abonnement Unibet Coolblue
pi_189455979
quote:
Protest Catalanen tegen celstraffen separatistenleiders loopt uit op rellen



In Barcelona zijn opnieuw tienduizenden demonstranten op de been. Volgens de Guardia Civil zijn er 40.000 betogers. Bij botsingen tussen de oproerpolitie en betogers raakten zeven mensen gewond. Drie betogers werden gearresteerd.

Het is de tweede dag dat Catalanen demonstreren. Ze zijn woedend over de celstraffen die separatistische leiders gisteren kregen opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Betogers verzamelden zich vanavond voor een gebouw van de Spaanse overheid en zongen het Catalaanse volkslied. Op straat liggen brandende hopen. De politie voert charges uit met wapenstokken en schiet met schuimprojectielen.

De demonstranten bezetten gisteren het El Prat-vliegveld in Barcelona. Ruim honderd vluchten werden geschrapt. Meer dan 130 mensen raakten gewond. Een demonstrant verloor een oog, een ander een testikel, meldt de Spaanse krant El País.

Het protest wordt geleid door de actiegroep Tsunami Democrātic, die via berichtendienst Telegram oproept om de straten op te gaan. Wie de mensen achter de beweging zijn, is een mysterie. De Spaanse autoriteiten kondigden vandaag aan een politieonderzoek in te stellen naar de separatistische activisten.

Tsunami Democrātic roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos protest. Ze zeggen geīnspireerd te zijn door de demonstraties in Hongkong. Daar werd het vliegveld twee dagen platgelegd door betogers.

Gevangenisstraffen
Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde gisteren negen Catalaanse separatistische leiders tot gevangenisstraffen tussen de negen en dertien jaar. Een van de veroordeelden kondigde vandaag aan de zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadige optreden van de politie gingen de wereld over.

Het Catalaanse parlement verklaarde de noordoostelijke Spaanse deelstaat onafhankelijk, maar het zou nooit zover komen. De Spaanse regering nam het bestuur van Catalonië over en vervolgde de politici die verantwoordelijk waren voor het referendum. De negen die veroordeeld zijn, worden gezien als de architecten van het referendum.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')