abonnement Unibet Coolblue
  zondag 13 oktober 2019 @ 12:44:34 #1
414501 KimJong-un
Heeft de titel Doctor
pi_189411033
Ik heb wat mooie foto's die ik graag zou afdrukken. Zowel op fotopapier vergroot om vrienden cadeau te geven als op glas voor in mijn nieuwe woning. De foto's op glas zijn erg kostbaar omdat het een groot formaat is.

Hoe weet ik wanneer de kleuren op de foto juist zijn en het contrast goed is?
Bij een zwart wit foto zoek je een zwart en een wit punt in de foto is mij geleerd. Als zwart echt zwart is en wit echt wit dan zit je goed.

Nu zag ik dat het een wereld van verschil is of ik de foto op mijn aangesloten monitor of 5k display van mijn macbook bekijk. De foto's lijken op het aangesloten scherm onderbelicht, op de macbook zijn ze goed.

Ook ben ik een beetje kleurenblind en heb ik eerder een foto gecorrigeerd voor vrienden die hem op glas wilde afdrukken. Voor het afdrukken hun de proefversie gestuurd en ze vonden het contrast te hoog. Ik ben bang dat dit me ook gaat gebeuren als ik de foto's bewerk en dan laat afdrukken. De kosten om het opnieuw te doen zijn vrij hoog.

Wie heeft er tips of kan hulp bieden? Het is een probleem waar ik (als kleurenblinde (?)) tegenaan blijf lopen.
bijnamen: briljante kameraad, geweldige leider.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 13 oktober 2019 @ 20:23:14 #2
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_189419223
Wat een eerste oplossing kan zijn is het kalibreren van je scherm. Vergt de aanschaf van een apparaatje (een Spyder) maar na dat je scherm gekalibreerd is heb je in elk geval een soort van absolute werkelijkheid.

Vervolgens zul je jezelf moeten aanleren wanneer een opname er voor jou goed uitziet.

Maak daarvoor in je omgeving een aantal opnamen die harmonieus van kleuropbouw zijn ofwel: Alle kleuren zitten erin en het bevat ook neutrale partijen.
Werk die op je computer naar beste eer en geweten af, dus zodat ze volgens jou er goed uit zien.
De afgewerkte opname laat je vervolgens printen op een gewoon betaalbaar formaat.

Met die prints in handen ga je eerst kijken of ze er net zo uitzien als jij vanaf je monitorbeeld verwachtte.
Vervolgens vraag je aan mensen uit je omgeving of volgens hen de kleuren en contrast allemaal kloppen.

Uit je eigen waarneming en die van anderen kun je bepalen wat je precies op je monitor moet gaan zien om uiteindelijk een goeie print te krijgen.

Met een gekalibreerd scherm zou die afwijking niet zo bijster groot meer moeten zijn.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  FOK!fotograaf maandag 14 oktober 2019 @ 09:49:49 #3
25504 Ronhui
Ja...Dus...?
pi_189425713
En als je echt twijfelt, zou ik eens naar een printing specialist stappen. Die kan op basis van de door jou aangeleverde foto wel geschikt is voor het door jou gekozen medium, je helpen bij het aanpassen van je foto of ander advies geven. Wel wat duurder, maar wel gewoon persoonlijk.

https://www.fineartprintingspecialist.nl/ is er een in Almere, hele goede :)
  Moderator dinsdag 15 oktober 2019 @ 11:24:57 #4
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189442886
Ik ben absoluut geen Mac fanboy maar qua kleurweergave schijnen de schermen van een iMac erg goed te zijn. Hoe dat met de Macbooks is weet ik niet, feit is wel, het blijft een laptop, onder welke hoek je je scherm heb geopend speelt ook een rol.

Ik weet dat je bij Profotonet kunt kiezen om het beeld door hun te laten optimaliseren. Geen idee wat dat precies inhoudt, maar je kunt ze altijd een keertje mailen en om advies vragen. Eventueel zou je kunnen zeggen om eerst een proefdruk te maken van 13x18 ofzo. Eentje zoals jij hem aanlevert en een geoptimaliseerd. Of misschien is er een FOK!'er met gekalibreerd scherm die er even naar wil kijken.

Profotonet is niet de goedkoopste aanbieder, maar wel een van de weinigen die foto's echt belicht op lichtgevoelig papier. Dat ziet er echt stukken beter uit dan het printwerk van Cewe of Hema.
De laatste keer dat ik foto's heb af laten drukken (ook op redelijk groot formaat, 40x60) gekozen voor Fuji Maxima Glossy papier (¤2,50 duurder) en het resultaat was echt geweldig!
Kranplätze müssen verdichtet sein
  woensdag 23 oktober 2019 @ 21:22:25 #5
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_189588939
Wanneer je foto's gaat afdrukken en je wil niet voor verrassingen komen te staan dan kan je eigenlijk niet om beeldschermkalibratie heen. Eigenlijk ook niet wanneer je ze op internet publiceert, maar dan is het risico vrij groot dat mensen hem op allerlei raar afgestelde schermen gaan bekijken en daarmee al jouw moeite teniet doen :+ .

Deze website geeft een prima introductie in verschillende aspecten van kleurweergave: https://imagescience.com.(...)agement-and-lighting

Dat je (enigszins) kleurenblind bent helpt natuurlijk niet, dus dan is het wellicht fijn om iemand met een beetje kijk op kleuren (in foto's) er eens naar te laten kijken. Liefst ook op een gekalibreerd scherm, want anders schiet je er nog weinig mee op natuurlijk.
Huilen dan.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')