abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_189952344
Goedemiddag mede fokkers,
Na lang lurken en genieten van topics op fok.nl heb ik besloten om toch maar een account aan te maken.

quote:
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.
Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kruid_(keuken)

Koken is mijn hobby en passie, en mijn interesse gaat vooral naar het gebruik van kruiden.
Kruiden en specerijen zijn een essentieel onderdeel van menig keukens, ik was benieuwd naar wat jullie favoriete specerijen en mengsels zijn.

Zelf kan ik heerlijk genieten van komijn bij vlees, saffraan door de rijst, kaneel met heerlijke appelgebak.

Wat zijn jullie favoriete kruiden en of mixen?

Hoop hiermee elkaar te inspireren!
Kameraadje
pi_189952489
Vadouvan. :9
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 15 november 2019 @ 12:14:29 #3
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_189952517
Gedroogd
• Venkelzaad
• Oregano (niet uit zo'n potje maar een hele bos)
• Komijn
• Laurier

Vers
• Basilicum
• Tijm
  vrijdag 15 november 2019 @ 12:25:50 #4
230450 ShevaJB
What have we become... Animals
pi_189952709
Waar halen jullie de kruiden? Supermarkt of toko?
Doe'k 't now wel, doe'k 't now niet of krieg ik spiet

Op vrijdag 15 januari 2010 10:36 schreef boudemaniak het volgende:
Eindbaas ^O^
pi_189952933
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:25 schreef ShevaJB het volgende:
Waar halen jullie de kruiden? Supermarkt of toko?
Turkse supermarkt :Y Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal :7
  vrijdag 15 november 2019 @ 12:45:57 #6
230450 ShevaJB
What have we become... Animals
pi_189952972
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:

[..]

Turkse supermarkt :Y Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal :7
Goeie tip, zal eens gaan kijken.
Doe'k 't now wel, doe'k 't now niet of krieg ik spiet

Op vrijdag 15 januari 2010 10:36 schreef boudemaniak het volgende:
Eindbaas ^O^
  PR en moderator vrijdag 15 november 2019 @ 12:53:14 #7
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_189953055
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:01 schreef Maatjekameraadje het volgende:
Goedemiddag mede fokkers,
Na lang lurken en genieten van topics op fok.nl heb ik besloten om toch maar een account aan te maken.
[..]

Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kruid_(keuken)

Koken is mijn hobby en passie, en mijn interesse gaat vooral naar het gebruik van kruiden.
Kruiden en specerijen zijn een essentieel onderdeel van menig keukens, ik was benieuwd naar wat jullie favoriete specerijen en mengsels zijn.

Zelf kan ik heerlijk genieten van komijn bij vlees, saffraan door de rijst, kaneel met heerlijke appelgebak.

Wat zijn jullie favoriete kruiden en of mixen?

Hoop hiermee elkaar te inspireren!
Hoi, welkom :W

Ik heb al heel lang op mijn FOK! to do lijst staan om een topic over kruidenmengsels te openen. Fijn dat dat van de lijst kan ;)

Ik heb geen favoriete kruiden denk ik. Ik gebruik elke dag wel kruiden en specerijen. Zonder dat, geen maaltijd wat mij betreft. Ik maakte de meeste kruidenmengsels al zelf maar sinds ik geen ui en knoflook meer kan verdragen, maak ik alles zelf. Jerkkruiden, diverse voor de barbecue, ras el hanout, kipkruiden, etc etc;.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  PR en moderator vrijdag 15 november 2019 @ 12:54:56 #8
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_189953080
Ik heb gisteren mijn kruidenkast opgeruimd. Ik heb een lijstje gemaakt van kruiden en specerijen die ik zelf wil gaan kweken om te drogen:
Paprika
Gerookte paprika
Cayennepeper
Chiliflakes
Komijn
Koriander
Knoflookpoeder
Tijm
Oregano
Salie
Rozemarijn
Venkelzaad
Venkelpoeder
Jeneverbes
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_189953212
Ik haal mijn kruiden en specerijen voornamelijk bij de buitenlandse supermarkt hier, ze hebben een enorm assortiment van zowel losse dingen als mixen. Laatst berbere spicemix gekocht, nadat ik een recept voor een stoofpotje vond waar dat in gebruikt werd, ik kan alleen niet meer bedenken welk recept dat was, ik heb het gemaakt, maar kennelijk niet bewaard. Ik gebruik veel oregano, zowel in Italiaanse recepten als in bijvoorbeeld de vegan chili. Kip insmeren met een mix van olijfolie, citroensap en zaatar en dan in de oven vinden we hier erg lekker.
Een basilicumplantje heb ik ook altijd wel staan, dat ruikt echt zooo lekker en is onmisbaar in mijn pasta alla Norma
pi_189953305
@Lucky_Strike
Bedankt!

Hoe wil je dat gaan groeien als ik vragen mag, toplijstje!

Ik zal binnenkort ook ff een foto maken van alle kruiden die ik gebruik.
Ik heb weleens basilicum gegroeid maar dat was niet helemaal gelukt helaas.
Kameraadje
  PR en moderator vrijdag 15 november 2019 @ 13:15:13 #11
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_189953351
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 13:12 schreef Maatjekameraadje het volgende:
@:lucky_strike
Bedankt!

Hoe wil je dat gaan groeien als ik vragen mag, toplijstje!

Ik zal binnenkort ook ff een foto maken van alle kruiden die ik gebruik.
Ik heb weleens basilicum gegroeid maar dat was niet helemaal gelukt helaas.
De meeste dingen groei ik normaal ook in de moestuin maar ik wil nu extra laten groeien zodat ik ze kan drogen en fijnmalen. Soms heb je nou eenmaal een gedroogde specerij ipv een verse nodig of is het gewoon winter en groeit het niet in de tuin.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_189953396
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:

[..]

Turkse supermarkt :Y Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal :7
Ik haal meestal als ik op vakantie ben een hoop kruiden of anders online bestellen, al is het vrij lastig om iets echt authentiek te vinden.
Kameraadje
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 13:31:03 #13
351614 crew  ijs_beer
Pretentieuze_songfestivalbeer
pi_189953580
Praktisch alles wordt gewoon beter van Oregano.
[b]Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:[/b]
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
pi_189953665
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:25 schreef ShevaJB het volgende:
Waar halen jullie de kruiden? Supermarkt of toko?
De markt. Elk denkbaar soort kruid is verkrijgbaar voor een schappelijke prijs. Veel verse kruiden ook.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_189953834
Lekker verwarrende OP. Je begint wikipedia te quoten over het verschil tussen kruiden en specerijen en vervolgens gebruik je in de ene zin alleen 'kruiden' en in de andere zin alleen 'specerijen' zonder dat je er twee verschillende dingen mee lijkt te bedoelen :P
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 14:02:26 #16
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_189953985
Ja, leuk topic!

Mijn kruiden en specerijen komen voornameljk van de toko. Vroeger in een van mijn vorige woonplaatsen stond er een man op de markt met allerlei mixen en zulks _O_ Dat was fantastisch. Goede kwaliteit en toffe mixen.

Wat ik wel echt een ontdekking vind: Allspice (piment) _O_
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_189953998
quote:
2s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:02 schreef Lonaa het volgende:


Wat ik wel echt een ontdekking vind: Allspice (piment) _O_
Oh ja, voor de stifado O+
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 14:04:07 #18
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_189954004
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:03 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]

Oh ja, voor de stifado O+
Bijvoorbeeld. Ik gooi het ook door mijn turkse-pizza-gehakt. :9
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_189954213
quote:
2s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:04 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Bijvoorbeeld. Ik gooi het ook door mijn turkse-pizza-gehakt. :9
Lekker, ik gebruik daar sumak voor.
Kameraadje
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 14:23:38 #20
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_189954248
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:20 schreef Maatjekameraadje het volgende:

[..]

Lekker, ik gebruik daar sumak voor.
Dat gaat er ook doorheen. Beide hebben wel echt een andere smaak.
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_189954347
@Lonaa
Ik heb ff wat over gelezen lijkt me dus echt heerlijk, lijkt op een mix maar is afkomstig van een plant.
Duidelijk eentje om te proeven.bedankt!
Kameraadje
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 14:36:57 #22
217702 crew  Lonaa
hef 't goedwies kapot
pi_189954414
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:30 schreef Maatjekameraadje het volgende:
@:lonaa
Ik heb ff wat over gelezen lijkt me dus echt heerlijk, lijkt op een mix maar is afkomstig van een plant.
Duidelijk eentje om te proeven.bedankt!
Ja, gaat echt heel goed bij/met vlees. We hebben hier een worstdude op de markt die het in zn droge worst stopt ipv kruidnagel. Ook erg lekker :9
But you carry on in pictures and in song
And the unmade bed you slept in
Where I laid you down to rest one last time
Goodbye, dear friend, goodbye, dear friend.
pi_189956230
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:41 schreef Piles het volgende:

[..]

Turkse supermarkt :Y Zoveel goedkoper dan gewone supermarkt. En ze hebben hier allerlei mixjes (zonder zout), zoals bobotie-kruiden, shoarma-kruiden. Ideaal :7
Klopt, hier een iranees :)
Lekker grote potten, en een stuk goedkoper,
  vrijdag 15 november 2019 @ 17:35:03 #24
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_189956615
Markt, turk en toko

Specifieker, in Groningen,
Nazar, eigenlijk turks, maar inmiddels veel meer dan dat.. supermooie slagerij ook.. aan het boterdiep
Amazing Oriental, grote uitgebreide aziatische toko aan de korreweg *bezorgd landelijk
Kruidenspecialist op de Vismarkt aan de kant van het waagplein/grmarkt (de kruidenmeisjes O+ )

3v2ddW5.jpg

Favoriet is toch wel de hindoestaanse masala...
De rest van mn mixen maak ik meestal zelf..

Oh en sumak groeit hier al jaren in de tuin... Ik weet pas een paar jaar dat het in de keuken gebruikt word.. _O-
Wij noemen dat fluweelboom.. vanwege de zachte stofachtige bast

[ Bericht 2% gewijzigd door Snowballed op 15-11-2019 17:41:03 ]
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_189956672
Hier een mix van potjes uit de AH supermarkt, bakjes van de Perzische supermarkt, de Turkse groentenboer en de toko. Eigenlijk heb ik zo'n beetje alles wat ik kan bedenken in huis (want heb ik het nog niet, dan wil ik het hebben! :) ) .

Ik heb ook een aardig aantal mixen, maar zelf mengsels maken doe ik ook graag.

Een paar veelgebruikte favorieten zijn:
-chilipoeder (gebruik ik denk ik het meest)
-korianderpoeder
-kurkuma
-tijm
-oregano
-hot curry poeder (potje AH, haha)
-allerhande andere curry poeders
-kaneel
-gochugaru (Koreaans peperpoeder van de toko)
-versgemalen zwarte peper

En natuurlijk ook voldoende zout, zodat de smaken van de specerijen goed tot hun recht komen.

Laatste aanwinst in kruidenland: een potje gedroogde munt

Verse kruiden zijn ook heerlijk, al houd ik niet van koriander en ook niet echt van basilicum.
Het ruime gebruik van verse kruiden in de Vietnamese keuken vind ik top!

Oh en verse munt ga ik ook steeds meer waarderen (en is bij de Turk vrijwel gratis...dat is echt iets om niet bij de supermarkt te halen! ;) )
  vrijdag 15 november 2019 @ 17:45:37 #26
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_189956758
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 17:38 schreef realAIVD het volgende:
En natuurlijk ook voldoende zout, zodat de smaken van de specerijen goed tot hun recht komen.
Koop bij de turk of visboer een kilo ansjovis, fileer ze of laat het doen, en leg ze in... (in zout dus)
Minimaal twee week wachten, af en toe wat vocht afgieten als je een grote hoeveelheid hebt..

Een betere smaakmaker ga je niet vinden..


De eerste drie zijn lastig.. de rest is peanuts..
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_189956841
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 17:45 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Koop bij de turk of visboer een kilo ansjovis, fileer ze of laat het doen, en leg ze in... (in zout dus)
Minimaal twee week wachten, af en toe wat vocht afgieten als je een grote hoeveelheid hebt..

Een betere smaakmaker ga je niet vinden..


De eerste drie zijn lastig.. de rest is peanuts..
Ja, vissaus is een mooi product, maar dat zie ik mezelf toch niet snel maken.
Ik kies wel goede vissaus van de toko ipv een flesje uit de supermarkt, dat is ook al een wereld van verschil (en onontbeerlijk in de Vietnamese keuken!)
  vrijdag 15 november 2019 @ 17:54:49 #28
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_189956888
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 17:51 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Ja, vissaus is een mooi product, maar dat zie ik mezelf toch niet snel maken.
Ik kies wel goede vissaus van de toko ipv een flesje uit de supermarkt, dat is ook al een wereld van verschil (en onontbeerlijk in de Vietnamese keuken!)
Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...

De ansjovis is wat je gebruikt.. net als knoflook in je pastasaus bijvoorbeeld..
Een heel klein beetje.. in plaats van zout.. Daar smaakt het niet vissig van maar geeft een soort umami aan je gerecht.. En dat kunnen heel veel gerechten zijn.. italianen spanjaarden turken russen.. eigenlijk is iedereen er dol op..
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_189957053
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 17:54 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...

De ansjovis is wat je gebruikt.. net als knoflook in je pastasaus bijvoorbeeld..
Een heel klein beetje.. in plaats van zout.. Daar smaakt het niet vissig van maar geeft een soort umami aan je gerecht.. En dat kunnen heel veel gerechten zijn.. italianen spanjaarden turken russen.. eigenlijk is iedereen er dol op..
Ach zo, ja dat is vast erg lekker! Sowieso is een ansjovisje door je pastasaus erg lekker...maar het is geen kruid of specerij! ;)
  vrijdag 15 november 2019 @ 18:08:33 #30
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_189957062
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 18:07 schreef realAIVD het volgende:

[..]

Ach zo, ja dat is vast erg lekker! Sowieso is een ansjovisje door je pastasaus erg lekker...maar het is geen kruid of specerij! ;)
Mja.. maggi ook niet maar lavas weer wel..
Lood om oud ijzer... het is een smaakmaker en beter dan zout ^O^
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_189957093
Alles wordt lekkerder met zelfgedroogde acılı pul biber. O+
pi_189957570
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 18:08 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Mja.. maggi ook niet maar lavas weer wel..
Lood om oud ijzer... het is een smaakmaker en beter dan zout ^O^
:Y dat geloof ik!

quote:
1s.gif Op vrijdag 15 november 2019 18:11 schreef D.U.M.A.N. het volgende:
Alles wordt lekkerder met zelfgedroogde acılı pul biber. O+
:Y dat geloof ik!

Oh, en ik weet niet of het een kruid of specerij is, waarschijnlijk geen van beiden, maar:
geroosterde sesamzaad en geroosterde sesamolie zijn top! :Y)
  Moderator vrijdag 15 november 2019 @ 20:43:49 #33
112545 crew  Muck
pi_189959425
quote:
2s.gif Op vrijdag 15 november 2019 14:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ja, gaat echt heel goed bij/met vlees. We hebben hier een worstdude op de markt die het in zn droge worst stopt ipv kruidnagel. Ook erg lekker :9
Dat klinkt echt keilekker :o
pi_189961367
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 12:11 schreef golfer het volgende:
Vadouvan. :9
Kende ik nog niet, heb je recepten die je vaak maakt waar je dat in gebruikt?
  vrijdag 15 november 2019 @ 22:32:50 #35
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_189961881
Bij ons zijn de meest gebruikte van het afgelopen jaar:
- gerookte paprikapoeder
- Johnnie Boer Picadillo - eigenlijk alleen voor tortilla/tacos
- Garam Masala
- Za'atar

Daarnaast meer standaard:
- korianderzaad
- komijnzaad
- oregano
- zwarte peper
- een shitload gedroogde pepers
Stilaan weer op topniveau na z'n dikke jaren als fietsende hamburger
  vrijdag 15 november 2019 @ 22:33:44 #36
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_189961895
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 november 2019 17:54 schreef Snowballed het volgende:

[..]

Nee nee... het is geen vissaus... Het vocht gooi je juist weg...

De ansjovis is wat je gebruikt.. net als knoflook in je pastasaus bijvoorbeeld..
Een heel klein beetje.. in plaats van zout.. Daar smaakt het niet vissig van maar geeft een soort umami aan je gerecht.. En dat kunnen heel veel gerechten zijn.. italianen spanjaarden turken russen.. eigenlijk is iedereen er dol op..
Ansjovis als smaakmaker is fantastisch _O_
Stilaan weer op topniveau na z'n dikke jaren als fietsende hamburger
  vrijdag 15 november 2019 @ 23:55:31 #37
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_189963602
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 november 2019 22:07 schreef No239SquadronRAF het volgende:

Kende ik nog niet, heb je recepten die je vaak maakt waar je dat in gebruikt?
Gamba's, vis, curry's, ei, soep...kan bijna overal wel in.
Poef.....gone! ©golfer
pi_189963912
ik had een keer kerrie nodig.
bij de Turkse groenteboer hebben ze minimaal 5 soorten :P
Madras, engels, masala etc.
pi_189974637
Komijn,
Sereh,
Djahe, soms ook vers,
Kurkuma,
Laos,
Kerriepoeder,
Italiaanse kruidenmix en
Oregano zijn toch wel de kruiden en specerijen die ik het meest gebruik.
Verder snipper ik bijna dagelijks wel minimaal een half uitje, plet ik een teentje knoflook en snijd ik een pepertje fijn.
Of een beetje sambal.
Vind ik toch lekkerder dan cayennepeper of chilipoeder.

Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen.

[ Bericht 9% gewijzigd door marc0871 op 16-11-2019 20:07:52 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zondag 17 november 2019 @ 00:36:15 #40
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_189980866
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 november 2019 00:12 schreef fespo het volgende:
ik had een keer kerrie nodig.
bij de Turkse groenteboer hebben ze minimaal 5 soorten :P
Madras, engels, masala etc.
Kerrie is ook een kruidenmix.. dus tig variaties per regio net als vleeskruiden bijv.. :Y
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
  Moderator zondag 17 november 2019 @ 00:53:37 #41
112545 crew  Muck
pi_189981055
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 november 2019 20:02 schreef marc0871 het volgende:

Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen.
Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!
pi_189981079
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2019 00:53 schreef Muck het volgende:

[..]

Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!
Ech wel ^O^
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_190007940
'' Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen. ''

Tip; gebruik ook eens gedroogde marjolein ipv rozemarijn en tijm. Ook een redelijk onbekende kruid maar maakt je goulash echt authentiek!
  maandag 18 november 2019 @ 18:02:05 #44
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_190008217
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2019 17:43 schreef Slasaus94 het volgende:
'' Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen. ''

Tip; gebruik ook eens gedroogde marjolein ipv rozemarijn en tijm. Ook een redelijk onbekende kruid maar maakt je goulash echt authentiek!
Tip: je kunt een post quoten. En dan krijgt de gequote een quote-alert (tenzij die die uit heeft gezet). Druk/klik daarvoor op de aanhalingstekens van de post die je wil quoten ("). Succes ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_190008930
Van de Turkse bazaar in Turkije zelf.
  maandag 18 november 2019 @ 18:54:17 #46
379300 Snowballed
Dans omdat het kan
pi_190009026
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2019 00:53 schreef Muck het volgende:

[..]

Toevallig heb ik pas ook goulash gemaakt met karwijzaad, dat had ik nog nooit eerder gebruikt. Het was heerlijk!
Twee, in koud water geweekte gelatineblaadjes toevoegen, goed roeren.. en dan op een bakblik of schaal in een laagje van 3a4cm uitsmeren, nachtje in de koelkast, uitscheppen met een (ijs)lepel en door de paneer, eiwit, paneer.. in staafjes of balletjes vormen en je hebt heerlijke goulashkroketten of bitterballen..
(nachtje opstijven in de koeling, of invriezen voor het frituren)

Ohja het ging over kruiden.. :') oO<
One good thing about music:
When it hits, you feel no pain,
So hit me with music.. Bob Marley
pi_190059975
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2019 17:43 schreef Slasaus94 het volgende:
'' Vorige week rozemarijn, tijm en karwijzaad gebruikt voor goulash.
Toch een paar betrekkelijk nieuwe kruiden voor mij.
Om te gebruiken dan, hè.
Viel niet tegen. ''

Tip; gebruik ook eens gedroogde marjolein ipv rozemarijn en tijm. Ook een redelijk onbekende kruid maar maakt je goulash echt authentiek!
Oh ja, daar heb ik nog een potje van staan.
Dat had ik ook al eens geprobeerd.
Stond volgens mij ook bij de ingrediënten, op een blikje van struik.
Kwam idd wel dichter bij die smaak.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_190078035
Ik vind baharat een bijzonder lekker specerijen mengsel. Warm en aromatisch, super gewoon.
Ook venkelzaad en korianderzaad gebruik ik graag. De kunst is uiteraard het doseren. Zo gebruik ik in mijn klassieke appeltaart recept altijd wat gemalen anijszaadjes door het appelmengsel. Zo gedoseerd dat degene die het eet weet dat er een andere smaak aanwezig is maar ontzettend moet nadenken wat het is.
pi_190099997
Vroeger in Nederland kocht ik alles bij de marokkaanse supermarkt.

Tegenwoordig woon ik in Dublin en de beste winkels voor kruiden zijn natuurlijk de indiase supermarkten.

Ik koop voornamelijk enkele kruiden, zowel poeders als heel. Maar laatst ontdekte ik een indiase mix met hele kruiden, je hoeft die alleen te roosteren en te bakken en dan heb je een heerlijke kruiden mix, of je kunt de kruiden die je nodig hebt eruit vissen. Scheelt weer een hoop kastruimjte, want hoe vaak gebruik je nu hele kruiden als zwarte kardemom, kruidnagel, hele korianderzaad, etc. Ik gebruik al dat spul iig niet vaak genoeg om een heel kastje vol te hebben staan ermee.

Alle poeders koop ik wel gewoon individuele kruiden en die mix ik dan naar noodzaak.

Een van mn favoriede kruiden is fenegriek, zowel gedroogde blaadjes (kasoeri metie) als zaadjes.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_190182454
Ik heb gisteren via internet een kruidenpakketje besteld bij een vrij authentiek ogend website, ik zal ff een mooie foto van maken als het binnenkomt, ik ben benieuwd!
Kameraadje
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')