abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 8 oktober 2019 @ 23:19:44 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_189339387
Allereerst 'n goedenavond,

Het onderwerp 'verhitting van de woningmarkt' is onderhand dermate spraakmakend geworden dat het bijna niet meer valt weg te denken onder de bevolking. Gisteren in een prima Haerlemsche horecagelegenheid :Y), tijdens het eten en daarbij het drinken van een heerlijke Jopen Bokbier :9~ :9 met VVD-gezinde tafelgenoten *), bespraken wij het onderwerp in kwestie.

Wat kan ik zeggen? Het voldongen feit dat de huizenmarkt binnen de grote steden voor de 'middenmoot' weinig tot geen kansen biedt tot een passende woning, houdt de gemoederen bij gewone burgers soms aardig bezig. :o De stikstofuitspraak van eerder dit jaar lijkt de situatie voor deze groepen er ook niet echt beter op te maken. :X :N
''Het merendeel verkiest echter de wat grotere steden, en dat is thans verre van realistisch. En al helemaal voor middeninkomens of iets daarboven, vanwege het geringe aantal woningen dat beschikbaar komt aangezien de hoogste bieder bod komt die de prijs gewoon betaalt. Maar vanzelfsprekend zijn er ook genoeg bieders van torenhoge prijzen, tevens kapitaalkrachtigen die evengoed buiten de boot vallen vanwege de schaarste aan huizen.'' ;)

Enfin, alle door ons verwelkomde gelukkigen die wél in aanmerking komen o|O, zijn meest burgers met een goed gevulde beurs. :Y) Zoals gezegd, meestal zijn het financieel goed geproportioneerde mensen *), economen, diverse ambtenaren en andersoortige kapitaalkrachtigen. Oftewel rijken :Y) die wij van harte verwelkomen in Haarlem *) en Amsterdam, die niet zelden de economie aanjagen vanwege hun goede publieke diensten in de grote en middelgrote steden. :Y)
Dito goedgeluimde beleggers *) kunnen in de stad Amsterdam hun goede diensten bewijzen aan expats door het massaal opkopen van panden terwijl de nieuwbouw straks ook steeds meer van de grond komt.

Het slibt inderdaad aardig dicht, dat moet worden gezegd. Althans, waar het aankomt op passend wonen voor minder hoge inkomens, uitzonderingen daargelaten. Maar goed. ''Vinex lijkt voor de noodlijdende middenmoot op zoek naar een huis voorlopig de oplossing.''
Voorts zijn er best alweer lichtpuntjes te bespeuren voor wanhopige minder kapitaalkrachtige speurders naar woonruimte in makelaarsland. ;) Zoals het onderstaand artikel aangeeft, de huizenmarkt in kleinere of wat grote steden, tevens woonplaatsen die wat verder van Haarlem en Amsterdam gelegen zijn :s) :s) :s), bieden intussen weer een kleine opleving, betaalbaarheid incluis. ^O^

Later vandaag werd het volgende bekend gemaakt: De stagnatie van het verlenen van nodige bouwvergunningen voor de nodige woningbouw, zal vrijdag a.s. weer opgeheven zijn voor duurzame projecten welke geen stikstof produceren dan wel uitstoten. ;) Het laatste impliceert voorzichtig een bevordering van de bouw van nieuwe woningen alom in NL. :s) :s) :s)
Maar vooral de Randstedelijke bodem zal weer een boost verkrijgen, zoals het meest gewilde steden als Amsterdam en Haarlem betaamt. *) Behalve voor de kapitaalkrachtige burger vandaag de dag, opent dat op termijn misschien letterlijk nieuwe deuren voor meerdere kandidaten, mij dunkt.

Scjvb

-------

Verhitting woningmarkt verplaatst zich naar middelgrote steden

quote:
08 oktober 2019 06:02 Aangepast: 08 oktober 2019 09:51


Een huis in Utrecht dat te koop stond. Beeld © ANP Foto

De Nederlandse woningmarkt lijkt zich te herstellen: in het derde kwartaal werden 10 procent meer hypotheken afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt echter niet voor veel middelgrote steden.

Huizenprijzen stijgen minder hard en het woningaanbod op Funda is met 3 procent toegenomen. De woningmarkt lijkt dus te kalmeren, maar in verschillende middelgrote steden begint de verhitting pas net, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Betaalbare woningen steeds schaarser

In veel van die steden is het aantal afgesloten hypotheken namelijk flink gedaald ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Koploper in die daling is Haarlem. Daar werden bijna 31 procent minder hypotheken afgesloten.


© RTL Z

Ook in populaire steden buiten de Randstad daalde het aantal transacties. In Eindhoven, Zwolle en Leeuwarden met meer dan een vijfde; in Groningen met 11,1 procent.

Daarmee verschuift het probleem van de verhitte woningmarkt zich naar middelgrote steden, zegt De Hypotheker in een toelichting. Veel Amsterdamse huizenkopers weken de afgelopen jaren uit naar Haarlem, omdat betaalbare woningen in de hoofdstad steeds schaarser zijn. De gevolgen van die toestroom worden nu zichtbaar.

Stikstof zet nieuwbouw op de tocht

Nieuwbouw zou de oplossing moeten zijn in de hoofdstad en andere (middel)grote steden. Er is echter een tekort aan betaalbare nieuwbouwwoningen, zegt de hypotheekverstrekker. De gemiddelde verkoopprijs van zo'n huis is ook 25 procent hoger dan een bestaande woning.

Door het stikstofbesluit staan verschillende nieuwbouwprojecten ook nog eens op de tocht. Met name in Zuid-Holland is dat een probleem, daar staan ruim 2500 woningbouwprojecten on hold.

Heil in de Vinex

In kleine en bijna middelgrote steden ziet de woningmarkt er juist weer gunstig uit. In Middelburg en Deventer (ieder minder dan 100.000 inwoners) werden ongeveer een vijfde meer hypotheken afgesloten.

Huizenkopers zoeken verder hun heil in Vinexsteden, zegt De Hypotheker. Zo kenden Nieuwegein en Zoetermeer een plus van respectievelijk 14 en 15,5 procent.

© https://www.rtlnieuws.nl/(...)te-steden-hypotheker
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_189339624
Bokbier +1
Wereldvreemde, corrupte & incompetente VVD-lui -een hele hoop
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')