Weinig relatiefs aan, alleen de waarneming loopt achter.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:36 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Wat? Volgens mij quote je de verkeerde persoon ofzo.
Mijn punt is dus dat het onmogelijk is om te weten of dat ding is ontploft toen het bij ons 1500 was. Dus het is net zo correct om te zeggen dat het 'nu' gebeurt. Je maakt het allemaal onnodig ingewikkeld.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:38 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Ging over je 'tijd is relatief'. Het zou heel goed kunnen dat dat ding al boem heeft gedaan in 1500, en dan komt dat licht netjes bij ons terecht over 80 jaar ja. Weinig relatiefs aan, alleen de waarneming loopt achter.
quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:36 schreef ShevaJB het volgende:
Krijgen we dan geen shockwave om de oren? Of is het daar te ver weg voor.
Een tweede zon lijkt me overdreven, het zal minder licht zijn dan een volle maan. De ster zelf zal wel helderder dan de maan zijn, omdat al het licht uit één "punt" komt, en zal dus ook overdag zichtbaar zijn.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:00 schreef LXIV het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/home/vu(...)ontploffen~af624a63/
Binnen nu en honderdduizend jaar is nogal wat anders dan binnen nu en een paar dagen.. Maar als die sterk verlaagde lichtintensiteit werkelijk een voorbode is dan gaan we nog wat beleven. De helderheid schijnt dan zo groot te worden dat het 's nachts ligt is. Een aantal dagen een tweede zon erbij. Het zou geweldig zijn als wij zoiets in onze levensdagen mogen meemaken!
I was al aan het denken, dit is "nog" geen nieuws, mee iets voor wkn of w&t. Maar als het gebeurt of het staat letterlijk te gebeuren is wel breaking natuurlijk. Edit: ik lees hier verschillende versies. De ene zegt, de hemel is 's nachts verlicht. De andere beweert. Niet meer dan volle maan.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:08 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Betekgeuze staat al 50.000 jaar op het punt van ontploffen
wow, zoiets vind ik nu dus fascinerendquote:Op zaterdag 28 december 2019 12:14 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Inderdaad. Als ie in zeg 1500 al kapot ging, weten wij er hier nog steeds niks van.
Een schokgolf door vacuum? Hoe zou dat dan gaan?quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:36 schreef ShevaJB het volgende:
Krijgen we dan geen shockwave om de oren? Of is het daar te ver weg voor.
Geen idee geen verstand van. Ik vroeg me gewoon af of we afgezien van licht niet wat anders te voortduren krijgen als zo'n gigant supernova gaat.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:27 schreef recursief het volgende:
[..]
Een schokgolf door vacuum? Hoe zou dat dan gaan?
Ze meten pas 25 jequote:Op zaterdag 28 december 2019 12:58 schreef wodca het volgende:
[..]
I was al aan het denken, dit is "nog" geen nieuws, mee iets voor wkn of w&t. Maar als het gebeurt of het staat letterlijk te gebeuren is wel breaking natuurlijk. Edit: ik lees hier verschillende versies. De ene zegt, de hemel is 's nachts verlicht. De andere beweert. Niet meer dan volle maan.
Als nu op het randje de bol aan het uitdoven is, is vreemd, maar in het artikel staat: "in 25 jaar nog niet zo'n lage helderheid". Hieruit besluit ik dat de ster in het verleden al eens van niet helder naar helderder gegaan is en terug.
Dat is relatief kort. En da's iets anders.quote:
Ik snap wat je bedoeld. Het is duidelijker is als je beseft dat 300.000km/s eigenlijk de snelheid is van 'cause and effect'. Lichtsnelheid haalt die snelheid omdat het geen massa heeft maar het is niet licht dat de max haalbare snelheid bepaald. Licht is als het ware een auto die niet harder mag dan maximale snelheid op de weg waarop ie rijdt.quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:42 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Mijn punt is dus dat het onmogelijk is om te weten of dat ding is ontploft toen het bij ons 1500 was. Dus het is net zo correct om te zeggen dat het 'nu' gebeurt. Je maakt het allemaal onnodig ingewikkeld.
Bedankt voor de verduidelijking, zoiets bedoelde ik ja.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:44 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Ik snap wat je bedoeld. Het is duidelijker is als je beseft dat 300.000km/s eigenlijk de snelheid is van 'cause and effect'. Lichtsnelheid haalt die snelheid omdat het geen massa heeft maar het is niet licht dat de max haalbare snelheid bepaald. Licht is als het ware een auto die niet harder mag dan maximale snelheid op de weg waarop ie rijdt.
Als de zon ontploft merken we dat idd pas 8 minuten later. Maar omdat zelfs de zwaartekracht 'reist' en er 8 minuten over doet om hier weg te vallen (en de aarde uit zijn baan te slingeren) is het onmogelijk om het eerder te merken dan die 8 minuten. Dus ja, eigenlijk is het gewoon 'nu'.
Waarschijnlijk een bak straling, maar die zal over die afstand ook wel flink afgezwakt zijn denk ik zo.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:30 schreef ShevaJB het volgende:
[..]
Geen idee geen verstand van. Ik vroeg me gewoon af of we afgezien van licht niet wat anders te voortduren krijgen als zo'n gigant supernova gaat.
Doe ik graagquote:Op zaterdag 28 december 2019 12:42 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Mijn punt is dus dat het onmogelijk is om te weten of dat ding is ontploft toen het bij ons 1500 was. Dus het is net zo correct om te zeggen dat het 'nu' gebeurt. Je maakt het allemaal onnodig ingewikkeld.
Probleem is juist dat we er vrijwel niets over weten. Daarom zou het wel gaaf zijn als het nu gebeurd, want met de huidige apparatuur die we hebben kunnen we hoop leren.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:42 schreef wodca het volgende:
[..]
Dat is relatief kort. En da's iets anders.
Maar waar zijn de science-guys hier op dit forum? Blijft bij het feit dat ik hier verschillende versies lees over de impact hier op aarde.
Hoog-intensieve straling (uv-straling bijvoorbeeld) is bepaald niet bevorderlijk voor leven. Voor het zuiveren van drinkwater wordt daarom ook vaak een uv-lamp gebruikt om bacterieën te doden. Als we zo'n 'beam' een tijdje op de aarde gericht krijgen kan dit dus wel zeker niet bevorderlijk zijn voor het leven op onze planeet.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:48 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Waarschijnlijk een bak straling, maar die zal over die afstand ook wel flink afgezwakt zijn denk ik zo.
En het heelal is niet helemaal vacuum natuurlijk.
Ja maar dat is een beetje het punt van een ontploffing he, al die straling wordt uitgespreid over alle mogelijke richtingen en hoe verder de afstand hoe groter die spreiding.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:58 schreef Interpretatie het volgende:
[..]
Hoog-intensieve straling (uv-straling bijvoorbeeld) is bepaald niet bevorderlijk voor leven. Voor het zuiveren van drinkwater wordt daarom ook vaak een uv-lamp gebruikt om bacterieën te doden. Als we zo'n 'beam' een tijdje op de aarde gericht krijgen kan dit dus wel zeker niet bevorderlijk zijn voor het leven op onze planeet.
600 lichtjaar is naar de maatstaven van het universum echt maar een klein stukje. De dichtstbijzijnde ster, Barnard als ik het goed heb, staat iets van 4.2 lichtjaar van ons vandaan. Het is welzeker dat we in zekere mate 'last' gaan krijgen van een supernova op 'slechts' 600 lichtjaar.quote:Op zaterdag 28 december 2019 14:00 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ja maar dat is een beetje het punt van een ontploffing he, al die straling wordt uitgespreid over alle mogelijke richtingen en hoe verder de afstand hoe groter die spreiding.
Ik las ergens dat die zon in het jaar 1600 al ontploft is.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:57 schreef Apekoek het volgende:
Neem aan dat ie al ontploft is en dat wij het nog moeten gaan zien zeg maar?
als t maar nachts gebeurd anders zie ik niksquote:Op zaterdag 28 december 2019 12:08 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Mooie oud en nieuw knal![]()
![]()
en wij maar zeuren over stikstof neerslag op de kwetsbare natuur in de duinenquote:Op zaterdag 28 december 2019 13:58 schreef Interpretatie het volgende:
[..]
Als we zo'n 'beam' een tijdje op de aarde gericht krijgen kan dit dus wel zeker niet bevorderlijk zijn voor het leven op onze planeet.
Heb het nog maar even opgezocht (voor de zekerheid) en blijkbaar zitten we 'veilig':quote:Op zaterdag 28 december 2019 14:00 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ja maar dat is een beetje het punt van een ontploffing he, al die straling wordt uitgespreid over alle mogelijke richtingen en hoe verder de afstand hoe groter die spreiding.
https://earthsky.org/brig(...)will-explode-somedayquote:Will the explosion of Betelgeuse destroy earthly life? When Betelgeuse does blow up, our planet Earth is too far away for this explosion to harm, much less destroy, life on Earth. Astrophysicists say we’d have to be within 50 light-years of a supernova for it to harm us. Betelgeuse is nearly 10 times this distance.
So we’re safe from Betelgeuse. And, in fact, if there are any astronomers around when it does blow, they will be extremely thrilled to have a relatively nearby supernova to study.
Space ripple, maar daarvoor komt er niet genoeg energie vrij lijkt me.quote:Op zaterdag 28 december 2019 13:27 schreef recursief het volgende:
[..]
Een schokgolf door vacuum? Hoe zou dat dan gaan?
Meetbaar (LIGO) wellicht, maar verder denk ik niet dat we daar iets van gaan merken.quote:Op zaterdag 28 december 2019 14:21 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Space ripple, maar daarvoor komt er niet genoeg energie vrij lijkt me.
twitter:AntonioParis twitterde op vrijdag 27-12-2019 om 18:26:00So much drama from the media. No ... Betelgeuse will not explode anytime soon. Its a variable star. End of discussion. Move on, please. https://t.co/Ls7YQecisG reageer retweet
Dat scheelt!quote:Op zaterdag 28 december 2019 14:15 schreef Interpretatie het volgende:
[..]
Heb het nog maar even opgezocht (voor de zekerheid) en blijkbaar zitten we 'veilig':
[..]
https://earthsky.org/brig(...)will-explode-someday
Mindfuck 😮quote:Op zaterdag 28 december 2019 12:35 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Niet helemaal geloof ik. Maar ik doel meer op het feit dat '1500' voor die andere ster geen betekenis heeft aangezien tijd relatief is. Stel die ster ontploft morgen voor ons, dan is het zowel correct om te zeggen dat dat 'nu' gebeurt en ook dat het eigenlijk 600 jaar geleden gebeurd is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |