abonnement Unibet Coolblue
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:31:41 #1
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298108
Het is tientallen jaren geleden, maar menig gepensioneerde kan zich nu nóg boos maken over ’de greep in de kas’ bij pensioenfonds ABP. Zeker nu er kortingen dreigen bij het fonds.

Opeenvolgende kabinetten Lubbers betaalden voor meer dan 30 miljard gulden te weinig premie. „De overheid was verslaafd geraakt aan deze makkelijke bezuiniging.” Maar toenmalig minister Onno Ruding vindt de ingrepen nog altijd verdedigbaar. Een rechtszaak dreigt.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2068834606/de-greep-in-de-abp-kas

En Gerrit Zalm de minister van Financien van toen :?

Die zit nu als commissaris bij Danske Bank die verdacht wordt van grootschalig witwassen om daar te helpen de boel weer op orde te krijgen, net terwijl de ABN waar hij to voor kort ceo was nu zelf door het OM wordt onderzocht wegens ....... witwassen :P _O-
Een boete van 450 miljoen dreigt :')

Beerput gaat open en ik pak de popcorn *O* *O*
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:36:55 #2
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298242
ABP-voorzitter Corien Wortmann zit vijf jaar op haar post: ‘Dit is de meest uitdagende periode’ :') :|W

Corien Wortmann-Kool staat bijna vijf jaar aan het roer van het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Ze zit naar eigen zeggen in de meest uitdagende fase van haar voorzitterschap. Er dreigen pensioenkortingen die ze niet meer kan uitleggen. :') :|W Daarom komt ze met een ‘tegenplan’ dat de pensioendeelnemers moet beschermen. Een gesprek met de vrouw in het oog van de pensioenstorm.

Ze vist nog snel even een lipstick uit haar tas en stift de lippen. Twee cameramannen leggen een deel van dit interview vast. De ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool (60) vlogt namelijk sinds kort. Met de vlogs hoopt ze meer deelnemers van het ABP-pensioenfonds te bereiken.

Want het fonds wil niet alleen maar één keer per jaar een pensioenoverzicht sturen en dan zeggen: we horen het wel als u vragen heeft. „We leven in onzekere tijden. Er dreigen kortingen op de pensioenen, deelnemers hebben geen idee wat ze kunnen verwachten.”

Er valt heel wat uit te leggen. Bijna dagelijks zijn er berichten over de op handen zijnde pensioenkortingen. Dus wordt Wortmann aangesproken in de Albert Heijn, op verjaardagsfeestjes en op borrels. Boos en vol onbegrip zijn de mensen vaak. Dan denkt ze niet: ik sla die verjaardag maar een keertje over. „Nee, dat is niet mijn stijl. Ik luister en leg uit waar we voor staan en wat we gaan doen.”

Pijn
De hoogste baas bij het grootste pensioenfonds van het land denkt samen met de fondsen Zorg & Welzijn, Bouwnijverheid, PMT (metaal en techniek) en PME (metalektro), samen goed voor 8,5 miljoen deelnemers, na over oplossingen om kortingen te voorkomen. Ze vindt dat deelnemers ook moeten kunnen profiteren van de goede beleggingsrendementen die de laatste jaren zijn gehaald. Daarmee gaat ze radicaal in tegen het beleid van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank die wil dat de pensioenfondsen de kortingen op basis van de huidige regels in één keer doorvoeren. De pijn moet wat hem betreft in één keer worden genomen.

De kortingen die nu in de lucht hangen, zijn het gevolg van het huidige pensioenstelsel :') :|W Daarin telt alleen de rente en spelen de beleggingsrendementen geen rol. „Maar die regels zijn niet meer van deze tijd, we zijn op weg naar een nieuw stelsel. Daarover is afgelopen zomer een nieuw pensioenakkoord afgesloten. In dat nieuwe stelsel gaat het pensioen omhoog als het economisch meezit en omlaag als het tegenzit. Ik vind dat in elk geval een klein deel van onze beleggingsresultaten ten goede moet komen aan onze deelnemers. Daarom wil ik, in de overgangsfase naar dat nieuwe stelsel, ook bekijken of alle kortingen wel nodig zijn.”

Vermogen
Wortmann gaat nog eens goed rechtop zitten. „De realiteit van vandaag is dat we aan de ene kant te maken hebben met een lage rentestand. Aan de andere kant halen we op de beurs goede resultaten. Zodoende zijn de kortingen die nu in de lucht hangen niet meer aan de deelnemers uit te leggen”, klinkt het. „Ons pensioenvermogen is de afgelopen tien jaar van 200 miljard naar 450 miljard euro gegaan terwijl onze deelnemers er niets hebben bijgekregen.”

De komende weken moeten de voorstellen van de vijf pensioenfondsen op tafel komen die de verwachte kortingen op zijn minst moeten verzachten. „Wij hebben heel veel expertise, over de deelnemers en wat alle mogelijke scenario’s met hun pensioen doen. Ik vind het onze verantwoordelijkheid dat we niet alleen het probleem aankaarten, maar ook bijdragen aan een oplossing.”

De tijd dringt voor Wortmann en de vier andere pensioenfondsen. Ze hopen nog deze maand met verantwoordelijk minister Wouter Koolmees en de sociale partners om de tafel te kunnen om de mogelijke oplossingen te bespreken. Want uiteindelijk moet er wel een politiek besluit genomen worden.

Beslissen
Op 1 januari 2020 zit ze vijf jaar op de hoogste post van het ABP. Daarvoor werkte ze tien jaar lang in het Europees Parlement in Brussel voor het CDA. Daar leerde ze de ins en outs van het politieke spel. Ze focuste vooral op financieel-economische en milieugerelateerde onderwerpen. Voorlopig gaat ze door als bestuursvoorzitter van het ABP. Begin dit jaar is ze weer voor vier jaar benoemd.

Ze ontdekte al snel dat het pensioenstelsel wel erg onbegrijpelijk en complex is. Ze ziet het als haar persoonlijke missie om dat systeem beter aan de deelnemers uitleggen. Of zoals ze in de beginjaren regelmatig in interviews zei: ‘We moeten het pensioen uitleggen in gewoon rond Hollands.’

„We zijn veel meer vanuit de deelnemers gaan denken. Vroeger zeiden we: ‘Dit zijn de regels en zo zit de wereld in elkaar.’ Nu vragen we, en dan bedoel ik vooral de mensen van onze uitvoeringsorganisatie APG, hoe we kunnen helpen.” Ook het terugvorderingsbeleid – het pensioenfonds vordert soms geld terug van deelnemers als ontdekt wordt dat verkeerde gegevens zijn doorgegeven en dus foute berekeningen zijn gemaakt – is aangepast. „Vroeger vorderden we terug over een periode van vijf jaar.” Maar dat is in de ogen van Wortmann een te ruime termijn. „De betreffende deelnemers zijn zich er niet van bewust dat er een fout is gemaakt. We kunnen natuurlijk zeggen: u had het kunnen weten, maar het pensioen is zo complex. Om het beter begrijpbaar te maken, hebben we besloten de periode waarover we terugvorderen, in te korten tot negen maanden.”

Zomerweken
Om deelnemers zover te krijgen dat ze zich verdiepen in hun pensioen, werd twee jaar geleden een digitaal systeem bedacht waarbij je met één druk op de knop kunt zien hoe je pensioenpot ervoor staat. Daarnaast trekt Wortmann het land in om het beleid uit te leggen. Ze komt op de Libelle Zomerweken, de Margriet Winterfair en op de onderwijsbeurs. Ontzettend belangrijk, noemt ze dat. Ze vraagt vaak of de mensen weten hoe hun pensioen ervoor staat en laat dat dan zien. „Oh maar ik ben eigenlijk best tevreden, hoor ik dan vaak. Mensen vergeten dat de werkgever ook nog eens 70 procent inlegt.”

Ze is trots op het beleggingsbeleid van ABP dat steeds duurzamer is geworden :') . „En het levert ook minstens hetzelfde rendement op. Onze pensioenkas is van onze deelnemers en het is geen pinautomaat. Inmiddels wordt er niet meer belegd in tabak en kernwapens. Ze weet dat dit voor sommige deelnemers nog niet ver genoeg gaat. Op de website probeert ABP de dilemma’s uit te leggen. Regelmatig gaat ze in discussie met deelnemers of maatschappelijke organisaties die zeggen: u moet helemaal niet meer in fossiele brandstoffen beleggen. Maar zo zwart-wit is het volgens haar niet. „Want wij zeggen dan: misschien heeft dat bedrijf een kolencentrale, maar is het ook duurzaam aan het investeren. Je kunt aan de kant gaan staan en zeggen: we beleggen ons geld niet meer in aandelen van zo’n bedrijf, maar dan heb je ook geen invloed. ABP wil invloed uitoefenen en dan moet je soms pittige gesprekken voeren. Steeds meer bedrijven en beleggers zien gelukkig ook het belang in van duurzaam investeren en klimaatdoelstellingen.”

Vrouwen
Drie miljoen Nederlanders zijn voor hun oude dag afhankelijk van een pensioen van ABP. Of die verantwoordelijk zwaar drukt? Wortmann ziet het als een zware verantwoordelijkheid die het bestuur samen draagt. Enthousiast schiet de wijsvinger in de lucht. „Dat bestuur bestaat trouwens voor de helft uit vrouwen. Kijk, dat hebben we ook bereikt de afgelopen jaren. Ja dat is uitzonderlijk, in de pensioenwereld en in de financiële wereld.”

Minstens vier keer per jaar is Wortmann een paar dagen op het hoofdkantoor in Heerlen. Voor vergaderingen en gesprekken bij het ABP in villa De Beukenhorst en bij de mensen van uitvoeringsorganisatie APG. Zo ervaart ze wat er op de werkvloer leeft :') _O- _O- „Ik zie een enorme motivatie en energie onder de werknemers die altijd meedenken hoe het beter kan. Dat geeft natuurlijk ook veel meer voldoening dan dat je alleen maar de regels moet uitvoeren. Zij vinden het ook heel mooi om ons te laten zien waar ze mee bezig zijn.”

Wandelschoenen
Ze noemt deze periode de meest uitdagende maanden van haar voorzitterschap tot nu toe. Maar ze gaat door. Sowieso dus na haar herbenoeming van dit jaar voor vier jaar. Wortmann wil door, een bijdrage leveren aan een goed pensioen voor de deelnemers. Ze houdt het vol vanwege „een heerlijk thuisfront”. En door regelmatig haar wandelschoenen aan te trekken, voor een wandeling in de bossen bij haar huis in Zeist of om een deel van de route naar Santiago de Compostella te lopen. Wil ze eigenlijk haar pensioen halen bij het pensioenfonds? „Dat weet ik niet. Misschien ga ik zelfs wel langer door.” :') :|W :|W

https://www.limburger.nl/(...)t-uitdagende-periode

De tering dat mens is echt knettergek en gierend incompetent :r
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:38:37 #3
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298272
AEX / Tekort ABP in totaal 126 mrd euro

126 miljard tekort en dan trots zijn op het beleggingsbeleid omdat het zo groen is :') :|W

Knettergek en wereldvreemd :r
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:40:17 #4
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298314
De kortingen die nu in de lucht hangen, zijn het gevolg van het huidige pensioenstelsel :') :|W

Nee trut er is geld gejat en jaren te weinig premie betaald :(

AEX / Regering jatte 30 miljard uit kas ABP
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:42:33 #5
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298360
Het ABP loste de overheidstekorten op, laat de overheid nu de schuld bij het ABP inlossen
De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 21 september.

Nu blijkt dat er in het koffertje van de minister van Financiën miljarden over zijn, wil ik de regering nog eens herinneren aan de Uitnamewet.

quote:
Door drie kabinetten-Lubbers en een kabinet-Kok is ­gedurende vijftien jaar geen pensioenpremie afgedragen aan het overheids- en onderwijspensioenfonds ABP. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, becijferen dit op een bedrag van circa 60 miljard euro anno 2020nu.
Het ABP heeft gedurende die jaren de overheidstekorten opgelost. Het zou niet meer dan eerlijk zijn wanneer de overheid nu de tekorten bij het ABP oplost. Zeker een minister van CDA-huize zou deze schuld moeten ­willen inlossen.

Kortom, van Uitnamewet naar Teruggavewet.

Marcel van der Vlugt, Limmen

https://www.volkskrant.nl(...)p-inlossen~b0f4cd0b/

Een brief van een lezer die het wel begrijpt, maar volgens haar lukt het niet om dat aan de burger uit te leggen :') :|W
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:46:21 #6
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298432
Dekkingsgraad ABP zakt onder 90%

Pensioenfonds ABP staat er na een zeer moeizame augustusmaand weer een stuk slechter voor. De dekkingsgraad, de financiële thermometer, is inmiddels tot onder 90% gezakt: 88,6%.

Dat betekent dat er voor elke euro aan pensioen die nu en in de toekomst uit moet worden gekeerd, er nog maar ruim 88 cent in de kas van het fonds zit. De daling wordt veroorzaakt door een matige beursmaand en hard dalende rentes. „Deelnemers zien dat er meer geld in kas is dan ooit tevoren, maar dat toch een verlaging van pensioen dreigt. Dat is echt niet meer uit te leggen”, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann.

ABP verloor in augustus ruim 5 procentpunt aan dekkingsgraad :D :') . De verdere daling betekent dat de dreigende kortingen aan het einde van het jaar alleen maar groter dreigen te worden. Met de huidige stand van zaken zou het ambtenarenfonds eind dit jaar de pensioenen met 6 tot 7 procent moeten korten.

https://www.telegraaf.nl/(...)ad-abp-zakt-onder-90

Maar gelukkig is Corinne trots op het beleggingsbeleid omdat het zo duurzaam is :') en wil ze nog 5 jaar langer in functie blijven :') :|W

De tering hoe lang duurt het nou voordat je weet dat je niet functioneert :?
pi_189298484
quote:
6s.gif Op zondag 6 oktober 2019 14:40 schreef ikweethetookniet het volgende:

Nee trut er is geld gejat en jaren te weinig premie betaald :(

AEX / Regering jatte 30 miljard uit kas ABP
Juist, sinds het uitbreken van de financiele crisis heeft de overheid 2x het fiscaal aftrekbaar percentage pensioenpremie verlaagt terwijl er juist een stimulans moest zijn meer premie af te dragen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  zondag 6 oktober 2019 @ 14:50:49 #8
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_189298524
Wortmann studeerde verpleegkunde aan de HBO in Leusden en later politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze was aanvankelijk directielid van een detailhandelsbedrijf. Vanaf 1996 was zij werkzaam op het ministerie van Verkeer en Waterstaat, eerst als projectleider en later als plaatsvervangend directeur Transport en Infrastructuur.

Politieke carrière
Wortmann was politiek actief als bestuurslid van achtereenvolgens de jongerenorganisaties van de CHU en het CDA. Van 1987 tot 1994 was ze lid van het dagelijks bestuur van het CDA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 werd ze gekozen in de gemeenteraad van Zeist. In 1995 werd ze fractievoorzitter, in 1999 nam ze afscheid van de raad.

Wortmann was van 2004 tot 2014 lid van het Europees Parlement voor het CDA/EVP. Zij was verantwoordelijk voor de coördinatie van fractiestandpunten op financieel-economisch en milieubeleid, en voorzitter van de EVP-fractiecommissie op dit terrein. Wortmann speelde een hoofdrol in de totstandkoming van de wetgeving voor versterking van het Stabiliteits- en Groeipact, het ‘6pack’ voor het economisch bestuur van Europa. Namens het Europees Parlement onderhandelde ze met succes met de ministers van financiën en regeringsleiders over deze wetgeving die eind 2011 is ingevoerd.

Een belangrijk werkveld van Wortmann was tevens de versterking van de stabiliteit van de financiële sector. Ze was nauw betrokken bij de totstandkoming van wetgeving voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen, hedgefondsen en de Europese toezichthouders en vertegenwoordigt de EVP-fractie in het maandelijks overleg van EVP-ministers van Financiën, voorafgaand aan de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Corien_Wortmann

Trutje heeft verpleegkunde :D en politicologie gestudeeerd en is nu directeur van het ABP :') :|W
En vindt pensioenen onbegrijpelijk :')

quote:
Een belangrijk werkveld van Wortmann was tevens de versterking van de stabiliteit van de financiële sector.
Die trut is niet eens in staat om het ABP stabiel te houden en te krijgen :') :|W

Tering wat een spoor van vernieling laat dat kreng achter zich :r
pi_189298715
Nou verrassing in heel veel commerciële potten is toen ook te weinig ingelegd. Was heel gebruikelijk in die periode.

Commerciële aanbieders duikelden over elkaar, wie de laagste premie vroeg van hun klant.
.
pi_189299785
Bazige TS is wederom bazig. Als ik niet beter wist zou ik zeggen dat je Astrid Joosten was.
pi_189300163
quote:
1s.gif Op zondag 6 oktober 2019 15:52 schreef SebbeSwensje het volgende:
Bazige TS is wederom bazig. Als ik niet beter wist zou ik zeggen dat je Astrid Joosten was.
Of die trut van kassa
  zondag 6 oktober 2019 @ 17:16:40 #12
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_189301491
quote:
De hervorming van een goed pensioenstelsel

Om onduidelijke redenen blijft de rekenrentesystematiek opmerkelijk afwezig uit de discussie. En dat terwijl het juist de rekenrentesystematiek is die zorgt voor de lage dekkingsgraden. Achter de gebezigde systematiek liggen actuariële overwegingen. Elke economische logica ontgaat mij. In internationaal perspectief valt op dat wij de laagste rekenrente gebruiken van alle Europese landen en daardoor ook een lage dekkingsgraad rapporteren. Als we toch het stelsel gaan wijzigen, laten we dit dan veranderen en overstappen naar het gebruik van een rekenrente die is gebaseerd op de verwachte rendementen van de beleggingen van een fonds, uiteraard met serieuze buffers.
Achter de link een informatief stuk van Han de Jong.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')