abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_192740472
Oranjebloesemwater is zelfs bij de Appie te koop (Souq).
pi_192741483
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 april 2020 14:50 schreef coccinelle het volgende:
Waar koop je oranjebloesem?

Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal 400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( O+ ) gezien maar de recensies zijn niet allemaal lovend en dan voornamelijk op het gebied van zwaar deeg niet.

*Ons jongste kind is dol op mijn brood, en wil geen ander brood meer :D

Nog een paar hartige baksels:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!

Over de mixer: ik heb al een paar jaar een Bosch Mum, heel tevreden over.
  PR en moderator woensdag 22 april 2020 @ 10:18:35 #153
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192747879
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192748171
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik vroeg me al af of dat in sommige recepten toch niet door elkaar gebruikt wordt. Of in winkels, zie link

https://molenmulderpot.com/webshop/bakingredienten/droge-gist/

Instant gist op het plaatje, benoemd als droge gist. Daardoor kan je makkelijk denken dat het wel hetzelfde is.
pi_192748483
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hahahaha, dat zou mij ook kunnen overkomen!
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 22 april 2020 @ 11:07:47 #156
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192748506
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-
Ehm, ik wist dat verschil ook niet. Weer wat geleerd.. :)

Maar ondanks dat ik wel instant (of droge?) gist heb, gebruik ik uitsluitend verse gist.
  PR en moderator woensdag 22 april 2020 @ 11:29:33 #157
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192748741
Mijn blikje droge gist heeft alleen een Engelse tekst. Ik heb geen idee waar ik het heb gekocht, in Engeland of hier in de toko.

Maar goed, ik ben nu dus braaf mijn gist aan het activeren voor het in de broodmix gaat. Ik heb net voor de coronacrisis diverse pakken broodmix om te testen gekocht. Die ik vandaag gebruik komt bij Aveve vandaan, gekocht met enorme haast. Ik moet gist, boter en zout toevoegen 8)7
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192764099
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html )

ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen !
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 12:34:56 #159
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192765535
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 11:06 schreef realbase het volgende:
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html )

ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen !
70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.
pi_192766175
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 12:34 schreef qltel het volgende:

[..]

70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.
Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.
Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje :) over een uurtje ongeveer de oven in.. eens zien wat het word !
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 13:19:36 #161
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192766288
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:13 schreef realbase het volgende:

[..]

Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.
Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje :) over een uurtje ongeveer de oven in.. eens zien wat het word !
ja, zeker. Door het vouwen (en zeker ook uitrekken) van het deeg krijg je veel gluten. Een slap deeg wordt er een stuk sterker door.

Luchtbellen druk ik er altijd erg stevig uit. Anders krijg je van die grote luchtblazen in het brood.

Ik moet zo nog even een pide maken trouwens.
  donderdag 23 april 2020 @ 13:24:48 #162
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_192766365
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode

https://imgur.com/a/ytb1wWw

Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje.

Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk n lekker dit

Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los _O_ :9~
I'm being blown back by my blow dryer
pi_192766380
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:24 schreef Molo het volgende:
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode

https://imgur.com/a/ytb1wWw

Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje.

Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk n lekker dit

Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los _O_ :9~
Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)
  donderdag 23 april 2020 @ 13:27:17 #164
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_192766412
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:25 schreef realbase het volgende:

[..]

Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)
Wat is een oor? :D

Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem
Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden *) ) lekker op met bubbels
I'm being blown back by my blow dryer
pi_192766523
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:27 schreef Molo het volgende:

[..]

Wat is een oor? :D

Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem
Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden *) ) lekker op met bubbels
Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)
  donderdag 23 april 2020 @ 13:47:49 #166
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_192766747
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:33 schreef realbase het volgende:

[..]

Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)
Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.

Maar heb er vrij weinig kennis van hoor 😅

[ Bericht 0% gewijzigd door Molo op 23-04-2020 14:13:22 ]
I'm being blown back by my blow dryer
pi_192766966
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:47 schreef Molo het volgende:

[..]

Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.

Maar heb er vrij weinig kennis van Hoof 😅
hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 14:07:15 #168
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192767028
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst.

Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat.
pi_192767054
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:07 schreef qltel het volgende:
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst.

Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat.
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 14:13:52 #170
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192767115
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:

[..]

ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Volgens mij wel, hoor. Dan heb je ook het voordeel van de ovenrijs en de beter korst, lijkt me. Maar het is al lang geleden dat ik het in een pan bakte. Ik bak nu met 2 pizzastenen in mijn oven.. :)
  donderdag 23 april 2020 @ 14:16:19 #171
401485 Molo
Never feed after midnight
pi_192767146
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:03 schreef realbase het volgende:

[..]

hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !
Onder het bakpapier?
Ik gebruik geen bakpapier

quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:

[..]

ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het berhaupt lukt :P
I'm being blown back by my blow dryer
pi_192767233
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:16 schreef Molo het volgende:

[..]

Onder het bakpapier?
Ik gebruik geen bakpapier
[..]

Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het berhaupt lukt :P
Ik gebruik dus ook geen bakpapier, maar had het gelezen.. ach proberen kan geen kwaad :) de smaak blijft prima !
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 14:25:56 #173
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192767255
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray.
pi_192767530
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:25 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray.
ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 23 april 2020 @ 14:50:41 #175
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192767550
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:48 schreef realbase het volgende:

[..]

ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende
Ja hoor, zeker. Maar zeker met bakblikken is het wel handig om te sprayen. En aangezien ik die bus toch al heb staan... :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')