Ziet er goed uit!quote:Op dinsdag 21 april 2020 14:50 schreef coccinelle het volgende:
Waar koop je oranjebloesem?
Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal ¤400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( ) gezien maar de recensies zijn niet allemaal lovend en dan voornamelijk op het gebied van zwaar deeg niet.
*Ons jongste kind is dol op mijn brood, en wil geen ander brood meer
Nog een paar hartige baksels:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Spoilers!
quote:Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist
Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gistIk vroeg me al af of dat in sommige recepten toch niet door elkaar gebruikt wordt. Of in winkels, zie linkSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
https://molenmulderpot.com/webshop/bakingredienten/droge-gist/
Instant gist op het plaatje, benoemd als droge gist. Daardoor kan je makkelijk denken dat het wel hetzelfde is.
quote:Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist
Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gistHahahaha, dat zou mij ook kunnen overkomen!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ehm, ik wist dat verschil ook niet. Weer wat geleerd..quote:Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist
70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.quote:Op donderdag 23 april 2020 11:06 schreef realbase het volgende:
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html )
ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen !
Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.quote:Op donderdag 23 april 2020 12:34 schreef qltel het volgende:
[..]
70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.
ja, zeker. Door het vouwen (en zeker ook uitrekken) van het deeg krijg je veel gluten. Een slap deeg wordt er een stuk sterker door.quote:Op donderdag 23 april 2020 13:13 schreef realbase het volgende:
[..]
Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.
Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje over een uurtje ongeveer de oven in.. eens zien wat het word !
Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)quote:Op donderdag 23 april 2020 13:24 schreef Molo het volgende:
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode
https://imgur.com/a/ytb1wWw
Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje.
Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk én lekker dit
Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los
Wat is een oor?quote:Op donderdag 23 april 2020 13:25 schreef realbase het volgende:
[..]
Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)
Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)quote:Op donderdag 23 april 2020 13:27 schreef Molo het volgende:
[..]
Wat is een oor?
Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem
Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden ) lekker op met bubbels
Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.quote:Op donderdag 23 april 2020 13:33 schreef realbase het volgende:
[..]
Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)
hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !quote:Op donderdag 23 april 2020 13:47 schreef Molo het volgende:
[..]
Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.
Maar heb er vrij weinig kennis van Hoof 😅
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?quote:Op donderdag 23 april 2020 14:07 schreef qltel het volgende:
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst.
Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat.
Volgens mij wel, hoor. Dan heb je ook het voordeel van de ovenrijs en de beter korst, lijkt me. Maar het is al lang geleden dat ik het in een pan bakte. Ik bak nu met 2 pizzastenen in mijn oven..quote:Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:
[..]
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Onder het bakpapier?quote:Op donderdag 23 april 2020 14:03 schreef realbase het volgende:
[..]
hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !
Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het überhaupt luktquote:Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:
[..]
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Ik gebruik dus ook geen bakpapier, maar had het gelezen.. ach proberen kan geen kwaad de smaak blijft prima !quote:Op donderdag 23 april 2020 14:16 schreef Molo het volgende:
[..]
Onder het bakpapier?
Ik gebruik geen bakpapier
[..]
Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het überhaupt lukt
ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoendequote:Op donderdag 23 april 2020 14:25 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray.
Ja hoor, zeker. Maar zeker met bakblikken is het wel handig om te sprayen. En aangezien ik die bus toch al heb staan...quote:Op donderdag 23 april 2020 14:48 schreef realbase het volgende:
[..]
ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |