Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kruid_(keuken)quote:Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.
Turkse supermarkt Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaalquote:Op vrijdag 15 november 2019 12:25 schreef ShevaJB het volgende:
Waar halen jullie de kruiden? Supermarkt of toko?
Goeie tip, zal eens gaan kijken.quote:Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:
[..]
Turkse supermarkt Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal
Hoi, welkomquote:Op vrijdag 15 november 2019 12:01 schreef Maatjekameraadje het volgende:
Goedemiddag mede fokkers,
Na lang lurken en genieten van topics op fok.nl heb ik besloten om toch maar een account aan te maken.
[..]
Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kruid_(keuken)
Koken is mijn hobby en passie, en mijn interesse gaat vooral naar het gebruik van kruiden.
Kruiden en specerijen zijn een essentieel onderdeel van menig keukens, ik was benieuwd naar wat jullie favoriete specerijen en mengsels zijn.
Zelf kan ik heerlijk genieten van komijn bij vlees, saffraan door de rijst, kaneel met heerlijke appelgebak.
Wat zijn jullie favoriete kruiden en of mixen?
Hoop hiermee elkaar te inspireren!
De meeste dingen groei ik normaal ook in de moestuin maar ik wil nu extra laten groeien zodat ik ze kan drogen en fijnmalen. Soms heb je nou eenmaal een gedroogde specerij ipv een verse nodig of is het gewoon winter en groeit het niet in de tuin.quote:Op vrijdag 15 november 2019 13:12 schreef Maatjekameraadje het volgende:
@:lucky_strike
Bedankt!
Hoe wil je dat gaan groeien als ik vragen mag, toplijstje!
Ik zal binnenkort ook ff een foto maken van alle kruiden die ik gebruik.
Ik heb weleens basilicum gegroeid maar dat was niet helemaal gelukt helaas.
Ik haal meestal als ik op vakantie ben een hoop kruiden of anders online bestellen, al is het vrij lastig om iets echt authentiek te vinden.quote:Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:
[..]
Turkse supermarkt Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal
De markt. Elk denkbaar soort kruid is verkrijgbaar voor een schappelijke prijs. Veel verse kruiden ook.quote:Op vrijdag 15 november 2019 12:25 schreef ShevaJB het volgende:
Waar halen jullie de kruiden? Supermarkt of toko?
Oh ja, voor de stifadoquote:Op vrijdag 15 november 2019 14:02 schreef Lonaa het volgende:
Wat ik wel echt een ontdekking vind: Allspice (piment)
Bijvoorbeeld. Ik gooi het ook door mijn turkse-pizza-gehakt.quote:
Lekker, ik gebruik daar sumak voor.quote:Op vrijdag 15 november 2019 14:04 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Bijvoorbeeld. Ik gooi het ook door mijn turkse-pizza-gehakt.
Dat gaat er ook doorheen. Beide hebben wel echt een andere smaak.quote:Op vrijdag 15 november 2019 14:20 schreef Maatjekameraadje het volgende:
[..]
Lekker, ik gebruik daar sumak voor.
Ja, gaat echt heel goed bij/met vlees. We hebben hier een worstdude op de markt die het in zn droge worst stopt ipv kruidnagel. Ook erg lekkerquote:Op vrijdag 15 november 2019 14:30 schreef Maatjekameraadje het volgende:
@:lonaa
Ik heb ff wat over gelezen lijkt me dus echt heerlijk, lijkt op een mix maar is afkomstig van een plant.
Duidelijk eentje om te proeven.bedankt!
Klopt, hier een iraneesquote:Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:
[..]
Turkse supermarkt Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal
Koop bij de turk of visboer een kilo ansjovis, fileer ze of laat het doen, en leg ze in... (in zout dus)quote:Op vrijdag 15 november 2019 17:38 schreef realAIVD het volgende:
En natuurlijk ook voldoende zout, zodat de smaken van de specerijen goed tot hun recht komen.
Ja, vissaus is een mooi product, maar dat zie ik mezelf toch niet snel maken.quote:Op vrijdag 15 november 2019 17:45 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Koop bij de turk of visboer een kilo ansjovis, fileer ze of laat het doen, en leg ze in... (in zout dus)
Minimaal twee week wachten, af en toe wat vocht afgieten als je een grote hoeveelheid hebt..
Een betere smaakmaker ga je niet vinden..
De eerste drie zijn lastig.. de rest is peanuts..
Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...quote:Op vrijdag 15 november 2019 17:51 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Ja, vissaus is een mooi product, maar dat zie ik mezelf toch niet snel maken.
Ik kies wel goede vissaus van de toko ipv een flesje uit de supermarkt, dat is ook al een wereld van verschil (en onontbeerlijk in de Vietnamese keuken!)
Ach zo, ja dat is vast erg lekker! Sowieso is een ansjovisje door je pastasaus erg lekker...maar het is geen kruid of specerij!quote:Op vrijdag 15 november 2019 17:54 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...
De ansjovis is wat je gebruikt.. net als knoflook in je pastasaus bijvoorbeeld..
Een heel klein beetje.. in plaats van zout.. Daar smaakt het niet vissig van maar geeft een soort umami aan je gerecht.. En dat kunnen heel veel gerechten zijn.. italianen spanjaarden turken russen.. eigenlijk is iedereen er dol op..
Mja.. maggi ook niet maar lavas weer wel..quote:Op vrijdag 15 november 2019 18:07 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Ach zo, ja dat is vast erg lekker! Sowieso is een ansjovisje door je pastasaus erg lekker...maar het is geen kruid of specerij!
dat geloof ik!quote:Op vrijdag 15 november 2019 18:08 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Mja.. maggi ook niet maar lavas weer wel..
Lood om oud ijzer... het is een smaakmaker en beter dan zout
dat geloof ik!quote:Op vrijdag 15 november 2019 18:11 schreef D.U.M.A.N. het volgende:
Alles wordt lekkerder met zelfgedroogde acılı pul biber.
Dat klinkt echt keilekkerquote:Op vrijdag 15 november 2019 14:36 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ja, gaat echt heel goed bij/met vlees. We hebben hier een worstdude op de markt die het in zn droge worst stopt ipv kruidnagel. Ook erg lekker
Ansjovis als smaakmaker is fantastischquote:Op vrijdag 15 november 2019 17:54 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...
De ansjovis is wat je gebruikt.. net als knoflook in je pastasaus bijvoorbeeld..
Een heel klein beetje.. in plaats van zout.. Daar smaakt het niet vissig van maar geeft een soort umami aan je gerecht.. En dat kunnen heel veel gerechten zijn.. italianen spanjaarden turken russen.. eigenlijk is iedereen er dol op..
Gamba's, vis, curry's, ei, soep...kan bijna overal wel in.quote:Op vrijdag 15 november 2019 22:07 schreef No239SquadronRAF het volgende:
Kende ik nog niet, heb je recepten die je vaak maakt waar je dat in gebruikt?
Kerrie is ook een kruidenmix.. dus tig variaties per regio net als vleeskruiden bijv..quote:Op zaterdag 16 november 2019 00:12 schreef fespo het volgende:
ik had een keer kerrie nodig.
bij de Turkse groenteboer hebben ze minimaal 5 soorten
Madras, engels, masala etc.
Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!quote:Op zaterdag 16 november 2019 20:02 schreef marc0871 het volgende:
Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen.
Ech welquote:Op zondag 17 november 2019 00:53 schreef Muck het volgende:
[..]
Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!
Tip: je kunt een post quoten. En dan krijgt de gequote een quote-alert (tenzij die die uit heeft gezet). Druk/klik daarvoor op de aanhalingstekens van de post die je wil quoten ("). Succesquote:Op maandag 18 november 2019 17:43 schreef Slasaus94 het volgende:
'' Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen. ''
Tip; gebruik ook eens gedroogde marjolein ipv rozemarijn en tijm. Ook een redelijk onbekende kruid maar maakt je goulash echt authentiek!
Twee, in koud water geweekte gelatineblaadjes toevoegen, goed roeren.. en dan op een bakblik of schaal in een laagje van 3a4cm uitsmeren, nachtje in de koelkast, uitscheppen met een (ijs)lepel en door de paneer, eiwit, paneer.. in staafjes of balletjes vormen en je hebt heerlijke goulashkroketten of bitterballen..quote:Op zondag 17 november 2019 00:53 schreef Muck het volgende:
[..]
Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!
Oh ja, daar heb ik nog een potje van staan.quote:Op maandag 18 november 2019 17:43 schreef Slasaus94 het volgende:
'' Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen. ''
Tip; gebruik ook eens gedroogde marjolein ipv rozemarijn en tijm. Ook een redelijk onbekende kruid maar maakt je goulash echt authentiek!
Nicequote:Op maandag 2 december 2019 21:40 schreef Maatjekameraadje het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn eerste Tajine gemaakt!
Lams nek met aardappel, pastinaak, zoete aardappel en doperwtjes.
De ras el hanout van Youchef's Souq mag er zeker wezen, het ruikt echt heerlijk!
Ohhh wow!!! Klinkt goed ookal lust ik geen lamsvlees helaas😢quote:Op maandag 2 december 2019 21:40 schreef Maatjekameraadje het volgende:
[ afbeelding ]
Mijn eerste Tajine gemaakt!
Lams nek met aardappel, pastinaak, zoete aardappel en doperwtjes.
De ras el hanout van Youchef's Souq mag er zeker wezen, het ruikt echt heerlijk!
Ik heb speciaal Echt Geld bij me voor de kruidenkraam De énige kraam op de Vismarkt waar je niet kan pinnen, leerde ik laatst van een andere marktkoopman.quote:Op vrijdag 15 november 2019 17:35 schreef Snowballed het volgende:
Kruidenspecialist op de Vismarkt aan de kant van het waagplein/grmarkt (de kruidenmeisjes )
Mooie manier om je collectie uit te breiden zonder in één klap een berg geld uit te gevenquote:Op zaterdag 7 december 2019 18:02 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb speciaal Echt Geld bij me voor de kruidenkraam De énige kraam op de Vismarkt waar je niet kan pinnen, leerde ik laatst van een andere marktkoopman.
Van de kruidenboer heb ik een paar mengsels waar ik steeds naar terugkeer (vleeskruiden & pizzakruiden). En als die op zijn mag ik er twee andere, steeds wisselende mengsels -en dus liefst héél andere- bij nemen. Gister nam ik lamsvleeskruiden en 'cafe de Paris'. Morgen maak ik daar lams- en varkensworstjes van. Ben benieuwd!
Nice ben benieuwd!quote:Op maandag 9 december 2019 12:28 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ah nice! Ben ook 'verslaafd' aan kruiden, zal vnv eens fotootje van mn collectie is potjes posten.
Probeer niet teveel mixjes te hebben.. Maar de paar must haves zijn toch wel kerrie, ras el hanout (straight outta Marrakesh), gram masala en italiaanse/provencaalse mix heb ik voor t gemak.
Liever juist geen mixje maar lekker zelf mixen.
Oja en speculaas is toch ook wel fijn om te hebben in stoofschotels en toetjes!
Mooi toch. Waar staat er zoal in?quote:Op dinsdag 19 mei 2020 14:32 schreef Banaanvragen het volgende:
Hier een gemiddelde nederlander (denk ik)
De hele kast staat vol met kruiden ...
Eh oneens?quote:Op dinsdag 19 mei 2020 14:31 schreef Brybry het volgende:
Als ik in mijn omgeving kijk zijn het vooral allochtonen die veel kruiden gebruiken, de gemiddelde Nederlander heeft niet zoveel met kruiden lijkt wel...Of toch wel?
boh, te veel om op te noemen .....quote:
Ga ik niet op klikken.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 15:18 schreef Banaanvragen het volgende:
[..]
boh, te veel om op te noemen .....
laos, kurkumma, komijnzaad, gember, oregano, kerrie, garam masala, kruidnagel, gemberwortel, mosterdzaaad, djahe en nog een stuk of 20 andere potjes met kruiden, diverse soorten olieen en azijnen
.... oh en 5 spices
Dat ziet er leuk uit!quote:Op dinsdag 10 december 2019 19:03 schreef ThePlaneteer het volgende:
[ afbeelding ]
Hier mn 24 potjes kruiden en specerijen!
Vast niet zo erg als mijn overleden schoonmoeder, daar viste ik vijf potjes chilipoeder uit de kasten en minimaal tien potjes zout. En ze gebruikte geen kruiden, want wereldgerechten en potjes uncle ben’s en zakken pastasaus vond ze veel handiger. Maar ja, je zal maar zonder komen te zitten he?quote:Op dinsdag 19 mei 2020 16:06 schreef Kaatje1 het volgende:
Hier veel, heel veel kruiden en specerijen.etc. Maar kwam er gisteren ook achter dat ik op 3 plekken gedroogde oregano en rozemarijn heb staan. Misschien toch maar eens alles naast elkaar zetten en kijken hoeveel ik dubbel heb.
Inderdaad. Excuus, ik bedoel inderdaad de hoeveelheid per gerecht.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 15:15 schreef ThePlaneteer het volgende:
[..]
Eh oneens?
Je hebt dan gewoon een omgeving die niet graag kookt.
Of misschien bedoel je dat de Nederlander het te weinig gebruikt (als in hoeveelheid per gerecht), dan heb je gelijk. Ik zie sommigen dan kwart theelepeltjes toevoegen, kom op joh.
Herkenbaarquote:Op dinsdag 19 mei 2020 16:06 schreef Kaatje1 het volgende:
Hier veel, heel veel kruiden en specerijen.etc. Maar kwam er gisteren ook achter dat ik op 3 plekken gedroogde oregano en rozemarijn heb staan. Misschien toch maar eens alles naast elkaar zetten en kijken hoeveel ik dubbel heb.
Had ze goedkoop uit China/Aliexpress.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 16:17 schreef kuolema het volgende:
[..]
Dat ziet er leuk uit!
Ik wil ook zoiets. Ik had een keer reageerbuisjes gezien met een kurk erin als voorbeeld, maar niet echt een mooie set gevonden toen. En volgens mij past er niet genoeg in zo'n buisje. Ik moet maar weer eens op zoek gaan.
Daar begon het topic mee, met deze vraag.quote:
quote:Op vrijdag 15 november 2019 12:01 schreef Maatjekameraadje het volgende:
Wat zijn jullie favoriete kruiden en of mixen?
Hoop hiermee elkaar te inspireren!
een vriend van mij ging eens verhuizen. Iemand had al zijn keukenvoorraad in een hele grote doos gedaan en ik zou z’n keuken inrichten. 6 (ja zes) aangebroken zakjes geraspte kokos, allemaal een eind over datumquote:Op dinsdag 19 mei 2020 16:41 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Vast niet zo erg als mijn overleden schoonmoeder, daar viste ik vijf potjes chilipoeder uit de kasten en minimaal tien potjes zout. En ze gebruikte geen kruiden, want wereldgerechten en potjes uncle ben’s en zakken pastasaus vond ze veel handiger. Maar ja, je zal maar zonder komen te zitten he?
Oregano kun je nooit teveel hebben, ik haal het in redelijk grote verpakkingen bij zo’n buitenlands winkeltje hier.
Dit is een samengevoegd topic. Brybry had een topic geopend met die vraag en die is nu opgenomen in dit topicquote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:04 schreef golfer het volgende:
[..]
Daar begon het topic mee, met deze vraag.
[..]
Het verhaal van het potje peper houdbaar tot 1992 dat ik in 2017 uit haar kast viste doet het ook nog steeds goed hier. Het potje is zes keer internationaal verhuisd, ook best een prestatie.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:21 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
een vriend van mij ging eens verhuizen. Iemand had al zijn keukenvoorraad in een hele grote doos gedaan en ik zou z’n keuken inrichten. 6 (ja zes) aangebroken zakjes geraspte kokos, allemaal een eind over datum
Mijn vader was ooit eens heel boos op mij. Ze gingen verhuizen en ik heb toen bij a alle kruiden weggegooid, want allemaal van die hele oude (best roestige) blikjes van meer dan 15 jaar over datum. Bleek dat hij die dingen losschroefde (gewoon open kreeg je ze niet) en dan vulde met een zakje nieuw spul. Waarom zou je een nieuw flesje kopen als er ook zakjes waren?quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:33 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Het verhaal van het potje peper houdbaar tot 1992 dat ik in 2017 uit haar kast viste doet het ook nog steeds goed hier. Het potje is zes keer internationaal verhuisd, ook best een prestatie.
Geraspte kokos is lekker, maar als het wat ouder wordt smaakt het naar karton, brrr
Overigens heb ik ooit ontdekt dat nootmuskaat wel lekker is, zolang het maar niet van dat muffe poeder uit een potje is, maar gewoon versgeraspt. Vroeger hadden we thuis van die mooie blikjes van Silvo staan: witte peper, nootmuskaat, kerrie en paprikapoeder. Veel verder ging het bij ons thuis niet in de jaren zeventig en tachtig. Onze buren die wat meer van het wereldeten waren hadden komijn en djahe enzo staan, dat vond ik toen heel avontuurlijk. Dat ze dat soort kruiden en specerijen nodig hadden om hun smakeloze doodgekookte semi-macrobiotische eten nog wat smaak te geven had ik pas later door.
Misschien er even bij zetten na samenvoegen van een topic?quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dit is een samengevoegd topic. Brybry had een topic geopend met die vraag en die is nu opgenomen in dit topic
Ja, my bad. Bij deze.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:44 schreef golfer het volgende:
[..]
Misschien er even bij zetten na samenvoegen van een topic?
Het zelf mengen is doodsimpel, en je gaat daarna echt niet meer terug willen! Ik ben een tijdje geleden gestopt met kant en klare kruidenmengsels kopen. Heerlijkquote:Op dinsdag 26 mei 2020 12:37 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik heb mijn oude potje ras el hanout weggegooid en vandaag nieuwe gekocht en die ruikt echt heel anders, dus ik heb goede hoop dat hij ook anders/beter smaakt.
Verder heb ik vandaag mijn voorraad aangevuld met fenegriek en twee varianten mosterdzaad. Ik heb hier helaas geen toko in de buurt, gelukkig kan ik voor de meeste dingen wel bij de twee buitenlandse levensmiddelenzaken terecht, die inmiddels op hetzelfde pleintje zitten.
Wat voor kant en klare kruidenmengsels bedoel je dan? Ik heb ras el hanout, garam masala, berbere, zaatar en five spice en die ga ik echt niet zelf maken/malenquote:Op dinsdag 26 mei 2020 12:46 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Het zelf mengen is doodsimpel, en je gaat daarna echt niet meer terug willen! Ik ben een tijdje geleden gestopt met kant en klare kruidenmengsels kopen. Heerlijk
Nouja ik dus wel 🤷♂️quote:Op dinsdag 26 mei 2020 12:54 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Wat voor kant en klare kruidenmengsels bedoel je dan? Ik heb ras el hanout, garam masala, berbere, zaatar en five spice en die ga ik echt niet zelf maken/malen
En dat maal je ook allemaal zelf? Wat een werk. Dat valt voor mij zeker niet in de categorie doodsimpel. Ik zie het voordeel er echt niet van in. Wat is dan het voordeel volgens jou?quote:
Ik doe het met een vijzel of in voorgemalen vorm of met de elektrische maler. Het voordeel is dat je en een gelijke smaak krijgt en dat je makkelijker kunt afwijken van smaken en dus je eigen smaak kunt gaan ontdekken.quote:Op dinsdag 26 mei 2020 14:10 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
En dat maal je ook allemaal zelf? Wat een werk. Dat valt voor mij zeker niet in de categorie doodsimpel. Ik zie het voordeel er echt niet van in. Wat is dan het voordeel volgens jou?
Ik heb een aantal specerijen (kardemom, komijn, kruidnagel en steranijs zo uit mijn hoofd) zowel in de hele als in de gemalen variant, ik moet er niet aan denken dat ik dat zelf zou moeten malen. Doe je dat dan met een vijzel?
Dit is dus zo herkenbaar.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 16:41 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Vast niet zo erg als mijn overleden schoonmoeder, daar viste ik vijf potjes chilipoeder uit de kasten en minimaal tien potjes zout. En ze gebruikte geen kruiden, want wereldgerechten en potjes uncle ben’s en zakken pastasaus vond ze veel handiger. Maar ja, je zal maar zonder komen te zitten he?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |